Skocz do zawartości
IGNORED

Magnat 673 + no właśnie co?

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Kupiłem sobie magnaty 673, podstawkowe i trochę jestem rozczarowany... Mam denona 1055r i tannoye m1.

Przy m1 magnaty grają bardziej otwarcie, jakby m1 były "przykryte kocem", co mi się nawet podoba, jest "więcej powietrza" :) ale góra nie jest super naturalna, trochę przesadzona, nie kłuje w uszy na szczęście ale nie jest to jakoś super poukładane... Trochę mi przypomina takie tanie kolumny KODA...

Niskie tony też nie zachwycają, przy m1 grałem w trybie direct, tutaj muszę trochę podkręcać bas w denonie. Jest trochę płasko... Nie ma ani miękkości ani uderzenia zbytnio...

Denona mam na sprzedaż tak czy siak i tutaj pytanie do osób które miały te magnaty. Z czym używaliście i jak się sprawdzało? 

Wiem, że to budżetowa seria, ale chyba można je czymś rozhuśtać?:)

https://www.audiostereo.pl/topic/151648-magnat-673-no-w%C5%82a%C5%9Bnie-co/

Trzeba było nie krytykować i obrażać się na Kode

Trochę mi przypomina takie tanie kolumny KODA...

i kupić EX-569T bądź droższe K-2000B MK II i nie byłoby problemu chyba, że takie brzmienie Ci nie odpowiada. Te Magnaty co posiadasz mają potencjał niskich tonów, niestety potrzebują wzmacniacza, który ma je mocno zaakcentowane np. Yamaha A-S701 ale niestety ma ona również mocno zaakcentowane wysokie i to Ci się nie spodoba. Jeżeli odpowiada Ci brzmienie Twojego Denona, a brakuje Ci dołu, to przejdź np. na model 1500R, możesz też spróbować z Marantzem PM7000 tyle, że on teoretycznie nie obsługuje 4 Ohm, choć znajomy ma z tymi kolumnami i gra ale nie "urządza imprez" ;), ale inny "spalił" takiego na 4 Ohm i był z nim u mnie.

Ostatnio zmieniłem na ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale ciężko o kompletny z pilotem, a jak jest, to ino nerkę sprzedawać ? 

Ale bas jest jak trzeba, atak i dobra barwa - do posłuchania.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

@radmorek miałem te, koda ex-569f czyli podłogowe i własnie nie odpowiadało mi brzmienie. 

Zawsze chciałem mieć marantz'a to może 7000 będzie dobrym wyborem do spróbowania. Są w dobrych cenach nawet. Jak sprzedam denona to serio się rozejrzę za nim. 
Denon nie jest zły, z tannoyami gra bardzo dobrze i nie zmieniałbym go, ale eksperymentuję, dlatego zmiana.

@audioburak mam logitech harmony, a on obsługuje 797:) Też ciekawa opcja i biorę do obserwowanych

@kazik-t ja kupiłem za 450zł/2szt. M1 kupiłem za 300zł i fajne są i warto. Uwielbiam szukanie tanich sprzętów co zagrają fajnie. 

Zresztą nie mam z tym problemu, bo kupuję okazje i sprzedaje okazje, szanuję sprzęt, nie niszczę itp. puszczam dalej w obieg i w 90% sprzedaję bez problemów.

Pokaż zdjęcie swojego zestawu z aktualną gazetą gdzie będzie widać datę, no pochwal się ? 

z Marantzem PM7000 tyle, że on teoretycznie nie obsługuje 4 Ohm

Właśnie teoretycznie. W praktyce śmiga na 4 omach aż miło i nic niewłaściwego się nie dzieje.

16 godzin temu, ssstruna napisał:

ja kupiłem za 450zł/2szt. M1 kupiłem za 300zł i fajne są i warto. Uwielbiam szukanie tanich sprzętów co zagrają fajnie. 

Te dwa warianty nie koniecznie idą ze sobą w parze. Jeśli są wymagania większe zawsze można kupić coś konkretniejszego chociażby z wyższej serii Magnata lub Tannoya. Niektórych kolumn na siłę nie ulepszysz...

• 2 tygodnie później...

NIe mogę już edytować.

Muszę przeprosić Magnaty. Trochę pokombinowałem, zmieniłem źródło i jest dobrze. 

W porównaniu z m1 bas schodzi niżej, słychać o wiele więcej szczegółów. Na razie jedna rzecz drażni, w zasadzie nie we wszystkich utworach, a ale tzw. "cykanie", talerze itp. czasami są bardzo piasczyste (pszzzz, szzzz, pssss), nienaturalnie. W niektórych utworach to wkurza. Ale ogólnie jest całkiem dobrze i uważam je za ulepszenie względem m1.

Firma zawsze kojarzyła mi się z "suboferami" do audi i golfa... Wygląd mają całkiem spoko, metalowe maskownice (raczej rzadkość), ale również są trochę tandetne (okleina...), srebrne pierścień wokół wysokotonowca. Za to front błyszczący całkiem spoko, i biały woofer.

@radmorek słyszę teraz niski bas, niższy niż w m1, na prawdę nie jest źle. Dodatkowo, tzw. projekcja czy scena jest lepsza niż w m1, słychać jakieś niuanse, co wcześniej tylko przy kompie słyszałem albo na słuchawkach

@audioburak patrz:  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  niedaleko mnie, ale gościu nie chce napisać co nie działa i co było naprawiane. Zresztą nie sprzedałem jeszcze denona (i chyba narazie za bardzo nie chcę) to nie będę jechał sprawdzić

Nie miałem nigdy marantza i kusi ten 7000:)

Ukryta Zawartość