Skocz do zawartości
IGNORED

Sierpień 2020 czyli wejdą, nie wejdą?

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 17.08.2020 o 16:19, JuG napisał:

zainteresowani gracze geopolityczne (USA, Rosja i UE) dogadają się co do jakichś ewolucyjnych reform pro-demokratycznych i nieantyrosyjskich na Białorusi, i że państwo i gospodarka się nie zapadnie jak na Ukrainie

Wykluczone.

Sprawy zaszły daleko.

W dniu 17.08.2020 o 20:30, TomekL3 napisał:

mentalnych

"Tyrura" zamula , rzadko prowokuje.

A do myślenia prawie nigdy.

(Tak jak i wszystko, co wirtualne i efemeryczne).

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ty nie masz pojęcia jak tu duch w narodzie przysiadł. Pozamykać puby to jak wyrwać temu narodowi duszę.

apropos puby i wylewanie za kolnierz
Dawno, dawno temu, pracowalem przez rok w Anglii. Utkwila mi ciekawostka. Poniewaz pracownicy juz w przerwie obiadowej odwiedzali pub, management, zamiast zabronic picie, regularnie upominal pracownikow (w politycznie poprawny sposob), ze ci pracownicy, ktorzy chodza do pubu, po lunchu nie powinni nawiazywac kontaktow z klientem
20 minut temu, xajas napisał:

pracownicy, ktorzy chodza do pubu, po lunchu nie powinni nawiazywac kontaktow z klientem

Widocznie @il Dottore wtedy tu pisze.

1 minutę temu, xajas napisał:

nie, il Dottore pisze ansolutnie na trzezwo. Dlatego tego nie rozumiem. Po pijalku mial bym jeszcze zrozumienie

Czego nie rozumiesz? Napisz mi a ja Cię oświecę. ?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Pan Brzeziński nie zauważył "jedwabnego szlaku" Chińczyków.

Są daleko zaawansowani w tej grze na kilka dekad.

Jesienią 1956 powstrzymano robotniczo włościańską czerwoną armię podczas inwazji na PRL.

Przy aktywnym udziale Chin Ludowych.

Chruszczowowi nie opłacała się globalna rzeź.

Czego nie rozumiesz? Napisz mi a ja Cię oświecę.

Juz pisalem. Nie rozumiem tego rozdwojenia osobowosci. Z jednej strony ultrablyskotliwy, a z drugiej ultra... no wiesz co mam na mysli. Tego nie da sie oswiecic, niestety, szkoda
6 minut temu, xajas napisał:

Juz pisalem. Nie rozumiem tego rozdwojenia osobowosci. Z jednej strony ultrablyskotliwy, a z drugiej ultra... no wiesz co mam na mysli. Tego nie da sie oswiecic, niestety, szkoda

No cóż. Odebrałem wykształcenie klasyczne. Łacina, greka, te sprawy... Nic więc dziwnego, że cywilizację łacińską uznaję za własną i mam zdrowe konserwatywne poglądy. Oczywiście kwestia wzrastania w PRL a więc totalna nienawiść do komuny, do zdrajców, do wrogów polskości. Do tych wszystkich co chcą z nas, Polaków, zrobić człowieków sowieckich. I umiłowanie wolności. Tak jak nasi przodkowie kilkaset lat temu uznaję wolność za główną wartość. Ważniejszą niż cokolwiek innego. Dlatego zawsze będę walczył z każdym przejawem totalitaryzmu. Każdy kto chce mnie zniewolić jest moim wrogiem. I wrogiem gatunku ludzkiego.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ja tez odebralem klasyczne wyksztalcenie (moze bez greki) i pod reszta tez bym sie podpisal, ale mimo to mamy rozne pojecie na temat tego, co wolnosc i totalitaryzm oznacza

To nie kwestja wyksztalcenia

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, xetras napisał:

Eee tam.

A Kosowo, a Mołdawia ?

Kosowo to niedopaństwo.

Co do PKB: PKB Mołdowy per capita w 2019 r. według Banku Światowego $4.499 ($13.620 PPP), Ukrainy $3.659 ($13.341 PPP), Serbii $7.402 ($18.989 PPP).

Co do przestępczości: https://www.numbeo.com/crime/rankings_by_country.jsp?title=2020&region=151

obraz.thumb.png.b19bf878fae97de3adadfe956fa19092.png

Godzinę temu, il Dottore napisał:

łacińską

Ta jest antysłowiańska. Czyli słowianie to podrzędni wykonawcy woli panujących.

Samodzielnie myśl.

jest moim wrogiem. I wrogiem gatunku ludzkiego.

Po co szukać i przysparzać sobie wrogów ?

No cóż. Odebrałem wykształcenie klasyczne. Łacina, greka, te sprawy... Nic więc dziwnego, że cywilizację łacińską uznaję za własną i mam zdrowe konserwatywne poglądy. Oczywiście kwestia wzrastania w PRL a więc totalna nienawiść do komuny, do zdrajców, do wrogów polskości. Do tych wszystkich co chcą z nas, Polaków, zrobić człowieków sowieckich. I umiłowanie wolności. Tak jak nasi przodkowie kilkaset lat temu uznaję wolność za główną wartość. Ważniejszą niż cokolwiek innego. Dlatego zawsze będę walczył z każdym przejawem totalitaryzmu. Każdy kto chce mnie zniewolić jest moim wrogiem. I wrogiem gatunku ludzkiego.

Też wyrastałem w PRL i też odebrałem nie najgorsze wykształcenie. Takie CV to dla mnie zwykłe pierdolenie neofity jakiegoś tam kierunku politycznego. Wcale nie tak daleko jesteś od Kwaśniewskiego, który całą swoją karierę życiową i polityczna zawdzięcza PRL i PZPR, a mimo to ogromnie się nimi brzydzi. Poza tym nie przypominam sobie, aby w tamtych czasach większość polskiego społeczeństwa nienawidziła komuny, zdrajców czy wrogów polskości. Ówczesne dyskusje były wówczas znacznie bardziej spokojne niż te obecnie.

Tak naprawdę, to nie wiem, czy nawet przywódcy ZSRR chcieli z Polaków zrobić ludzi radzieckich. Jestem przekonany, że będąc niewątpliwie pragmatykami, raczej starali się utrzymać Polaków w dozwolonych im ryzach.

Mówienie, że wszyscy nasi przodkowie kilkuset lat temu kierowali się umiłowaniem wolności jest totalną bzdurą. Ich myślenie było powiązane ze statusem społecznym. O wolności Państwa i Narodu myśleli nieliczni, większość myślała jak się dobrze ustawić albo jak przeżyć z dnia na dzień.

Walczysz z totalitaryzmami stosując totalitarne metody. 

1 godzinę temu, xajas napisał:

(moze bez greki

Grekę miałem na fakultetach. W oficjalnym programie klasycznej greki nie było. Ale nasz pan od łaciny i niemieckiego (zwany Goebbelsem - nie dlatego, że uczył niemieckiego, tylko dlatego że wyglądał jak brat bliźniak Goebbelsa ? ) twierdził, że bez znajomości klasycznej greki nie można nazywać się człowiekiem wykształconym i prowadził lekcje tego martwego języka jako zajęcia dodatkowe.

Łatwo mu było gadać - sam miał opanowane płynnie 16 języków. Geniusz, który łaskawie ze swoich wyżyn pochylał się nad tłumem nas - matołów. ?

Cytat

czy przywódcy ZSRR chcieli z Polaków zrobić ludzi radzieckich

Nie chcieli. Dowodem jest akceptacja dla W. Gomółki w 1956.

Zdolność do 16 języków to cecha mózgu. Znam wiele osób, które z dziecinną łatwością przyswajają wiedzę. Tylko, że z tego nic nie wynika. 

Ja pisuję do firm (Aliexpress) z ChRL po polsku. Odpowiadają po polsku. Wniosek taki, że jednak jesteśmy mocarstwem. 

Edytowane przez janunio
2 minuty temu, janunio napisał:

Nie chcieli. Dowodem jest akceptacja dla W. Gomółki w 1956.

Wymuszona przez wojsko i Mao dze donga.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.