Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w identyfikacji wtyku

sociak55

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry, potrzebuję pomocy w identyfikacji wtyku, szukałem wszędzie ale nigdzie nie ma o nim informacji. Kabel pochodzi od aktywnych głośników Edifier i służy do połączenia głośnika aktywnego z pasywnym, w zestawie dostałem kabel 3m z wtykiem prostym a potrzebuję max 2m i wtyk kątowy (bardzo wąska półka na której stoją głośniki) w sieci praktycznie zero informacji, może jest ktoś w stanie pomóc.

89768404_2530751877180159_1145001679402303488_n.jpg

89786425_2314469445512379_7904957823061065728_n.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/149545-pomoc-w-identyfikacji-wtyku/

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Nieprzypadkiem nie ? bo ma zupełnie inaczej - niesymetrycznie ułożone piny,

które są w pytaniu ustawione równo w kwadrat.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Firmowa mutacja wtyku DIN, o nietypowym układzie- by klient był skazany na zakup ich okablowania, lub po prostu, żeby nie dało się zastosować niczego spoza fabrycznego kompletu. O wtyku kątowym raczej zapomnij...

A może da się do tego wtyku z linku przełożyć samą "wkładkę" z pinami?

Zajrzyj do środka wtyku, który masz. Wtyki DIN miały zazwyczaj obudowę metalową łączoną z ekranem. Ale nie wiem czy w tym przypadku jest to potrzebne. Wówczas wychodziłoby, że potrzebujesz 4 żyły w ekranie. Ale sprawdź to. Często potrzeba mniej żył a po prostu stosuje się taką nadmiarową wtyczkę.

Nie za bardzo mogę zajrzeć do środka, oryginalny kabel ma wtyczkę zalana guma, nie ma możliwości odkręcenia wtyku i sprawdzenia co w środku bez rozcinania gumowej izolacji

Wysłane z mojego Mi Note 10 przy użyciu Tapatalka

W dniu 12.03.2020 o 22:40, sociak55 napisał:

oryginalny kabel ma wtyczkę zalana guma, nie ma możliwości odkręcenia wtyku

To otwórz obudowę głośnika i popatrz od wewnątrz, ile przewodów idzie do gniazda.

W ostateczności możesz z oryginalnych, zalanych na stałe wtyków, ostrożnie (!!!) usunąć "odgiętki", a przewód załamać tuż za korpusem wtyku, dodatkowo nagrzewając zgięcie przewodu suszarką do włosów, by uplastycznić izolację. Jak głośniki będą stale stały na półce i nie bedziesz ciągle przepinał przewodu, niczym taka przeróbka nie grozi.

10 hours ago, porlick said:

W ostateczności możesz z oryginalnych, zalanych na stałe wtyków, ostrożnie (!!!) usunąć "odgiętki", a przewód załamać tuż za korpusem wtyku, dodatkowo nagrzewając zgięcie przewodu suszarką do włosów, by uplastycznić izolację. Jak głośniki będą stale stały na półce i nie bedziesz ciągle przepinał przewodu, niczym taka przeróbka nie grozi.

Niezła rzeź ? Ja bym odkręcił to gniazdo wyciął bleszkę alu podobnych rozmiarów i zamontował w niej 4 normalne złącza głośnikowe. Potem kabel zarobił widełkami i cieszył się pewnym stykiem. Ten pseudo DIN i tak pewnie po czasie zacznie harczeć i trzeszczeć ?

Swoją drogą szacun dla edifiera, że w takich pieniądzach robi prawdziwy aktywny podział, mniemam, że na DSP. Nie znam innej marki co robi takie konstrukcje.

Więc zrób, jak pisałem (odcięcie odgiętki). Na wtyk plus 2-3 cm przewodu nasuń odcinek rurki termokurczliwej i obkurcz, jeszcze gorącą oprzyj do ostygnięcia o stół z wtykiem odgiętym pod kątem prostym dla utrwalenia kształtu. 

Dla toslinka możesz kupić adapter kątowy. Sprawdzony przy tv zawieszonym na ścianie- nawet taki z Allegro, za parę złotych, działa znakomicie.

5 hours ago, sociak55 said:

To nie do końca takie proste bo o ile w głośniku pasywnym można by to zrobić to w aktywnym wtyk jest zintegrowany z resztą elektroniki

A to inna sprawa. Myślałem, że z aktywnego wychodzi bezpośrednio bez wtyku jak w innych modelach. Pozostaje wykucie wnęki w ścianie ?

8 godzin temu, januss73 napisał:

Pozostaje wykucie wnęki w ścianie ?

Hehe, polowanie armatą na wróbla. ?

Nie lepiej "ukątowić" wtyki metodą, którą podałem powyżej? Dla przykladu- wtyk wykonany na szybko w pracy, gdy uszkodził się zalany wtyk. Tu cały wtyk jest wykonany z termokurczki.

IMG_20200316_034951.jpg

Kurde @porlick - obróbka precyzyjna (zwłaszcza w czasie).

Kiedy była miękka ta koszulka, to dla mnie była za gorąca, jak już wystygła to nie mogłem jej zgiąć.

Fotka to żywy dowód, że jak się chce to można.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

W dniu 16.03.2020 o 06:05, xetras napisał:

Kiedy była miękka ta koszulka, to dla mnie była za gorąca, jak już wystygła to nie mogłem jej zgiąć.

Bo ta robótka, to jak w hucie szkła, tylko temperatura "trochę" niższa. ?

jest to din 4p , ewentualnie mini din4p występuje w różnych wariacjach

image.thumb.png.618836ceb54164dd5076edb1552c3819.png

W dniu 15.03.2020 o 17:10, porlick napisał:

jak pisałem (odcięcie odgiętki). Na wtyk plus 2-3 cm przewodu nasuń odcinek rurki termokurczliwej

wystarczy tylko odciąć jak ma stać blisko ściany.  i tak nie będzie się ruszać

Właśnie to chyba nie jest standardowy 4 din, ten wtyk ma symetrycznie ułożone piny, w din 4 są nieco inaczej.

Jedyny wtyk który znalazłem i jest bardzo podobny to PC-MDP-402-4P, tyle że nigdzie nie znalazłem w wersji kątowej 

PC-MDP-402-4P.jpg

dziwny i chyba mniejszy od din-a 5 ?

19 godzin temu, sociak55 napisał:

że nigdzie nie znalazłem w wersji kątowej 

nawet jak znajdziesz wersje kątową to wcale nie oznacza , że będzie ona krótsza .

to wygląda podobnie ?

http://www.planetaelektroniki.pl/product.php?id_product=2390

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.