Skocz do zawartości
IGNORED

Stereo + TV - którędy droga? Nowicjusz na rozdrożu.

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie ?

Powoli zbieram się do zakupu mojego pierwszego zestawu stereo, ale im więcej czytam, tym coraz bardziej się w tym gubię. Nie wiem, w którą stronę spoglądać, aby możliwie najlepiej wydać pieniądze. Moja prośba o wskazanie jedynie drogi, na tym etapie nie muszę znać konkretnych modeli i klocków, jedynie na jakiego typu sprzęt patrzeć.

Planowany zestaw musi spełniać następujące założenia:
- Podłączenie do nowoczesnego TV (wyjście optycznie lub ARC/eARC). Seriale, filmy, YouTube, konsola itp. Szacuję 60% użytkowania stereo w tym trybie.
- Streaming Spotify/Tidal w wyższych planach, koniecznie obsługa z poziomu aplikacji android. 30% użytkowania
- Streaming muzyki z posiadanaych albumów we flac. Tutaj forma dla mnie obojętna, czy to streaming bezpośrednio z dysku, telefonu, czy z ftp, czy z DLNA na PC, NAS itp. 10% użytkowania

Praktycznie wszystko tylko i wyłącznie cyfrowo, nie chce CD, Vinyli i innych analogowych źródeł. Nie chce również soundbaru, nie chce kina domowego (brak miejsca na surround, małe zainteresowanie), nie planuje subwoofera (mieszkam w bloku).

Na czym mi głównie zależy to na jakości dzwięku w muzyce. Mimo, że system będzie w większej części używany do nagłośnienia TV, to jednak nie chce, aby był do tego stworzony (kino domowe).
Jak się domyślam, jakość audio wychodząca z TV będzie miernej jakości, czy to poprzez kompresje audio na samym yt, netflixie, hbo itd., czy też przez obróbkę przez procesor dziwękowy w tv? Co za tym idzie, jakość DACa we wzmaniaczu kolumn nie będzie miała większego znaczania i nie warto tutaj kłaść dużego nacisku? Muzyka w dobrej jakości to w moim przypadku tylko streaming.

Z tego, co się do tej pory zorientowałem opcje mam następujące:
- Amplituner stereo z funkcjami sieciowymi (Wszystko w jednym, obawiam się jednak, że pomimo dużej funkcjonalności, jakość dźwięku będzie znacząco niższa?)
- Amplituner stereo + streamer
- Wzmacniacz z wbudowanym DAC + streamer
- Wzmacniacz + DAC + streamer
- Aktywne kolumny ze złączem OPT/HDMI + streamer

Żeby nadać temu jakiejś perspektywy, na całość będzie +/- 5000zł, kolumny podstawkowe. Może być to również używany sprzęt. Jak ulokować dobrze ciężko zarobione pieniążki, aby móc cieszyć się możliwie jak najlepszą jakością muzki, a jednocześnie móc używać go również z TV?

52 minuty temu, Tanatos napisał:

Z tego, co się do tej pory zorientowałem opcje mam następujące:
- Amplituner stereo z funkcjami sieciowymi (Wszystko w jednym, obawiam się jednak, że pomimo dużej funkcjonalności, jakość dźwięku będzie znacząco niższa?)
- Amplituner stereo + streamer
- Wzmacniacz z wbudowanym DAC + streamer
- Wzmacniacz + DAC + streamer
- Aktywne kolumny ze złączem OPT/HDMI + streamer

Żeby nadać temu jakiejś perspektywy, na całość będzie +/- 5000zł, kolumny podstawkowe. Może być to również używany sprzęt. Jak ulokować dobrze ciężko zarobione pieniążki, aby móc cieszyć się możliwie jak najlepszą jakością muzki, a jednocześnie móc używać go również z TV?

Teoretycznie każde rozwiązanie z technicznego punktu widzenia jest tak samo dobre. W praktyce wszystko zależy od konkretnego modelu, oraz subiektywnych preferencji.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jesli czegoś mu brakuje,  szukaj dalej, ale jakość dźwięku naprawdę dobra:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a w zależności od gustu można nim zasilić np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a są jeszcze B&W 685 czy Monitor Audio Bronze .. i czekaj na kolejne propozycje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 minutę temu, audioburak napisał:

Jesli czegoś mu brakuje,  szukaj dalej, ale jakość dźwięku naprawdę dobra:

Ukryta Zawartość

Jedyne czego bym się obawiał, że po kilku latach utraci wsparcie z nowo wchodzącymi na rynek standardami (tak, jak mój TV, który ma YT, ale nie działające). Dlatego osobiście rozważyłbym wzmacniacz z wbudowanym DAC i streamer typu Daphile/Volumio/Malina... no i pomiędzy jakiś prosty konwerter usb to spdif za 100pln.

Ukryta Zawartość

15 minut temu, szymon1977 napisał:

Jedyne czego bym się obawiał, że po kilku latach utraci wsparcie z nowo wchodzącymi na rynek standardami (tak, jak mój TV, który ma YT, ale nie działające). Dlatego osobiście rozważyłbym wzmacniacz z wbudowanym DAC i streamer typu Daphile/Volumio/Malina... no i pomiędzy jakiś prosty konwerter usb to spdif za 100pln.

Bardzo słuszna uwaga, dzisiaj Spotify czy Tidal, ale kto wie czy za lat 5 nie będziemy używać już czegoś innego. Taki Amplituner z sieciowymi bajerami może się nagle stać mało przyszłościowy. Patrząc z tej strony, to chyba najbardziej uniwersalny były wzmaczniac z DAC (albo bez + zewnętrzny DAC) + streamer. W stronę mailiny w ogóle do tej pory nie spoglądałem, założyłem, że kupie coś pokroju Yamaha WXAD-10 i problem źródła będę miał z głowy (chce mieć tą wygodę sterowania wszystkim z poziomu jakiejś apki na smartfonie). Co o tym sądzicie?

9 minut temu, Tanatos napisał:

W stronę mailiny w ogóle do tej pory nie spoglądałem...

Fani twierdzą, że to proste, a mi się po prostu nie chce. Także doskonale Cię rozumiem. Jeśli już, to podobno bezproblemowe w obsłudze jest Volumio, które można postawić na zwykłym starym PC.

11 minut temu, Tanatos napisał:

...założyłem, że kupie coś pokroju Yamaha WXAD-10...

Z tego co czytam na Forum, to użytkownicy są zadowoleni. Zamiast R-N803 można kupić A-S701+WXAD-10

12 minut temu, Tanatos napisał:

...dzisiaj Spotify czy Tidal, ale kto wie czy za lat 5 nie będziemy używać już czegoś innego.

O właśnie, bo już jest Deezer.

@Tanatos

do zrealizowania celu poszedłbym na Twoim miejscu drogą:

wzmacniacz bez DAC+streamer z DAC do plików i serwisów obsługiwany fonem z apką (np. yamaha nps303) + maksymalnie dobre kolumny bo na grzyba Ci wszystko dobre co przed nimi jeśli one tego nie pokażą. Z telewizora możesz wyjść jakimkolwiek ekstraktorem hdmi albo optykiem przy pomocy jakiegoś drobiazgu w stylu FiiO D03 Taishan za pare zlotych. Jest jak piszesz - tv jako źródło użyjesz często ale na dopieszczanie sygnału z niego szkoda czasu i pieniędzy. Za 5k do zrobienia ale szukałbym na twoim miejscu wszystkiego w używce (oprócz fioo).

7 minut temu, Airmike napisał:

@Tanatos

do zrealizowania celu poszedłbym na Twoim miejscu drogą:

wzmacniacz bez DAC+streamer z DAC do plików i serwisów obsługiwany fonem z apką (np. yamaha nps303) + maksymalnie dobre kolumny bo na grzyba Ci wszystko dobre co przed nimi jeśli one tego nie pokażą. Z telewizora możesz wyjść jakimkolwiek ekstraktorem hdmi albo optykiem przy pomocy jakiegoś drobiazgu w stylu FiiO D03 Taishan za pare zlotych. Jest jak piszesz - tv jako źródło użyjesz często ale na dopieszczanie sygnału z niego szkoda czasu i pieniędzy. Za 5k do zrobienia ale szukałbym na twoim miejscu wszystkiego w używce (oprócz fioo).

Planowałem wydać 2-3tys na kolumny, resztę na wszystko pozostałe. Ale o kolumny nie pytam bo mam w zamiarze po prostu się przejechać do sklepów na odsłuchy. Nie wiem nawet jakie brzmienie lubię, więc szkoda mojego i waszego czasu na rady w tej kwestii. Jak pisałem, dopiero w to wchodzę. Póki co chciałem zawęzić tą drugą część systemu do paru modeli, w ramach możliwości ich posłuchać i wybrać. 

43 minuty temu, Airmike napisał:

maksymalnie dobre kolumny bo na grzyba Ci wszystko dobre co przed nimi jeśli one tego nie pokażą.

Jeśli kolumny mają pokazać co potrafią, to trzeba je odpowiednio napędzić. Zacząć więc trzeba od znalezienia fajnych kolumn,  a następnie wzmacniacza, którym im dorówna. Jeśli będzie to wzmacniacz z wbudowanym DAC, to przyjąć można, że za brzmienie odpowiadać będą tylko te dwa elementy... o ile oczywiście pominiemy ułomne źródła typu YT z TV.

Przy tak małym budżecie rozdzielać wzmacniacz od DAC moim zdaniem nie ma sensu, lepiej kupić jedno zintegrowane urządzenie zbudowane z elementów o równej jakości.

28 minut temu, Tanatos napisał:

Nie wiem nawet jakie brzmienie lubię, więc...

...czekają Cię 2-3 zmiany kolumn, zanim utrafisz.

-----

43 minuty temu, Airmike napisał:

streamer z DAC

Trochę bez sensu. Wejdzie na rynek nowy standard, i razem ze streamerem trzeba będzie wymienić DAC. Trzeba będzie też dokupić drugi DAC do podłączenia TV czy PS4.

Edytowane przez szymon1977

35 minut temu, szymon1977 napisał:

Przy tak małym budżecie rozdzielać wzmacniacz od DAC moim zdaniem nie ma sensu, lepiej kupić jedno zintegrowane urządzenie zbudowane z elementów o równej jakości.

uważam że jak już się znajdze odpowiednie do pomieszczenia i preferencji kolumny i wzmacniacz to należy się ich trzymać dopoki preferencje lub pomieszczenie się nie zmienią ?  W budżecie jaki tu przeznaczy autor dac aplikowany we wzmacniaczu będzie najprawdopodobniej zaaplikowany po macoszemu (głównie kwestia nieoptymalnego zasilania). Dlatego DAC wolałbym wyprowadzić na zewnątrz, zawsze może go sprzedać /zmienić nie naruszajac całego fundamentu systemu w postaci kolumn i wzmacniacza. Propozycja NPS303 wynikala z tego że urządzenie żeni w sobie wszystkie potrzebne autorowi funkcje i może się zmieścić w budżecie, a przy okazji już jakiś sobą poziom jako gotowiec prezentuje za 200Eur w używkach. W innym przypadku sugerowałbym rozdzielić streamer od DAC..ale nie w tym bo to się robią inne pieniądze.

Cytat

Trochę bez sensu. Wejdzie na rynek nowy standard, i razem ze streamerem trzeba będzie wymienić DAC. Trzeba będzie też dokupić drugi DAC do podłączenia TV czy PS4.

nie trzeba drugiego DACa. PS po hdmi do tv i przełącza źródła za pomocą TV (na wzmaka a nie na streamer/daca), ale też może na daca "drugiego" bo fioo ma daca w sobie który do sygnału z tv całkowicie wystarczy, majatku nie kosztuje 95 zł.. Rozdzielenie daca od streamera opisałem punkt wyżej. Przy innym budżecie pełna zgoda.

Edytowane przez Airmike
27 minut temu, Airmike napisał:

W budżecie jaki tu przeznaczy autor dac aplikowany we wzmacniaczu będzie najprawdopodobniej zaaplikowany po macoszemu (głównie kwestia nieoptymalnego zasilania). Dlatego DAC wolałbym wyprowadzić na zewnątrz...

Nie zamierzam się wdawać w dyskusję czyja prawda jest prawdziwsza, więc zwróć tylko uwagę, że dobry chiński DAC+dobre zasilanie, +dobry interkonekt, to już połowa budżetu. Bardziej się po prostu opłaca mieć "gratis" DAC wbudowany, za to lepszy wzmacniacz.

2 godziny temu, Airmike napisał:

W budżecie jaki tu przeznaczy autor dac aplikowany we wzmacniaczu będzie najprawdopodobniej zaaplikowany po macoszemu

Gwoli wyjaśnienia, założyłem, że ten DAC to mi potrzebny tylko i wyłącznie do podlaczenia TV toslinkiem, co rzutuje na mały nacisk na jego jakość i nie przeszkadza mi macosze podejście do niego. Bo Streamery jak rozumiem się podłącza RCA do wzmacniacza? Dalszym tokiem rozumowania główny (pod względem jakości) tor audio dla mnie to streamer->wzmacniacz->kolumny, wszystkiente klocki już łączę analogowo i jakość daca(wbudowanego czy też nie) nie ma znaczenia? Ale może czegoś nie rozumiem?

Cześć,
Rozwiązaniem w zakładanym budżecie może być zestaw Yamaha RN803d, która zapewni pełną funkcjonalność, masz Tidala, Spotify, wejście optyczne czy możliwość podłączenia dysku. Wszystko obsługujesz z aplikacji telefonu czy tabletu. Jeśli chodzi o kolumny to bardzo dobrym wyborem byłyby Jean Marie Reynauld Lucia, które zagrają muzykalnie z szeroką prezentacją sceny dźwiękowej. 
Alternatywą mogą być Q-Acoustic 3030i, które zagrają nieco głębiej i z mocniejszym basem. 

Zamiast amplitunera możesz wybrać wzmacniacz stereo. Rozwiązaniem może być dynamiczny Audiolab 6000a w połączeniu z Audio Pro Link 1. Tutaj także będziesz miał wszystko na czym Ci zależy. A poprawi się lokalizacja, scena dźwiękowa się poszerzy. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

9 godzin temu, Tanatos napisał:

Gwoli wyjaśnienia, założyłem, że ten DAC to mi potrzebny tylko i wyłącznie do podlaczenia TV toslinkiem, co rzutuje na mały nacisk na jego jakość i nie przeszkadza mi macosze podejście do niego. Bo Streamery jak rozumiem się podłącza RCA do wzmacniacza? Dalszym tokiem rozumowania główny (pod względem jakości) tor audio dla mnie to streamer->wzmacniacz->kolumny, wszystkiente klocki już łączę analogowo i jakość daca(wbudowanego czy też nie) nie ma znaczenia?

Dokładnie tak!

Tylko jak dla mnie: kupić streamer z DAC czy wzmacniacz z DAC? To drugie bardziej się opłaca... tzn jeśli postawisz np Daphile na komputerku za 200pln. Bo jeśli kupisz streamer z wbudowanym DAC, jak chociażby Yamaha WXAD10, to będziesz mieć baaardzo szeroki wybór wzmacniaczy bez DAC.

9 godzin temu, Tanatos napisał:

Gwoli wyjaśnienia, założyłem, że ten DAC to mi potrzebny tylko i wyłącznie do podlaczenia TV toslinkiem, co rzutuje na mały nacisk na jego jakość i nie przeszkadza mi macosze podejście do niego. Bo Streamery jak rozumiem się podłącza RCA do wzmacniacza? Dalszym tokiem rozumowania główny (pod względem jakości) tor audio dla mnie to streamer->wzmacniacz->kolumny, wszystkiente klocki już łączę analogowo i jakość daca(wbudowanego czy też nie) nie ma znaczenia? Ale może czegoś nie rozumiem?

czyli wewnętrzna sprzeczność z którą najpierw powinieneś się uporać. Ze streamera musisz podłączyć sygnał do daca (czy to "gratis" wbudowanego w streamer, czy zewnętrznego stand alone, czy wbudowanego "gratis" we wzmacniacz). Zycie uczy że nie ma nic gratis. Dla jakości muzyki z dobrych źródeł jakość daca (w rozumieniu całej sekcji a nie kości) będzie miała duże znaczenie, wiec nie może być po macoszemu.

Posłuchaj sobie w salonie  zestawów w oparciu o:

1)RN803D + zaproponowane kolumny które Ci się spodobają

2)nps303 + RN803D podłaczone po analogu + te same kolumny

3)spełniający funkcje streamer + zewnętrzny chinski dac +RN803d po analogu +te same kolumny

I sam będziesz wiedział czy i co zyskujesz (a może nic) posiadajac DAC w jednym , drugim albo trzecim miejscu.

11 godzin temu, szymon1977 napisał:

Nie zamierzam się wdawać w dyskusję czyja prawda jest prawdziwsza, więc zwróć tylko uwagę, że dobry chiński DAC+dobre zasilanie, +dobry interkonekt, to już połowa budżetu. Bardziej się po prostu opłaca mieć "gratis" DAC wbudowany, za to lepszy wzmacniacz.

spokojnie, przekazujemy "nowemu" swoje punkty widzenia. I tak ma swój rozum i uszy i wybierze co mu najbardziej przypasuje.

6 minut temu, Airmike napisał:

Ze streamera musisz podłączyć sygnał do daca (czy to "gratis" wbudowanego w streamer, czy zewnętrznego stand alone, czy wbudowanego "gratis" we wzmacniacz).

Czyli jednak źle rozumowałem? Streamery lepiej połączyć ze wzmacniaczem cyfrowo (przez DACa)? Tylo że niektóre nie mają nawet wyjśc cyfrowych, jak np. ta Yamaha WXAD-10, niektóre malinowe shieldy, czy chromecast audio dla przykładu. 

Druga kwestia, jest taka, że budżet jest stały i kwota na cały tor audio nie jest z gumy. Jeśli się okaże, że to musi być cyfrowo bo tak jest lepiej i trzeba będzie wyłożyć jeszcze na DACa (albo dołożyć do któregoś ze sprzętów, żeby DAC był akceptowalny), to automatycznie na pozostałe rzeczy np. kolumny zostanie mniej złotówek. Czy różnica w tych połączeniach (analogowo/cyfrowo) przełozy się na lepszą jakość całościwo zamaist np. lepszych kolumn?

Musisz mieć zawsze  z tyłu głowy, że kolumny to min 50 jak nie 70 % tego, co możesz

usłyszeć z systemu więc tego rodzaju rozterki zostaw na lepsze czasy ? 

WXAD to przyzwoita jakość dźwięku i jak nie popsujesz jej czy to kablami IC, głośnikowymi

czy właśnie kiepskimi kolumnami ( bo zabrakło kasy ) powinna być naprawdę wystarczająca.

Ale to moje zdanie i pewnie wielu się z nim nie zgodzi, ale z kiepskich gratów wyjściowych

nie usłyszysz nawet najlepszego źródła. Decyduje jak zwykle najsłabsze ogniwo ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, Tanatos napisał:

Czyli jednak źle rozumowałem? Streamery lepiej połączyć ze wzmacniaczem cyfrowo (przez DACa)? Tylo że niektóre nie mają nawet wyjśc cyfrowych, jak np. ta Yamaha WXAD-10, niektóre malinowe shieldy, czy chromecast audio dla przykładu.

jak streamer jest z wbudowanym dac-iem to wychodzisz z niego analogowo po konwersji D/A w wewnetrznym dacu. Jak ma dodatkowo wyjście cyfrowe to mozesz nim wyjsć na zewnętrzny dac (stand alone lub wbudowany w inne urządzenie) Które rozwiązanie jest lepsze w danym konkretnym przypadku nalezy ocenić odsłuchując (ceteris paribus).

Cytat

Druga kwestia, jest taka, że budżet jest stały i kwota na cały tor audio nie jest z gumy. Jeśli się okaże, że to musi być cyfrowo bo tak jest lepiej i trzeba będzie wyłożyć jeszcze na DACa (albo dołożyć do któregoś ze sprzętów, żeby DAC był akceptowalny), to automatycznie na pozostałe rzeczy np. kolumny zostanie mniej złotówek. Czy różnica w tych połączeniach (analogowo/cyfrowo) przełozy się na lepszą jakość całościwo zamaist np. lepszych kolumn?

audio to równanie o wielu niewiadomych, wiec podstawiajac  różne dane w różnych miejscach uzyskujesz różny wynik. truizm ale trzeba powtarzać żeby nie zapomnieć. Zmiany u źródła czyli w materiale i dacu potrafią być duże ale są dostrzegalne dopiero wtedy gdy cały tor audio za nimi jest w stanie je pokazać , dlatego przez wielu początkujacych  wpływ źródła na całość jest niedoceniany. Dlatego mając 5k na całość podzieliłbym je tak:

1) 1000 na wzmak z drugiej ręki

2)1000 na streamer z dac (lub streamer+ oddzielny dac) z drugiej ręki który nie będzie całościowo gorszy niż wszystkomająca nps303 (czy pojdziesz w komputerki to już inna sprawa, jest to rozwiązanie bardzo efektywne kosztowo w stosunku do uzyskiwanej jakości brzmienia ale niektórych potrafi wkurzać w zależności od tego czy ktoś potrafi ogarniać problemy które mogą sie pojawiać czy nie)

3)400 zł łącznie na wszystkie kabelki głośnikowe, połączeniowe, interkonekty, przesylki itd (częsć tego budzetu do przesunięcia jeśli zdecydujesz się na rozwiązanie all-in-one i zmniejszysz ilość potrzebnych kabli)

4)zostaje 2600 na kolumny i ich transport do ciebie.

Jeśli opcja pt. RN803d czyli wszystko w jednym do ciebie przemawia funkcjonalnie i brzmieniowo to realizuj tylko ze używana rn803d to 500-600 Euro wiec automatycznie ścinasz budżet na kolumny czyli moim zdaniem robisz sobie spore kuku.

Pojedz do salonu i posłuchaj jakichś zestawień. My tu możemy gadać ale na nic to wszystko jak nie zdobędziesz "nausznego" doswiadczenia.

Edytowane przez Airmike

Dziękuję wam wszystkim za sugestie, jeszcze muszę sobie pomyśleć, i co chyba ważniejsze posłuchać, ale pewnie stanie albo na R-N803d, albo na jakimś wzmacniaczu + czymś na malince (Allo DigiOne albo coś podobnego, generalnie raspberry i linuxa znam dość dobrze). Rozwiązanie pierwsze może i faktycznie droższe, ale też, czego nie liczyłem, zaoszczędzę trochę na interconnectach, zasilaczach i innych kablach do pozostałości. Drugie rozwiązanie z kolei bardziej przyszłościowe i rozwojowe. Wychodzi na to że trzeba się przejść i posłuchać. Trochę mi rozjaśniliście i dziękuję wam za to bardzo ?

napisz po odsłuchach jakie wnioski wyciągnąłeś i ew. na co się finalnie zdecydowałeś. podsumowanie w wątku pomaga czasem innym obrać kierunek.

2 minuty temu, Airmike napisał:

napisz po odsłuchach jakie wnioski wyciągnąłeś i ew. na co się finalnie zdecydowałeś. podsumowanie w wątku pomaga czasem innym obrać kierunek.

Z pewnością to zrobię, chociaż ze względu na aktualną sytuację w kraju może to się przeciągnąć czasowo...

Edytowane przez Tanatos
W dniu 29.10.2020 o 08:24, Airmike napisał:

spokojnie, przekazujemy "nowemu" swoje punkty widzenia. I tak ma swój rozum i uszy i wybierze co mu najbardziej przypasuje.

Jak zabrzmiałem za ostro to przepraszam.

W dniu 29.10.2020 o 08:45, Tanatos napisał:

Druga kwestia, jest taka, że budżet jest stały i kwota na cały tor audio nie jest z gumy.

...

Czy różnica w tych połączeniach (analogowo/cyfrowo) przełozy się na lepszą jakość całościwo zamaist np. lepszych kolumn?

Dlatego sugeruję najbardziej opłacalne finansowo rozwiązanie: wzmacniacz z wbudowanym DAC, w roli streamera komputerek za 200pln a na nim Daphile/Volumio/Malina. Pomiędzy trzeba będzie jeszcze konwerter USB to SPDIF, ale to koszt do 100pln. Zaoszczędzone pieniądze zainwestuj w kolumny. 

21 godzin temu, Tanatos napisał:

...generalnie raspberry i linuxa znam dość dobrze...

Nastąpił nieoczekiwany zwrot akcji! Skoro nie masz problemu z postawieniem systemu, to proponuję w ramach testu od Daphlile: robisz bootowalny pendrive, odpalasz z niego kompa i działa. Troszkę zachodu wymaga konfiguracja Spotify (trzeba mieć konto premium), Tidal i Deezer nie wiem. Ale w dziale PC Audio masz wątek o Daphile i ktoś Ci na pewno pomoże. Jeśli takie rozwiązanie będzie Ci odpowiadać, to streamer kosztować Cię będzie 200-300pln.

Witam

mam pytanie czy w ogóle jest to możliwe żeby słuchać deezer-a z kompa (mcbook) na Ifi xdsd to mały dac i dalej słuchawki czy inne historie jak wzmacniacz stereo itp?

Porszę o podpowiedź jak to mogę zrobić bo chcę porównać deezera premium i tidala master na tym samym zestawie.

W dniu 30.10.2020 o 10:25, mardok78 napisał:

mam pytanie czy w ogóle jest to możliwe żeby słuchać deezer-a z kompa (mcbook) na Ifi xdsd

Przecież to typowy DAC USB, więc dlaczego miałoby to być niemożliwe?

W dniu 29.10.2020 o 09:45, Tanatos napisał:

Chromecast posiada akurat wyjście optyczne.

Godzinę temu, januss73 napisał:

Chromecast posiada akurat wyjście optyczne.

Amerykę mi odkryłeś ? Myślałem, że chromecast ma tylko wyjście jack a tu się okazuję, że to combo i jest tam również ukryty optyk O.o Piękna sprawa.

W dniu 31.10.2020 o 15:46, Tanatos napisał:

Amerykę mi odkryłeś ?

Dodam, że Malina też ma wyjście cyfrowe audio po HDMI ?

Tego typu urządzonka to fajne zabawki, pozwalające wzbogacić funkcjonalność starego sprzętu. Ale nie bardzo widzę sens kupowania starego sprzętu dzisiaj. IMHO do TV zamiast R-N803D warto kupić RX-V685. Taniej i bardziej funkcjonalnie. Tylko może nie tak ładnie.

7 minut temu, popej napisał:

IMHO do TV zamiast R-N803D warto kupić RX-V685. Taniej i bardziej funkcjonalnie. Tylko może nie tak ładnie.

Ale ja nie potrzebuje amplitunera kina dowmowego 7.2 tylko stereo. HDMI też mi w nim niezbyt potrzebne. No chyba że ta RX-V685 mimo tych dodatkowych funkcjonalności i niższej ceny zagra lepiej jakościowo, niż R-N803d ale jakoś cieżko mi to uwierzyć...

Edytowane przez Tanatos

Bez połączenia TV-ampli po HDMI, obsługa sprzętu będzie bardziej uciążliwa. Po HDMI przechodzi sterowanie sprzętem, co powoduje, że pilotem od TV możesz włączać amplituner i regulować głośność. Amplituner KD daje Ci też dekodery wielokanałowe, co oznacza np., że w programach TV z dźwiękiem wielokanałowym czy przy odtwarzaniu BR/DVD możesz regulować głośność dialogów, nawet jeżeli masz tylko głośniki stereo.

Co do ceny, to amplituner kina domowego zwykle kosztuje podobnie lub taniej niż analogiczny sprzęt stereo. To są różne rynki i stąd różne ceny.

Co do jakości sprzętu, to R-N803D jest górą. To w sumie dość wyjątkowy model amplitunera. Tyle że w praktyce, samym słuchem możesz nie zauważyć różnicy ?

W teorii mój pilot do Samsunga jest programowalny, więc myślę, że będę w stanie zaprogramować go tak, zbym mógł sterować obydwoma sprzętami, a jeśli nie będzie takiej opcji to logitech ma takowy, który wspierwa wszystkie moje gramoty. Także sterowanie to mniejszy problem.

Tak jak pisałem w przydługim wstępie, dla mnie najistotniejsza jest jakość dzwięku  w muzyce, tv jest jedynie często wykorzystywanym dodatkiem. To trochę kłóci się z twoją propozycją...

21 minut temu, Tanatos napisał:

dla mnie najistotniejsza jest jakość dzwięku  w muzyce, tv jest jedynie często wykorzystywanym dodatkiem. To trochę kłóci się z twoją propozycją...

Nie wiem, jakie masz podstawy do takich twierdzeń, przypuszczam że powtarzasz plotki ?

IMHO najnowsze osiągnięcia techniki odtwarzania dźwięku pojawiają się masowo najpierw w kinie domowym. Poczynając od standaryzacji poziomu głośności i headroom, poprzez pomiary elektroakustyczne sprzętu u użytkownika, kończąc na systemach DRC.

• Pokaż nowe odpowiedzi