Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz CD do 600zł

Rekomendowane odpowiedzi

Siemanko,

Krótkie pytanie: rozglądam się za odtwarzaczem CD (używany) do mało ambitnego zestawu stereo:
ampli DRA-800H (bez odrębnej końcówki mocy ani DACa)
kolumny Jamo E 650

od razu powiem, że nie planuję żadnych zmian w dotychczasowym setupie ;) Na moje "potrzeby" wystarcza.

Póki co zwróciłem uwagę na Marantza CD-75 mkII (ze staroci) i CA Topaz CD5 (z nowszych, ale budżetowych).
W przypadku Marantza obawiam się leciwego lasera i ewentualnych kosztów wymiany. 
W przypadku Topaza odstrasza design i fakt, że w obudowie wieje wiatr xD, a także brak wyjścia cyfrowego na wypadek gdybym jednak kiedyś zmądrzał i zachciał dorzucić sensowny DAC.

Ale może oba te strzały kulą w płot i powinienem szukać czegoś zupełnie innego?
Nie szukam "ostrego" brzmienia, o wiele bardziej doceniam kanapowe ciepło.

Chętnie przeczytam wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/149164-jaki-odtwarzacz-cd-do-600z%C5%82/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ale jest i nowy w budżecie:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nie wiem jak onkyo c7030  warto wypróbować może daleko nie upadł od 7070   , mam c7070 i jak dla mnie dużo lepszy od CA640 którego mam i porównywałem sztuka do sztuki , 

Edytowane przez jarekb

Podepnę się, jesli mogę:

szukam CD używanego w podobnej cenie, no może do 800 PLN. Yaqin 30, Dali Opticon 2. Jazz i klasyka. Szukam ciepła i barwy. Czytałem, że Marantze 67 i 63 będą odpowiednie. Czy nowsze 6006 , 6005 to podobna jakość czy dziali je przysłowiowa przepasć?

Ja natomiast mogę kolegom polecić ze swojego doświadczenia poczciwego usher'a cd-1. _(sprzęt stary ale jary!). Ponoć jest łatwo dostępny laser do niego(nie wiem nie sprawdzałem,ale mój serwisant, który mi  jakiś czas temu regulował ten laser w nim tak twierdził, więc ufam,że tak właśnie jest) i gra naprawdę zacnie! W takiej sygnaturze brzmienia jaką kolega "Backfocus" poszukuje. Mogę natomiast potwierdzić kolegom to co  na temat tego odtwarzacza napisano w testach i co pisali sami użytkownicy  na temat tego odtwarzacza. Barwa oraz ciepło,dynamika i stereofonia to główne atuty tego leciwego już odtwarzacza,ale za to bardzo żywotnego! Naprawdę warto się nim zainteresować! Bywają używane w tych cenach,w których koledzy poszukują,ale trzeba trafić na okazję...

Mam jeszcze go u siebie,ale nie wiem czy będę chciał go w najbliższym czasie sprzedać bo wiem,że chyba nic lepszego w tych widełkach cenowych(powiedzmy do tysiąca złotych) się nie dostanie...

Za jakiś czas będę miał daca z wyższej półki (SMSL D1) wtedy sprawdzę go jako transport CD i dowiem się na co naprawdę go stać w roli transportu_-bo mimo wszystko jako sam cdek owszem spisuje się nieźle a nawet bardzo dobrze,ale chyba jednak do tych naprawdę wysokiej klasy odtwarzaczy to mu zapewne jeszcze sporo brakuje..a ograniczeniem może mu być ten dac zaimplementowany do niego- a jest to Burr-Brown PCM1738E(24bity/192kHz)..taki sam jak stosowany np: w odtwarzaczach Classe CDP-10, czy Primare DVD-26.(podaję za "audio"w którym ten to odtwarzacz był testowany) Mam nadzieję, że moje wskazania okażą się pomocne kolegom w poszukiwaniu dla siebie"ciepło grających" odtwarzaczy... Pozdrawiam (•‿•)

za 600 zł to raczej nie, ale za 800-1000 zł zależnie od kondycji wizualnej (bo techniczna musi się i tak zgadzać żeby w ogóle rozważać zakup czegokolwiek) moim zdaniem dobrą propozycją będzie Grundig CD7550. Nie ma wyjścia cyfrowego jeśli dla kogoś to ważne. Jeden z najlepiej brzmiących odtwarzaczy  w tej cenie który nie boi się połączeń z neutralnymi systemami...nawet takimi za bardzo duże pieniądze, jest przyjemnie, nie męcząco, z ładną barwą, dobrą kontrolą basu, po prostu tyle ile trzeba i w sposób jaki trzeba - przyjemnie nie znaczy nudno ale żadnego nudnego urządzenia nigdy nie polecam. bardzo muzykalny nawet jeśli nie demon rozdzielczości. Keeper i tyle. Podlega także upgrade'om.

Do 600 zł godny polecenia jest kenwood dp7020, jednak to nie jest ciepło brzmiący player, raczej neutralnie brzmiący i ze swoimi ograniczeniami więc nie każdemu podpasuje. Również podlega upgrade'om i to dość znacząco brzmieniowo można go poprawić. Nawet po poprawieniu nie będzie tak dobry jak nawet fabryczny Grundig 7550 w neutralnym systemie. Ale z lekko ocieploną resztą systemu Ken może się ładnie zgrać.

Powyższe opinie dotyczą odtwarzaczy kompletnie odświeżonych a nie dziadów nie dotykanych odkąd fabryka je wypuściła więc należy to uwzględnić przy ocenie ofert sprzedaży.

W dniu 18.02.2020 o 17:59, Fester3k napisał:

Marantza CD-75 mkII

Nie ma do tego laserów.

Godzinę temu, Airmike napisał:

Grundig CD7550

Nie ma do tego laserów.

2 godziny temu, FalconCrest napisał:

usher cd-1

Są lasery do tego.

2 godziny temu, FalconCrest napisał:

ograniczeniem może mu być ten dac zaimplementowany do niego- a jest to Burr-Brown PCM1738E

To znakomita kość. Prędzej ograniczeniem będzie zasilanie i opampowa analogówka, ale w obudowie jest mnóstwo miejsca żeby poszaleć.

kenwood dp7020

Są lasery do tego. Dobry cedek, choć stary. Może być ciężko o sensowny stan estetyczny.

Nawet po poprawieniu nie będzie tak dobry jak nawet fabryczny Grundig 7550

A z tym to już bym polemizował.

8 hours ago, McGyver said:

A z tym to już bym polemizował.

Może to być kwestia indywidualnych preferencji lub konkretnego egzemplarza. Miałem fabrycznego DP7020 i poźniej zmodyfikowanego, przez łącznie 4 lata w różnych systemach tj. nie zmieniałem bazy głośnikowo-amplifikacyjnej w tym czasie, systemy te posiadam równocześnie, są zarówno lampowe jak i tranzystorowe, "małe" i "ogromne", w oparciu o przetworniki dynamiczne jak i elektrostatyczne, niskoskuteczne i wysokoefektywne,  także pełen przekrój skrajnie odległych technologii i rozwiązań w audio. CDP przewinęło się kilkanaście, wiem że to nie wiele i u Ciebie z pewnością można liczyć to w dziesiątkach jak nie setkach? Nie udało się z DP7020 wycisnąć już ani kropli więcej (z zastrzeżeniem że nie próbowałem lampizacji) i te cztery lata słuchania DP7020 (na zmianę miedzy innymi z DP8020 i Sony CDP-337ESD po sprzedaniu PD-S901 i Akai CD79, inne pominę milczeniem) oddałbym za 1 dzień życia z CD7550. To jest tego rodzaju sytuacja. Z zastrzeżeniem że DP7020 był bardziej uniwersalny, CD7550 nie nada się do ciemnego systemu. Jak mówię, to może być kwestia konkretnych egzemplarzy, ich stanu zachowania itd. A co do laserów do CD7550 to racja - nowych brak, ale to bardzo trwałe lasery z kategorii "nieśmiertelnych" chociaż nie ma przecież takich i ten też się kiedyś skończy - jak na razie daleko mu do tego. U mnie ten player na zawsze będzie miał miejsce w osobistej "hall of fame".