Skocz do zawartości
IGNORED

Buczenie gramofonu Technics SL - B210

Rekomendowane odpowiedzi

Uporczywe buczenie gramofonu. Temat wielokrotnie wałkowany na różnych forach.

Juniorowi spodobało się słuchanie winyli. Kupiłem mu na próbę gramofon Technics SL – B210 (wkładka typu MM - P24). Problemem jest uporczywe buczenie w głośnikach pomimo prawidłowego podłączenia uziemienia wychodzącego z gramofonu do śruby GND we wzmacniaczu czy przedwzmacniaczu. Sprawdzałem gramofon na trzech konstrukcjach:

1. wzmacniacz Eltra ATS 361 z preampem phono do wkładek MM – cisza

2. wzmacniacz Advance Acoustic x-i75 z preampem phono do wkładek MM – buczy uporczywie, cisza tylko po podłączeniu gramofonu na grubych, ekranowanych interkonektach Profigold ( http://profigold.com.pl/index.php5?theme=pricelist&task=print_product&product_id=4364 )

3. przedwzmacniacz gramofonowy lampowy na lampach 6Ż1P-EW do wkładek MM (konstrukcja DiY) – buczy uporczywie we wszystkich wariacjach i kombinacjach w trybie phono, po przełączeniu na tryb CD na lampach 6N3P - EW cisza.

Buczenie w głośnikach tym głośniejsze im bardziej podkręci się głośność wzmacniacza czy przedwzmacniacza. Jest to jednostajnie modulowany dźwięk niskiej częstotliwości. Wyłączenie gramofonu z prądu (wyjęcie wtyczki z gniazdka 220V) nic nie daje – buczenie dalej jest obecne na tym samym poziomie głośności. Odłączenie przewodu uziemiającego gramofonu od śruby GND powoduje, że buczenie jest jeszcze głośniejsze, ponowne podłączenie nieco ścisza tylko buczenie. Odłączenie przewodów RCA od wzmacniacza likwiduje buczenie. Kombinacje z interkonektami RCA nic nie wnoszą z wyjątkiem pkt. 2 opisanego powyżej. Obracanie wtyczki kabla zasilającego w gniazdku nic nie daje. Gramofon po serwisie – nie stwierdzono nigdzie pętli masy w nim.

Ma ktoś jakiś sensowny pomysł co się może dziać i jak zlikwidować to buczenie w kolumnach ?

https://www.audiostereo.pl/topic/151794-buczenie-gramofonu-technics-sl-b210/
22 godziny temu, Elbing napisał:

Odłączenie przewodu uziemiającego gramofonu od śruby GND powoduje, że buczenie jest jeszcze głośniejsze, ponowne podłączenie nieco ścisza tylko buczenie. Odłączenie przewodów RCA od wzmacniacza likwiduje buczenie.

Odważny jesteś-ja spaliłem kiedyś głośnik gdy przez przypadek odłączyłem przewód uziemiający.Po drugie odłączenie kabla=brak sygnału-oczywista oczywistość.

Miałem dawno temu taki sam gramofon i nigdy nie miałem z nim problemu,mimo podłączania na przestrzeni lat do kilku różnych wzmacniaczy.

Jakim przewodem łączysz gramofon i wzmacniacz?Może tu tkwi problem i będziesz musiał poszukać przewodu przeznaczonego specjalnie do gramofonów.

Tak jak napisałem w pierwszym poście - pomiędzy wzmacniacz a gramofon idą przewody Profigold OxyPure PGA3000 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inne przewody RCA nic nie wnoszą. Ten przynajmniej znosi buczenie na tranzystorowym preampie w AA x-i75. Na lampowym nic nie daje.

Ukryta Zawartość

Spróbuj na początek wypiąć wkładkę, posłuchaj zmian i wepnij ją ponownie.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dotyczy jednego, czy obu kanałów ?

Otworzył bym i odłączał kable od wyjścia - może przy kolejnym ucichnie.

Podejrzewał bym kontakt z masą mimo wszystko gdzieś w ramieniu lub blisko osi jego obrotu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

18 godzin temu, Elbing napisał:

Tak jak napisałem w pierwszym poście - pomiędzy wzmacniacz a gramofon idą przewody Profigold OxyPure PGA3000 (

Ukryta Zawartość

Inne przewody RCA nic nie wnoszą. Ten przynajmniej znosi buczenie na tranzystorowym preampie w AA x-i75. Na lampowym nic nie daje.

Zatem skoro Profigold gra bez buczenia na 2 pierwszych wzmacniaczach to może problem tkwi w części gramofonowej przedwzmacniacza lampowego.

Ale sprawdź jeszcze tak jak radzi audioburak,nie zaszkodzi cyknąć lutownicą tu i ówdzie.W starszym sprzęcie przy gniazdach czasem obruszają się luty.

Ukryta Zawartość

Elbing kolego sympatyczny, przyjmij do wiadomości że źródłem buczenia nie jest gramofon tylko zbyt duże wzmocnienie pierwszego stopnia preampa gramofonowego.

Wariant z preampem lampowym też biorę pod uwage,... Tyle że ma on dużo mniejsze wzmocnienie niż preampy tranzystorowe a jeden z nich też buczy... Najłatwiej byłoby to sprawdzić podłączając inny gramofon ale nie mam takiej możliwości. Chyba, że jest jakiś inny patent jak to rozstrzygnąć jednoznacznie - preamp czy gramofon ?

mówię Ci, jak jest zbyt duże wzmocnienie (ale tylko pierwszego stopnia a nie jako całość) to zbiera wszystkie śmieci, przydźwięk z sieci też

17 minut temu, witek_z napisał:

mówię Ci, jak jest zbyt duże wzmocnienie (ale tylko pierwszego stopnia a nie jako całość) to zbiera wszystkie śmieci, przydźwięk z sieci też

ok... jakaś recepta na to ?

6 godzin temu, Elbing napisał:

ok... jakaś recepta na to ?

Zmniejszyć wzmocnienie-ale to już temat dla kolegów bardziej obeznanych w temacie lamp.Pewnie bez schematu czy zdjęcia wnętrza przedwzmacniacza się nie obędzie.O ile jest taka możliwość to spróbuj również osłonić lampy ekranem,oczywiście podłączonym do masy.

• 1 rok później...

Problem rozwiązany 😁

Przed naprawą buczący preamp:

Ukryta Zawartość

Po korekcie już bez śladu buczenia:

7f0nMy.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość