Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  112 członków

Lumin Klub
IGNORED

Klub użytkowników Lumina

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
W dniu 20.08.2022 o 23:34, sound of silence napisał:

Jak już było napisane obaj znamy Nemoi 3220. Ja również noszę się z zamiarem sprawdzenia 1220.

Proponuje spróbować kabla Xangsane SP-9003Ag, czyste srebro. Bardzo fajny kabel porównywałem do Nemoi 1220.

Mam pytanie czy porównywaliście w swoim systemie Lumina T2 z dobrym CD. Ciekawe jakie były Wasze odczucia.

Ciężko odpowiedziec na twoje pytanie no bo jakie to dobre CD ? Ja mam MF M6CD i mało znane w PL ale o klasę wyżej (DAC na kości PCM 1704) marki Aloia.
Jeśli mam jednym zdaniem odpowiedziec to T2 lepszy. Pewnie że mam płyty super nagrane itp itd ale jednak T2 gra taaaką scena , dynamika że uogólniając jest lepszy. Jedyna wada wku..... To że nie ma wejścia cyfrowego ZADNEGO ! na DAC , więc jest to konstrukcja "zamknięta".

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
13 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Ciężko odpowiedziec na twoje pytanie no bo jakie to dobre CD ? Ja mam MF M6CD i mało znane w PL ale o klasę wyżej (DAC na kości PCM 1704) marki Aloia.
Jeśli mam jednym zdaniem odpowiedziec to T2 lepszy. Pewnie że mam płyty super nagrane itp itd ale jednak T2 gra taaaką scena , dynamika że uogólniając jest lepszy. Jedyna wada wku..... To że nie ma wejścia cyfrowego ZADNEGO ! na DAC , więc jest to konstrukcja "zamknięta".

Ja ostatnio postanowiłem skonfrontować Lumina T2 z odtwarzaczami CD z lat 80 i 90-tych i moje wnioski są takie, że jeden CD gra tak samo jak Lumin a drugi gra lepiej od Lumina. Gdy kupowałem Lumina wygrał zdecydowanie z bardzo wysokim modelem współczesnego odtwarzacza CD za bardzo duże pieniądze.

Ja ostatnio postanowiłem skonfrontować Lumina T2 z odtwarzaczami CD z lat 80 i 90-tych i moje wnioski są takie, że jeden CD gra tak samo jak Lumin a drugi gra lepiej od Lumina. Gdy kupowałem Lumina wygrał zdecydowanie z bardzo wysokim modelem współczesnego odtwarzacza CD za bardzo duże pieniądze.

Kolega Janek sięga do złotej ery audio no to nie dziwota .
Janek a próbowałeś dać liniowe zasilanie do T2 ?

Ja obecnie oddałem swoje lampowe PRE do re-cappingu i słucham Lumin T2 wprost do końcówki mocy. Kiedyś się krytycznie wypowiedzialem o takim połączeniu ale dzisiaj z musu .... Oswoiłem się z szokiem i będę musiał zweryfikować swoje pochopne osądy.

No i jak wypada w konfrontacji z 1220 ?. Nie znam tego kabelka, co to jest ?

Wysłane z mojego GM1913 przy użyciu Tapatalka

Miało być z cytatem do Roba, ale coś nie wyszło w Tapatalk

Miało być z cytatem do Roba, ale coś nie wyszło w Tapatalk

No to niech Rob odpowie a kabelek to Neotech Nemoi 1220 - przewodniki z czystego krystalicznego srebra ale nie gra ostro, gra rozdzielczo / delicznie bez sybilantów. Bas też rodzielczy i fajny.
Kabel klasa wg mnie. Ciężko znaleźć 2nd hand .

Obiecałem wam i sobie coś napisać o graniu wprost z T2 do końcówki mocy
Kiedyś spróbowałem i szybko zrezygnowałem ale może nieszczęśliwie utwory trafiłem.

Powiem tak - jest mocno inaczej . Do jazzu nie nadaje się jakby roboty grały - takie moje odczucie , brakuje wybrzmiewania i koloru, niby gra ale to nie to. Elektronika bardzo dobrze - bardzo duża szybkość petarda w dynamice , krótki dynamiczny mocny bas , rozdzielczość taka jak w mroźny poranek zimą że widzisz kryształki w powietrzu - przed chwilą napisałem to do kolegi @esoteric55
Pop, soul zależy od nagrania i realizacji . To granie może się podobać przyznaje. No taki rock czy hard rock to nawet zyska bo będzie rozdzielcza petarda.
Biera też poprawkę że poprostu moje ucho , mózg ... Przyzwyczaily się do ciepła lamp no i słucham gatunków gdzie to jest mile widziane. Jednak taki klubowy klimat to fajnie z lampą brzmi.

Ja z kolei jestem zwolennikiem systemu w formie zbliżonego do druta wzmacniającego sygnał, co oznacza ni mniej, ni więcej niż minimalizowanie urządzeń i połączeń w nim występujących. Kasę zaoszczędzoną na pre przeznaczyłbym na lepsze kolumny czy też lub oraz końcówkę mocy.

O gustach się jednak nie dyskutuje i jak najbardziej szanuję zdanie innych o dodawaniu tak, czy inaczej wpływających na dźwięk przedwzmacniaczy 🙂

Dzień dobry,

Testuję od niedawna U2 mini, i niebardzo rozumiem dlaczego przy wyłączonym dodawaniu do playlisty z albumu odtwarzany jest tylko jeden wskazany utwór, nie ma możliwości przejścia do następnego utworu. Na wyświetlaczu Lumin przy odtwarzanym utworze pokazuje jego nr z całej play listy nie albumu. App zainstalowane na androidzie.

Spotkał ktoś może taki problem ?

• 3 tygodnie później...
Dzień dobry,
Testuję od niedawna U2 mini, i niebardzo rozumiem dlaczego przy wyłączonym dodawaniu do playlisty z albumu odtwarzany jest tylko jeden wskazany utwór, nie ma możliwości przejścia do następnego utworu. Na wyświetlaczu Lumin przy odtwarzanym utworze pokazuje jego nr z całej play listy nie albumu. App zainstalowane na androidzie.
Spotkał ktoś może taki problem ?

To chyba nie problem tylko filozofia apki. Na iOS jest tak samo. Możesz oglądając płytę manualnie podawać wybrane utwory ale mnie to wkurza . No albo, jak wiesz, włączyć dodawanie do playlisty z automatu całej płyty ake wówczas playlista puchnie i nie koniecznie nie znając płyty chcesz ją z marszu dodawać.
Jak ktoś ma pomysł jak to obejść to

A tak z innej strony
Luminy można sterować też pilotem ale trzeba dokupić set - odbiornik IR I pilot za duża kasę .

A jakby tak :

https://allegro.pl/oferta/regenerator-usb-ir-kabel-usb-odbiornika-ir-5cm-1cm-12442186094

I pilot uniwersalny i go nauczyć ? Lub pilot Logitecha i zaciągnąć z bazy funkcje (nie wiem czy jest w bazie?)

Co myślicie zadziała ?

Ja zacząłem przygodę z Luminem u2 mini niedawno. Sbooster dodałem i fajnie to gra. Miałem taką sytuację z aplikacją, że playlista się zapchała i nie mogłem odtwarzać nic nowego. Dopiero czyszczenie jej pomogło. Przeszedłem z BN2i i trzeba się przyzwyczaić do aplikacji. Lepiej mi się obsługuje przez alkę Tidala jednak... 

Ja zacząłem przygodę z Luminem u2 mini niedawno. Sbooster dodałem i fajnie to gra. Miałem taką sytuację z aplikacją, że playlista się zapchała i nie mogłem odtwarzać nic nowego. Dopiero czyszczenie jej pomogło. Przeszedłem z BN2i i trzeba się przyzwyczaić do aplikacji. Lepiej mi się obsługuje przez alkę Tidala jednak... 

No tak po BSN 2i to już ciężko żeby Appka byla lepsza. Też miałem.
Ja 80% korzystam z Tidal direct więc problem jak powyżej można olać

W dniu 7.09.2022 o 19:06, sound of silence napisał:

Gra w bardzo podobny sposób do Neotecha, ten Xangsane to też czyste srebro, oczywiście dużo zależy od wtyków jakie założymy tak samo jak i w Neotechu. Sp-9003Ag gra naturalnie, nie wyostrza, daje fajną rozdzielczość, nie koloryzuje.

Cześć czy rozważa ktoś zmianę T2 na T3? Czy miał może ktoś możliwość porównania jakie różnice na plus czy warto sprzedawać T2 i kupić T3 czy ma to sens?

Nie, nawet mi to przez myśl nie przejdzie. Za tą różnicę w cenie pomiędzy T2 a T3 warto dołożyć do zewnetrznego zasilacza, lepszego kabla sieciowego, dobrego switcha i porządnej pamięci masowej np. DS720+. 

4 godziny temu, WuMike napisał:

Nie, nawet mi to przez myśl nie przejdzie. Za tą różnicę w cenie pomiędzy T2 a T3 warto dołożyć do zewnetrznego zasilacza, lepszego kabla sieciowego, dobrego switcha i porządnej pamięci masowej np. DS720+. 

Jaki kabel byś polecał,jakiego masz wpiętego? Ja mam enerra ale coś mi się wydaje,że za bardzo mi muli i chyba bym go musiał zmienić. 

Zadecydowanie się zgadzam. Obaj z @WuMike mieliśmy możliwość słuchać T2 z zasilaczem liniowym ale dobrej klasy od PD Creative i zmiana jest słyszalna nawet w jakimś artykule czytałem wypowiedź twórców T2 którzy sami przyznali że T2 gra z liniowym lepiej ale koszty ... Choć w kolejnym akapicie chwalili jak dobra impulsowe dali

Jeśli chodzi o mój interkonekt to Neotech Nemoi 1220.
Zasilający Isotek EVO3
Jaki kabel byś polecał,jakiego masz wpiętego? Ja mam enerra ale coś mi się wydaje,że za bardzo mi muli i chyba bym go musiał zmienić. 

Jeśli masz T2 to jak powyżej - dobry zasilacz - będzie lepiej za małe pieniądze.

Sądzicie że kabel sieciowy warto lepszy niż ten co na wyposażeniu T2 ? Ale tak bez szału z kosztami bo ja na kable to "oszczędnie"

@Marcin Wielgus Lepiej nie sprawdzaj ceny tego Nagomi, bo on nieco wykracza poza kategorię, którą nazywasz „oszczędnie” 😀 Swoją drogą to bardzo dobry przewód.

[mention=70329]Marcin Wielgus[/mention] Lepiej nie sprawdzaj ceny tego Nagomi, bo on nieco wykracza poza kategorię, którą nazywasz „oszczędnie”  Swoją drogą to bardzo dobry przewód.

Ciekawe jak on gra
Zasilacz słyszę , to i Nagomi usłyszę ?
Mam jeszcze jakieś Furutechy u siebie. Muszę spróbować pozmieniać dla zabawy.

Nagomi mam ciętego, więc nie kosztował tyle, co obecnie nowy o długości 1.5m 🙂 Wtyki są za to fabryczne w moim, rodowane Wattgate.

Zastapił właśnie Furutecha, który nadaje się raczej do zasilania żelazka, jak mam być szczery - z przymrużeniem oka 😉

W dniu 2.10.2022 o 23:30, RobG1974 napisał:

Gra w bardzo podobny sposób do Neotecha, ten Xangsane to też czyste srebro, oczywiście dużo zależy od wtyków jakie założymy tak samo jak i w Neotechu. Sp-9003Ag gra naturalnie, nie wyostrza, daje fajną rozdzielczość, nie koloryzuje.

A gdzie to można znaleźć. Można to wypożyczyć ?

W dniu 25.09.2022 o 21:35, PatiJ napisał:

Ja zacząłem przygodę z Luminem u2 mini niedawno. Sbooster dodałem i fajnie to gra. 

Myślałem o zasilaniu do U1mini, ale zrezygnowałem z PD Creative, bo do testów musiałbym ciąć kabel w środku. Z marszu dodałeś Sboostera, czy też po dłuższym czasie ?. Jak twoim zdaniem wpływa to na dźwięk ?.

Czy próbowałeś wrócić do standardowego zasilania po dłuższym czasie, żeby sprawdzić co wnosi do sbooster?. Jest to wyraźnie słyszalna zmiana, czy raczej kosmetyka ?

46 minut temu, sound of silence napisał:

Ja kupowałem na ali:

https://www.aliexpress.com/item/1005003161204317.html?spm=a2g0o.order_list.0.0.75f11c24xBTBe8&gatewayAdapt=glo2pol

15 godzin temu, sound of silence napisał:

Myślałem o zasilaniu do U1mini, ale zrezygnowałem z PD Creative, bo do testów musiałbym ciąć kabel w środku. Z marszu dodałeś Sboostera, czy też po dłuższym czasie ?. Jak twoim zdaniem wpływa to na dźwięk ?.

Czy próbowałeś wrócić do standardowego zasilania po dłuższym czasie, żeby sprawdzić co wnosi do sbooster?. Jest to wyraźnie słyszalna zmiana, czy raczej kosmetyka ?

Cześć

w moim przypadku połączenie nastąpiło natychmiast i nie mam porównania dźwięku do oryginału. Mam sprzęt nowy, więc nic nie obcinałem i zachowałem gwarancję. Można to spokojnie zrobić bez przykręcania do obudowy nowego kabelka i bez usuwania starego. Wystarczy np zdjąć obudowę, odkręcić obudowę zasilacza, wypchnąć na zewnątrz przycisk włączenia zasilania by tak zwisał, wprowadzić tędy nowy przewód, wpiąć go w miejsce wtyku na płytce w luminie, następnie zakręcić powrotnie obudowę zasilacza i pokrywę lumina. Ja tak to zostawiłem. Mam lumina pomiędzy półkami i nie widać tyłu, a włącza się teraz przez sbooster który stoi w innym miejscu.

Edytowane przez PatiJ

Zasilacz w Luminie warto wymienić, niestety jest to operacja, po której traci się gwarancję. Trzeba rozciąć jeden przewód. Sbooster jest dobrym kierunkiem i częstym wyborem w naszym salonie.

W dniu 9.10.2022 o 20:36, stary napisał:

Porównywał ktoś odsłuchowo U2mini i T3

Porównywałem i w mojej ocenie ciekawiej w roli transportu wypada U2mini, jest większa przestrzeń i swoboda. Jeśli masz dobry przetwornik to zdecydowanie szedłbym w kierunku U2mini lub Silent Angel Z1. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

^^ Jest to tylko częściowa prawda.

W przypadku modelu T2 nie trzeba nic rozcinać. Tak naprawdę wystarczy zamówić zasilacz zewnętrzny z odpowiednio przygotowanym przewodem łączącym, a cała operacja polega na odkręceniu kilku śrubek, podmianie kabelka idącego z fabrycznego, wbudowanego zasilacza SMPS na ten od zasilacza liniowego (np od PD Creative) - łączenie poprzez zwykły konektor „wsuwkę” i wszystko gra bez utraty gwarancji.

Zakładam, że podobnie będzie z T3.

Silent z1 będzie dla mnie lepszą opcją, można tam zainstalować Roon os. W Luminie aplikacja jest nie dla mnie. Choć dźwiękowo U2mini na testach pozytywnie mnie zaskoczył.

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.