Skocz do zawartości
IGNORED

Kino domowe Monitor Audio Silver

123Marek123

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, fetek napisał:

ale czy ja gdzieś napisałem że mam fronty za 90k ? jeszcze mnie nie posrało.

Chcesz wrzucić kamyczek do ogródka kolegi @paul klacska ????????? oj chyba właśnie przestał Cię lubić. 

3 minuty temu, fetek napisał:

Tobie nawet nie ma sensu opisywać co potrafią dobrej nawet średniej klasy kolumny bo tego nie zrozumiesz. Dla Ciebie bas + gówniana reprodukcja reszty pasma jest spełnieniem marzeń i niech tak pozostanie.

Właśnie....nie tłumacz mi co potrafią dobre kolumny do stereo bo mnie to absolutnie nie interesuje i dlatego nie czuje się jakiś nie douczony w tym temacie ...kocham kino i dźwięk wielokanałowy/ przestrzenny i w tym mój zestaw sprawdza się znakomicie . 

Dziwna dyskusja , macie drogie kolumny do stereo i za wszelką cenę udowodnić chcecie ich wszechstronność w kinie zapominając że kino to nie tylko fronty a minimalnie 5.1 , dyskusja bez sensu . Dziękuję wysiadam .

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

40 minut temu, Xpedite999 napisał:

Temat przewodni - kino - i od tego zaczynamy ocenę kolumn czyli ich przydatność w dźwięku wielokanalowym z subem . Jezeli tematem przewodnim będzie- kolumny na accutonie- i dopiero ocena ich w muzyce stereo i przydatności w kinie to inny sposób oceny. NIE WSPOMINAJ O STEREO I ZAPOMNIJ ZE DOBRZE SIE TAM SPRAWDZĄ,  OCENIAMY 100% PRZYDATNOŚĆ DO KINA DOMOWEGO .

Nie rozumiem o co Tobie chodzi. Przecież większość z nas na tych samych systemach słucha też stereo, więc szuka takiego systemu, który zapewni taką wielozadaniowość... Reprodukcja ścieżki muzycznej w filmie też brzmi lepiej na szerokopasmowych frontach o czym już pisałem. To Ty próbujesz coś udowadniać na siłę.

Zauważ, że mało kogo stać na typowo kinowe konstrukcje, które ktoś tu w tym wątku wymienił, nie mówiąc już o miejscu na taki sprzęt i zapewnienie im odpowiednich warunków go grania. Albo jakieś fronty za 90k zł... a kto takie ma? Podajecie przykłady z kosmosu i o tym dyskutujecie. U większości z nas królują kolumny z typowo kinowym zacięciem: szybki, głęboki bas, wyeksponowana góra. Mają to Klipsche, Paradigmy, Monitor Audio Silver. Jest tego pewnie więcej, ale te akurat kojarzę i słuchałem. I tak, jest to pewnego rodzaju kompromis, ale taki na który się godzimy.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Ja mam zestaw typowo kinowy M&K 7.2 za prawie 10k € a Paul klaczka ma fronty za 90k zł ( z tego co pisał) więc o czym piszesz chłopcze  ?? Tak to jest jak nie zna się źródła dyskusji.. pisałem wysiadam , bez sensu dyskusja skoro dalej wracacie do stereo i przez jego pryzmat oceniacie kolumny . Jałowa dyskusja 

19 minut temu, Xpedite999 napisał:

Chcesz wrzucić kamyczek do ogródka kolegi @paul klacska ???

Klaczka ma kolumny warte 15k, kupione za 25k udające takie za 90k. Fetek jak domyślam się ma konstrukcje DIY, których wartość wynosi tyle ile gotów jest zapłacić nabywca. Taka różnica, że Fetek nie rżnie milionera, tylko twierdzi iż ma dobre kolumny. O tych kolumnach powinien jednak pogadać w dziale DIY lub High End a nie tutaj. Chyba że jego misją jest przekonanie nas do budowy swoich kolumn.

2 minuty temu, qbakos napisał:

Przecież większość z nas na tych samych systemach słucha też stereo, więc szuka takiego systemu, który zapewni taką wielozadaniowość...

Jeżeli komuś system gra lepiej w stereo niż multichanell to moim zdaniem ma schrzaniony system.

Godzinę temu, fetek napisał:

rozmawiamy o KINIE DOMOWYM

Rozweseliłeś mnie. To ty pytałeś: Konkretnie, czym się różni budowa głośnika stereo / kino ?" Odwracasz kota ogonem. Widziałeś kiedyś dedykowane głośniki do kina domowego? A w ogóle coś takiego istnieje i nie mówię tu o zestawach zwykłych głośników tzw. 5.1 czyli stereo rozszerzone o głośnik centralny, surround i sub. Są konstrukcje dedykowane systemom stereo i konstrukcje stricte do zastosowań kinowych. Nic nie stoi na przeciw aby takie konstrukcje kinowe zamontować w domu w dedykowanej salce kinowej albo nawet w salonie jeśli ktoś mam możliwości i taką ochotę. Cały ten spór wynika z kompletnego niezrozumienia tematu. Bo żaden nawet najlepszy zestaw stereo rozszerzony o głośnik centralny i pozostałe nie zagra tak jak dedykowany zestaw kinowy bo nie do tego został stworzony. I na odwrót. Używając zestawu stereo w konfiguracji wielokanałowej zawsze musimy zgodzić się na pewne kompromisy ale używając takiego zwłaszcza drogiego zestawu tylko i wyłącznie w kinie jest całkowicie bez sensu gdyż nie wykorzystamy jego potencjału. Mając więc większy zasób gotówki i tworząc system kinowy warto więc pokusić się o zakup dedykowanych głośników kinowych nawet do domu, oczywiście tylko wtedy gdy odsłuch muzyki stereo kompletnie nas nie interesuje. W przeciwnym wypadku konieczny jest zakup dwóch oddzielnych systemów (wielu ludzi tak właśnie podchodzi do tematu) lub pójście na pewne kompromisy. Dlatego należy dostrzegać różnicę między oboma systemami. I mówienie, że między tymi systemami nie ma różnic i wpieranie komuś, że jeśli kupi bardzo dobre kolumny frontowe i uzupełni je głośnikami aby spełnić choćby najmniejszy standard kinowy a wtedy uzyska bardzo dobrą jakość brzmienia jest tylko półprawdą. Oczywiście brzmienie będzie dobre a nawet bardzo ale nie kinowe i nie takie jakie stworzył realizator dźwięku tworząc ścieżkę audio do filmu. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. I prawie kino robi jednak różnicę.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, daniel-de napisał:

Ja postawiłem na kolumny podstawkowe a pełne pasmo uzyskuję subwooferem aktywnym.

Nie dociekam co masz ale czy to połączenie masz zestrojone czy tylko na pałę dostawiłeś sub do małych kolumienek.

Czytałem o tym kiedyś i to nie jest łatwe do osiągniecia, Sveda Audio ma takie rozwiązanie i jak się nie mylę w zeszłym roku był to jeden z lepszych grających zestawów na AS. W tym roku chyba Akkus miał taki zestew na AS, bardzo fajne zestawienie . Tak więc pytam jak jest u ciebie? 

1 minutę temu, paul klacska napisał:

Nie dociekam co masz ale czy to połączenie masz zestrojone czy tylko na pałę dostawiłeś sub do małych kolumienek.

Czytałem o tym kiedyś i to nie jest łatwe do osiągniecia, Sveda Audio ma takie rozwiązanie i jak się nie mylę w zeszłym roku był to jeden z lepszych grających zestawów na AS. W tym roku chyba Akkus miał taki zestew na AS, bardzo fajne zestawienie . Tak więc pytam jak jest u ciebie? 

Ty się nie pytaj kogoś tylko sam się pochwal jak zestroiles hajendy z subami( masz w ogóle coś takiego ?) To ty masz drogie kolumny i chcesz udowodnić ich wyższość w kinie więc pochwal się.  Możesz nawet opisać resztę zestawu i pokazać plebsowi jakie zestawy się kompletuje u Piotra czy tam Pawła ?? 

10 minut temu, daniel-de napisał:

Rozweseliłeś mnie. To ty pytałeś: Konkretnie, czym się różni budowa głośnika stereo / kino ?" Odwracasz kota ogonem. Widziałeś kiedyś dedykowane głośniki do kina domowego? A w ogóle coś takiego istnieje i nie mówię tu o zestawach zwykłych głośników tzw. 5.1 czyli stereo rozszerzone o głośnik centralny, surround i sub. Są konstrukcje dedykowane systemom stereo i konstrukcje stricte do zastosowań kinowych. Nic nie stoi na przeciw aby takie konstrukcje kinowe zamontować w domu w dedykowanej salce kinowej albo nawet w salonie jeśli ktoś mam możliwości i taką ochotę. Cały ten spór wynika z kompletnego niezrozumienia tematu. Bo żaden nawet najlepszy zestaw stereo rozszerzony o głośnik centralny i pozostałe nie zagra tak jak dedykowany zestaw kinowy bo nie do tego został stworzony. I na odwrót. Używając zestawu stereo w konfiguracji wielokanałowej zawsze musimy zgodzić się na pewne kompromisy ale używając takiego zwłaszcza drogiego zestawu tylko i wyłącznie w kinie jest całkowicie bez sensu gdyż nie wykorzystamy jego potencjału. Mając więc większy zasób gotówki i tworząc system kinowy warto więc pokusić się o zakup dedykowanych głośników kinowych nawet do domu, oczywiście tylko wtedy gdy odsłuch muzyki stereo kompletnie nas nie interesuje. W przeciwnym wypadku konieczny jest zakup dwóch oddzielnych systemów (wielu ludzi tak właśnie podchodzi do tematu) lub pójście na pewne kompromisy. Dlatego należy dostrzegać różnicę między oboma systemami. I mówienie, że między tymi systemami nie ma różnic i wpieranie komuś, że jeśli kupi bardzo dobre kolumny frontowe i uzupełni je głośnikami aby spełnić choćby najmniejszy standard kinowy a wtedy uzyska bardzo dobrą jakość brzmienia jest tylko półprawdą. Oczywiście brzmienie będzie dobre a nawet bardzo ale nie kinowe i nie takie jakie stworzył realizator dźwięku tworząc ścieżkę audio do filmu. Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach. I prawie kino robi jednak różnicę.

I na tym wpisie można zakończyć dyskusję z panami od STEREO. 

Gość

(Konto usunięte)
10 minut temu, daniel-de napisał:

Cały ten spór wynika z kompletnego niezrozumienia tematu. Bo żaden nawet najlepszy zestaw stereo rozszerzony o głośnik centralny i pozostałe nie zagra tak jak dedykowany zestaw kinowy bo nie do tego został stworzony.

I ty naprawdę w wierzysz? Podaj mi model głośnika stworzonego tylko do twojej definicji "dedykowane kino domowe"

1 minutę temu, Xpedite999 napisał:

Ty się nie pytaj kogoś tylko sam się pochwal jak zestroiles hajendy z subami( masz w ogóle coś takiego ?) To ty masz drogie kolumny i chcesz udowodnić ich wyższość w kinie więc pochwal się.  Możesz nawet opisać resztę zestawu i pokazać plebsowi jakie zestawy się kompletuje u Piotra czy tam Pawła

Człowieku, ty nie masz pojęcia o czym ja pisze. 

Zobacz co jest na zdjęciu,może zaświeci ci się coś w tej pustej głowie. A i dla twojej informacji, ok.60 tys to kosztuje.

Przechwytywanie.PNG

8 minut temu, WARMSTONE napisał:

Jo mom zestrojone a wyśmiewasz mnie , że to fantastik plastik.

No to masz zestrojony plastik fantastik,szacunek.

I co to jest ????????? 

Nie pisz ile kosztuje tylko co to jest pamiętając gdzie jesteśmy i się nie kompromituj gościu i nie ubliżaj!!!!!!!!!

16 minut temu, paul klacska napisał:

I ty naprawdę w wierzysz? Podaj mi model głośnika stworzonego tylko do twojej definicji "dedykowane kino domowe"

Nie czytasz ze zrozumieniem a na dodatek nie cytujesz mnie precyzyjnie. Pisałem, że nie istnieje coś takiego jak głośnik dedykowany do kina domowego. Pisałem o dedykowanym systemie kinowym a to już zupełnie co innego.

16 minut temu, Xpedite999 napisał:

Czytałem o tym kiedyś i to nie jest łatwe do osiągniecia

Niestety przekonałem się o tym na własnej skórze. Pierwszym problemem okazał się dobór subwoofera a dzięki temu forum  dowiedziałem się o firmie, której produkt okazał się najodpowiedniejszy. Problem wynikał z braku możliwości dowolnego ustawienia subwoofera. Jak już znalazłem odpowiedni sprzęt to został on skalibrowany zarówno pod stereo jak i pod kino. Niestety jak już pisałem musiałem pogodzić się z pewnymi niedoskonałościami wynikającymi z akustyki pomieszczenia i pójść na pewne kompromisy. Jednak są sytuacje w których subwoofer nie jest konieczny więc go po prostu nie używam. Mało jest płyt gdzie konieczna jest pomoc subwoofera.

17 minut temu, paul klacska napisał:

Podaj mi model głośnika stworzonego tylko do twojej definicji "dedykowane kino domowe"

W pewnym sensie twoje Ellipticory. Jedną z ich wyjątkowych cech jest możliwość zastosowania w małych skrzynkach 5-10 dm3.

8 minut temu, paul klacska napisał:

No to podaj mi taki,skoro wiesz to jaki problem. Oczywiście do zastosowań w domu.

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem ale tak ze zrozumieniem. W domu możesz zaimplementować system jaki tylko chcesz. To już od ciebie zależy czy masz na to warunki i czy fundusze na to pozwalają. Osobiście do salonu dziennego bym tego nie założył ale jak bym miał dodatkowy pokój tylko do kina to chętnie kupiłbym coś z Procella Audio. Nie mówiąc już o głośnikach stricte instalacyjnych, które same z siebie dedykowane są wyłącznie pod kino bo do stereo nadają się słabo.

Gość powinien zostać wychłostany i skazany na banicje za to co ma a o czym pisze i gdzie to robi ( zakładka kino domowe a nie stereo ) to nawet śmieszne nie jest plus jeszcze ta fotka .....człowieku skończ bo już nawet śmiać mi się odechciało . Już wiadomo dlaczego fetek zdjęć nie chce wrzucić jak z niego pewnie taki sam " kino maniak " .

Gość

(Konto usunięte)
23 minuty temu, daniel-de napisał:

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałem ale tak ze zrozumieniem. W domu możesz zaimplementować system jaki tylko chcesz. To już od ciebie zależy czy masz na to warunki i czy fundusze na to pozwalają. Osobiście do salonu dziennego bym tego nie założył ale jak bym miał dodatkowy pokój tylko do kina to chętnie kupiłbym coś z Procella Audio. Nie mówiąc już o głośnikach stricte instalacyjnych, które same z siebie dedykowane są wyłącznie pod kino bo do stereo nadają się słabo.

Idziemy naprzód.Czyli to co podałeś jest do kina nie do stereo. Zresztą kto by to używał do stereo ,chyba nikt. Mamy KD i koniec kropka.

Powiedz mi teraz ,czemu według ciebie to poniżej nie nadaje się do KD:

https://audio.com.pl/testy/stereo/kolumny-glosnikowe/2568-bowers-wilkins-803d3

Mam wrażenie, że co niektórzy tutaj kupują sprzęt żeby się nim chwalić ile kosztował, a nie go słuchać.
Po raz kolejny dyskusja schodzi na ceny. Porażka prawie każdego wątku...

30 minut temu, paul klacska napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo fajne fronty i jak najbardziej nadają się też do kina, tyko wymagają solidnego pieca do napędzenia (minimum na 3 ohm).

Ukryta Zawartość

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, qbakos napisał:

Mam wrażenie, że co niektórzy tutaj kupują sprzęt żeby się nim chwalić ile kosztował, a nie go słuchać.
Po raz kolejny dyskusja schodzi na ceny. Porażka prawie każdego wątku...

Bardzo fajne fronty i jak najbardziej nadają się też do kina, tyko wymagają solidnego pieca do napędzenia (minimum na 3 ohm).

To nie moje, wrzuciłem przykład od którego wszystko się zaczęło. Jeden z kolegów pisał ,że chce kupić takie kolumny do kina i wtedy co nie którzy wylali na niego wiadro pomyj.

Seria 8 Bowersa jest fajna ale cena już nie tak?

13 minut temu, paul klacska napisał:

To nie moje, wrzuciłem przykład od którego wszystko się zaczęło. Jeden z kolegów pisał ,że chce kupić takie kolumny do kina i wtedy co nie którzy wylali na niego wiadro pomyj.

Seria 8 Bowersa jest fajna ale cena już nie tak?

Przerzucać winę się zachciało jak się nie ma lepszej fotki tylko stereo do pokazania w " kino domowe" ??? kolega od Bowersów ma podobne podejście do was bo do tego ampli denon 4xxx jako serce systemu tyle że u niego chociaż liczba głośników się zgadzała  , podobny łeb do Paula ...SKOŃCZCIE już ten kabaret pliiissssss!!!!!! 

4 godziny temu, daniel-de napisał:

Bo żaden nawet najlepszy zestaw stereo rozszerzony o głośnik centralny i pozostałe nie zagra tak jak dedykowany zestaw kinowy bo nie do tego został stworzony

Uzasadnij

i zacznij odróżniać kolumnę od głośnika.

Wrzuć fotkę panie fetek swojego zestawu bo już brzuch mi odpoczął po tym co Paul pokazał  i mogę znowu się śmiać,  jak długo spytasz? Zależy od fotki ????

16 minut temu, fetek napisał:

zacznij odróżniać kolumnę od głośnika.

Fetek, to jest nowomowa zrodzona na tym forum, jakiś szczyl się podniecał swoją mądrością.  Kiedyś kolumny opatrzone były napisem ZG xxxAAA . Rozszyfrujesz ? Właściwie nie pamiętam Zespół lub Zestaw Głośnikowy.

21 minut temu, Xpedite999 napisał:

Wrzuć fotkę panie fetek swojego zestawu bo już brzuch mi odpoczął po tym co Paul pokazał  i mogę znowu się śmiać,  jak długo spytasz? Zależy od fotki ????

Obecnie będzie ciężko, wszystkie stare głośniki są zdemontowane, został tylko podstawowy pakiet do pomiarów. Sprzęty wyniesione, monobloki leżą w kawałkach, powoli zaczynam demontować adaptacje i nie podjąłem jeszcze decyzji na jakich komponentach zrobić satelity (czekam na SS do testów), acuttony na central już powinny być u kumpla.

Ponadto do rozwiązania mam kilka problemów w tym budowlanych (robię podwójny sufit od podstaw i zmieniam kubaturę pomieszczenia), sam za bardzo nie mam czasu więc całość się lekko wlecze. Jak już wcześniej obiecałem, po remoncie fotki na pewno opublikuje, stare były publikowane w dziale akustyka.

I tak jak pisał WARMSTONE większość moich klocków jest składanych, zarówno kolumny jak i elektronika. Niestety nigdy nie będzie mnie stać na sprzęt tej klasy zakupiony w sklepie.

9 minut temu, WARMSTONE napisał:

Fetek, to jest nowomowa zrodzona na tym forum, jakiś szczyl się podniecał swoją mądrością.  Kiedyś kolumny opatrzone były napisem ZG xxxAAA . Rozszyfrujesz ? Właściwie nie pamiętam Zespół lub Zestaw Głośnikowy.

ja tam wiem jedno, nie lubię typa i już się z nim spierałem o jego konfiguracje. Zobacz ile można pisać o podstawach, które wszyscy znają i walnąć tonę błędów.

2 minuty temu, fetek napisał:

po remoncie fotki na pewno opublikuje,

Jak Ty opublikujesz to jak obiecałem ja tez. Paul Klaczka zmieni się w malutkiego kucyka. Jeszcze będzie foto audiofilnego regału z instrukcjami obsługi.

2 minuty temu, WARMSTONE napisał:

Jak Ty opublikujesz to jak obiecałem ja tez. Paul Klaczka zmieni się w malutkiego kucyka. Jeszcze będzie foto audiofilnego regału z instrukcjami obsługi.

można jeszcze pomyśleć o zaproszeniu pana, który może coś poprawi... w końcu od czasu do czasu odwiesza działalność...

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, WARMSTONE napisał:

Czekam z niecierpliwością... być może się doczekam...

40 minut temu, fetek napisał:

po remoncie fotki na pewno opublikuje, stare były publikowane w dziale akustyka.

Przejrzałem wszystkie ponad 30 strony tematu i ani jednego Twojego zdjęcia....

4 godziny temu, paul klacska napisał:

Ukryta Zawartość

Nigdy niczego takiego nie powiedziałem. Do KD nadaje się jak najbardziej. Tylko brzmienie jakie uzyskasz z tych kolumn, bezsprzecznie bardzo wysokiej jakości będzie inne niż to z systemów kinowych. Tyle i aż tyle. Naprawdę nie widzicie różnicy. To nie jest spór o to czy jedno jest lepsze od drugiego. Ścieżka dźwiękowa filmu została stworzona i zakodowana w jakimś tam formacie mniej czy bardziej stratnym pod nagłośnienie kinowe a nie domowe. Puryści kina domowego tworząc swoje salki używają systemów nagłośnieniowych dedykowanych do zastosowań kinowych po to aby właśnie odtworzyć w miarę blisko zamiary dźwiękowca. Są jednak ludzie, którzy nie trawią takiego dźwięku, jest dla nich zbyt twardy, jasny, chłodny a czasem krzykliwy (oczywiście specjalnie przejaskrawiam) i wolą bardziej homogeniczne, cieplejsze brzmienie. Później powtarzają na różnych forach, że dźwięk jest słaby, sztuczny itd. Tak jest wtedy gdy używają do tego nie takiego sprzętu pod jaki został wymyślony. Systemy stereo są stworzone po to aby jak najbardziej wiernie odtwarzać muzykę: brzmienie instrumentów, głosu wokalisty a systemy kinowe aby odtwarzać efekty dźwiękowe, wybuchy, strzały itp. To są dwa różne światy, które czasem się do siebie zbliżają ale nigdy jeden nie zastąpi drugiego. Nie posiadam systemu kina domowego i doskonale wiem, że nie jest on w stanie oddać pełnego realizmu jaki słyszałem na systemach kinowych. Ta sama ścieżka dźwiękowa zabrzmiała u mnie beznadziejnie a na systemie kinowym wyśmienicie. Jak będziesz używał walca do kopania rowów to sukcesu nie osiągniesz.

1 godzinę temu, fetek napisał:

Uzasadnij

i zacznij odróżniać kolumnę od głośnika.

Tu nie trzeba niczego uzasadniać. Uwierzysz mi na słowo? Zresztą uzasadnienie masz poniekąd kila zdań wyżej, choć zdaję sobie sprawę, że żadne słowa nikogo nie przekonają, tego trzeba po prostu posłuchać.

Używający wyrazu głośnik stosuję skrót aby nie pisać ciągle kolumna głośnikowa. Wszyscy doskonale wiemy o co chodzi więc twój uszczypliwy komentarz był zbyteczny.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.