Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Klipsch R-112SW, dołożyć drugi czy wymienić na 1 lepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Dodaj jeszcze do tego to ile z Twojego proroctwa da się odczuć w realnym oglądaniu filmów i masz wygranego czyli 115 klipscha bo niski model pb2000 może ma lepiej nadmuchane 30hz w dół ale jak na mały model i słaby to nie jest to warte dopłaty do niego . Modele 3000 i 4000 ten zakres mają już zdedydowanie wyczuwalny i to już kosztuje . Mniej teorii człowieku a więcej słuchaj bo ośmieszasz się cały czas nie znając nawet słownictwa,  pozer znawca się znalazł wybawca na franczyzie Audioholics ??? do którego nic poza ich wykresami nie dociera a nawet ich samych nie do końca rozumie.  Idź już spać,  może się obudzisz jeszcze...

Edytowane przez Xpedite999

" Kobiety są jak dziki , lecą na żołędzie "  - Arystoteles 

12 minut temu, Xpedite999 napisał:

Dodaj jeszcze do tego to ile z Twojego proroctwa da się odczuć w realnym oglądaniu filmów i masz wygranego czyli 115 klipscha bo niski model pb2000 może ma lepiej nadmuchane 30hz w dół ale jak na mały model i słaby to nie jest to warte dopłaty do niego .

PB 2000 jest na wielkość podobny do Klipsch 15", czyli oba są małe i słabe twierdzisz. Obecnie SPL 150 kosztuje ok 3,5k, PB 2000 4k bez rabatów. Różnica w cenie jest praktycznie żadna. 

20 minut temu, Xpedite999 napisał:

do którego nic poza ich wykresami nie dociera a nawet ich samych nie do końca rozumie. 

Ja rozumiem, wiem co oznaczają. I zaryzykuję stwierdzenie, że dobry mikrofon pomiarowy ma lepszy słuch od twojego.

Doczytałem regulamin zwrotu w Q21, wiec okazuje się że mam jeszcze 14 dni na zwrot po odstąpieniu od umowy wiec czasu na odesłanie jest więcej.  

Zamówiłem na testy R115SW ? Powinien być do końca tyg. Zobaczymy jak ma się do PB2000 Pro. Jeden u mnie zostanie ?

Xpedite999 ma rację, że okolice 20Hz rzadko występują bezpośrednio w materiale filmowym. Twarde uderzenia, strzały, wybuchy to okolice 30-50Hz, w których te suby są przynajmniej wg. wykresów równe. Wykresy nie grają, wiec sam jestem ciekaw po waszych wpisach jak ta 115ka zagra u mnie.

Edytowane przez piotrek_rr

Nie posłuchasz, to się nie dowiesz ? Jestem bardzo ciekaw końcowych wniosków tego porównania. 

Sam jestem w posiadaniu 2x 115SW i mi niczego nie brakuje

14 godzin temu, Xpedite999 napisał:

Pytam tylko o to co pisałeś.  Jakie filmy mają bas w swoich scenach w okolicach 20hz , problemy masz a tak doceniasz te obszary ? Ja mam myśleć jeżeli sam zacząłeś? Jakie częstotliwości odpowiadają za to czego jest najwięcej w filmach czyli np wybuchy,  eksplozje,  tąpnięcia ala godzilla itp , wiesz mistrzu czy nie ??!!!

Zaznaczam że nie chodzi o podchwytliwe nie słyszenie od 20hz.

ciekawe spostrzeżenie, a jak to jest @Xpedite999 jeżeli chodzi o właśnie te dźwięki, które wymieniłeś to jaki to jest zakres częstotliwości? Pytam bez żadnej ironii, jestem po prostu ciekaw.

Wyżej 

Tak jak ja pisałem wrzuć sobie na YT i zobaczysz że 30-40  w kinie akcji prawie nie uświadczysz.  Masz prosty test na 60hz i posłuchaj jak brzmi 60hz i pomyśl ile będzie przy eksplozjach itp.

A tu masz 10 godz to na pewno ci się utrwali jak brzmi 60hz , nie jest wcale wysoko jak mogło by się wydawać skoro suby  od 20 czy poniżej 

Momenty w filmach z basem w okolicach 20hz można na palcach ręki zliczyć i przeszły już do legendy jako kawałki testowe dla dobrych subów ale w praktyce możesz kilka lat filmy oglądać i takiego basu nie usłyszysz/ poczujesz o ile nie obejrzysz np Edge od tomorrow czy coś w tym stylu . Zobacz dla porównania od ilu cięte są hajendowe suby Procelli i podobnych marek produkujących profesjonalny i drogi sprzęt. 

To według ciebie, subwoofer w kinie domowym jest tylko do wybuchów .

Mi znacznie więcej przyjemności sprawia bardzo często muzyka w filmie i tam często jest fajny basik.

A takie strzelanki, wybuchanki, to dla dzieci dobre. Czasem się zmuszę, żeby takie coś obejrzeć ale często wyłączam w połowie, jak się fabuła nie klei.

Więc posłuchaj 30hz  i 40hz to już jest nisko jak na filmy a co dopiero muze i pomyśl ile jest filmów gdzie bas jest od 30 wzwyż....cała masa , akcja , sci fi,   komiksowe adaptacje itp więc nie tłumacz że nie lubisz wybuchów bo to 90% basu w kinie czy ogólnie sceny walki . Nagle do muzy tylko używasz suba haha to też jakiej że tak nisko schodzi ? Podaj przykład sprawdzimy ile hz słuchasz...

Były robione testy, gość mierzył sceny z filmów skalibrowanym mikrofonem. Strzały, wybuchy, uderzenia itp. Ewidentnie te największe i najsilniejsze efekty są przy 30-50 Hz. Właśnie obalił teorię, że to tak zwany mid bas. Z pomiarów na filmach wynika tak jak napisałem. Jak znajdę to wklejek link.

To czemu większość jara się tym, że ten schodzi do 19, a inny nawet do 16Hz. Po co wtedy jest taki pb16 ultra? Liczy się zejście czy moc.

I to i to ;) Słuchanie testów typu 60Hz wg. mnie nie ma sensu, bo efekt dopiero daje mix wielu częstotliwości i pików dB.

Jak to nie ma sensu ? Ma jak najbardziej żeby takich bzdur nie pisać jak don111 bo nawet sprawy tacy ludzie sobie nie zdają jak brzmi te 60 czy 50 hz . Popatrzy taki na swoich ulubionych testerów Audioholics i widzi że suby już ryją nisko jak 16hz więc mu się od razu wydaje że 30 to będzie miał męski głos a 60 to już kobiety śpiewającej itp. 

50 minut temu, STELVIO napisał:

To czemu większość jara się tym, że ten schodzi do 19, a inny nawet do 16Hz. Po co wtedy jest taki pb16 ultra? Liczy się zejście czy moc.

To jest jak z wyścigiem zbrojeń w telefonach z pojemnością czy ilością megapikseli w aparacie . Jest czym się pochwalić i za co policzyć więcej od innych a mało kto zna sceny z takim basem.  Powstają cały czas nowe projekcje co prawda pod tym kątem.  Nawet głos venoma to subwoofer więc nie koniecznie wybuchy jak Raf uważa bo wystarczy film obejrzeć i ocenić ile jest scen bez booom a z basem. Sztuką jest zagrać nisko i głośno w tym samym czasie czyli napompowac te 20hz nie wiele subów potrafi gdzie jest granica słuchalności i powietrze śmiga ale nic nie słyszysz. Zejść a poczuć to co innego . Jak zejdzie poniżej 20 i da się poczuć to jest ok i dlatego ceny wysokie ale z drugiej strony to jak jazda ferrari po wsi , sama świadomość wystarczy niektórym że mogą ale nie mają kiedy się rozpędzić więc masz sub za dobrych kilka tyś i kilka scen żeby się podjarać i tyle . 

Więc posłuchaj 30hz  i 40hz to już jest nisko jak na filmy a co dopiero muze i pomyśl ile jest filmów gdzie bas jest od 30 wzwyż....cała masa , akcja , sci fi,   komiksowe adaptacje itp więc nie tłumacz że nie lubisz wybuchów bo to 90% basu w kinie czy ogólnie sceny walki . Nagle do muzy tylko używasz suba haha to też jakiej że tak nisko schodzi ? Podaj przykład sprawdzimy ile hz słuchasz...
Weź tabletki na uspokojenie, bo się rzucasz jak pchła w kagańcu
7 godzin temu, piotrek_rr napisał:

Zamówiłem na testy R115SW ? Powinien być do końca tyg. Zobaczymy jak ma się do PB2000 Pro. Jeden u mnie zostanie ?

Xpedite999 ma rację, że okolice 20Hz rzadko występują bezpośrednio w materiale filmowym. Twarde uderzenia, strzały, wybuchy to okolice 30-50Hz, w których te suby są przynajmniej wg. wykresów równe. Wykresy nie grają, wiec sam jestem ciekaw po waszych wpisach jak ta 115ka zagra u mnie.

No właśnie - sam napisałeś o tych 'twardszych' efektach 30hz+ ?Więc bez zbędnych tłumaczeń można sobie wywnioskować o czym mowa i jakich efektów można się spodziewać w przypadku niższego basu. Poza tym - nawet te 'wyższe' efekty mimo że szczyty SPL mają w tych wyższych częstotliwościach, to często są 'podszyte' niższym basem, efektami przejść. I to robi różnicę. Gdyby było inaczej to zakup drogich subów byłby pozbawiony sensu.  

Niech Piotrek posłucha bo ma w drodze. Sam jestem ciekawy co powie jak u niego w jego pomieszczeniu na jego sprzętach to zabrzmi. I skończcie z tymi textami jak z podwórka w PGRze...

Pewnie widziałeś? :

Ja też zdecydownia Klipsha brzmienie preferuję w kinie i ma dla mnie więcej mocy.

2 godziny temu, STELVIO napisał:

PB16 to jeszcze nic, JTR 4000 ULF jest strojony na 10hz i mimo że wygrywają z nim niektóre inne suby w rejonach 25hz+ to ludziom najbardziej podobają się efekty kinowe na tym właśnie subie. 

3 godziny temu, Xpedite999 napisał:

A tu masz 10 godz to na pewno ci się utrwali jak brzmi 60hz , nie jest wcale wysoko jak mogło by się wydawać skoro suby  od 20 czy poniżej 

Momenty w filmach z basem w okolicach 20hz można na palcach ręki zliczyć i przeszły już do legendy jako kawałki testowe dla dobrych subów ale w praktyce możesz kilka lat filmy oglądać i takiego basu nie usłyszysz/ poczujesz o ile nie obejrzysz np Edge od tomorrow czy coś w tym stylu . Zobacz dla porównania od ilu cięte są hajendowe suby Procelli i podobnych marek produkujących profesjonalny i drogi sprzęt. 

Momenty z basem 20hz.... Puknij się w głowę - wstęp Edge of tomorrow to 20hz bas? Taki bas faktycznie występuje mega rzadko i jest może zbędny, ale to jest 10hz a nie 20hz. Nic dziwnego że myślałeś że 30hz to mega niski bas i dumałeś na co komu taki subwoofer. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

11hz? Oszaleli czy co? Po co tak nisko schodzący sub? Przecież to profesjonaliści, powinni wierldzieć że 30hz+ to jest optimum :))) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pal licho tą wyliczankę Hertz. Ale czy naprawdę uważacie, że subwoofer jest tylko do wybuchów?.
Oczywiście to też,.ale.jak można tak ograniczać jego przydatność w systemie.....
Niepojęte.

2 godziny temu, don111 napisał:

Momenty z basem 20hz.... Puknij się w głowę - wstęp Edge of tomorrow to 20hz bas? Taki bas faktycznie występuje mega rzadko i jest może zbędny, ale to jest 10hz a nie 20hz. 

Ty się dobrze czujesz? Takie zachowanie to efekt choroby czy nie szczęśliwego dzieciństwa czy może mama Cię upuściła na głowę a potem po tobie chcący wózkiem przejechała ? Napisalem okolice 20hz bo nie byłem pewny ile akurat dokładnie jest w tej scenie a ty wracasz z rewelacjami że jest 10 ?!? Okolice 20 pajacu bo nie testowałem nigdy u siebie tej sceny ani film nie w moim guście a wspomniałem o nim jako przykład i ile scen takowych masz w filmach jeżeli nawet ? Myślisz że realizatorzy dźwięku nie zdają sobie sprawy że taki sprzęt posiadają nie liczni więc po co mają czapkować nad ścieżką której 98% oglądających nie usłyszy?

1 godzinę temu, RAF77 napisał:

Pal licho tą wyliczankę Hertz. Ale czy naprawdę uważacie, że subwoofer jest tylko do wybuchów?emoji3.png.
Oczywiście to też,.ale.jak można tak ograniczać jego przydatność w systemie.....
Niepojęte.

Następny geniusz . Na pytanie o muzykę uciekłeś do akcji ala Martyn i wyzwiska zamiast odpowiedzi czyli tumanem zaleciało,  normalka.  Teraz powiedz ty mi o co ci chodzi z tymi wybuchamy bo nie wiem jak u Ciebie ale u mnie sub gra to co ja mu karze a nie na odwrót i czekam aż mu się znudzi wybuchowanie i zagra muzykę itp . W czym widzisz trudność i włączyć to co po prostu chcesz oglądać czy słuchać? Włączysz film wojenny będziesz miał wybuchy , włączysz koncert to będzie muza . Co jest w tym niepojęte dla Ciebie? To ze ja mogę lubić wybuchi? No lubię a co zabronisz mi tego ? Debilne pretensje znowu Raf.  Wirus pobiera Cię ostro . Ubierz się w garniak na wszelki wypadek bo jak cie rano znajdą sztywnego to łatwo ubrać nie będzie.  Pomóż bliskim chociaż w ten sposób tzn swojej babie w tym wypadku ( wyślij jej fotkę na priv to obcenie,  jak ok to się nią zajmę po koleżeńsku jak cie zabraknie ale w urodę wątpię czytając twoje wpisy bo ładna niunia nie marnuje sobie życia z takim młotem)

11hz - do tylu schodzi sub Procelli o jakich wspominałeś (że niby odcinają swoje super suby wysoko) 

A 'edge of tomorrow' ma kilka przebiegów w okolicy 15, 10 i poniżej 10hz jak już tak dociekasz Gieniuś. 

Widać że opowiadając o tych częstotliwościach nie masz bladego pojęcia ile to jest 'na ucho', stąd te opowieści o nieistotności zakresu do 30hz. Teraz już wiesz jak się zbłaźniłeś. 

Nie to że nie istotne fajko tylko jest tego tyle w filmach co na lekarstwo i dlatego muzgi na całym świecie  jak ty brandzlują się jednym filmem i kilkoma momentami . Dalej twierdzę że nie podałem 20hz a okolice więc trzeba być wnuczkiem jakiegoś UBeka żeby się tak czepiać i łapać za każde słowo traktując dosłownie. Okolice 20hz rozumiem przez 28 jak i 14  ,  rozumiem gdybym napisał okolice 60 a w realu było 23. Pajac i pozer,  zdania nie zmienię bo umiesz tyle co przeczytasz na zagranicznych forach a jak masz okazję to wyolbrzymiasz takie potknięcie jakby to miało zmienić cały obraz sytuacji , pokazujesz jaki niedojrzały i dziecinny jesteś i jak na siłę chcesz zabłysnąć.  Równaj dołki i górki,  zwyżki co chcesz dyletancie. 

Czuje że Martyn zara zaora po swojemu , czyta na razie .....

Gość

(Konto usunięte)

Te Czaruś który sub będzie lepszy do Focala Dimesion Soundbar? Ojciec chce kupić suba używanego i wpadły mu dwa CANTON AS 85.3 oraz Klipsch R-110SW w cenie 700-800zl który byś polecił... on szuka suba z bass refleks z przodu i nie większy niż 25 cm głośnik... ma on odciążyć Soundbar i dodać trochę basu... wiem ze będzie ciężko z szyciem tego no ale takim budżetem dysponuje 

Teraz, Xpedite999 napisał:

Czuje że Martyn zara zaora po swojemu , czyta na razie .....

Nic nie będę orał... grzecznie tylko zadam pytanie 

A co do tematu sam bym chciał usłyszeć lub poczuć te 30hz w dół 

A zwrotnice gdzie masz ? Jak to dodać suba z innej parafii do belki jak to w subie od belki jest zwrotnica i sterowanie.  Mylę się? Czy w belce ? A był sub w komplecie ? 

Czy tylko sygnał wyciągnąć z belki i ustawić odcięcie na subie?

Następny geniusz . Na pytanie o muzykę uciekłeś do akcji ala Martyn i wyzwiska zamiast odpowiedzi czyli tumanem zaleciało,  normalka.  Teraz powiedz ty mi o co ci chodzi z tymi wybuchamy bo nie wiem jak u Ciebie ale u mnie sub gra to co ja mu karze a nie na odwrót i czekam aż mu się znudzi wybuchowanie i zagra muzykę itp . W czym widzisz trudność i włączyć to co po prostu chcesz oglądać czy słuchać? Włączysz film wojenny będziesz miał wybuchy , włączysz koncert to będzie muza . Co jest w tym niepojęte dla Ciebie? To ze ja mogę lubić wybuchi? No lubię a co zabronisz mi tego ? Debilne pretensje znowu Raf.  Wirus pobiera Cię ostro . Ubierz się w garniak na wszelki wypadek bo jak cie rano znajdą sztywnego to łatwo ubrać nie będzie.  Pomóż bliskim chociaż w ten sposób tzn swojej babie w tym wypadku ( wyślij jej fotkę na priv to obcenie,  jak ok to się nią zajmę po koleżeńsku jak cie zabraknie ale w urodę wątpię czytając twoje wpisy bo ładna niunia nie marnuje sobie życia z takim młotem)
Z tumanem, nie dyskutuję.
42 minuty temu, Xpedite999 napisał:

Nie to że nie istotne fajko tylko jest tego tyle w filmach co na lekarstwo i dlatego muzgi na całym świecie  jak ty brandzlują się jednym filmem i kilkoma momentami . Dalej twierdzę że nie podałem 20hz a okolice więc trzeba być wnuczkiem jakiegoś UBeka żeby się tak czepiać i łapać za każde słowo traktując dosłownie. Okolice 20hz rozumiem przez 28 jak i 14  ,  rozumiem gdybym napisał okolice 60 a w realu było 23. Pajac i pozer,  zdania nie zmienię bo umiesz tyle co przeczytasz na zagranicznych forach a jak masz okazję to wyolbrzymiasz takie potknięcie jakby to miało zmienić cały obraz sytuacji , pokazujesz jaki niedojrzały i dziecinny jesteś i jak na siłę chcesz zabłysnąć.  Równaj dołki i górki,  zwyżki co chcesz dyletancie. 

9hz tam jest. Taki jesteś znawca Gieniuś. Jakbyś oglądał bieg MŚ na 100m to byś na oko myślał że przebiegli w 20 sekund. Dobra to trzymaj się, już się wystarczająco pośmialiśmy panie ekspercie od siedmiu boleści. 

Będę pamiętał o tobie za każdym razem jak będę ją brał no bo nie da się zapomnieć raczej ze po kims babę dodzieram....
Po trupie chyba .
Upewnij się czy baba żyje....
10 godzin temu, piotrek_rr napisał:

Zamówiłem na testy R115SW ? Powinien być do końca tyg. Zobaczymy jak ma się do PB2000 Pro. Jeden u mnie zostanie 

?

Wykresy nie grają, wiec sam jestem ciekaw po waszych wpisach jak ta 115ka zagra u mnie.

I fajnie. Po dywagacjach technicznych wcale niewykluczone że to właśnie Klipsch a nie SVS zostanie, kwestia na jakie cechy bardziesz zwracasz uwagę w subie. 

I fajnie. Po dywagacjach technicznych wcale niewykluczone że to właśnie Klipsch a nie SVS zostanie, kwestia na jakie cechy bardziesz zwracasz uwagę w subie. 
Tego porównania akurat się nie spodziewałem. Bardziej liczyłem na sb3000, że jednak porówna. Klipsch R-115sw to jest potęga. Ale kloc. Do mniejszego pokoju porażka wizualna. Inaczej byłby u mnie.
  • Pokaż nowe odpowiedzi