Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  111 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie już mi się nie chce wertować wpisów ale ktoś z was pisał o Lumin T2 i odsłuchach z odwrócona faza no i spróbowałem i "ja słyszę".

Posiadacze T2 możecie też spróbować i dać znać co myślicie . Naprawdę z dystansem podszedłem ale... Coś się dzieje

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

18 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Panowie już mi się nie chce wertować wpisów ale ktoś z was pisał o Lumin T2 i odsłuchach z odwrócona faza no i spróbowałem i "ja słyszę".

Posiadacze T2 możecie też spróbować i dać znać co myślicie . Naprawdę z dystansem podszedłem ale... Coś się dzieje

A jak zmienisz fazę w luminie i na zasilaniu kolumn to powinno być jakby się nie zmieniło. 

W dniu 10.04.2023 o 19:21, krzysztof.filipak napisał:

Prawda jest też taka, źe jak transformator jest dobrej jakości, ciasno nawinięty, dobrze penetrującym lakierem utwardzony to nawet składowa DC go nie zmusi do buczenia, a jak jest luźny to jest kaszana i problemy. Mam kilka zasilaczy z trafo Toroidow i te nie mają takich problemów.

Problemem jest również magnesowanie się rdzenia stalowego w toroidzie, a to za sprawą m.in. składowej stałej. DC Blocker po pewnym czasie ten rdzeń rozmagnesowuje i buczenie znacznie się zmniejsza. 

3 godziny temu, Marcin Wielgus napisał:

Zawsze będzie zmiana przy zmianie polaryzacji, bo to zamiast wychylenia membrany do przodu jest cofnięcie do tylu.  Zamiast w luminie można też do zmienić z poziomu np. Pre. Wychodzi na to samo. 

BAT VK 500BAT-PAK, BAT VK 55 + BATVK51SE + Lumin T2 + Sony CDP7X ESD+ Wilson Audio Sophia2, okablowanie FadelArt, Acoustic Zen.

Zawsze będzie zmiana przy zmianie polaryzacji, bo to zamiast wychylenia membrany do przodu jest cofnięcie do tylu.  Zamiast w luminie można też do zmienić z poziomu np. Pre. Wychodzi na to samo. 

Nie każdy ma takie PRE ale my akurat mamy nie pomyślałem o tym .

Bawiłem się kiedyś tą funkcją w Luminie i wróciłem do Off bardzo szybko, bo wyraźnie coś mi nie grało, ale może kiedyś poświęcę jeszcze kilka chwil na porównanie. 

Testy, testy, testy ... nie jest łatwe życie audiofila .... 🙂 🙂 🙂  .  Szukam następcy U1, ale walczy jak lwica 🙂.

Może jak go Ktoś przytuli, to łatwiej będzie mi podjąć decyzję?  Polecam. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/lumin-u1-transport-sieciowy-hiend/edycja

IMG_0319a.jpg

W dniu 14.04.2023 o 17:32, Marcin Wielgus napisał:

Ja o tym pisałem i mimo ogromnego zaskoczenia u mnie gra ciekawiej - pisałem wcześniej o warstwach dźwięku itp. Próbowałem wielokrotnie wrócić do „normalnosci”, ale szybko przeskakuję na odwróconą fazę. Może jestem stracony 😉

21 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Testy, testy, testy ... nie jest łatwe życie audiofila .... 🙂 🙂 🙂  .  Szukam następcy U1, ale walczy jak lwica 🙂.

Może jak go Ktoś przytuli, to łatwiej będzie mi podjąć decyzję?  Polecam. 

https://allegrolokalnie.pl/oferta/lumin-u1-transport-sieciowy-hiend/edycja

Twój link nie otwiera się

https://allegrolokalnie.pl/oferta/lumin-u1-transport-sieciowy-hiend

Jeżeli ktoś byłby zainteresowany zestawem Lumin D1 i Sbooster, to proszę dać znać. W tej chwili zestaw gra w moim drugim systemie, w sypialni, na bardzo skromnym sprzęcie i marnuje się. Dlatego zacząłem myśleć o tym, żeby go zastąpić czymś bardziej jakościowo proporcjonalnym. Ewentualnie rozważyłbym jakąś wymianę, np. na Dac-a z dobrym usb (brzmienie "dociążone i analogowe"). Pozdrawiam

Promocja 🙂 

Promocją to bym tego nie nazwał 😜,
ale jak za jeden z najlepszych transportów, to można powiedzieć półdarmo 🤪.

IMG_0016.JPG

Edytowane przez Krzysztof_56775
8 godzin temu, Krzysztof_56775 napisał:

Promocja. 

LUMIN U1  Dla forumowiczów 16K.

IMG_0342a.jpg

Cena atrakcyjna. Może jak ktoś kupi mój praktycznie nowy (miesięczny) T2 za 12k to odkupię Twój U1 za 16 🙂

Jak długo jest eksploatowany ?

3 godziny temu, Avatar1979 napisał:

Cena atrakcyjna. Może jak ktoś kupi mój praktycznie nowy (miesięczny) T2 za 12k to odkupię Twój U1 za 16 🙂

Polecam. 👍  Parę lat już będzie, ale działa i wygląda jak funkiel-nówka 🙂.

Zawitał do mnie T3. Jako, że wcześniej nie miałem okazji posłuchać żadnego Lumina, więc póki co zapoznaje się z nim i testuje. No cóż, gra pięknie.

Witamy w klubie. 

Ja z kolei jestem szczęśliwy, bo udało mi się tak skonfigurować przystawkę Apple TV 4K tak, aby dawała obraz na projektor, a dźwięk przesłać strumieniowo po Ethernecie bezpośrednio do mojego T2. Działa! To takie pseudo obejście, dotyczące braku fizycznego wejścia cyfrowego na przetwornik.

Teraz sprawdzę, czy dobrze się synchronizuje jedno z drugim. 

Cena atrakcyjna. Może jak ktoś kupi mój praktycznie nowy (miesięczny) T2 za 12k to odkupię Twój U1 za 16

No ale w T2 masz DAC, a U1 to Sam transport więc musisz dokupić DAC ? Sądzisz że U1 będzie znacząco lepszy jako transport? T2 też tak możesz używać .

Witamy w klubie. 

Ja z kolei jestem szczęśliwy, bo udało mi się tak skonfigurować przystawkę Apple TV 4K tak, aby dawała obraz na projektor, a dźwięk przesłać strumieniowo po Ethernecie bezpośrednio do mojego T2. Działa! To takie pseudo obejście, dotyczące braku fizycznego wejścia cyfrowego na przetwornik.

Teraz sprawdzę, czy dobrze się synchronizuje jedno z drugim. 

Opisz co i jak ? Bo sprytnie wszedłeś na DAC w T2 jakość po internecie? Zrobiłeś z Appla Sewer muzyczny po UPnP ?

Nie do końca serwer muzyczny, a jedynie strumieniowanie obrazu i dźwięku do Lumina osobno, czy to z urządzeń przenośnych, czy głównie z przystawki Apple TV 4K. Sprawdza się i przetestowane osobiście z appkami typu YouTube, Netflix, Disney+.

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

No ale w T2 masz DAC, a U1 to Sam transport więc musisz dokupić DAC ? Sądzisz że U1 będzie znacząco lepszy jako transport? T2 też tak możesz używać .

Opisz co i jak ? Bo sprytnie wszedłeś na DAC w T2 jakość po internecie? Zrobiłeś z Appla Sewer muzyczny po UPnP ?

Wiem że muszę i miałem taką właśnie myśl - ale okazało się, że muszę zmienić wzmacniacz i teraz mam zagwostkę czy kupić Macintosha 8950 czy dołożyć do 9500 ?? Model 12000 to już za wysokie progi a dodatkowo lampy na pre trochę nie dla mnie 😉

Inne rzeczy muszą teraz na dłuższy czas zostać odłożone ...

Czemu akurat McIntosh? Jest wiele dobrych wzmacniaczy, a do Lumina to już w ogóle końcówek mocy wręcz, które są świetnie zasilane sygnałem, także z pomocą algorytmu Leedh.

Koncepcja zakupu U1 mini zamiast kompletnego rozwiązania, w postaci T2 jest dla mnie co najmniej dziwna, no ale hulaj dusza…;)

2 godziny temu, WuMike napisał:

Czemu akurat McIntosh? Jest wiele dobrych wzmacniaczy, a do Lumina to już w ogóle końcówek mocy wręcz, które są świetnie zasilane sygnałem, także z pomocą algorytmu Leedh.

Koncepcja zakupu U1 mini zamiast kompletnego rozwiązania, w postaci T2 jest dla mnie co najmniej dziwna, no ale hulaj dusza…;)

Ponieważ brzmienie McIntosha wpasowuje się w moje oczekiwania (jest to moim zdaniem jeden z lepszych wzmacniaczy zintegrowanych solid state). Do tego jest niesamowicie uniwersalny pod każdym względem, a sprzet używam jeszcze z CD, gramofonem i kinem domowym. Wiem że nie są to tanie zabawki ale w przypadku maka wiem też za co płacę  😉

Generalnie co do U1 masz trochę racji - aczkolwiek mimo dobrego Daca w T2 to zapewne można lepiej …. U1 ma bardziej zaawansowaną konstrukcję i zasilacz liniowy. Nie mniej raczej pozostanę na dłuższy czas przy T2. Denerwuje mnie tylko fakt że sprzęt za takie pieniądze ma impulsówkę i mimo filtracji i tak jest to dla mnie absurdalne. 
Brakuje mi też złącza sieciowego optycznego - wiem że nie jest to powszechne niestety.

Nie neguję kupowania McIntosha. To zacny sprzęt i ma też swoje zalety wizualne - jeżeli ktoś jest fanem tego typu dodatków. Dla mnie jednak za dużo się właśnie za te rzeczy płaci. 

Do T2 zamawiasz zewnętrzny zasilacz liniowy, choćby od PD Creative i dźwięk wędruje z jakością o oczko wyżej. 

Nie znam budowy U1 mini ale średnio jestem w stanie uwierzyć, że ma lepszy transport od T2 - z wyłączeniem trafo liniowego, ale to da się zrobić, jw. Można T2 używać jako renderer sieciowy, lub pełny strumieniowec z Dac - który to się broni, tak uważam, aż do zewnętrznych przetworników za grubo powyżej 20k zł.

Dopiero U2 według mnie będzie bardziej zaawansowaną konstrukcją w kwestii czystego transportu od U1 i tego, co ma T2 w torze.

@WuMike z całym szacunkiem , i tu się nie obraź  ale wplatasz w odpowiedź Lumina U1 mini , a później U1. To dwa różne streamery. U1 mini to koszt 10kzł , U1 to prawie 45kzł 🙂

T2 kosztuje ok 20-25kzł i ma DACa. Więc T2 versus U1 to różnica 20kzł. Jak myślisz , dali tam więcej aluminium???

U1 i U2 to flagowce z serii samych streamerów , T2 i T3 do świetne kombajny do odtwarzania muzy z sieci i dysków, bez kombinacji z zewnętrznym DAC'em. 

Moim zdaniem ,jeżeli miałbym  DAC'a w swoim systemie to biorę U1 od kolegi Krzysztofa bo na pewno jako sam streamer jest lepszy od T2. Ale trzeba ich posłuchać we własnym systemie.

Porównuję przecież  transport wbudowany w T2 ale tylko z U1 mini, a nie U1 🙂

Faktycznie chyba przeoczyłem, że kolega sprzedaje U1, a nie mini, stad może lekkie zamieszanie.

Pozniej napisałem, że prawdopodobna hierarchia to teraz U2 > U1  > U1 mini, plus minus cirka to, co ma wbudowane w siebie seria T.

Spoko, się domyślałem ,że tego nie robisz umyślnie. 
U1 mini, którego akurat mam nijak można wpisać w hierarchie. D2 czyli podstawowiec z DAC'em jest równo kosztującym co U1 mini. Ale T2 to chyba lepsza wersja U1 mini z dobrym DAC'em. Dopiero U1 to pełnowartościowy streamer najwyższej klasy Lumina. 
Nie poruszam się tutaj w najnowszych wersjach - U2 mini , T3 czy U2. 

Wracając do kolegi Avatara to ja bym zostawił T2 , chyba że dokupi super DAC'a do kompletu.
Gdyby Krzysztof miał srebrnego T1 , pewnie stałby już u mnie , a tak to zastanawiam się nad U2 mini(srebrny) bo jedynkę mam czarną i nie pasuje do reszty. Ale za to GRA w moim systemie OK.

4f4e2b14ddf3531f86b073f289be15d2.jpg

W dniu 24.04.2023 o 22:54, Marcin Wielgus napisał:

Tak U1, nawet mini  będzie znacząco lepszy jako transport względem T2. 

16 godzin temu, WuMike napisał:

Niestety nawet średniej jakości preamp analogowy nie pozostawia złudzeń co do regulacji cyfrowej w Luminie. Moim zdaniem lepiej ją wyłączyć i zapomnieć. No chyba, że korzystać na przetrzymanie do zakupu zew. pre lub zintegrowanego wzmacniacza. 

Edytowane przez zycie_to_gra
Panowie ktoś z was pisał o Lumin T2 i odsłuchach z odwrócona faza no i spróbowałem i "ja słyszę".

"Ja też słyszę"  pomimo ...wieku
Ja od kilku tygodni mam włączoną odwróconą fazę , nie w Luminie bo u mnie tego nie ma , natomiast jest w DAC'u.
I do tego w Roonie włączyłem konwersje próbkowania na DSD 64 lub 128. Jak na moje stare uszy zdecydowanie polepszyła się jakość przekazu muzyki, większa separacja i namacalność instrumentów, więcej powietrza , dźwięczność. Początkowo wydawało się ,że urwało mi trochę niskich częstotliwości , ale jak się człowiek w słuchał dłużej to wszystko wróciło lub po prostu tak miało być.
Spróbujcie - ciekaw jestem Waszych opinii.

a62128a7af83ec8484acedcf5c724676.jpg Edytowane przez jarojaw

Jarojaw widzę ze masz właśnie ten DAC o którym sam myślałem czyli Pontus II. Porównywałeś go z tym co jest w luminach t2 lub t3 ?

Edytowane przez Avatar1979

No niestety nie. Od "zawsze" mam DAC'e i kupuje, zmieniam streamery jako czysty transport. Pontus 2 akurat był w zasięgu, bo chciałem kupić Venus 2 ale jak to bywa, kiedy się chce to nie było w sprzedaży. Teraz po aktualizacji "gra" jeszcze lepiej, aż się obawiam jak to będzie wyglądało przy Terminatorze.
Jak nie musisz to nic nie zmieniaj. Chyba, że masz możliwość pożyczenia Pontusa , Venus aby sprawdzić jak gra T2 przy zewnętrznym DAC'u.
I możliwości finansowe.
U1 (2) + Terminator Plus + Mcintosh =
Denafrips to moje polecenie, są inne, czy lepsze za te pieniądze? Kto wie.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.