Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja KD - ampli - budżet ok 5 tys.

Camelus

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

Jako że w zeszłym roku nabyłem niezłe żródło jakim jest Oppo 203, pomyślałem że czas na kolejny krok etapowej modernizacji swojego zestawu, bo szkoda takiego odtwarzacza męczyć z przestarzałym sprzętem. Z róznych względów nie mogę wymienić wszystkiego na raz, więc chciałbym na razie zacząć od ampli, a resztę etapowo później.

Co bym widział z wyposażenia:
- HDMI z ARC (do netflixów z TV i tego typu rzeczy)
- Atmos
- Mile widziane wifi
- Pre-out (to do ew. rozbudowania później o wzmak stereo)

Kino/muzyka: 70/30. Co do muzyki, rock i cięższe brzmienia głównie.
Póki co ampli ma służyć też jako stereo (wiem, wiem...), ale docelowo ma pojawić się wzmak stereo - stąd pre-out w wymaganiach.

Budżet: około 5k

Co po lekturze forum rozważam na ten moment:
- Onkyo RZ840 - tutaj jeśli chodzi o zastrzeżenia o których czytałem to ponoć taka sobie kalibracja dźwięku i niby się grzeje bez odpowiedniej przestrzeni.
- Denon 4500 - ponoć zbyt ciepły jeśli zestawiony z nieodpowiednimi kolumnami

- Pioneer LX504, Yamaha 1080 - tutaj nie mam zdania, bo nie miałem do czynienia z ampli tych producentów.

Myślałem też czy nie warto dołożyć i np. skusić się na takiego Arcama 390, tyle, że tego znowu lepiej parować z 8-omowymi kolumnami, co może trochę później ograniczyć wybór. Póki co wolałbym się więc kręcić wokół początkowo założonego budżetu.

Gdzieś we Wrocławiu wybiorę się na odsłuch, bo następne w kolejce (za jakiś czas) będą kolumny ?

Będę wdzięczny za inne propozycje do rozważenia.

A ja bym zrobił porządne 7.1 i Oppo połączył z końcówką mocy Emotiva Basx-a700

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Oppo ma możliwość sterowania volume.

Ukryta Zawartość

39 minutes ago, Bali79 said:

Ukryta Zawartość

Dobra, nie napisałem, że mam jeszcze podłączony tuner sat i konsolę ?

41 minutes ago, max720 said:

Anthem 

Modele z Atmosem zaczynają się bodaj od 720, a to już sporo ponad budżet niestety.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Bali79 napisał:

https://sklep.soundclub.pl/pl/products/kino-domowe/koncowki-mocy/emotiva-basx-a-700-wzmacniacz-mocy-7-kanalowy-31.html

Słabiutka ta końcówka, lepiej coś pokroju Nuforce mca20. Szczerze polecam, dość długo używałem ( używam) z Oppo 205.???

Mistrzowie budżetu ...

oppo nie do kupienia w normalnych pieniądzach zresztą już nie produkowany.

nuforce widzę że 8600zł

Idz pan w uj z takimi radami ?

Za to podpiszę się pod typem lx801 z opinii internetów to świetny amplituner.

To przepraszam, ale nawet jeśli to i tak wolał bym np 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  skoro już szalejemy :)

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, fetek napisał:

na satelity starczy, fronty i central słabo.

Chłopaki w dziale DIY zbierają zamówienia na moduły icepower. Taką końcówkę sobie złożyć, aż kusi ???????

Kusi i to bardzo ?

Ale dla mnie priorytetem jest dobre stereo, w tej chwilii gram na jednym module stereo 1200AS2-poraża mocą i przejrzystością, praktycznie wzmacniacz nic nie wnosi od siebie - jest tylko muzyka, scena i ta piekielna moc i kontrola nad głośnikami.. Wkrótce będziemy zamawiać moduły mono 1200AS1 i tu jest jeszcze lepiej, bo 1200 W RMS! To chyba obecnie najlepsza konstrukcja co do stosunku jakość/cena i praktycznie plug&play z własnym zasilaczem, zabezpieczeniami itd. Wystarczy podpiąć 230VAC,sygnał,głośniki i tyle. Do kina chyba nie trzeba aż takiej mocy, są słabsze i tańsze moduły IcePower i w cenie zbliżonej do wspomnianej wcześniej Emotivy można złożyć 7 kanałową końcówkę po 300W realnej mocy w czystej klasie D... Może taką zrobię, chociaż ten 1200 kusi strasznie ?

Te pudełeczka są też fajne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, paul klacska napisał:

Chłopaki w dziale DIY zbierają zamówienia na moduły icepower. Taką końcówkę sobie złożyć, aż kusi ???????

wiem, też się zastanawiałem ale obecnie za dużo wydatków. Mam 200W/8 na kanał więc da się żyć

bardziej mnie ta 1200AS1 kręci

Cześć,

W zakładanym budżecie masz Onkyo 840, Denon 4500h, Yamaha 1080 czy Anthem mrx520. Każdy zagra inaczej i bez odsłuchu się nie obędzie. Zważywszy na gatunki muzyczne myślę, że rozwiązaniem w Twoim przypadku może być Yamaha lub Anthem ze względu na dużą dynamikę oraz szczegółowość. Anthem to prosty amplituner stawiający na jakość dźwięku. Yamaha oferuje o wiele większą funkcjonalność i dostęp do opcji sieciowych ale niestety kosztem jakości.

Z Wrocławia masz do nas prosty dojazd więc zapraszamy do naszego salonu w Pabianicach aby posłuchać kilku propozycji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dzięki za opinie - tematy dotyczące DYI odpuszczę ?

Co do Pionków - bo tu się widzę głosy pojawiają - czy różnica między lx504 a lx801 jest warta dopłacenia? Ktoś miał do czynienia?

Jak pisałem wyżej - Anthem odpada, bo Atmosa w 520 nie ma a wyższe modele poza budżetem.
Marantz nie wiem jak brzmieniowo wyjdzie.

W ciemno obstawiam że różnica jest ogromna między tymi pionieerami, kalibracja jest tam również dużo bardziej zaawansowana.

Wpisz sobie w google lx801 test de Pioneer jest mało popularny u nas ale za to w Niemczech już tak.

LX504 to seria VSX a LX801 to seria SC, w dodatku certyfikowana przez AIR Studios. Wszystkie modele do LX501 włącznie mają uproszczoną kalibrację MACC, modele 701, 801, 901 mają MACC Pro. W MACC Pro masz korekcje fazy dla każdego kanału, korekcję fali stojącej, kilkupunktwą kalibrację i parę innych dość przydatnych funkcji. Różnica między 701 a 801 to brak certyfikatu AIR Studios i nieco niższa moc w 701. Poza tym to bliźniacze konstrukcje. Najważniejszą różnicą pomiędzy 801 a 901 to 9 końcówek mocy w 801 i 11 końcówek w 901.

Przez prawie 4 lata posiadałem SC-LX88 czyli flagowy model z lat 2014/2015 (odpowiednik LX-901). w zeszłym tygodniu zamieniłem go właśnie na SC-LX801 i nie widzę żadnej różnicy na minus w brzmieniu, wręcz same plusy jeśli chodzi o funkcjonalność (więcej serwisów streamingowych, HDCP 2.2, DTS X). Jest to bardzo dobry amplituner o dużym zapasie mocy, który spokojnie napędzi 9 kanałów bez zewnętrznej końcówki mocy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tu masz stronę ala ceneo, na pewno CI pomoże w poszukiwaniu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeszcze Onkyo do kompletu :)  

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

SC-LX801 za niecałe 1100 ojro?? Jeżeli gra nie gorzej, jak SC-LX88, co wspomniał kolega Zochu91 z autopsji, to ja bym się nie zastanawiał nawet chwili. I piszę to, jako posiadacz również starszego SC-LX'a

Ceny atrakcyjne ,nawet ( a może szczególnie ) dla Nas krezusów ?

Tylko chyba nie wszystkie sklepy wysyłają do Pl.

Pomoże ktoś w zakupie Pioneera VSX934 ?? Jest parę ofert za ciut ponad 311 €.

Odwdzięczę się !

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.