Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Creek Destiny 2

opcio

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

w kilku zdaniach o moim aktualnym zestawie: 

- wzmacniacz Creek Destiny 2 (zastąpił Audiolab 8000A),
- były kolumny Epos ES22, więc niby idealne do Creeka, ale mi ten zestaw nie podszedł, było za ciemno, za dudniąco,
- żródła: mailina z AlloBoss (Tidal) i Arcam CD73.

Akustyka pomieszczenia: plusy to brak pustych ścian, różna faktura na nich, obrazy, plakaty, dywan, sporo mebli; minus to ustawienie kolumn ok. 30-40cm od tylnej ściany (stąd prawdopodobnie dudnienie Eposów); powierzchnia 25-30m2.

Czego słucham: jazz, trip-hop, elektronika, modern classic (Nils Frahm, Olafur Arnalds), klasyka, art rock typu Pink Floyd. Raczej ciszej, niż głośniej (blok), więc chętnie kolumny o wysokiej skuteczności. Głośniki - słuchacz ustawione w trójkącie ok. 2,5m bok. Może rozważyć podstawki?

Testuję teraz: Tannoy Revolution XT8F i jest znacznie lepiej niż Epos, choć momentami mam wrażenie, że jeszcze za dużo dudnienia.

Co jeszcze warto rozważyć do odsłuchów? Rozważałem w sporym rozstrzale: Tannoy Precision 6.2/6.4, Monitor Audio GS20/GS60, może Vienny... Z uwagi na ustawienie bass-reflex w przód lub dół, choć chyba lepszy przód. Nie chce nowych, rynek wtórny. Ale nie chcę też starszych niż 6-8 lat.

https://www.audiostereo.pl/topic/149527-kolumny-do-creek-destiny-2/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

12 godzin temu, opcio napisał:

... i jest znacznie lepiej niż Epos, choć momentami mam wrażenie, że jeszcze za dużo dudnienia.

Co jeszcze warto rozważyć do odsłuchów? Rozważałem w sporym rozstrzale: Tannoy Precision 6.2/6.4, Monitor Audio GS20/GS60, może Vienny... Z uwagi na ustawienie bass-reflex w przód lub dół, choć chyba lepszy przód. Nie chce nowych, rynek wtórny. Ale nie chcę też starszych niż 6-8 lat.

Dudnienie to nie problem kolum ale twojego pomieszczenia/ustawienia kolumn.

Creek z Eposami to idealne zestawienie. One były strojone ze sobą.  Kiedyś miałem Creeka, topowy model (20 lat temu).  Mój kolega ma go do dzisiaj jako backup.  łączy go z Audio physic.

Witaj,

Zwróć uwagę jeszcze na Audiovector QR3 czy QR5 - mają dobrze kontrolowany bas, świetną przestrzenność grania i nie rozjaśniają brzmienia jak starsze czy wyższe modele tej marki. Polecam też Xavia Jolly lub Madre Perla. Wyrafinowane brzmienie, konturowy bas i przepiękna stolarka. Warto odsłuchać. 

Pozdrawiam,

Michał.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

2 godziny temu, kenaj napisał:

Dudnienie to nie problem kolum ale twojego pomieszczenia/ustawienia kolumn.

Creek z Eposami to idealne zestawienie. One były strojone ze sobą.  Kiedyś miałem Creeka, topowy model (20 lat temu).  Mój kolega ma go do dzisiaj jako backup.  łączy go z Audio physic.

tak też uważam, możliwości manewru kolumnami mam ograniczone więc szukam czegoś co ma lżejszy bas i dobrze się paruje z Creekiem do muzyki jakiej słucham

W dniu 10.03.2020 o 22:41, opcio napisał:

Cześć,

w kilku zdaniach o moim aktualnym zestawie: 

- wzmacniacz Creek Destiny 2 (zastąpił Audiolab 8000A),
- były kolumny Epos ES22, więc niby idealne do Creeka, ale mi ten zestaw nie podszedł, było za ciemno, za dudniąco,
- żródła: mailina z AlloBoss (Tidal) i Arcam CD73.

Akustyka pomieszczenia: plusy to brak pustych ścian, różna faktura na nich, obrazy, plakaty, dywan, sporo mebli; minus to ustawienie kolumn ok. 30-40cm od tylnej ściany (stąd prawdopodobnie dudnienie Eposów); powierzchnia 25-30m2.

Czego słucham: jazz, trip-hop, elektronika, modern classic (Nils Frahm, Olafur Arnalds), klasyka, art rock typu Pink Floyd. Raczej ciszej, niż głośniej (blok), więc chętnie kolumny o wysokiej skuteczności. Głośniki - słuchacz ustawione w trójkącie ok. 2,5m bok. Może rozważyć podstawki?

Testuję teraz: Tannoy Revolution XT8F i jest znacznie lepiej niż Epos, choć momentami mam wrażenie, że jeszcze za dużo dudnienia.

Aż trudno mi uwierzyć,że nie spasowało się z Eposami 22? w takim razie może ES 14? w Twoim metrażu powinny sie idealnie zaaklimatyzować.

De gustibus non est disputandum

Eposów już nie mam. Siłą rzeczy taki czas, że ciężko myśleć o odsłuchach, więc rozważania na dziś czysto teoretyczne.

Tannoy XT8F miałem okazję odsłuchać z Creekiem i było nieźle. Odsunąłem od ścian i dudnienie zeszło. Stereofonia świetna, scena też. Jednak dla mnie za dużo basu, było też nieco za ciemno. No i rozmiar, za duże dla małżonki.

Stąd rozważam teraz XT6F. bardziej niż XT8F. Jak porównalibyście brzmienie XT6F z Monitor Audio GS20?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.