Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

U nas znajdziesz kilkaset gatunkow (online).
Moj absolutny faworyt to czerwona laura. Na wszystkich listach top ranking. Intensywny zolty kolor i znakomity smak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobry kartofel + solone francuskie maselko to delikatesa
Szczegolnie gotowane w skorce na parze
Wlasnie przed chwila jadlem ( z sledzikami w smietanie z jablkami i cebulka)

IMG_3165.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ja ryż mniej. Ale kasze (jęczmienna perłowa i gryczana prażona) uwielbiam. Muszę jednak kupować drogie ziemniaki z Litwy czy Polski, bo irlandzkie odmiany nie nadają się do gotowania. Są dobre na placki, frytki, zapiekanki. To OK. Ale gdy normalnie je gotować w wodzie to rozpadają się błyskawicznie i wychodzi wodnista papka. Fuj. A to są najbardziej uniwersalne irlandzkie kartofle. Inne odmiany to już wgl tragedia.

Właśnie jem placek po cygańsku z irlandzkiej czerwonej odmiany Rooster (kogucik) i jest OK. Także i tubylcze ziemniaki przydają się do czegoś. Makłowicz pokazywał kiedyś filmik z Niemiec i tam są systemy klasyfikacji ziemniaków. Przy ziemniaku jest kod określający twardość, kolor, mączystość... I można kupować posługując się kodem a nie nazwą odmiany (choć w sumie na jedno wychodzi).

Ukryta Zawartość

jak kupujesz luksusowe :) ,pisałem o ziemniorach dla wieśniaków z piachem ,a nie myte i pudrowane :)

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ale gdy normalnie je gotować w wodzie to rozpadają się błyskawicznie i wychodzi wodnista papka.

Spróbuj w mikrofali.

4 godziny temu, il Dottore napisał:

Ile płacicie za kartofle? U nas we wsi Vineta z Litwy 2€/kg. Złodziejstwo!

Tak od 2 zł/kg, takie lepsze to myślę że 3-3,50

Nie za bardzo zwracam uwagę na ceny ziemniaków.

W dniu 3.01.2024 o 20:49, cir napisał:
W dniu 1.01.2024 o 09:12, xajas napisał:

Moja preferowana „trucizna“ ma 14% alkoholu. Twoja zalecana wodka ma 40-50%. Co jest mniej trujace?

marskosc jest czestsza zdecydowanie w krajach z tradycjami picia ostrej gorzały

Ale jak ktoś praktykuje codziennie kieliszek czerwonego do obiadu a w weekendy po dwa, to mu wychodzi 10 litrów czystego alkoholu rocznie...

W dniu 3.01.2024 o 20:56, xajas napisał:

… a szczegolnie wysoka srednia dlugosci zycia w okolicach/krajach trujacych sie moim faworytem (Wlochy/Sardynia, Grecja/wyspy)

The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than the Americans.
The Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than the Americans.
The Japanese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than the Americans.
The French drink excessive amounts of red wine and suffer fewer heart attacks than the Americans.
The Germans drink a lot of beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than the Americans.
CONCLUSION: Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.

Ale jak ktoś praktykuje codziennie kieliszek czerwonego do obiadu a w weekendy po dwa, to mu wychodzi 10 litrów czystego alkoholu rocznie...

Jesli ktos pije tylko 1 butelke wodki na tydzien, to wychodzi 20 litrow czystego alkoholu rocznie…

Ps

Co to jest dla Polaka na tydzien pol litra na leb? Nic, nawet nie warto zaczynac

Thinking Polish is apparently what kills you
16 godzin temu, Zbig napisał:

Spróbuj w mikrofali.

Tak od 2 zł/kg, takie lepsze to myślę że 3-3,50

Nie za bardzo zwracam uwagę na ceny ziemniaków.

ktoś powinien pocieszac sie faktem ze jedynie co 10 degustator dostanie marskosci

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Gość

(Konto usunięte)

Zgadza sie, zgadza sie: 10.

Litrowych flaszek nie widzialem

51 x 0,5l x 40% = 10.

A co z fajczeniem? Przestales?
Nie palę, nie piję, nie ćpam.

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Efekt_Glasgow

Może dlatego nadal żyję
15 godzin temu, RAF77 napisał:

Schab na biało i na czerwono.

TU JEST POLSKA! 😄

GDLTAtiWYAAQh0R?format=jpg&name=large

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

13 godzin temu, jackk napisał:

Kliknalem na pierwsze wideo i jak zobaczylem to moczenie miesa w mleku....dalej juz nie ogladalem.

Też bym wymiękł. Powinno być w naturalnym jogurcie 

Zasadniczo, pierwszy raz moczyłem w mleku, raczej moczę w solankach lub marynuje. Następnym razem spróbuję w jogurcie.
Myślałem, że białe będzie lepsze ale to czerwone wygrało.

A tak w ogóle, to dlatego nie w mleku?

Jest bardzo dużo przepisów które mają moczenie schabu w mleku.

No ok.
Poczytałem trochę.
Wychodzi na to, że mleko ze sklepu nic nie daje, bo jest wyjałowione z bakterii.

To po cholerę piszą o tym moczeniu w mleku, się zastanawiam.

29 minut temu, RAF77 napisał:

To po cholerę piszą o tym moczeniu w mleku, się zastanawiam.

Bo coś muszą. A jak się nie ma o czym, to pisze się cokolwiek.  Kiedyś mleko wykorzystywane było do neutralizacji smrodu nieświeżego czerwonego mięsa i ryb. I to było jego podstawowe zastosowanie.

Jogurt to inna bajka. Dodatkowo za sprawą bakterii zmiękcza mięso. A przy okazji daje smak. Dlatego jest wykorzystywany w kuchni azjatyckiej, Afryki północnej i hinduskiej 

28 minut temu, RAF77 napisał:

do sosu śmietana, zamiast jogurtu

Sosy na bazie jogurtu są bardzo dobre choć nie każdy się nadaje. Ja używam  Naturalny Gęsty z OSM Krasnystaw . Najlepszy jaki znam. Te wszystkie Danony, Zott i inne nie nadają się w porównaniu do niego do spożycia. Jest dostępny w niektórych dużych sieciach dyskontowych

10 hours ago, piotrek7 said:

Też bym wymiękł. Powinno być w naturalnym jogurcie 

Po co? Normalna dobrej jakosci wieprzowina nie potrzebuje nabialu.

4 hours ago, piotrek7 said:

Sosy na bazie jogurtu są bardzo dobre choć nie każdy się nadaje. Ja używam  Naturalny Gęsty z OSM Krasnystaw . Najlepszy jaki znam. Te wszystkie Danony, Zott i inne nie nadają się w porównaniu do niego do spożycia. Jest dostępny w niektórych dużych sieciach dyskontowych

Oczywiscie ze mozna zastapic smietane jogurtm w wiekszosci przypadku i sam tak robie. W sumie zdrowsza opcja. Ja uzywam greckich jogurtow.

Jogurty greckie jem właśnie na codzień i dlatego w takim daniu, wolę pożądaną tłustą śmietanę.

A w te brednie, że tłuste, to jest niezdrowe, już dawno nie wierzę.

26 minutes ago, RAF77 said:

Jogurty greckie jem właśnie na codzień i dlatego w takim daniu, wolę pożądaną tłustą śmietanę.

A w te brednie, że tłuste, to jest niezdrowe, już dawno nie wierzę.

Ja nie powiedziałem ze jest niezdrowe tylko ze śmietana ma więcej tłuszczu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.