Skocz do zawartości
IGNORED

Które Audio Physic z lampą KT88/6550?

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym sprawdzić któreś z kolumn Audio Physic.

Lata temu słuchałem Tempo VI z elektoniką Krella- nie był to dźwięk moich marzeń. Tempo VI wypadły w tym zestawieniu raczej jazgotliwie. 

Który (najlepiej starszy) model, wpasuje się w system z lampą KT88/6550 i zagra niemęczącym, ale szczegółowym, przestrzennym dźwiękiem z selektywnym, nieprzytłaczającym barwnym basem, schodzącym do 30hz?

Moje pomieszczenie ma 25m. 

Słucham każdej muzyki, oprócz ostrych gitar.

Obecnie, po Harbeth SHL5+, przerabiam Snell E3. To wybitne w swojej cenie kolumny, jednak ze względu na potężny bas, do mojego pomieszczenia, w którym gram na dłuższej ścianie, są za duże.

Będę wdzięczny za sugestie. 

Jesli okolice szczecina to zapraszam do mnie z lampa na odsluch tempo vi. 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

AP Caldera, jeśli się mieści w budżecie i jeśli lubisz hektary za kolumnami, w mojej opinii grają bardzo daleko "do tyłu"

Edytowane przez Airmike

To tylko o tempo vi dopiszę, że w połączeniu z Heglem zdecydowanie nie ma jazgotliwej góry. Za to w weekend wpadl ktos z roksanem k3 i tutaj juz jeczala gora, ale raczej wynikalo to ze wzmaka. 

Thiel CS2.4 - Wireworld Luna 8 - Hegel H300 - Tara Labs Apollo 2 - Marantz UD7007, Audioquest Big Sur - Topping D90 MQA

Znam tylko Virgo V II i choć nieźle je wspominam, to bas z tych bocznych głośników w AP chyba zawsze będzie nie do końca bez dużej ilości watow.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Słuchałem Tempo zarówno z lampą jak i hybrydą. Nic tam jazgotliwego nie było. Może to ten Krell zawinił?

Z tego co pamiętam to nie przekonały mnie te kolumny w rockowej muzyce, ale w wokalach, jazzie, akustyce bardzo dobrze wypadały w tej cenie.

To tylko o tempo vi dopiszę, że w połączeniu z Heglem zdecydowanie nie ma jazgotliwej góry. Za to w weekend wpadl ktos z roksanem k3 i tutaj juz jeczala gora, ale raczej wynikalo to ze wzmaka. 
Powiem, że z Heglem może nawet za mało tej jazgotliwości mają... przynajmniej dla mnie ;)
6 godzin temu, Margin napisał:

Lata temu słuchałem Tempo VI z elektoniką Krella- nie był to dźwięk moich marzeń. Tempo VI wypadły w tym zestawieniu raczej jazgotliwie. 

Polecam AP Tempo 25 - bardziej muzykalne i precyzyjne brzmienie niż w Tempo VI (m.in. dzięki zastosowaniu dużo lepszego głośnika wysoko-tonowego i poprawionej budowy wewnątrz samej kolumny). Tutaj nie ma mowy o jakimś jazgocie, natomiast słychać każdy szczegół jak na dłoni. Warunek jest jednak taki, że są to kolumny, które do pełni rozwinięcia skrzydeł potrzebują mocnego wzmacniacza.

4 godziny temu, aliengbl napisał:

Bo ten Roksan charczy a szczegolnie przy wyzszych poziomach glosnosci. 

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 3.09.2020 o 14:02, Margin napisał:

Chciałbym sprawdzić któreś z kolumn Audio Physic.

Który (najlepiej starszy) model, wpasuje się w system z lampą KT88/6550 i zagra niemęczącym, ale szczegółowym, przestrzennym dźwiękiem z selektywnym, nieprzytłaczającym barwnym basem, schodzącym do 30hz?

Moje pomieszczenie ma 25m. 

Słucham każdej muzyki, oprócz ostrych gitar.

Obecnie, po Harbeth SHL5+, przerabiam Snell E3. To wybitne w swojej cenie kolumny, jednak ze względu na potężny bas, do mojego pomieszczenia, w którym gram na dłuższej ścianie, są za duże.

Będę wdzięczny za sugestie. 

Z tych które słyszałem (Spark, TempoVI, Scorpio 25 , Virgo V) to bezapelacyjnie Virgo V . Nie wiem czy lampa to uciągnie ale z McIntoshem MA7000 to jest bajka Nie bez znaczenia jest również DAC . Powiem nawet że jest jednym z decydujacych elementow systemu .

Edytowane przez Riczi75
W dniu 3.09.2020 o 20:29, Uchatek napisał:

Bo ten Roksan charczy a szczegolnie przy wyzszych poziomach glosnosci. 

Chyba raczej słuchałeś uszkodzonego egzemplarza. 

7 godzin temu, Audiolubny napisał:

Chyba raczej słuchałeś uszkodzonego egzemplarza. 

Jestes w bledzie. Tez myslalem ze jest uszkodzony, ale po wymianie ten nowy tez charczal. Dostalem w sumie trzy po kolei i wszystkie charczaly.

No u mnie nic nie charczy wiec nie jestem w błędzie. Moze jakies zakłócenia z sieci i wzmak je potęgował ale to tylko przypuszczenia.