Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Różnica w złączkach SFP tak prawdę mówiąc nie powinna absolutnie być słyszalna, ale w audio czasami cuda się dzieją 🙂 Mówię to jako osoba, która doskonale zdaje sobie sprawę, że kable w większości przypadków potrafią zrobić różnicę więc nie jestem sceptykiem 🙂

Co do tych urządzeń to niestety jeszcze nie testowałem. Od roku buduję nowy system audio. Pochłonął spore środki a jeszcze mam w głowie parę zmian. Nie mniej ciekawie wygląda coś takiego jak Ifi Audio LAN Ipurifier PRO i od niego pewnie zacznę testy. No chyba, że docelowo kupię Rose 130 i bezpośrednio z Netgeara wyślę sygnał optyczny do Rosa. 
Nie mniej dzięki za sugestię w sprawie tych urządzeń 🙂

Pytałem o te urządzenia z czystego egoizmu. Mam je na celowniku do przetestowania i byłem ciekawy czy masz jakąś o nich opinię. Różnica w modułach SFP mogła wynikać również z moich 

8 godzin temu, Avatar1979 napisał:

kupię Rose 130 i bezpośrednio z Netgeara wyślę sygnał optyczny do Rosa.

👍

Miałeś już możliwość przesłuchania jakiegoś Rose?

Osobiście zraziłem się do kombajnów przez użytkowanie Cocktailaudio X45. Niby wszystko ma, wygodne ale jakość dźwięku po kilku miesiącach całkowicie mnie zniechęciła. I stare powiedzenie może być aktualne: jak coś jest do wszystkiego to jest w sumie do niczego. Ale oby nie zawsze. Powodzenia.

7 godzin temu, lamario napisał:

Pytałem o te urządzenia z czystego egoizmu. Mam je na celowniku do przetestowania i byłem ciekawy czy masz jakąś o nich opinię. Różnica w modułach SFP mogła wynikać również z moich 

👍

Miałeś już możliwość przesłuchania jakiegoś Rose?

Osobiście zraziłem się do kombajnów przez użytkowanie Cocktailaudio X45. Niby wszystko ma, wygodne ale jakość dźwięku po kilku miesiącach całkowicie mnie zniechęciła. I stare powiedzenie może być aktualne: jak coś jest do wszystkiego to jest w sumie do niczego. Ale oby nie zawsze. Powodzenia.

W zupełności rozumiem. Ten Rose 130 to jednak jedynie wysokiej jakości streamer. Oczywiście że go posłucham zanim kupię, ale jest numer 1 na liście bo jest doskonale wyposażony. Przypuszczam że z Laiv Harmony DACkiem zgra się równie dobrze jak Lumin T2 😉

Edytowane przez Avatar1979

Drugie podejście lumin p1 mini, inny sprzęt  i na xlr

IMG-20240912-135321.jpg

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Podobnie do pierwszej odsłony, fajny streamer, jak dla mnie fajniejszy od T3 i dużo sensowniejszy w zakupie w stosunku do P1 patrząc cena - jakość. 

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Wiem, że model D2 nie będzie miał możliwości sterowania Tidalem bezpośrednio za pomocą aplikacji Tidala. W jaki sposób mogę więc szybko dodać utwory do playlisty gdy skorzystam z funkcji sugerowane piosenki? Standardowo dodaje mi się tylko jeden utwór. Gdy standardowo klikam na katalog, album to nie ma problemu. Ale w w/w sytuacji nie wiem jak to zrobić. 

Panowie czy ktoś z Was dokonywał przesiadki z jakiegoś DAC Lumin na jakiegoś Auralic ? A może porownywaliscie ? Jakieś doświadczenia ?

Mam Lumin T2 i strasznie mi brak wejścia na DAC. Nie ukrywam że lumin mi gra super ale Auralic też chwala no i mam iOS więc sterowanie nie problem jednak boję się żeby nie było ostro i klinicznie jak "na typowym sabre" choc T2 Też sabre ale zaaplikowane z klasą

Konkretnie myślę o Auralic Altair G1.1
Ale może mi ktoś powie daj sobie spokój bo ..... ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

2 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie czy ktoś z Was dokonywał przesiadki z jakiegoś DAC Lumin na jakiegoś Auralic ? A może porownywaliscie ? Jakieś doświadczenia ?

Mam Lumin T2 i strasznie mi brak wejścia na DAC. Nie ukrywam że lumin mi gra super ale Auralic też chwala no i mam iOS więc sterowanie nie problem jednak boję się żeby nie było ostro i klinicznie jak "na typowym sabre" choc T2 Też sabre ale zaaplikowane z klasą

Konkretnie myślę o Auralic Altair G1.1
Ale może mi ktoś powie daj sobie spokój bo ..... ?

Marcin daj sobie spokój! Skoku w bok się zachciało?

DACa sobie spraw o jakim marzysz i wtedy hulaj dusza 😃. Ja jak słucham Rockny dalej jestem w uniesieniu, a to już ponad rok co mi się rzadko zdarza. Musisz coś dla siebie dopasować. 

2 godziny temu, Kasz76 napisał:

Czy Lumin P1 mini może pracować jako DAC do zewnętrznego transportu?

Tak, coaxial, optyk, hdmi, USB. Hdmi pewnie arc.

Porownywal ktos moze D2 do Node3 z zasilaczem liniowym? Warto doplacic do D2, czy szkoda kasy i jak przesiadac sie to tylko na T2? 

Nie odpowiem wprost na twoje pytanie ale przesiadłem się z BSN 2i z liniowym na T2 i to całkiem inna liga ale inkasa wieksza

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Nie odpowiem wprost na twoje pytanie ale przesiadłem się z BSN 2i z liniowym na T2 i to całkiem inna liga ale inkasa wieksza

Dzieki za odpowiedz. Tak, czytalem chyba w temacie o Node Twoje wrazenia z obcowania z T2. Przy tej cenie wiadomo, ze to powinno i musi grac wyjatkowo, ale jakos nie widac w sieci zbytnio informacji porownawczych jak wypada D2 w stosunku do konkurencji. Myslalem mocno o zakupie, ale zajrzalem jeszcze na strone Lumina i okazalo sie, ze D2 nie ma natywnej obslugi Tidal, tylko dopiero w nowszej D3, wiec niestety odposcilem. Na chwile obecna dalej pozostaje przy Node. 

W dniu 16.10.2024 o 21:06, bebbop napisał:

Dzieki za odpowiedz. Tak, czytalem chyba w temacie o Node Twoje wrazenia z obcowania z T2. Przy tej cenie wiadomo, ze to powinno i musi grac wyjatkowo, ale jakos nie widac w sieci zbytnio informacji porownawczych jak wypada D2 w stosunku do konkurencji. Myslalem mocno o zakupie, ale zajrzalem jeszcze na strone Lumina i okazalo sie, ze D2 nie ma natywnej obslugi Tidal, tylko dopiero w nowszej D3, wiec niestety odposcilem. Na chwile obecna dalej pozostaje przy Node. 

Też tak myślałem, Ale wierz  mi muzyka przez aplikację Lumina  brzmi fantastycznie. Lepiej niż Roon i JPlay. Wyszukuje dodaje play listy i tym podobne przez aplikację Tidal. Ale słucham muzyki przez aplikację Lumina. Więc jak ci się podoba brzmienie D2 T2 bierz bez wahania. Tidal Connect brzmi tragicznie. Najgorszy jest brak kontroli niskich częstotliwości. 

Od trzech dni Qobuz na plikach hi-res przycina utwory przez aplikację LUMIN powtórne logowanie naprawia temat lecz na krótko

Tidal i lokalne pliki ok

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Potwierdzam że via aplikacja Lumin muza gra najlepiej

Ja na Lumin T2 pod waszym wpływem wróciłem do porównan i ... Niektóre utwory lepiej ale nie jest to tak że wszystko lepiej . Może kwestia systemu albo funkcji ilości wypitego piwa. Tak czy siak gra bardzo dobrze .

W dniu 25.10.2024 o 23:30, SenorCoconut napisał:

Też tak myślałem, Ale wierz  mi muzyka przez aplikację Lumina  brzmi fantastycznie. Lepiej niż Roon i JPlay. Wyszukuje dodaje play listy i tym podobne przez aplikację Tidal. Ale słucham muzyki przez aplikację Lumina. Więc jak ci się podoba brzmienie D2 T2 bierz bez wahania. Tidal Connect brzmi tragicznie. Najgorszy jest brak kontroli niskich częstotliwości. 

Wielkie dzieki za odpowiedz. Czyli jednak bede musial posluchac i samemu sie przekonac. Mam jeszcze jedno pytanie. Z tego co czytalem w Luminie jest mozliwosc resamplingu. Jak to dziala w ogole i czy jest cos warte? Mozna wszystko resamplingowac w locie  np. do DSD? Dotyczy to tylko plikow na dysku, czy mozna tez uslugi streamingowe typu Spotify, Tidal?  

Edytowane przez bebbop
Godzinę temu, bebbop napisał:

Wielkie dzieki za odpowiedz. Czyli jednak bede musial posluchac i samemu sie przekonac. Mam jeszcze jedno pytanie. Z tego co czytalem w Luminie jest mozliwosc resamplingu. Jak to dziala w ogole i czy jest cos warte? Mozna wszystko resamplingowac w locie  np. do DSD? Dotyczy to tylko plikow na dysku, czy mozna tez uslugi streamingowe typu Spotify, Tidal?  

Wszystko poza Spotify, Ale najlepiej zaznaczyć tylko 24bity reszta zaokrągla Górne i dolne pasmo. 

W dniu 27.10.2024 o 07:56, blackromek napisał:

Od trzech dni Qobuz na plikach hi-res przycina utwory przez aplikację LUMIN powtórne logowanie naprawia temat lecz na krótko

Tidal i lokalne pliki ok

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Poprawiło się u Was coś w kwestii Qobuz, bo mnie to strasznie irytuje...?

7 godzin temu, Oskierp napisał:

Poprawiło się u Was coś w kwestii Qobuz, bo mnie to strasznie irytuje...?

Wczoraj zrobiłem Twardy restart Lumina + nowe logowanie i póki co jest ok… może jest tak że łączysz się z innym serwerem niż  ja w którym akurat wystepują problemy. Najlepiej zgłoś sprawę

W dniu 1.11.2024 o 01:06, SenorCoconut napisał:

Wczoraj zrobiłem Twardy restart Lumina + nowe logowanie i póki co jest ok… może jest tak że łączysz się z innym serwerem niż  ja w którym akurat wystepują problemy. Najlepiej zgłoś sprawę

U mnie dramat z D2. Od czterech lat używam i nigdy nie było czegoś takiego. Resetowałam wszystko po kilka razy, router, streamer, usuwałem aplikacje, instalowałem na nowo i nic. Streamer widzi i odtwarza pliki z NAS, odtwarza stacje radiowe, Spotify connect, a w tidalu widzi konto, bibliotekę, mogę ułożyć playlistę, ale nie mogę jej odtworzyć. Nie wiem czy to jakaś awaria po stronie tidala, bo również nie odtwarza mi muzyki z aplikacji tidal na telefonie po własnym łączu internetowym. Co do Lumina, ostatnia aktualizacja systemowa była na początku października, natomiast dzisiaj okazało się, że nagle pojawił się tidal connect i przez chwilę udało mi się z niego odpalić odtwarzanie, ale to był kompletny dramat jakościowy w porównaniu do aplikacji Lumina. Do tej pory oficjalnie D2 nie miał wsparcia dla tidal connect. Tak czy inaczej, nic nie działa. Czy jest możliwe usunięcie aktualizacji systemu, bo może coś tu jest na rzeczy? Z drugiej strony nie działa mi tidal w telefonie na niezależnym łączu…

Panowie kiedyś miałem Cocktail Audio x44 . Pamiatam taki motyw że Tidal zmienił coś w swoich ustawieniach i nagle wszystkie CA x45 przestały działać .
Normalnie to Tidal / Spotify powiadamia developerow z wyprzedzeniem i oni robią aktualizacje na czas. W tym przypadku coś nie pyknelo i wówczas robili na ASAP

Co dziwne to to że to dotyczy tylko twojego D2 ?? Myślę że lukin trzeba pytać bo chyba zrobiłeś wszystko co mogłeś

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie kiedyś miałem Cocktail Audio x44 . Pamiatam taki motyw że Tidal zmienił coś w swoich ustawieniach i nagle wszystkie CA x45 przestały działać .
Normalnie to Tidal / Spotify powiadamia developerow z wyprzedzeniem i oni robią aktualizacje na czas. W tym przypadku coś nie pyknelo i wówczas robili na ASAP

Co dziwne to to że to dotyczy tylko twojego D2 ?? Myślę że lukin trzeba pytać bo chyba zrobiłeś wszystko co mogłeś

Ech, nie rozgryziesz tego o co chodziło. Pół dnia męczyłem się, aż po prostu połączyłem tablet z routerem w zakresie 5G i apka Lumina ruszyła. Wcześniej wszystko chodziło oprócz odtwarzania muzyki.

Odkąd posiadam mojego u2mini nie miałem takich problemów z tym sprzętem , wczoraj odpala utwory bardzo długo lub w ogóle zawiesił się dwa razy zresetowała się aplikacja wylogowały streamingi ogólne problemy z łącznością z aplikacją , myślicie że może to być spowodowane przeładowaniem playlisty w aplikacji ponad 1000 utworów

Odkąd posiadam mojego u2mini nie miałem takich problemów z tym sprzętem , wczoraj odpala utwory bardzo długo lub w ogóle zawiesił się dwa razy zresetowała się aplikacja wylogowały streamingi ogólne problemy z łącznością z aplikacją , myślicie że może to być spowodowane przeładowaniem playlisty w aplikacji ponad 1000 utworów

Po pierwsze to co masz w aplikacji jako ostatnio odtwarzane to wymazać musisz. Dodaj dodatkowy utwor z wymazaniem listy . Wiesz jak ?
To.moze pomoc
Dziwne objawy chodź jak masz w ubionych 1000 utworów to ciut sporo.nzrob sobie Play listy

Zmniejszyłem trochę listę ostatnio odtwarzane , plus reset routera i wczoraj było wszystko ok . Dziwne bo korzystam już trzeci rok i nigdy nie miałem problemu

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.