Skocz do zawartości
IGNORED

Przydźwięk, zakłócenia, szum od wyświetlacza LED

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie wyświetlacze, które mogę wyłączać lub przygaszać, mam typu FL. Mimo najlepszych chęci, nie jestem w stanie usłyszeć zmian dźwięku od jasności, czy wyłączenia wyswietlacza.

Sądzę, że w dobrze zrobionym sprzęcie, wpływ wyświetlacza na dźwięk, można włożyć w bajki dla audiofili. ?

Wszystkie wyświetlacze, które mogę wyłączać lub przygaszać, mam typu FL. Mimo najlepszych chęci, nie jestem w stanie usłyszeć zmian dźwięku od jasności, czy wyłączenia wyswietlacza.
Sądzę, że w dobrze zrobionym sprzęcie, wpływ wyświetlacza na dźwięk, można włożyć w bajki dla audiofili.
W dobrze zrobionym i owszem... ale wiele monitorów same z siebie emitują hałas.
U mnie z TV LG na wyjściu optycznym pojawia się przydzwiek po zmianie wejścia.

Monitor Hyundai sam z siebie przy podkręceniu jasmości poprstu piszczy.

Fakt że ma już z 15 lat. I TV i monitor.

2 godziny temu, Echelon69 napisał:

Czy słyszycie lub zmierzyliście?

Tak zmierzyłem ale nie słyszę.

Jak sprzęt ma oszczędny zasilacz tzn. zaprojektowany na styk, to każdy większy pobór prądu powoduje większe lub mniejsze zmiany napięcia. Ale to jeszcze nie problem. Większy problem to złe prowadzenie mas. Prądy rozmaitych wyświetlaczy czy ogólnie części cyfrowej powodują spadki w częściach masy układów analogowych. Wówczas ewidentnie słychać zakłócenia wyświetlaczy.

Bywa, że urządzenia mają wyłącznik wszelkich podświatlaczy i wyświetlaczy. Nie jest to tylko związane z uprzyjemnieniem nocnego odsłuchu. Kiedyś bardziej służyło do pozbycia się tych artefaktów.

Dobrze zaprojektowane urządzenie nie może wykazywać interakcji między jakością dźwięku a działaniem rozmaitych urządzeń wyjścia-wejścia. 

Ale w jakiś sposób sygnał musi przepływać z części cyfrowej do analogowej czy odwrotnie.

Do przekazania sygnału potrzeba przewodu nazwijmy go sygnałowego i masy. 

A jak się coś łączy to zazwyczaj w układach płyną jakieś prądy, które trudno nawet przewidzieć. 

Ale owszem. Można połączyć te części łączem "niegalwanicznym" np. światłem. To może zdecydowanie pomóc. 

A propos zasilaczy. Przez zasilacze w trywialny sposób przedostają się zakłócenia (jest o tym w wątku:

).

To o co chodzi w tym watku? O wyswietlacze w sprzęcie, jak ja to zrozumiałem, czy ekrany stojące obok niego? 

Bo jak displeje w cd, czy multiformatowcu, to już napisałem, a jak ekran w tv, to tv LG sprzed 8 lat, stojący pół metra nad sprzętem grającym, nie zakłóca (profilaktycznie na przewodzie zasilania założony rdzeń ferrytowy). Jedyne, co przeszkadzało, to były zasilacze impulsowe- od taniej obudowy dysku z Aliexpress, której od razu się pozbyłem, oraz z kpl dac'a. Po wymianie na tradycyjny, jak ręką odjął. 

Tak zmierzyłem ale nie słyszę.
Jak sprzęt ma oszczędny zasilacz tzn. zaprojektowany na styk, to każdy większy pobór prądu powoduje większe lub mniejsze zmiany napięcia. Ale to jeszcze nie problem. Większy problem to złe prowadzenie mas. Prądy rozmaitych wyświetlaczy czy ogólnie części cyfrowej powodują spadki w częściach masy układów analogowych. Wówczas ewidentnie słychać zakłócenia wyświetlaczy.
Bywa, że urządzenia mają wyłącznik wszelkich podświatlaczy i wyświetlaczy. Nie jest to tylko związane z uprzyjemnieniem nocnego odsłuchu. Kiedyś bardziej służyło do pozbycia się tych artefaktów.
Dobrze zaprojektowane urządzenie nie może wykazywać interakcji między jakością dźwięku a działaniem rozmaitych urządzeń wyjścia-wejścia. 

Oszczędny zasilacz? Taki wyświetlacz pobiera 5W serio zabraknie?

Btw. Myślałem że macie na myśli monitor a nie te malutkie wyświetlacze z amplitunerów lub cd playera...
3 minuty temu, AndrzejPiaseczno napisał:

Oszczędny zasilacz? Taki wyświetlacz pobiera 5W serio zabraknie?

A jaka to różnica Duży zasilacz to elementy o większej mocy, mały o mniejszej mocy do tego żyłowany na np. radiatorach. Bo w tym  większym trzeba było i tak dodać a mały ma się schłodzić na wylewce na płytce...

Ale rzeczywiście o czym jest wątek?

Jak o ekranach LCD/LED to to generują zakłócenia bo muszą. W końcu to duże powierzchnie i jakieś tam prądy.