Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Krzysztof_56775 napisał:

Testy, testy, testy ... nie jest łatwe życie audiofila .

Takie podobne są te Leguminy,
żę i tak nie wiadomo, który gra
i po co ten trud i znój 🙂 🙂 🙂  .

IMG_0251a.jpg

Dwa różne utwory grają, to może nie będzie tak ciężko 🙂

3 godziny temu, zycie_to_gra napisał:

Dwa różne utwory grają, to może nie będzie tak ciężko 🙂

Jakoś życie i ślepe testy trzeba sobie ułatwić 🙂 .

21 godzin temu, Artistplant napisał:

Ok a kable zasilające? Warto podłączyć przez listwę? Jakie polecacie?

Ja właśnie tez powoli zastanawiam się nad wyborem sieciówki. Aktualnie gram na Synergistic Research Foundation ale trochę wydaje mi się zbyt jasny. Sporo dobrego słyszałem o najwyższym modelu Enerra Transcenda Ultimate (podobno z makami daje radę). Dodatkowo bardzo dobrze wspominam głośnikowy tej firmy 🙂

Mam ten kabel do wzmacniacza ale kupiłem z rolki i dałem wtyk i gniazdo Neotecha. Miały być Oyaide bo lepiej by mi się wpasowały (teoretycznie byłoby trochę spokojniej jak podają testy) ale kabel jest na tyle gruby że do Oyaide C079 ten Furutech nie wlazł i tym sposobem Lumin dostał wtyki Oyaide.

Edytowane przez remar
27 minut temu, WuMike napisał:

Z lepszych kabli - próbowałem Hijiri Nagomi. Dobry, równy był w sumie, ale nie zdecydowałem się wtedy na zakup. 

Używasz może jakieś nordosty w systemie ?

25 minut temu, WuMike napisał:

Tak, 2 odcinki Valhalla: ze ściany do listwy Nordosta i dalej do końcówki mocy. Bardzo dobry kabel, brakuje mi w sumie trzeciego kawałka właśnie do Lumina. 

A głośnikowy i IC ?

W tej chwili nie. Miałem kiedyś Baldura głośnikowego. Potem testowałem Frey 2, który rozwinął zalety Baldura i był po cieplejszej jednak stronie od niego, ale zostałem ostatecznie przy Gibraltarze na razie.

Z IC słuchałem za to Tyra 2, ale Harmonix wygrał u mnie.

Harmonix XLR SUS 101 IC faktycznie petarda tylko ciężko tą serię dostać z drugiej ręki. Kiedyś słuchałem i do dzisiaj pamiętam 😉 Valhalla sieciówki to zdecydowanie overkill cenowy - No chyba że te chińczyki 😉

Mam na szczęście oryginały, ale gdybym dorwał jeszcze jeden, pewnie zamknąłbym temat zasilania na długo 🙂

Korci mnie sprawdzenie nowych AQ dedykowanych do źródeł - Hurricane, Thunder bodaj, ale generalnie temat kabli u mnie to permanentny brak czasu na poszukiwania i testy. 

W dniu 31.03.2023 o 15:42, Artistplant napisał:

Ok a kable zasilające? Warto podłączyć przez listwę? Jakie polecacie?

U mnie Lumin D2 dostał w spadku po wzmacniaczu Oyaide Tunami GPX-Re V2, a ponieważ jest świetnie to nie będę kombinował z innym kablem. Nie używam listwy, wszystko mam podłączone bezpośrednio do ściany.

Ja niestety będę prędzej czy później musiał kupić coś w rodzaju Ps audio power plant 12. Fotowoltanika czasami podnosi mi parametr na 245/248V co jak wiem ma spory wpływ na zużycie sprzętu i dźwięk 😞

Też mam fotowoltaikę i problem z wysokim napięciem i składową stałą. Problem jest z ceną - to urządzenie o którym piszesz kosztuje niewiele mniej niż moja fotowoltaika.

4 godziny temu, remar napisał:

Też mam fotowoltaikę i problem z wysokim napięciem i składową stałą. Problem jest z ceną - to urządzenie o którym piszesz kosztuje niewiele mniej niż moja fotowoltaika.

Tak cena jest chora, ale nie wiem czy jest jakakolwiek alternatywa ?

Składowa stałą załatwisz AC Blockerem ale :
1. Skąd przekonanie że to fotowoltaika? Nie neguję, tylko pytam bo u mnie co innego generowało składowa stałą pomimo posiadanej fotowoltaiki
2. Nie jakimś tomankiem tylko porządnym Acblokerem który budową jest dostosowany do wielkości trafo w twoim wzmacniaczu. Posiadam, polecam, działa.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
9 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Składowa stałą załatwisz AC Blockerem ale :
1. Skąd przekonanie że to fotowoltaika? Nie neguję, tylko pytam bo u mnie co innego generowało składowa stałą pomimo posiadanej fotowoltaiki
2. Nie jakimś tomankiem tylko porządnym Acblokerem który budową jest dostosowany do wielkości trafo w twoim wzmacniaczu. Posiadam, polecam, działa.

Fotowoltaika nie, ale falownik dla niej pracujący generuje składową stałą podczas modulowania przebiegu sinusoidalnego do sieci. Zwykle „fachofcy” od PV nie instalują modułu filtra DC po falowniku, bo to koszt zależy od mocy 2-3kpln, a zwykli ludzie patrzą tylko na apke ile im wyprodukowało, a jakość energii jest bez znaczenia.

Sasiad ma PV i pomimo Tomanka DC słyszę na trafach Unisona DM w słoneczny dzień mocniejsze buczenie, a na wieczór i noc ustaje.

Najskuteczniej to separacja obwodu transformatorem, niech sobie wyje gdzieś przy rozdzielni, a w pokoju odsłuchowym przynajmniej trafo są cicho. 

Edytowane przez krzysztof.filipak
Literówka
13 minut temu, remar napisał:

Dokładnie mam to samo, trafo wzmacniacza brumi mocniej w słoneczne dni ale nocą też tyle że ciszej. Próbowałem takiego lepszego blokera, efekt był ale niewielki.

Bo 100% Skaldowej stałej da się tylko wyciąć separacją. Dla napięcia stałego uzwojenie transformatora stanowi zwarcie, więc po stronie wtórnej będzie 0V DC.

Ta pozostałość buczenia trafa w nocy to już jakość jego wykonania.

Najprostszy sposób to np

https://sklep.toroidy.pl/pl/p/STS0800-Transformator-TS-800VA-230230V/122

moc w watach to VA*0,8. Nie musi być kondycjoner za $$$ 😀.

Trzeba też pamiętać że taki transformator separacyjny to straty i na samego siebie potrzebuje 10-15% mocy.

Edytowane przez krzysztof.filipak

Myślę o tym właśnie tylko nie wiem czy warto wydawać pieniądze, ktoś to testował na składową stałą? Przewód ochronny łączy się wtedy poza trafo czy w ogóle nie podłączać? Jak bym się decydował to chętnie bym zamówił stronę wtórną obniżającą napięcie o 5% co jednocześnie załatwiłoby problem za wysokiego napięcia w sieci.

20 minut temu, remar napisał:

Myślę o tym właśnie tylko nie wiem czy warto wydawać pieniądze, ktoś to testował na składową stałą? Przewód ochronny łączy się wtedy poza trafo czy w ogóle nie podłączać? Jak bym się decydował to chętnie bym zamówił stronę wtórną obniżającą napięcie o 5% co jednocześnie załatwiłoby problem za wysokiego napięcia w sieci.

To jest elektrotechnika i nie ma tu miejsca na audiofilskie dochodzenia 😀.

Zgodnie z PN to napiecie sieci powinno zawierać się +5% do -10%. Jeśli napiecie nie przekracza 250V to bym nie obniżał, bo nie ma potrzeby.

Kwestie przewodu PE jeśli mamy zamiar stworzyć pełne izolowane stanowisko jest odmienna od tego znanego z układu sieciowego TN-S. Tworzy się połączenia PE wspólne dla podłączonych odbiorników, ale nie wolno wprowadzać innej sieci. Trzeba być tutaj ostrożnym. Są to połączenia wyrównawcze nieuziemione. W literaturze elektrycznej jest to tzw. Izolacja elektryczna.

Załączam taki rysunek strony wtórnej po transformatorze separacyjnym co się dzieje z przewodem PE. Oczywiście nie ma tym rysunku zabezpieczeń, bo nie o tym mówi.

IMG_0049.jpeg

Tak jak wyżej podałeś jest prawidłowo dla zastosowań dla których stworzono separację odbiorników czyli dla ochrony przeciwporażeniowej dodatkowej. Tu zastosowanie jest w innym celu dlatego pytałem co z ochronnym bo w audio robi się problem z przewodami zasilającymi które ekran mają podłączony do zacisku ochronnego od strony źródła. Jeśli nie podłączę ochronnego stracę właściwości ekranu. Może więc można zachować ciągłość przewodu ochronnego?

Fotowoltaika nie, ale falownik dla niej pracujący generuje składową stałą podczas modulowania przebiegu sinusoidalnego do sieci. Zwykle „fachofcy” od PV nie instalują modułu filtra DC po falowniku, bo to koszt zależy od mocy 2-3kpln, a zwykli ludzie patrzą tylko na apke ile im wyprodukowało, a jakość energii jest bez znaczenia.
 Sasiad ma PV i pomimo Tomanka DC słyszę na trafach Unisona DM w słoneczny dzień mocniejsze buczenie, a na wieczór i noc ustaje.
Najskuteczniej to separacja obwodu transformatorem, niech sobie wyje gdzieś przy rozdzielni, a w pokoju odsłuchowym przynajmniej trafo są cicho. 

Mam fotowoltaike (sąsiad też) i końcówkę mocy 2x1.5kV trafa w środku . Temat buczenia ćwiczony i zwalczony ale jak napisałem - nie tomankiem, bo to lipa, miałem i nic nie poprawiał. Budowa ACB musi być dobrana do mocy kV końcówki / integry. Nie róbmy z klubu Lumin tematu o "buczeniu" . Jak coś piszcie na priv . Jest też wątek na forum w temacie.
Kolega @gavron04 problem rozwiązał i u mnie i u znanych mi z forum innych osób m.in. @mario_64 . Mogę szczerze polecić .

To tak tylko na koniec, właśnie to urządzenie od kolegi @gavron04 testowalem i buczenie trochę ograniczyło. Sieć sieci nierówna.

Co fakt to fakt.

11 godzin temu, remar napisał:

To tak tylko na koniec, właśnie to urządzenie od kolegi @gavron04 testowalem i buczenie trochę ograniczyło. Sieć sieci nierówna.

Prawda jest też taka, źe jak transformator jest dobrej jakości, ciasno nawinięty, dobrze penetrującym lakierem utwardzony to nawet składowa DC go nie zmusi do buczenia, a jak jest luźny to jest kaszana i problemy. Mam kilka zasilaczy z trafo Toroidow i te nie mają takich problemów.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.