Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, doktor_mun napisał:

U1/2 mini oraz U1 posiada 2 gniazda USB. Nowy U2 3 gniazda USB.

Jeżeli kupię U1/2 mini to jedno gniazdo zajmie pilot, drugie DAC.

Jeżeli podłączę transport plików/ NAS przez sieć Lan i na dysku będzie np. kilka lub kilkanaście TB muzyki to czy Lumin działa dobrze tzn. płynnie.

Czy szybko to wszystko czyta, wczytuje okładki płyt itp? 

Fajnie gdyby dodatkowo Lumin miał I2S (tak mi się wydaje).

Witam posiadam U2 mini pliki na Nas synology 11 tys albumów wszystko działa błyskawicznie wczytywanie okładki ,miniaturki okładek na folderach ,tylko jedno zastrzeżenie trzeba zainstalować i korzystać z minim serwer 

Nie odpada.
W ciągu dnia spędzam wiele godzin pracując na IPad. W samochodach dotykowe ekrany, chcesz zadzwonić - dotykowy ekran, odbierasz paczkę z paczkomatu- dotykowy ekran. Wszędzie to dotykowe, świecące po oczach gòwno (takie czasy)
Ja czasami słucham muzyki po nocy ze względu na małe dziecko i tylko wtedy mam czas na spokojnie. Robię to wtedy po ciemku i opcja dark mode mimo że działa to i tak nie rozwiązuje problemu. Musi być pilot.
W czerwcu na 3 m-ce sprzęt będzie rozłączony. Po remoncie przetestuje U2mini i porównam z U1 mini, który posiada Kolega.
Ja i tak głównie słucham plików, czasami Cd, a streaming przez aplikację Fidata poprzez BubleUpnp, ale to nie to samo co daje Lumin. 
Ten pilot od Lumina to będzie najważniejsza rzecz w systemie

A pilot Lumin działa na IR czy radiowo ?
Wie ktoś może ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

A jakby tak :

https://allegro.pl/oferta/regenerator-usb-ir-kabel-usb-odbiornika-ir-5cm-1cm-12442186094

I do tego prosty pilot do zaprogramowania podstawowych funkcji ?

Ciekawe czy by działało tylko trzeba byłoby oryginał mieć żeby nauczyć chińczyka

2 godziny temu, MarcinQoo napisał:

@k4mil3k Czy zasilacze liniowe Pro do Lumina będą tylko w kolorze czarnym, czy planujesz też rozszerzyć ofertę o model w wykończeniu srebrnym?

Obecnie tylko w kolorze czarnym. W tej chwili dysponuje obudowami wykonywanymi ze stali malowanej proszkowo.
Szukam krajowego producenta obudów z Alu, wtedy będzie wybór.

Hmmm ... przyglądając się wnętrzom modeli Lumin T2, T3 i P1 wydaje się, że sekcje DAC są identyczne we wszystkich, nie licząc traf Lundahl w P1 (które i tak są wykorzystywane tylko przy połączeniu zbalansowanym).

Czyli cała walka o typ i jakość brzmienia odbywa się w pierwszej części, czyli transporcie sieciowym.

Edytowane przez Krzysztof_56775
W dniu 7.03.2023 o 17:04, Krzysztof_56775 napisał:

Hmmm ... przyglądając się wnętrzom modeli Lumin T2, T3 i P1 wydaje się, że sekcje DAC są identyczne we wszystkich, nie licząc traf Lundahl w P1 (które i tak są wykorzystywane tylko przy połączeniu zbalansowanym).

Czyli cała walka o typ i jakość brzmienia odbywa się w pierwszej części, czyli transporcie sieciowym.

Tak zerka na fotki wnętrza i tak może być. Oczywiście w grę wchodzi jeszcze software, które może być inne, ale tego nie wiemy. 

Dokładnie, tak pewnie jest. Software rozdaje karty.

Spoglądamy na np. U1 mini i U1 i myślimy "0, tylko różnią się zasilaniem!"

a tak naprawdę, mogą latać w innym matrixie.

Zastanawiają mnie te elektrolity na wyjściu np. D2, T2, T3 ?  Separujące?  Elektrolity ?

Nie żebym się czepiał, kocham Lumina całym sercem 😜.

Pamiętam jak pierwszy raz słuchałem Lumina u Arka w Premium Sound,

z głośniczkami o nazwie ART firmy Trenner & Friedl.

To był ten pierwszy model, nawet nazwy nie miał, po prostu nazywał się Lumin 😀, ale grało !!!

Uważam, że nie. Technicznie oczywiście trochę odstaje od nowych produktów, nie grał tak otwartą góra, tak zwartym basem, nie był tak dynamiczny jak obecne modele, ale miał cos w sobie. Pierwszy Lumin pozwolił mi spojrzeć na pliki jako coś godnego uwagi i tak został u mnie kilka lat. Uważam, że nawet teraz w wielu torach mógłby dawać sporo radości. Ja po prostu zmieniłem z czasem system i potrzebowałem innych cech od źródła niż to co wnosił model A1 bodajże. 

Edytowane przez zycie_to_gra
56 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Dokładnie, tak pewnie jest. Software rozdaje karty.

Spoglądamy na np. U1 mini i U1 i myślimy "0, tylko różnią się zasilaniem!"

a tak naprawdę, mogą latać w innym matrixie.

Zastanawiają mnie te elektrolity na wyjściu np. D2, T2, T3 ?  Separujące?  Elektrolity ?

Nie żebym się czepiał, kocham Lumina całym sercem 😜.

Pamiętam jak pierwszy raz słuchałem Lumina u Arka w Premium Sound,

z głośniczkami o nazwie ART firmy Trenner & Friedl.

To był ten pierwszy model, nawet nazwy nie miał, po prostu nazywał się Lumin 😀, ale grało !!!

No to wypadałoby się odwiedzic Arka pod pretekstem spotkania z T3 😇

T3 ?
Dobry jest ?

Jest "nowy" i ponoć "inny" .

Już ktoś z kolegów opisywał wrażenia i jak pamiętam mnie do przesiadki nie zachęciło ale każdy ma swoje preferencje.

25 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Jest "nowy" i ponoć "inny" .

Już ktoś z kolegów opisywał wrażenia i jak pamiętam mnie do przesiadki nie zachęciło ale każdy ma swoje preferencje.

akurat mi nawet nie będzie wypadało wybrzydzać, prezent imieninowy...

Z samym transportem nie zadziała,  też mam U1, dlatego pytam,

bo ciekawe jak to wypada kiedy mamy pełny odtwarzacz cyfrowy.

Meitner nawet się nie pyta i wszystko co dostanie, zanim wyśle do wzmacniacza, konwertuje na DSD. 

2 minuty temu, Krzysztof_56775 napisał:

Z samym transportem nie zadziała,  też mam U1, dlatego pytam,

bo ciekawe jak to wypada kiedy mamy pełny odtwarzacz cyfrowy.

Meitner nawet się nie pyta i wszystko co dostanie, zanim wyśle do wzmacniacza, konwertuje na DSD. 

Nie martw się, Mola-Mola też nie pyta, tylko działa. 

Meitner trzeba przyznać radzi sobie z sygnałem znakomicie. 

4 godziny temu, Zbi_Rek napisał:

akurat mi nawet nie będzie wypadało wybrzydzać, prezent imieninowy...

To czekamy na relację, czy solenizantowi, Lumin wieczorami ładnie mruczy 👍.

Konwersje PCM do DSD na wyjściu analogowym wg mnie nie mają sensu. Wszystkie niejako zmiękczają kontury sygnału. Jedyna, warta uwagi zmiana to PCM Output bit depth z natywnego na 24 bit. Tutaj wyczuwam delikatną poprawę w rozdzielczości i precyzji sceny na swoim T2.

5 godzin temu, WuMike napisał:

Konwersje PCM do DSD na wyjściu analogowym wg mnie nie mają sensu. Wszystkie niejako zmiękczają kontury sygnału. Jedyna, warta uwagi zmiana to PCM Output bit depth z natywnego na 24 bit. Tutaj wyczuwam delikatną poprawę w rozdzielczości i precyzji sceny na swoim T2.

Dlatego w pełnej zachwytów recenzji Meitnera MA1, w 6moons,

możemy przeczytać ... " tak zmiękcza, aż brzmienie jest wilgotne" 🙂  .

Miałem drania na testach 🙂 .

IMG_5663.jpg

• Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.