Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie! Polędwica wołowa jak marzenie! Zrazy wyczuwam! ❤️

Fzcu7goXsAEz7Hl?format=jpg&name=small

Fzcu8ApXoAAGOU8?format=jpg&name=large

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 hours ago, il Dottore said:

Panowie! Polędwica wołowa jak marzenie! Zrazy wyczuwam! ❤️

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fzcu8ApXoAAGOU8?format=jpg&name=large

Jesteś pewny ze to jest polędwica?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja doskonale wiem ze nie jest i jak się ‘dzieli’ krowę w krajach anglosaskich. Ten rodzaj ma dość dobry smak ale za miękki to nie jest. Czasami choc raczej rzadko robię pieczeń. M-R najwyżej. Zaleta niska cena. Polędwica droższa kilka razy… Na pieczeń to raczej Prime Rib i podobne.

Wybaczcie mnie prymitywowi! Dla mnie każde takie chude mięso z krowy to będzie polędwica bez zagłębiania się w tajniki rozbioru. Oczywiście, tak jak napisano wyżej - upieczony będzie twardy, ale ja to rozbijam i duszę więc na zrazy - ideał.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

34 minutes ago, il Dottore said:

Wybaczcie mnie prymitywowi! Dla mnie każde takie chude mięso z krowy to będzie polędwica bez zagłębiania się w tajniki rozbioru. Oczywiście, tak jak napisano wyżej - upieczony będzie twardy, ale ja to rozbijam i duszę więc na zrazy - ideał.

Jak potniesz naprawdę cienko to nawet nie potrzeba rozbijać choć tutaj można powiedzieć są dwie szkoły! I jeszcze o tenderloin zrazy z takowego są super miękkie ale więcej smaku w twoim będzie. No i za zaoszczędzone pieniądze jeszcze dobre wino się kupi. U mnie kg najlepszej polędwicy (AAA Alberta Beef) to 80-85 CAD. Wszystko przez tych pojebow zielonych…no i durny rząd tez robi krecia robotę ekstra podatkami.

15 minut temu, jackk napisał:

Wszystko przez tych pojebow zielonych…no i durny rząd tez robi krecia robotę ekstra podatkami.

W IRL problem cen wołowiny dopiero się zaczyna. Chcą wymordować 200-300 tys krów w 3 lata DLA KLIMATU!!! Słów brakuje...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Ilustrowany proces przemiany wołowiny w zrazy. 🙂 Mam dziś wolne, to dłubię w kuchni.

Fzk6hVPXwAE-W6_?format=jpg&name=large

Tłuczek (a właściwie Fleischhammer) WMF - pierwszy tłuczek w moim życiu który naprawdę ma powera. Ale i tak trzeba się namachać. W Polsce kupuje się wołowinę już utłuczoną, u mnie we wsi zacofanie i musisz tłuc samemu co bardzo wydłuża proces.

Fzk6iaaWIAInqUk?format=jpg&name=large

Fzk6jY6WwAAK8BT?format=jpg&name=large

Fzk6kVpXwAELbik?format=jpg&name=large

Fzk6svlWcAAB4o0?format=jpg&name=large

Fzk6tnNXoAAOsBg?format=jpg&name=large

Fzk6uU1XoAE554M?format=jpg&name=large

Fzk6vFJWYAEz8OP?format=jpg&name=large

Fzk66rQXwAEgsrl?format=jpg&name=large

Fzk67akX0AYnI7d?format=jpg&name=large

Fzk68HSWIAASVKO?format=jpg&name=large

A tu pomocnik kucharza (nie za darmo, nie za darmo!). 🙂

Fzk68zTXgAcy_j1?format=jpg&name=large

I gotowe. Ufffffffffffff... Teraz 2 godziny się podusi i nastąpi moment podjęcia ważkiej decyzji - czy zagęszczamy sos, czy zostawiamy, jak jest.

Fzk7n3kX0AE3R55?format=jpg&name=large

Fzk7okoXsAIBWIl?format=jpg&name=large

 

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

3 godziny temu, xajas napisał:

Czyli de facto rolady nie „rolowane“ tylko „paczkowane“

Moja mama roluje. Ja zamykam z obu stron, żeby smak środka różnił się od smaku sosu.

Tak mi przyszło do głowy, że następnym razem zamiast chamskiego bekonu dam do środka Prosciuto di Parma. 🙂 Dopiero będzie jazda!

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

21 minut temu, Adi777 napisał:

Po co ten chleb do środka?

Spróbuj z chlebem żytnim w środku. Dużo smaczniejsze. Teść mnie nauczył, on z Kujaw. Jeszcze jeden jego patent to zagęszczanie sosu pokruszonym chlebem żytnim. Zrazy teściu robił mistrzowskie ale żona mówi że moje równie dobre.

Moja mama robi bez chleba w środku i się dziwuje, po co ja to wkładam. Ale IMO jej zrazy nie są tak dobre jak moje.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

48 minut temu, kangie napisał:

Czyżby Włocławek?

Inowrocław. Z Kujaw jak król Łokietek. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

  • Redaktorzy
36 minut temu, il Dottore napisał:

Inowrocław. Z Kujaw jak król Łokietek. 🙂

Mieszkałem w INO w pierwszych sześciu latach życia, potem powrót do WRO. Ojciec wojskowy, to rzucano nas tu i tam. Ciągle zmieniałem szkoły, a z zerówki zostałem karnie przeniesiony do pierwszej klasy podstawówki. A we Włocławku ojciec ma rodzeństwo i miał rodziców.

Sorki za OT, ale swędziło (swędziało?) mnie tu i tam, to zapytałem Szanownego Kolarza Wyczynowego @il Dottore który już chyba kupił "mleko" do opon. --> ? 😉

 

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

  • Redaktorzy
3 minuty temu, Adi777 napisał:

Aż taki ananas byłeś? 😄

Byłem. Opowiedzieć jak wk...łem babcię do tego stopnia, że zdesperowana rzuciła we mnie kaloszem, trafiając w obie wargi, że wyglądałem przez kilka dni jak Elvis Presley?!?

😄

😉

 

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

5 godzin temu, il Dottore napisał:

Spróbuj z chlebem żytnim w środku.

ja do rolad trochę ryżu dodaję, po Babci mi tak zostało 🙂

ale oprócz tego się raczej zgadza...musztarda, boczek, marchewka, cebula i ogórek kiszony 🙂 

17 minut temu, kostropaty napisał:

ja do rolad trochę ryżu dodaję, po Babci mi tak zostało 🙂

ale oprócz tego się raczej zgadza...musztarda, boczek, marchewka, cebula i ogórek kiszony 🙂 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
12 minut temu, kostropaty napisał:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

smakowitość .

Chce tu napisać o zupie z torebki ......czy może być smaczna i generalnie dobra ?

Wątpiłem do tydzień temu .

Byłem w markecie i z przypadku kupiłem dwie torebki zupy buraczanej z Winiar .

I pare dni temu postanowiłem użyć tej torebki z Winiar .....i Nastąpił szok .....

Barszcz czerwony z torebki Winiar ....szok .

Dostałem bardzo smaczny barszcz czerwony z buraczkami .

Robiłem barszcz z świeżych buraków a ten z torebki jest porównywalny ,to szok dla mnie ale tak wyszło .

Ale to nie jest taki insant z mielonka jakas do zalania ,nie .

Torebka ma nazwe "barszcz czerwony z uratowanymi burakami" 

tam jest sporo wyszuszonych buraków i końcowy smak jest OK ......trzeba to gotować z 20 minut 

Ja osobiscie ide jutro tam do sklepu i kupuje 10sztuk .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja robie ten barszcz tak ,zalewam 1 litr wody do tego wsad z tej torebki ,do tego małą porce suszu warzywnego i gotowanie delikatne z 20 minut ,potem do tego gruby makaron daje bezposrednio i gotowanie delikatne do chwili az makaron zmnieknie i gotowe .

Dostałem od sąsiada świeżo wyciskany :) 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

dzis upieklem 5 podudzi z kurczaka ,fotek nie bedzie bo i po co .....

Pyszne wyszły ale to za sprawa odpowiedniego doprawienia i etapów  pieczenia ,

Atmeg pozdrawia 

 

 

 

 

  • Redaktorzy
1 minutę temu, atmeg napisał:

dzis upieklem 5 podudzi z kurczaka ,fotek nie bedzie bo i po co .....

Po to, że my faceci jesteśmy wzrokowcami! 🙂

U mnie dzisiaj skromnie...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230701_113421201~2.jpg

3 minuty temu, atmeg napisał:

Pyszne wyszły ale to za sprawa odpowiedniego doprawienia i etapów  pieczenia ,

Atmeg pozdrawia 

Zdolniacha z Ciebie!

Pozdrowienia!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

muze dam i spadam 

 

 

20 minut temu, kangie napisał:

Po to, że my faceci jesteśmy wzrokowcami! 🙂

U mnie dzisiaj skromnie...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_20230701_113421201~2.jpg

Zdolniacha z Ciebie!

Pozdrowienia!

przepyszne to jest ......

czesto zwykly makaron mozna zrobić w pyszny sposób 

-----------------------------------

ostanio zrobilem jajecznice z cebulka  ale jak?

kawalek bekonu inaczej bocku pokroilem w drone kawalaki i nieco podpieklem ale tak slabo na to dalem trzy cebule cienko krojone i na slabym grzniu trzymalem z 20 minut ,oczywiscie mieszlem tam co jakis cza s

 

cały ten tajemny pic polega na tym aby grzac cebule a nie szybko uzmarzyć 

po 29 minutach poszlo na to jaja ,przyprawy i wyszła cudownosc smakowa .cebulka byla tak slodka jakby dodawac cukier ,pyszna jajecznica na boczku i cebuli ale była robiona 30 minut.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.