Skocz do zawartości
IGNORED

Trudne pomieszczenie - inwestować w zestaw stereo czy głośnik? Do 3500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Udało mi się sprzedać zestaw, który w nowym pomieszczeniu (Marantz + Mission M33i) się nie sprawdził - w wyniku tego zostałem z gramofonem Technics Q3, którego pozbywać się nie zamierzam. Potrzebuję zatem czegoś, co pozwoli mi słuchać mojej kolekcji płyt winylowych, ale również umożliwi sprawdzanie nowej muzyki z serwisu Spotify. 

Problem jest taki, że pomieszczenie w którym chciałbym słuchać muzyki nie należy do najprostszych w ustroju - tutaj pisałem o nim więcej. 

Przypomnę tylko jak dziś - bez kolumn - wygląda pomieszczenie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No i tak, jak wspomniałem w temacie, szukam czegoś grającego, co podepnę pod gramofon i pozwoli mi posłuchać muzyki. Pod uwagę, mając na względzie ograniczenia wynikające z pomieszczenia, rozważam zakup głośnika bezprzewodowego, np. Yamaha Musicast 500. Jeśli jednak pełnowartościowy sprzęt audio ma rację bytu bez ingerencji w pomieszczenie, to jasne, wolałbym takie rozwiązanie.

Zatem:

opcja 1: głośnik bezprzewodowy - jaki?

opcja 2: amplituner ze streamerem ze Spotify + głośniki - jakie? 

W przypadku wyboru opcji 1, głośnik niech nie kosztuje 3500 zł - wówczas kupiłbym słuchawki wraz z np. AUDIOQUEST DragonFly i w ten sposób słuchałbym muzyki NA POWAŻNIE. Opcja 2 ma budżet 3500 zł - chodzi raczej o nowe elementy.

Jak radzicie?

Ukryta Zawartość

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

Ile m2 ma pomieszczenie, gdzie obecnie stoi gramofon?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

2 godziny temu, fructo napisał:

Cześć!

Udało mi się sprzedać zestaw, który w nowym pomieszczeniu (Marantz + Mission M33i) się nie sprawdził - w wyniku tego zostałem z gramofonem Technics Q3, którego pozbywać się nie zamierzam. Potrzebuję zatem czegoś, co pozwoli mi słuchać mojej kolekcji płyt winylowych, ale również umożliwi sprawdzanie nowej muzyki z serwisu Spotify. 

Problem jest taki, że pomieszczenie w którym chciałbym słuchać muzyki nie należy do najprostszych w ustroju - tutaj pisałem o nim więcej. 

Przypomnę tylko jak dziś - bez kolumn - wygląda pomieszczenie:

Ukryta Zawartość

No i tak, jak wspomniałem w temacie, szukam czegoś grającego, co podepnę pod gramofon i pozwoli mi posłuchać muzyki. Pod uwagę, mając na względzie ograniczenia wynikające z pomieszczenia, rozważam zakup głośnika bezprzewodowego, np. Yamaha Musicast 500. Jeśli jednak pełnowartościowy sprzęt audio ma rację bytu bez ingerencji w pomieszczenie, to jasne, wolałbym takie rozwiązanie.

Zatem:

opcja 1: głośnik bezprzewodowy - jaki?

opcja 2: amplituner ze streamerem ze Spotify + głośniki - jakie? 

W przypadku wyboru opcji 1, głośnik niech nie kosztuje 3500 zł - wówczas kupiłbym słuchawki wraz z np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w ten sposób słuchałbym muzyki NA POWAŻNIE. Opcja 2 ma budżet 3500 zł - chodzi raczej o nowe elementy.

Jak radzicie?

A kto Ci doradził aby zestawiać Missiom M33i z beznamiętnym Marantz SR5003, kolumny trzeba było zostawić, no ale skoro sprzedałeś wszystko, to jeśli szukasz teraz w nowych klockach do 3.5k zł, to najpierw określ choć oczekiwania co do dźwięku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez radmorek
Godzinę temu, RobG1974 napisał:

Ile m2 ma pomieszczenie, gdzie obecnie stoi gramofon?

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

Koło 35 m2 bo to salon z aneksem. 

48 minut temu, radmorek napisał:

A kto Ci doradził aby zestawiać Missiom M33i z beznamiętnym Marantz SR5003, kolumny trzeba było zostawić, no ale skoro sprzedałeś wszystko, to jeśli szukasz teraz w nowych klockach do 3.5k zł, to najpierw określ choć oczekiwania co do dźwięku.

Znajomy. I przyznam, było OK w poprzednim mieszkaniu. Tutaj średnio w kierunku źle. 

Jeśli chodzi o dźwięk - lubię czarowanie dźwiękiem. Jestem ostatnią osobą, która będzie rozkładać muzykę na części pierwsze. Lubię bas, dobry wokal, przestrzeń, absolutnie stronię od żyletek na gorze. 

SMSL Q5 Pro ♪ Magnat Quantum 673 ♪ Google Chromecast Audio ♪ Technics SL-Q3 ♪ Koss Porta Pro ♪ Philips TAPH805BK 

W kwocie 3.5k zł za wszystko nowe, kolumny i z amplitunerem sieciowym, do którego da się podłączyć gramofon, będzie ciężko aby w Twoim metrażu spełniło oczekiwania i dało wyraźną poprawę w stosunku do tego co miałeś, no chyba, że jakieś promocje/wyprzedaże ale nie jest nic stracone na starcie. Pierwsze co mi przychodzi, co mógłbyś ewentualnie spróbować odsłuchać, zanim pójdziesz w słuchawki, to taki miks Twojej opcji 1 i 2, to:

- aktywne Klipsch R-51PM z wbudowanym phono - około 2k zł

Ukryta Zawartość

- Yamaha WXAD-10 - około 700 zł, jeśli będziesz potrzebował, bo te kolumny mają możliwość podłączenia komputera

razem więc maks. 2.7k zł, a jeśli zrezygnujesz z WXAD-10, to zostaje Ci 1.5k zł na dołożenie suba , bo nie wiem czy bas będzie dla Ciebie akceptowalny, bo Klipsch w tym modelu niestety "poskąpił" go robiąc ukłon w stronę "środka" i dołożył wyjście na sub gdyby ktoś jednak potrzebował więcej.

Drugie co mi przychodzi do głowy to

- Onkyo A-9150 - około 1.7k zł

Ukryta Zawartość

- Yamaha WXAD-10 - około 700zł

- kolumny, no i tu robi się problem, bo zostaje 1100 zł czyli coś w rodzaju: Koda EX-569F, Pylon Pearl 20, Magnat Supreme 1002, co nie oznacza, że to są złe kolumny, jeśli byś trochę dorzucił, to mógłbyś spróbować z Quadral Argentum 530 lub 550, dużo jest teraz promocji na nie i odpowiednio za 1300/1500 zł można kupić.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To już konkret. Ewentualnie mógłbym zrezygnować na wstępie ze streamera, a przyszłości dokupić np. wskazany WXAD-10. 

Zwróć również uwagę na wzmacniacz Nad C338, wzmacniacz z wbudowanym wejściem phono MM oraz chromecastem, w połączeniu z Monitor Audio Bronze 2 zaoferuje dynamiczne i szczegółowe brzmienie i zmieścisz się w planowanym budżecie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

42 minuty temu, Q21 napisał:

Zwróć również uwagę na wzmacniacz Nad C338, wzmacniacz z wbudowanym wejściem phono MM oraz chromecastem, w połączeniu z Monitor Audio Bronze 2 zaoferuje dynamiczne i szczegółowe brzmienie i zmieścisz się w planowanym budżecie.

Nie sądzisz, że na moim metrażu lepszym wyborem będą podłogówki? Ale ten Nad wygląda baaaardzo ciekawie. 

Z podłogówek do Nad-a polecam Pylon Audio Pearl 20 lub 25.  W miarę możliwości zapraszam na odsłuchy i indywidualne wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

On 8/2/2020 at 12:45 PM, fructo said:

To już konkret. Ewentualnie mógłbym zrezygnować na wstępie ze streamera, a przyszłości dokupić np. wskazany WXAD-10. 

Nie musisz. Jak sprzęt będzie miał optyka ten sam efekt uzyskasz z Chromecastem za stówkę. Ze spotify działa idealnie, z Tidalem trochę gorzej, bo go rozłącza po skończonej playliście.