Skocz do zawartości
IGNORED

Teac UD-503 vs UD-505

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Zacznę od tego że Teac u nas to bardzo mało popularny dlatego też postanowiłem cyknąć porównanie, bo akurat nie mam co robić ?

Wcześniej posiadałem UD-501, potem 503, a teraz nabyłem 505 i uważam je za świetnie przetworniki. 

Może zacznę od tego czym różnią się oba urządzenie na "papierze" i z wyglądu. Oczywiście nie będę tu szastał szczegółowymi danymi. Najważniejsze rzeczy: starszy 503 oparty na dwóch AKM4490, nowszy jedna AK4497 Velvet Sound, chyba najnowsze dziecko firmy. Nowy 505 dostał dodatkowe wejście na słuchawki 4.4mm, ekran OLED, w menu posiada jeszcze więcej filtrów i upsamplingu do wyboru, plus jakaś tam personalizację co ma być wyświetlane na ekranie. Nowy przyjmuje chyba też jeszcze gęściejsze pliki. No i mamy już Bluetooth. Mało koszerne, ale może się przydać. Obsługuje AptxHD jak i LDAC, którego uzywam czasem. Wizualnie oba bardzo podobne, prócz praktycznie dodatkowego wejścia na słuchawki, tłocznego logo i innego ekranu w 505 to praktycznie to samo.

Dźwiękowo za to jest zauważana różnica na plus dla nowego modelu. Nie jest to jakaś kolosalna zmiana, ale słyszana! Bas w zasadzie chyba pozostał bez większych zmian, natomiast wiele dobrego zadziało się na srednicy i górze. Prezentacja tych pasm jest kulturalniejsza, słychać większą szczegółowość, jest większy wgląd w nagranie w głąb, poczucie 3D jest bardziej spotęgowane. Góra jest nieco klarowniejsza i dostała takiego charakterystycznego sznytu, czegoś w rodzaju wykończenia. Ogólnie pozytywne doświadczenie. Myślałem że różnicy nie dostrzegę, a serwując ulubione kawałki odrazu poczułem wszystko na plus.

Szkoda że firma słabo atakuje nasz rynek, bo to trzeci Teac z DE. 

2ebfef0693877145a06e0f281657cbd1_1.jpg

Edytowane przez rafal735r

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/151786-teac-ud-503-vs-ud-505/

Fajny wątek i przetworniki. Racja, trudno je znaleźć i posłuchać w Polskie, i ja też tego doświadczyłem jakiś czas temu... dystrybutorzy nie bardzo byli zainteresowani, nie mogłem posłuchać i koniec końców, mam teraz coś zupełnie innego. Nie żałuję, absolutnie, lecz sprzęty Teaca też są niezłe i w idealnym (jak dla mnie) rozmiarze ?

Ja jak nabyłem pierwszy UD-501 to wiedziałem że to moje granie. Grają równo z dobrym basem. Nie co się czepiać. Mogli by tylko dać do 503,505 więcej wejść coax i optyk jak w 501. 

?👈

ale dźwięk 501 i 503 różni sie znacznie, miałem ud-501 i nt-503 w tym samym czasie na półce,  przelaczalem tylko źródło w Yamaszce as2000

Ja bezpośrednio nie porównywalem 501 do 503, bo jakoś mi się nie chciało. Ale nie przesadzajmy z tym znacznie. Znacznie to się różni np UD-501 od Hegla HD12, albo od Stello DA100 Signature. 

?👈

powiem tak, jak komus brak góry to zdecydowanie polecam 501, a jesli ma góry w nadmiarze to 503

a teraz jako daca mam Denka dcd-1520ae, ten po RCA dla mnie gra tak samo jak ud-501 po XLR, może to przez tą samą kość, przy okazji mam dobrego cdka w jednym

Pcm 1795 robi swoje .

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Wydać 6500zł na dac to już nie małe pieniądze, a firma teac może nie wzbudzać zaufania... konkurencja bardziej znanych graczy jest spora i jak widać na to się większość rzuca, a jak widać po recenzjach chyba za mało dali w łapę bo jakoś tak bez zachwytów :-) 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

24 minuty temu, Dune napisał:

Wydać 6500zł na dac to już nie małe pieniądze, a firma teac może nie wzbudzać zaufania... konkurencja bardziej znanych graczy jest spora 

Ja zapłaciłem sporo mniej za egzemplarz kupiony w maju br w DE. Jeżeli Teac nie wzbudza zaufania to co wzbudza? Te chińskie DACki których pełno wszędzie? Toppingi czy inne Audio GD? W czym one lepsze? Teac oczywiście też jest składny w Chinach, ale wykonanie jest pierwsza klasa. Jak 501 chodza do dziś bez problemu, to chyba awaryjne nie sa. 

Co do testów to od dawna ich nie czytam i współczuję ludziom, którzy biorą je za wyrocznie. Nad Heglami są same ochy i achy, a gorszych chyba nie słyszałem. 

?👈

24 minuty temu, rafal735r napisał:

Ja zapłaciłem sporo mniej za egzemplarz kupiony w maju br w DE. Jeżeli Teac nie wzbudza zaufania to co wzbudza? Te chińskie DACki których pełno wszędzie? Toppingi czy inne Audio GD? W czym one lepsze? Teac oczywiście też jest składny w Chinach, ale wykonanie jest pierwsza klasa. Jak 501 chodza do dziś bez problemu, to chyba awaryjne nie sa. 

Co do testów to od dawna ich nie czytam i współczuję ludziom, którzy biorą je za wyrocznie. Nad Heglami są same ochy i achy, a gorszych chyba nie słyszałem. 

Nie traktuję recenzji za wyrocznie, ale wiem że dużo osób jednak będzie brało je pod uwagę, poza tym jeśli chodzi przynajmniej o kolumny to panowie w tych gazetkach wcale jakoś moim zdaniem nie kłamią z przetwornikami dac to chyba loteria  za dużo różnic w torze audio, chyba lepiej samemu wypożyczać i testować.  Akurat kupiłem hegla hd 11 za 1300zł (nowy chyba 4000zł) na próbę i nie uważam go za słabego, dźwiękowo bardziej przejrzysty na górze, więcej dźwięku z tła lepszy od poprzedniego arcama rdac który był barwny, ale miał przygaszony dźwięk, poza tym hegel ma ładną średnicę i basu tyle ile trzeba.

Dla mnie HD10, 11,12 to suchary. Też złapałem się na kolorowe pisemka. One może się sprawdzą tylko tam gdzie jest nadmiar basu, bo mocno obcinają dół. Wszystkie modele u mnie tak graly. Sucho na dole. 

?👈

10 godzin temu, Dune napisał:

Wydać 6500zł na dac to już nie małe pieniądze, a firma teac może nie wzbudzać zaufania... konkurencja bardziej znanych graczy jest spora i jak widać na to się większość rzuca, a jak widać po recenzjach chyba za mało dali w łapę bo jakoś tak bez zachwytów ?

Ukryta Zawartość

Wczoraj firma obchodziła swoje 67 urodziny . Była znana na świecie gdy podstawowym źródłem muzyki chińskich producentów były dwa bambusowe kije .

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

6 minut temu, marek-1969 napisał:

Wczoraj firma obchodziła swoje 67 urodziny . Była znana na świecie gdy podstawowym źródłem muzyki chińskich producentów były dwa bambusowe kije .

Dobre, święta racja:)

1 godzinę temu, marek-1969 napisał:

Szanuję naprawdę, chyba trafiłem tu na fanów marki :-) Nigdy nie słyszałem o tej firmie nawet za  złotych czasów dla stereo kiedy królowały te wszystkie Sony ES, Yamahy itp to Teac był raczej niszą robili w większości sprzęt klasy popularnej? byli znani z magnetofonów raczej? może się mylę jak coś to mnie poprawcie, na aukcjach z Teac używane to praktycznie same niskobudżetowe klocki.

O Boziu. 

A takie urządzenia chociaż coś Ci mówią 

02ed0f116fbb3b15967898f4422500a5_1.jpg

fa5fac084d5f93e1e258d1498c46e022_1.jpg

Teac nigdy się nie wychylał, a na pewno nie u nas. Ostatnio też poszli w urządzenia MiDi. Trochę szkoda, ale co zrobić. 

?👈

9 minut temu, Dune napisał:

Szanuję naprawdę, chyba trafiłem tu na fanów marki ? Nigdy nie słyszałem o tej firmie nawet za  złotych czasów dla stereo kiedy królowały te wszystkie Sony ES, Yamahy itp to Teac był raczej niszą robili w większości sprzęt klasy popularnej? byli znani z magnetofonów raczej? może się mylę jak coś to mnie poprawcie, na aukcjach z Teac używane to praktycznie same niskobudżetowe klocki.

Dodaj jeszcze Technicsa , Akai i Pioneera po 200 DM.

13 minut temu, marek-1969 napisał:

Dodaj jeszcze Technicsa , Akai i Pioneera po 200 DM.

Akurat te firmy robiły też coś znacznie droższego np. Pioneer seria Exclusive za jakieś bajońskie sumy, Akai Reference Master AM-95, CD-93 łącznie 4000DM w 87r z Teac widziałem tylko raz jakiś odtwarzacz  ZD-5000 na alledrogo który był kiedyś drogi 2800DM wisiało to za 500zł.

ZD-5000 to topowa konstrukcja z końca lat 80 tych. Natomiast najwyższe zintegrowane CD Akai CD-79 z 1995 roku .

Edytowane przez marek-1969
+

40 minut temu, Dune napisał:

Teac był raczej niszą robili w większości sprzęt klasy popularnej?

Widac nigdy nie byles na stronie Audio database. Polecam lekture co robil Teac

Teraz robi to jako Esoteric . Np najlepsze na świecie od 25 lat napędy .

33 minuty temu, rafal735r napisał:

O Boziu. 

A takie urządzenia chociaż coś Ci mówią 

Ukryta Zawartość

fa5fac084d5f93e1e258d1498c46e022_1.jpg

Teac nigdy się nie wychylał, a na pewno nie u nas. Ostatnio też poszli w urządzenia MiDi. Trochę szkoda, ale co zrobić. 

Tak wiem o tej końcówce jak również integry ai-1000,  ai-2000 czytałem gdzieś tu na forum, wyglądają na solidnie zbudowane, ale dostęp o tego jest słaby i  nie ma gdzie tego posłuchać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Dune napisał:

Tak wiem o tej końcówce

Końcówce czego? Twojej niewiedzy? ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Końcówce czego? Twojej niewiedzy? ? 

Tak niewiedzy nie słuchałem nigdy żadnego urządzenia firmy teac o końcówce pisał kiedyś forumowicz znaleziskach na allegro tu na forum, zdaje się że przesiadł się z ai-2000 wiem tyle co z internetu i obrazków zadowolony?

11 minut temu, Dune napisał:

nie słuchałem nigdy żadnego urządzenia firmy teac

A ja nigdy nie jeździłem  Jaguarem. A mimo to daleko mi do wciskania wszystkim, że to mało znacząca marka  bez znaczenia dla całej branży samochodowej

Edytowane przez piotrek7
  • Pokaż nowe odpowiedzi