Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

6 godzin temu, Szkice napisał:

U mnie schodzi jakieś 750 kawy na miesiąc

Piję ja, żona, piją goście. Jak nie liczyć - kilogram starcza na 3 tygodnie.

W dniu 27.02.2023 o 13:39, piotrek7 napisał:

Nie spodziewam się zbiorów kawy ale kto wie? Czasem w uprawie domowej kwitnie i rodzi owoce.

Jeśli mieszkasz powyżej 1000m npm to kto wie? Może i dobre ziarno wyjdzie? 🙂 W Europie jedyne przemysłowe plantacje kawy są na Azorach.

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967326
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Gabaryton napisał:

Nie było jakieś super drogie

Bo nie jest. Z moim zużyciem 5 kg kawy to 15 tygodni czyli 105 dni. Wychodzi zatem 1€ dziennie za kawę dla mnie, żony i gości. Nie jest to jakaś zabójcza cena za przyjemność picia Murzynka. Tym bardziej, że jak byłem w Polsce to widziałem wujową kawę po 16 złotych za kubek. Grycan ma niezłą (włoska -15% Robusty) po chyba 10 zeta. Americano u Grycana daje się pić tylko trzeba prosić o mniej wody.

Prawdziwe Americano to jest espresso/woda 1/1 a nie 1/2, jak dają wszędzie.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967353
Udostępnij na innych stronach

Przeciez rachunek jest prosty.
Codziennie conajmniej 4 podwojne espresso to 4x16g = conajmniej 64g na dzien.
1kG to maxymalnie 15 dni.

Gosci i reszty rodziny nie licze


BTW. Najwiecej kasy na kawe wydaja dunczycy. 1200€ na osobe i rok.
Cora wlasnie wrocila z Kopenhagi. Coffee to go kosztuje 7€

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967446
Udostępnij na innych stronach
32 minuty temu, xajas napisał:

Cora wlasnie wrocila z Kopenhagi. Coffee to go kosztuje 7€

Kopenhaga zawsze w pip droga. Jedyna cena do przyjęcia jaką tam widziałem to hotdogi po (w przeliczeniu) 2€ w budce nad kanałem. Ale to było prawie 20 lat temu. Piwo w knajpie w przeliczeniu było wtedy po 8€. W sumie to z całej wycieczki stać mnie było przywieźć 1CD i smycz do aparatu. Obiad jadłem w samym centrum w Burger Kingu. Do dziś nie zapomnę syfu tam na stołach i zwałów śmieci na podłodze. Duńczycy nie są czyściochami.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967475
Udostępnij na innych stronach
W dniu 2.07.2020 o 10:04, il Dottore napisał:

Wątek poświęcony Napojowi Bogów. ?

Tu możecie pisać, czy i jaką kawę lubicie: czy plujkę urzędniczkę, czy z ekspresu, czy może rozpuszczalną? Z mlekiem czy czarną? Z cukrem, czy bez? Chciałem napisać - gorzką, ale przecież dobra kawa wcale nie jest gorzka.

Jaką kawę kupujecie? Ziarnistą czy mieloną? Preferujecie gatunki afrykańskie, azjatyckie czy południowoamerykańskie? Single origin czy może starannie skomponowane mieszanki?

Jacyś ulubieni producenci? Warte zaufania palarnie?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Faktycznie Boski Napój 😊

Kawa z expresu, który ma ciśnienie minimum 19 - 20 bar podczas parzenia (jak expres ma mniejsze to robi kiepską kawę a właściwie kwas), młynek ustawiony na jak najdrobniejsze mielenie. Bez żadnych dodatków typu cukier, mleko. Podwójne espresso to esencja przyjemności. Ostatnie lata idzie Lavazza w ziarnach.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967491
Udostępnij na innych stronach
1 godzinę temu, Elbing napisał:

Faktycznie Boski Napój 😊

Kawa z expresu, który ma ciśnienie minimum 19 - 20 bar podczas parzenia (jak expres ma mniejsze to robi kiepską kawę a właściwie kwas), młynek ustawiony na jak najdrobniejsze mielenie. Bez żadnych dodatków typu cukier, mleko. Podwójne espresso to esencja przyjemności. Ostatnie lata idzie Lavazza w ziarnach.

Jaki kwas. I zależy jaki młynek jak ja ustawie na najdrobniejsze mielenie to mam mąkę i po 20 sekundach nawet się kropelka nie przeciśnie.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967568
Udostępnij na innych stronach

W dwóch przypadkach rzeczywiście jest pewnie 20 bar - stary express kolbowy za śmieszne 300 złotych firmy MPM, z którego korzystam jeszcze w pracy i nowy Siemensa  EQ.6 plus. Jak jest mniejsze ciśnienie to wychodzi strasznie kwaśna kawa ... Nie wiem dlaczego 🤔 To nie zależy od rodzaju kawy ...

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967569
Udostępnij na innych stronach
3 minuty temu, Elbing napisał:

W dwóch przypadkach rzeczywiście jest pewnie 20 bar - stary express kolbowy za śmieszne 300 złotych firmy MPM, z którego korzystam jeszcze w pracy i nowy Siemensa  EQ.6 plus. Jak jest mniejsze ciśnienie to wychodzi strasznie kwaśna kawa ... Nie wiem dlaczego 🤔 To nie zależy od rodzaju kawy ...

Mniejsze ciśnienie równa się grubiej zmielona i dlatego kwaśna. Chyba że na obu próbowałeś tak samo zmielonej kawy

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967573
Udostępnij na innych stronach

jednakowo zmielona kawa i mniejsze ciśnienie = kwas... już różne eksperymenty robiłem przez lata...

zbyt drobno zmielona kawa i express wprasował sitko głębiej w kolbie...

im grubiej zmielona kawa tym bardziej "lurowata" wychodzi z expresu...

Edytowane przez Elbing
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967577
Udostępnij na innych stronach

ale zawsze lepiej jak przy 93 stopniach i 20 barach odpowiednia ilość wody przeleci w 25 sek. 😉

Przez lata już różne eksperymenty robiłem z parametrami parzenia kawy i jakoś ta parzona pod niższym ciśnieniem mi nie podchodzi smakowo niezależnie od stopnia grubości zmielenia ziarna. Kawa z tygielka mi zupełnie nie smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967591
Udostępnij na innych stronach
47 minut temu, Elbing napisał:

W dwóch przypadkach rzeczywiście jest pewnie 20 bar - stary express kolbowy za śmieszne 300 złotych firmy MPM, z którego korzystam jeszcze w pracy i nowy Siemensa  EQ.6 plus. Jak jest mniejsze ciśnienie to wychodzi strasznie kwaśna kawa ... Nie wiem dlaczego 🤔 To nie zależy od rodzaju kawy ...

Te 20bar to chyba na papierze...

54 minuty temu, xajas napisał:

W te 20bar nie wierze.
Ale jak nastawisz mlynek na jak najdrobniejsze mielenie, to nie dziwota, ze potrzbujesz 20bar, by ta wode przepchac

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak się uprze z tamperem na maxa to fakt super drobno mielona kawa 25ml to i 40 sekund na kolbie przy dobrym ekspresie kapie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967612
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, xajas napisał:

Nie, jesli tak dobierzesz stopien mielenia, ze przy 93°C i 8,5-9bar odpowiednia ilosc wody przeleci w 25s, to nie bedzie ani kwasna, ani lurowata

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

91C i 10 Bar 🙂

PL81T_focus-1.png

Mam PID i jak daję wyższą temp to Murzynek mniej mi smakuje.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967663
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, ASURA napisał:

Te 20bar to chyba na papierze...

Może i nie- te wartości np 15 czy 12 czy 20bar to wartości na jakich pracuje pompa. Jednak para pchająca wodę przez ciastko ma mieć 9bar. Przez kawę nie przelatuje para a woda (popychana przez parę albo- jak u mnie- dźwignię). Więc nie ma znaczenia jakie ciśnienie daje pompa, bo jest ono redukowane do tych 9bar. 

"Before exploring the results of the study, it is essential to have a frame of reference. Below is the heritage Specialty Coffee Association of America (SCAA) definition of espresso:

“Espresso is a 25–35ml (.85–1.2 ounce [×2 for double]) beverage prepared from 7–9 grams (14–18 grams for a double) of coffee through which clean water of 195°–205°F (90.5°–96.1°C) has been forced at 9–10 atmospheres of pressure, and where the grind of the coffee is such that the brew time is 20–30 seconds. While brewing, the flow of espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick, dark golden crema. Espresso should be prepared specifically for and immediately served to its intended consumer.”

dodajmy, że uzysk ma być 1,8-2,2 X doza w gramach. 

Ja cisnę dźwignią 9bar- tak wychodzi najlepsze i więcej uwagi zwracam na wagę niż na czas- ten jest zawsze dłuższy od zalecanego powyżej. Uzysk ok 1,8. 

Dodam, że ubijam kawę na głębokość (specjalny tamper zawsze daje tą samą odległość prysznic-ciastko, a nie z siłą np 16 czy 24kg)

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967778
Udostępnij na innych stronach


A) Below is the heritage Specialty Coffee Association of America (SCAA) definition of espresso:
“Espresso is a 25–35ml …beverage prepared from 7–9 grams
….

B) dodajmy, że uzysk ma być 1,8-2,2 X doza w gramach. 


A) nie zgadza sie/nie pasuje do B)

Ja znam takie (pasowne do B)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba ze A) to lura dla amerykancow

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967800
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, absinth3 napisał:

Może i nie- te wartości np 15 czy 12 czy 20bar to wartości na jakich pracuje pompa. Jednak para pchająca wodę przez ciastko ma mieć 9bar. Przez kawę nie przelatuje para a woda (popychana przez parę albo- jak u mnie- dźwignię). Więc nie ma znaczenia jakie ciśnienie daje pompa, bo jest ono redukowane do tych 9bar. 

"Before exploring the results of the study, it is essential to have a frame of reference. Below is the heritage Specialty Coffee Association of America (SCAA) definition of espresso:

“Espresso is a 25–35ml (.85–1.2 ounce [×2 for double]) beverage prepared from 7–9 grams (14–18 grams for a double) of coffee through which clean water of 195°–205°F (90.5°–96.1°C) has been forced at 9–10 atmospheres of pressure, and where the grind of the coffee is such that the brew time is 20–30 seconds. While brewing, the flow of espresso will appear to have the viscosity of warm honey and the resulting beverage will exhibit a thick, dark golden crema. Espresso should be prepared specifically for and immediately served to its intended consumer.”

dodajmy, że uzysk ma być 1,8-2,2 X doza w gramach. 

Ja cisnę dźwignią 9bar- tak wychodzi najlepsze i więcej uwagi zwracam na wagę niż na czas- ten jest zawsze dłuższy od zalecanego powyżej. Uzysk ok 1,8. 

Dodam, że ubijam kawę na głębokość (specjalny tamper zawsze daje tą samą odległość prysznic-ciastko, a nie z siłą np 16 czy 24kg)

Zmienisz grubość mielenia i ubijanie na odległość okaże się albo za słabe (drobna kawa) albo za silne- gruba kawa i woda przeleci albo za szybko albo przeleci z podobną prędkością lub za wolno. Parametry kawy się totalnie rozjadą i dopiero po paru kawach jest szansa ponownego wstrzelenia w smak. Na dodatek mimo trzymania kawy w torebkach (przypominam mających zaworki powietrzne) kawa potrafi złapać wilgoć z powietrza szczególnie latem i jej gęstość nasypowa też się zmienia bo inaczej mielą się ziarna "mokre" a inaczej "suche" i jest ich mimo jednakowej nastawy grubości albo więcej albo mniej. Dochodzi jeszcze elektrostatyka zależna od wilgotności powietrza po prostu japierdziu! i głowa boli od tych parametrów

Czasem jednak trzeba położyć na to "lagę" mimo że od otwarcia 250gramowej torebki przy tych samych nastawach siłach, etc. kawa smakowo sobie pływa!


Ja to nawet polubiłem ot nie wieje nudą i za każdą kawą jest ciut inaczej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967801
Udostępnij na innych stronach

Trochę zamętu jest, ale doza do uzysku to 1 do +/- 2, więc i B się zgadza i na obrazku OK. 

Przecież nie jesteśmy na zawodach. 

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967802
Udostępnij na innych stronach
6 minut temu, xajas napisał:


A) nie zgadza sie/nie pasuje do B)

Ja znam takie (pasowne do B)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Chyba ze A) to lura dla amerykancow

Mnie w domu włosi nauczyli że do ich porannej 5gramowej kawy idzie aż 12,5gramów przemiału a czas parzenia jest znacznie krótszy

 

No i szklanka mineralnej do późniejszej przepitki...

 

U Ciebie w DE są inne nawyki i inaczej robiona kawa

W Libanie historycznie blisko źródła pochodzenia kawy kawę w tygielku robi się jeszcze inaczej

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967806
Udostępnij na innych stronach

Dużo przypominam zależy od pochodzenia i gatunków kawy. Parametry jakich używam przy arabicy przy robuście mnie by "zabiły"

8 minut temu, xajas napisał:

Pisze ze B) sie zgadza, A) to amerykanski wymysl

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mnie wychodzi bliżej A ale przy 25gramach czuję pewien niedosyt a ponad 31 gram dla mnie zaczyna spada jakość kawy i 34 gramy są dla mnie graniczne po przekroczeniu których wiem że kawa będzie taka cobie (oczywiście na kolbie 60mm na 58 czy mniejszej będzie inaczej z racji mniejszej powierzchni ekstrakcji kawy wyższą temperaturą. Wtedy przy malejącym wymiarze w ekspresie kawa o dziwo bardziej parzona jest w stronę przelewowego ekspresu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA
gatunków poprawnie

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5967809
Udostępnij na innych stronach
On 6/23/2023 at 5:16 PM, Gabaryton said:

Jakieś Lucaffe w Netto widziałem, 3 rodzaje, dwa w torebkach, jeden w puszce.

Nie było jakieś super drogie, trzeba spróbować.

On 6/23/2023 at 5:22 PM, xajas said:

uwazaj czy mielony czy w ziarnach

Do naszej Jury sypaliśmy na początku mieloną kawę, bo zostały nam zapasy, ale teraz to tylko ziarna.

Tommy Caffe z pobliskiego Skoczowa pali całkiem niezłą kawę, która nie rujnuje budżetu, chyba nasza ulubiona.

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5969611
Udostępnij na innych stronach
W dniu 23.06.2023 o 22:17, Szkice napisał:

To już można korygować siłą ubicia. Ja w swoim ekspresie Lelit nie mam manometru i jedynie wagowo i po tym jak ekspres męczy się z kawą stwierdzam co i jak można zmieniać 

Też masz Lelita? 🙂 Ja mam Grace, jest PID i manometr. Zero ciśnienia na jakiekolwiek zmiany. Niepotrzebna mi dwubojlerowa maszyna bo pijemy z żoną bez mleka. A gdybym miał kiedyś naprawdę wielką kuchnię to moim marzeniem jest ekspres od La Spaziale wykończony orzechem jak Sonus Faber. 🙂

oyk1hRtpFFn1wG-deLxb07ofM8W0hgnqQYa2GAw9

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5970857
Udostępnij na innych stronach
46 minut temu, il Dottore napisał:

Też masz Lelita? 🙂 Ja mam Grace, jest PID i manometr. Zero ciśnienia na jakiekolwiek zmiany. Niepotrzebna mi dwubojlerowa maszyna bo pijemy z żoną bez mleka. A gdybym miał kiedyś naprawdę wielką kuchnię to moim marzeniem jest ekspres od La Spaziale wykończony orzechem jak Sonus Faber. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam podstawowy model Lelit Anna i młynek też z Lelit fred. Ja piję cały czas kawę z mlekiem więc podwójny bojler by się przydał. 

 

No ten ekspres dzieło sztuki. Ja chciałbym kiedyś może z grupą e61. Lelit ma fajny model z takimi drewnianymi rączkami lelit blanca lub wyższy jeszcze.

 

 

Screenshot_2023-06-27-12-42-56-85_965bbf4d18d205f782c6b8409c5773a4.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5970909
Udostępnij na innych stronach

A to mój! 🙂

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Cenię go za to, że jest dość wąski i nie zajmuje dużo miejsca. Choć oczywiście niedoścignionym mistrzem oszczędności miejsca pozostaje DeLonghi Dedica.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5970916
Udostępnij na innych stronach
11 minut temu, kangie napisał:

Fajoski tamper! Kupowałeś na wzór??? 😄 😉

To oryginał Lelita. Grace ma nietypową średnicę grupy i ciężko dostać tampery od niezależnych producentów. Choć oczywiście są. Jak kupowałem ekspres to w tym samym sklepie kupiłem tamper i puszkę na ciasteczka Lelita.

index.php?action=dlattach;topic=7135.0;a

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5970938
Udostępnij na innych stronach
13 minut temu, il Dottore napisał:

To oryginał Lelita. Grace ma nietypową średnicę grupy i ciężko dostać tampery od niezależnych producentów. Choć oczywiście są. Jak kupowałem ekspres to w tym samym sklepie kupiłem tamper i puszkę na ciasteczka Lelita.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

57 mm? Ja u siebie mam 57 mm i ciężko dokupić jakieś części. 

 

Czy ten ekspres ma wbudowany młynek?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/63/#findComment-5970949
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.