Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

@BoBasek co do twoich płytek. Zastanów się co do rad ArturaP. To napewno docelowo lepsza droga.

Jak chcesz kombinować z tym co masz to

1. Wywal te ceramiki, i zwykłe rezystory. Wstaw tam najlepsze co ci wejdzie. 100 nF, czy 100 pF to kupisz coś lepszego i za parę złotych i w parę dni to ogarniesz.

2. Jak chcesz mogę Ci pożyczyć te ne5534 Philipsa. Mogę Ci też podesłać inna płytkę z 4 pojedynczymi opampami, gdzie drugi opamp robi za bufor. Mój teść na bufor włożył popularne opa 604 i fajnie to dociepliło.

16 minut temu, kram napisał:

mógłbyś podzielić się schematem?

Pewnie ze się podzielę -ale dopiero jak go porządnie sprawdzę .

Wtedy wrzucę schemat i i gerbery .

Trochę cierpliwości ..😁

BTW- jada już do mnie płytki do dwóch kolejnych analogów dyskretnych ...

7 minut temu, zombie7 napisał:

co do twoich płytek

Gdy zamieszczałem gerbery do tego IV wspomniałem( i Artur_p  tez)  ze to rozwiązanie najbardziej podstawowe , najprostsze.

Cudów się tu nie wyciśnie....

4 godziny temu, zombie7 napisał:

@BoBasek co do twoich płytek. Zastanów się co do rad ArturaP. To napewno docelowo lepsza droga.

Jak chcesz kombinować z tym co masz to

1. Wywal te ceramiki, i zwykłe rezystory. Wstaw tam najlepsze co ci wejdzie. 100 nF, czy 100 pF to kupisz coś lepszego i za parę złotych i w parę dni to ogarniesz.

2. Jak chcesz mogę Ci pożyczyć te ne5534 Philipsa. Mogę Ci też podesłać inna płytkę z 4 pojedynczymi opampami, gdzie drugi opamp robi za bufor. Mój teść na bufor włożył popularne opa 604 i fajnie to dociepliło.

Nie mam doświadczenia jakiego typu rezystory czy kondensatory lepiej się sprawdzą. Gdybyś mógł podpowiedzieć...

Co do hybrydowej wersji to przynajmniej przesuwam ten wariant na koniec bo obudowa mała, nie chce wycinać dziury, napięcie anodowe też wysokie, nie chce aby żonę poraziło jak będzie wycierać kurze.

Dziękuję za propozycję pożyczenia, być może skorzystam ale chciałbym zmodyfikować to co mam. Być może rezystory, kondensatory, wymiana opamp pozwoli być szczęśliwym. Już teraz sobie zdaje sprawę że dobre audio to ciągła droga poszukiwania doskonałości na jaką mnie stać i kiedyś trzeba powiedzieć dość. 

Okrutne jest to że pójście level wyżej ukazuje słabe strony techniki cyfrowej. Może mogłem tego nie robić, byłbym szczęśliwym człowiekiem z prostym wzmakiem i tanim streamerem... :)

ot ironią losu

Oczywiście moja poprzednia wypowiedź jest troszkę filozoficzna. Niczego nie żałuję. Ile jest.osob nieświadomych tego i nagle widzisz coś czego do tej pory nie dostrzegałeś.  30 lat temu dopóki kolega nie pokazał mi 2 poziomych linii na ekranie TV SONY to ich nie widziałem. Później już widziałem paski trzymające druty luminoforu na wszystkich TV SONY.

@BoBasek - w pełni Cię rozumiem. Oczywiście napiszę Ci jakąś radę z perspektywy człowieka, który zrobił z pomocą tutejszych ludzi 1szy DAC w swoim życiu, ogólnie robię takie urządzenia od ok 5 lat całkowicie hobbystycznie, gdzie muszę szukać kompromisu między finansami, dostępnym czasem i marzeniami. To, co polecę będzie pisane z perspektywy człowieka, który kupuje rzadko, bo czasem kupno paru sztuk się nie opłaca kupować w Mousser, czy Hifi Collective. Piszę też z perspektywy człowieka, który 1,5 roku robił bardzo podobnego DACa jak Ty a ostatnie 3 miesiące spędził nad konfiguracją Analogu. Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi, wklejam linki, to nie moje sklepy, ani nie moich znajomych.

1. Te 100 NF, to spróbowałbym taki - 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2. Te 100 pF, to albo coś takiego 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  lub to 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , lub to, nie mam doświadczenia, ale mówią że SMD lepsze. Na allegro tych najlepszych nie ma 

Ukryta Zawartość

3. Rezystory, nie wiem jakie masz wartości, ale u tego gościa znajdziesz fajne 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jest też taki sklep Rezystory net i ma dostępne lepsze rzeczy

4. Tam Przed Opampami, za stabilatorami masz elektrolit, nie wiem co tam masz, jak To Panasonic FM to one czasem pozytywnie zaskakują, ale możesz też spróbować dostępne na alle..ro, lub amptone tego typu 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 12.05.2025 o 05:56, BoBasek napisał:

Odnośnie tej jazgotliwosci też coś podobnego słyszę. Nie na wszystkich utworach.

Czy ktoś może bawił się w pomiar amplitudy przykładowego sinus 1 kHz dla konkretnego rezystora konwersji dla AD1865? Ile macie na wyjściu?

Bawiąc się symulacjami rozmaitych obwodów, otrzymywałem rozmaite charakterystyki FFT i dla sygnałów o amplitudzie większej niż 0.6Vpp widziałem sporą "choinkę" z wysokich harmonicznych. Może to one budują ten "jazgot"?

Datasheet-y rozmaitych układów przetworników mają narysowane na wyjściu albo blokowo określany filtr dolnoprzepustowy, w skrócie LPF, albo nawet jakieś sugerowane proste rozwiązania.

Może dodanie modułu układu z LPF zlikwidowałoby nagle tę jazgotliwość - może warto poeksperymentować z LPF?

Ukryta Zawartość

!!!!KONWERTER-Z-PRADU.jpg

bessel-3-st.jpg

09_filtr-na-gyratore.jpg

post-1532-0-66477200-1492670567.gif

!!!!!!selektor-i-iv-conv-na-opa.jpg

NAZAR-LPF.gif

ScreenShot07189.jpg

!!!!!!selektor-i-iv-conv-na-opa.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy ktoś może bawił się w pomiar amplitudy przykładowego sinus 1 kHz dla konkretnego rezystora konwersji dla AD1865? Ile macie na wyjściu?

Bawiąc się symulacjami rozmaitych obwodów, otrzymywałem rozmaite charakterystyki FFT i dla sygnałów o amplitudzie większej niż 0.6Vpp widziałem sporą "choinkę" z wysokich harmonicznych. Może to one budują ten "jazgot"?

Datasheet-y rozmaitych układów przetworników mają narysowane na wyjściu albo blokowo określany filtr dolnoprzepustowy, w skrócie LPF, albo nawet jakieś sugerowane proste rozwiązania.

Może dodanie modułu układu z LPF zlikwidowałoby nagle tę jazgotliwość - może warto poeksperymentować z LPF?

Ukryta Zawartość

!!!!KONWERTER-Z-PRADU.thumb.jpg.a0ec08ae8f62cb3881ab358e03db7961.jpg
bessel-3-st.thumb.jpg.24da3e659fdba345dd791bd17544f3e6.jpg
09_filtr-na-gyratore.thumb.jpg.57a04de148cbbd64ac25f2431a4540da.jpg
post-1532-0-66477200-1492670567.thumb.gif.850ef510819aa70d11ab340d5d452f0e.gif
!!!!!!selektor-i-iv-conv-na-opa.thumb.jpg.cf79e9a56d147da125ffede2be1cb46f.jpg
NAZAR-LPF.thumb.gif.17ba423deeecd6f791b4716b6053e28f.gif
ScreenShot07189.thumb.jpg.4bc9cb2d5f09bec2f6b300ab42a64668.jpg
!!!!!!selektor-i-iv-conv-na-opa.thumb.jpg.065fb600432c067bb1aa5ee81fe06839.jpg

Moduł LPF masz po wyjściu napięciowym czyli z wewnętrznego iv. Rezystor konwersji masz po wyjściu prądowym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

29 minut temu, pataus napisał:

Moduł LPF masz po wyjściu napięciowym czyli z wewnętrznego iv. Rezystor konwersji masz po wyjściu prądowym.

Wyjście napięciowe masz w scalaku (wbudowany WO)  i po nim masz LPF.

Jak nie korzystasz z wbudowanego w scalak wzmacniacza operacyjnego, to sam budujesz z wyjścia prądowego układ konwersji I/V - czasami też na lepszym WO, ale po nim przeważnie dodaje się LPF. LPF przeważnie jest jako ten ostatni na wyjściu z DAC.

Kolejny , dyskretny IV.

Tym razem jesteśmy w"krainie łagodności"

Bardzo analogowo , bez żadnych wyostrzeń  , pastelowo .

Mimo to szczegółowo  , nie jest misiowato , duża ilość mikroinformacji  , dobre stereo ( słucham na słuchawkach) .

DO długiego słuchania  "na zmęczone uszy" 😉

Na razie próby z AD1864. Pomęczę go jeszcze z innymi kośćmi

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Scott L.F. napisał:

Tym razem jesteśmy w"krainie łagodności"

To coś w stylu dyskretnego opampa w klasie A ? 

...there is no spoon...

Z ułożenia tranzystorów zgaduje od lewej źródło prądowe na dwu tr, potem układ różnicowy z lustrem prądowym i wyjście PP w klasie A.

Prawie zgadlem z tą klasą A...

Ja tam się przecież słabo znam...on tam się wciął dość nietypowo z sygnałem, ale potem odwrócił dwa razy fazę i wyszedł na stopień SE bez globalnego nfb. To jest już potencjał na najlepsze granie... imo to se. A jak tam thd?

2 minuty temu, J.Jerry napisał:

A jak tam thd?

Chwilowo nie mam czym mierzyć

Wg symulacji nisko - 0.0024% dla 1kHz Ale to tylko symulacje....

Ważne że gra, a se gra na pewno.

Jakoś nie napisałeś o dynamice, która se ma ponadprzeciętną mimo analogowosci... Ja bym napisał, że SE ma w lupnieciu i basie przewagę plus reszta i spójność.

O thd pytam, bo bym sobie porównał.

13 minut temu, BoBasek napisał:

Co to znaczy SE bo chciałbym sobie poszukać w necie i poczytac

To skrót od Single-ended

1 godzinę temu, BoBasek napisał:

Co to znaczy SE bo chciałbym sobie poszukać w necie i poczytac

Jak słabo się rozumie temat to zaczyna się używać różnych skrótów. 

Nawet jak są adekwatne to z reguły niepotrzebne. Z czasem dyskutuje się o dupie Maryny bo ginie gdzieś istota dyskusji, dyskutanci popisują się znajomością tajemnych zaklęć 🙂

Jakaś zgroza z tymi skrótami na tym forum. 

SE to skrót oznaczający najlepiej brzmiącą konstrukcje wzmacniacza i najłatwiejsza do skonstruowania...jak dla mnie.

W tłumaczeniu single ended , pojedynczo zakończone... Może zbuduj sobie ampa pojedynczo zakończonego....prawda, że lepiej?

Post #3194 a traktuje o konwersji prąd napięcie (I/V) nie ma związku z SE.

Nagminnie stosujesz ten skrót. 

A jeśli chodzi o wzmacniacze mocy to wcale SE nie ma najlepszego brzmienia. Powód jest prosty.

6 minut temu, Grzegorz7 napisał:

A jeśli chodzi o wzmacniacze mocy to wcale SE nie ma najlepszego brzmienia. Powód jest prosty.

A jaki jest ten powód ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

SE jest lepsze, bo robiłem porównania z PP w klasie A, wszystko z lokalnym NFB. Jak komuś nie jest lepsze, to różne mogą być proste powody.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

SE jest lepsze, bo robiłem porównania z PP w klasie A, wszystko z lokalnym NFB. Jak komuś nie jest lepsze, to różne mogą być proste powody.

Co to PP i NFB?

To nie ten wątek ale krótko.

W SE pompa tylko dolewa. W PP są dwie pompy; jedna dolewa a druga odpompowuje. 

Jak zastanowicie się nad tą przenośnią to zrozumiecie dlaczego lepszym rozwiązaniem jest mieć kontrolę w obu połówkach nad sygnałem. Ma to poważne konsekwencje we wzmacniaczach mocy.

26 minut temu, BoBasek napisał:

Co to PP i NFB?

Ujemne sprzężenie zwrotne i układ pracy tranzystorów przeciwosobny...chyba.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jak zastanowicie się nad tą przenośnią to zrozumiecie dlaczego lepszym rozwiązaniem jest mieć kontrolę w obu połówkach nad sygnałem. Ma to poważne konsekwencje we wzmacniaczach mocy.

Ale brzmienie przez to nie jest lepsze. Owszem lepsza kontrola ale nic poza tym. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, Piopio napisał:

brzmienie przez to nie jest lepsze. Owszem lepsza kontrola ale nic poza tym

Imo - kwestia gustu.

Miałem że 3 single i jakoś na dłużej ze mną nie zostały.

Pomijając kwestie techniczne ( zniekształcenia i ich rozkład) mi single za bardzo czarują.

Sorry za off-top 😉

3 godziny temu, BoBasek napisał:

Co to PP i NFB

Pull-push i non global feedback

Czyli układ przeciwsobny i brak globalnej pętli sprzężenia zwrotnego ( co nie wyklucza lokalnych .)

NFB = Negative FeedBack. Tak znajdziecie często piśmiennictwie.

I tak to jest z tymi skrótami, szczególnie obcymi.

Dlatego postuluję tu o nazwanie zjawiska pełnym zdaniem a następnie w nawiasie podanie skrótu jakiego będzie się używać w dalszej części wypowiedzi.

W innym przypadku dyskusja wygląda na mądrą ale dyskutujący przestają ogarniać o czym dyskutują. Jeden będzie mówił o braku pętli sprzężenia zwrotnego a drugi o zamkniętej. Czytelnicy zaś niczego nie zrozumieją.

2 godziny temu, Piopio napisał:

Owszem lepsza kontrola ale nic poza tym.

Jak w obciążenie siłą wpycha się prąd i siłą wyciąga (PushPull) to szybki sygnał jest taki jaki powinien być.

Jak prąd jest wepchnięty przez pojedynczy tranzystor ale wyciągany jedynie przez bierny rezystor to przy szybkich przebiegach sygnał jest sflaczały (nie oddaje kształtu na zboczu "wyciąganym"). Rodzi to np. większe zniekształcenia. Ujemne sprzężenie zwrotne owszem poprawi sytuację (taka jego rola) ale z piasku bicza nie ukręcisz...

• Pokaż nowe odpowiedzi