Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, ASURA napisał:

W mieście wysoki komin elektrociepłowni i syfy lecą daleko na inne wsie i miasta 🤫

Wysoki komin nie powoduje smogu. Z wysokiego komina znaczna część rozprasza się , a poza tym tam są filtry. Nisko emisyjne źródła powodują smog. W Białym gdzie są elektrociepłownie i gazyfikacja, jest czystsze powietrze niż w moim mieście z jedną ciepłownią , początkiem gazyfikacji i mnóstwo kominów w domach , gdzie pali się kopciuchami. W obu miastach zagęszczenie samochodów takie same.  

7 godzin temu, Seyv napisał:

U mnie pompa działa od września. Tak więc zobaczę. U mnie max temperatura zewnętrzna jest ustawiona na 43 stopnie. 

Można ewentualnie zadać grzanie c.w.u. dwa razy dziennie w chłodniejsze pory dnia. Niektórym wystarcza ciepłej wody gdy raz grzeje na dobę.

Edytowane przez czester15.30
7 godzin temu, Seyv napisał:

U mnie max temperatura zewnętrzna jest ustawiona na 43 stopnie. 

Co mam przez to rozumiec ? Co znaczy ustawiona na 43 stopnie zewnetrzna ? Przeciez na sterowniku w mieszkaniu ustawiamy tylko temperature zadana i temperature c.w.u. ,wiec co ma nas obchodzic temperatura, jak jest na zewnatrz ?

Przepraszam koledzy, ze zadaje i pewnie jeszcze bede - zapewne dla Was proste - pytania, ale wczesniej nie interesowalem sie pompami ciepla i nic na te tematy nie wiem. To awaria pieca C.O. spowodowala, ze zdecydowalem sie na ten rodzaj ogrzewania. A instalator tylko pokazal, jak ustawic temperatury zadane na sterowniku i na tym koniec.  O reszcie nie mam pojecia 😞 

18 minut temu, Lutek napisał:

Co mam przez to rozumiec ? Co znaczy ustawiona na 43 stopnie zewnetrzna ? Przeciez na sterowniku w mieszkaniu ustawiamy tylko temperature zadana i temperature c.w.u. ,wiec co ma nas obchodzic temperatura, jak jest na zewnatrz ?

Przepraszam koledzy, ze zadaje i pewnie jeszcze bede - zapewne dla Was proste - pytania, ale wczesniej nie interesowalem sie pompami ciepla i nic na te tematy nie wiem. To awaria pieca C.O. spowodowala, ze zdecydowalem sie na ten rodzaj ogrzewania. A instalator tylko pokazal, jak ustawic temperatury zadane na sterowniku i na tym koniec.  O reszcie nie mam pojecia

W mojej pompie nawet w ustawieniach " Serwis " zmienianych tylko przed wpisaniem odpowiedniego kodu, czegoś takiego nie ma. W danych producenta jest tylko : załóżmy zakres pracy - 20 do + 40. 
Pisałem o dolnym źródle. Dla wyjaśnienia wszystkim którzy nie wiedzą. Dolne źródło to temperatura na zewnątrz skąd  pompa ciepła powietrzna bierze ciepło , a górne źródło to temperatura zasilenia , czyli czynnika w układzie c.o. który grzeje instalację i zasobnik c.w.u.  

Być może w w niektórych pompach jest regulacja o której pisze moderator , ale to wiąże się pewnie ze zmianą wydajności , mocy itd.

U mnie mam taki problem, ze co drugi - a nawet czasem co dziennie musze dopuszczac wode do ukladu CO i nie mam pojecia gdzie sie ona podziewa. Widocznego przecieku nigdzie nie widac. Mowilem instalatorowi,  to on na to, ze pewnie gdzies pod posadzka jest przeciek i tego nie da sie zlokalizowac. Co tez ciekawe, w danych technicznych jest podane, ze zakres cisnienia w ukladzie C.O., w ktorym pompa pracuje powinien byc: 0,7 do 3,0 barow, zas instalator powiedzial, ze jak cisnienie spadnie ponizej 0,7, to pompa sie wylaczy. Okazuje sie, ze nic podobnego. Dwa razy juz cisnienie spadlo nawet do 0,3 bara i pompa pracowala nadal. Jak dopuszczam wode, to naogol od 1,5, do 2-uch barow, ale - jak pisalem - bywa, ze juz na drugi dzien jest ponizej 1-go.

Edytowane przez Lutek
18 minut temu, Lutek napisał:

U mnie mam taki problem, ze co drugi - a nawet czasem co dziennie musze dopuszczac wode do ukladu CO i nie mam pojecia gdzie sie ona podziewa. Widocznego przecieku nigdzie nie widac. Mowilem instalatorowi,  to on na to, ze pewnie gdzies pod posadzka jest przeciek i tego nie da sie zlokalizowac. Co tez ciekawe, w danych technicznych jest podane, ze zakres cisnienia w ukladzie C.O., w ktorym pompa pracuje powinien byc: 0,7 do 3,0 barow, zas instalator powiedzial, ze jak cisnienie spadnie ponizej 0,7, to pompa sie wylaczy. Okazuje sie, ze nic podobnego. Dwa razy juz cisnienie spadlo nawet do 0,3 bara i pompa pracowala nadal. Jak dopuszczam wode, to naogol od 1,5, do 2-uch barow, ale - jak pisalem - bywa, ze juz na drugi dzien jest ponizej 1-go.

Najpierw wszystkie zakręć odpowietrzniki na belkach i gdzie kolwiek są ( takie małe pokrętła na końcu odpowietrznika ). One mają być tylko odkręcone , gdy od początku zalewa się układ. 
Może układ się jeszcze odpowietrza. Następny etap będzie sprawdzanie ciśnienia wstępnego w naczyniach przeponowych. 
Miałeś tak , że ciśnienie mocno rosło ?  

• Moderatorzy
1 godzinę temu, czester15.30 napisał:

Można ewentualnie zadać grzanie c.w.u. dwa razy dziennie w chłodniejsze pory dnia. Niektórym wystarcza ciepłej wody gdy raz grzeje na dobę.

U mnie 300 litrów wody wystarcza na dobę a czesem i dłużej - więc gdyby był problem ustawie harmonogram by grzało rano lub wieczorem.

Godzinę temu, Lutek napisał:

Co mam przez to rozumiec ? Co znaczy ustawiona na 43 stopnie zewnetrzna ?

Pompy ciepła mają ustawioną maksymalną temperaturę zewnętrzna do jakiej mogą pracować. U nas temperatura powietrza raczej nie przekracza 40 stopni ale jeśli słońce nagrzeje czujnik temperatury to pompa taką temperaturę zobaczy i się nie włączy.

32 minuty temu, Lutek napisał:

U mnie mam taki problem, ze co drugi - a nawet czasem co dziennie musze dopuszczac wode do ukladu CO i nie mam pojecia gdzie sie ona podziewa

Układ może się jeszcze odpowietrzać ale też może być tak jak pisze @czester15.30, że zapowietrzenia się przez jakiś odpowietrznik automatyczny - może tak być gdy któryś zawór zamknie dopływ a jest dalej ssania na odpływie. 

Warto na wyjściu z pompy ciepła zamontować separator powietrza. Są dwie korzyści, po pierwsze woda bez powietrza ma większe ciepło właściwe więc wzrasta sprawności jego transportu po drugie woda bez powietrza nie powoduje korozji wewnątrz instalacji.

Staram się być melomanem ale zamiłowanie do DIY czyni czasem ze mnie audiofila.

20 minut temu, Seyv napisał:

Warto na wyjściu z pompy ciepła zamontować separator powietrza. Są dwie korzyści, po pierwsze woda bez powietrza ma większe ciepło właściwe więc wzrasta sprawności jego transportu po drugie woda bez powietrza nie powoduje korozji wewnątrz instalacji.

Czy może wiesz , ta śrubka od odpowietrzania w czasie normalnej pracy ma być zakręcona , czy może być maksymalnie odkręcona ?
 W instrukcji jest tylko rysunek , gdy maksymalnie odkręcona to więcej pęcherzyków ucieka. Mam obecnie odkręconą maksymalnie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

separaator.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
23 minuty temu, czester15.30 napisał:

Czy może wiesz , ta śrubka od odpowietrzania w czasie normalnej pracy ma być zakręcona , czy może być maksymalnie odkręcona ?

W tym modelu nie potrafię powiedzieć. Natomiast jeśli będzie zakręcona będziesz wiedział kiedy układ się odpowietrzy - że czasem będzie się zbierać coraz mniej powietrza. No i czy w ogóle działa. U mojego znajomego ten model najprawdopodobniej na skutek złego montażu przez instalatora przestał działać.

24 minuty temu, Seyv napisał:

U mojego znajomego ten model najprawdopodobniej na skutek złego montażu przez instalatora przestał działać.

Dziwne że przestał działać. Jego montować można w każdym kierunku. On ma coś takiego : ustawia się np. pierwszy sezon na maksymalny przepływ przez " filtrowanie i odpowietrzanie " , a później na mniejszy , że tylko część przelatuje przez filtrację , a część pomijana jest i maleją opory przepływu.
Może niech znajomy wyczyści filtr.

Po montażu tego filtra ( dwa sezony bez filtra) , kaloryfery przestały szumieć.

W dniu 31.03.2023 o 15:27, Adi777 napisał:

Podobno gruntówką chłodzi się dużo skuteczniej niż powietrzną.

Przy założeniu, że zródło jest stabilne i ma wydajność, bo chłodzenie szybciej eksploatuje zródło niż grzanie w zimie. 
U mnie działa w systemie chłodzenia pasywnego a czynnik chłodniczy ze źrodła podawany jest bezpośrednio na klimatyzatory - dmucha chłodnym powietrzem o temp zbliżonej do tej ze źródła. Dom jest na tyle „szczelny”, że w afrykańskie parodniowe upały utrzymuje przyjemny chłód w domu i nawet labrador wyleguje się zawsze pod jednym z dmuchających klimatyzatorów 😆

Koszt = praca jednej pompki obiegowej. Więc imo warto👍

39 minut temu, AudioLand napisał:

czynnik chłodniczy ze źrodła podawany jest bezpośrednio na klimatyzatory

Masz pompę ciepła z bezpośrednim odparowaniem?

W dniu 31.03.2023 o 06:53, TubeAudioMusic napisał:

Mieszkam w Holandii. Apartament trzypoziomowy. 90 mtr kw. 110 takich mieszkań. Pompa Alpha InnoTec.

Pokoje, korytarze - deska barlinecka. Otwarta kuchnia duża - kafle. Pompa ciepła od 2013. Ogrzewanie podłogowe/latem chłodzenie podłogowe. W trakcie „upałów” - temp na zewnątrz Max 31-33, okres upałów Max 5-6 dni. Temperatura w domu Max 22-23 st. „Termostat” od 10 lat ustawiony na 20 st/temp jaką sobie „życzę”

Cale lato co drugi dzień monobloki lampowe na 211 włączone po 3-4 godz dziennie.

Pompa jak rozumiem z inwerterem i chłodzeniem aktywnym?

• Moderatorzy
12 godzin temu, czester15.30 napisał:

Już wiem co z tą śrubką. to "  Regulacja wydajności odpowietrzania " , gdy maksymalnie odkręcona to najwydajniej odpowietrza. 

Ten model ma też regulację wydajność filtrowania zanieczyszczeń. Jednak nie polecam stosować tego combo (chyba, że ktoś naprawdę nie ma miejsca) gdyż separator zanieczyszczeń montujemy na powrocie a separator powietrza na wylocie z urządzenia wtedy też usuwa pęcherzyki pary wodnej, które mogą się pojawić w trakcie podgrzewania wody. 

Przy niskotemperaturowymi obiegu separator powietrza na powrocie do jednostki zewnętrznej monobloku, gdzie jest wymiennik jeszcze ujdzie. 

Wiadomo tam gdzie większa temperatura, tam separator powietrza skuteczniejszy 

21 godzin temu, Lutek napisał:

U mnie mam taki problem, ze co drugi - a nawet czasem co dziennie musze dopuszczac wode do ukladu CO i nie mam pojecia gdzie sie ona podziewa. Widocznego przecieku nigdzie nie widac. Mowilem instalatorowi,  to on na to, ze pewnie gdzies pod posadzka jest przeciek i tego nie da sie zlokalizowac. 

Można wykorzystać kamerę termowizyjną , tam gdzie jest przeciek będzie plama na termowizji.

19 godzin temu, Zbig napisał:

Masz pompę ciepła z bezpośrednim odparowaniem?

Nie, nie mam. Miałem na myśli glikol jako czynnik chłodzący ze źrodła omija PC i w wymienniku schładza wodę podawaną na klimatyzatory w pomieszczeniach, pracują tylko pompy obiegowe. 

23 godziny temu, czester15.30 napisał:

Najpierw wszystkie zakręć odpowietrzniki na belkach i gdzie kolwiek są

A co to sa te belki i czy chodzi o odpowietrzniki w jednostce wewnetrznej ( taka duza, jak lodowka, w ktorej znajduje sie zasobnik c.w.u.), czy tez zewnetrznej - tej z wentylatorami. No i chyba nie mowisz o odpowietrznikach przy grzejnikach w mieszkaniu ?

Edytowane przez Lutek
17 minut temu, Lutek napisał:

A co to sa te belki i czy chodzi o odpowietrzniki w jednostce wewnetrznej ( taka duza, jak lodowka, w ktorej znajduje sie zasobnik c.w.u.), czy tez zewnetrznej - tej z wentylatorami. No i chyba nie mowisz o odpowietrznikach przy grzejnikach w mieszkaniu ?

Rozdzielacz składa się z dwóch belek. 
Zakręć wszystkie odpowietrzniki  automatyczne. W jakiejś jednostce wewnętrznej instalator mógł zostawić odciągnięty pipek odpowietrznika. Jest możliwość i zewnętrznej. Gdy zalewali układ c.o. to instalator rozkręcał obudowę jednostki zewnętrznej ?  

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.d7036f8ed25c963028d24f1699575109.png

P.S. na dwóch belkach po lewej są odpowietrzniki. 

Powiedz jaką masz pompę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30
23 godziny temu, czester15.30 napisał:

Następny etap będzie sprawdzanie ciśnienia wstępnego w naczyniach przeponowych. 
Miałeś tak , że ciśnienie mocno rosło ?  

No to widze, ze sam nie dam sobie rady.                                                                                                                                            Ostatnio dopuszczalem wode bodaj w piatek i dzisiaj pomyslalem, ze nawyzszy czas bedzie dopuscic. Idac rano do kotlowni spodziewalem sie poziomu cisnienia ponizej 1bara, a ku mojemu zdziwieniu bylo 1,2 bara wiec nie dopuszczalem A juz moje zdziwienie bylo dopiero, jak przed chwila poszedlem do kotlowni, a tam 2,2 bara !  Teraz sie troche obawiam, czy jeszcze nie wzrosnie do jutra i czy moze to byc niebezpieczne. Sadze jednak, ze zapewne sa zamontowane jakies zawory bezpieczenstwa, ktore przy zbyt wysokim cisnieniu zadzialaja.

10 minut temu, Lutek napisał:

No to widze, ze sam nie dam sobie rady.                                                                                                                                            Ostatnio dopuszczalem wode bodaj w piatek i dzisiaj pomyslalem, ze nawyzszy czas bedzie dopuscic. Idac rano do kotlowni spodziewalem sie poziomu cisnienia ponizej 1bara, a ku mojemu zdziwieniu bylo 1,2 bara wiec nie dopuszczalem A juz moje zdziwienie bylo dopiero, jak przed chwila poszedlem do kotlowni, a tam 2,2 bara !  Teraz sie troche obawiam, czy jeszcze nie wzrosnie do jutra i czy moze to byc niebezpieczne. Sadze jednak, ze zapewne sa zamontowane jakies zawory bezpieczenstwa, ktore przy zbyt wysokim cisnieniu zadzialaja.

Ciśnienie skacze wraz ze zmianą temperatury czynnika c.o.  - brak odpowiedniego wielkiego zbiornika przeponowego w układzie c.o. , lub nieodpowiednie ciśnienie wstępne naczynia przeponowego ,albo uszkodzona przepona w naczyniu przeponowym.

P.S. ciśnienie spadło bo były pewnie bardzo ciepłe dni i czynnik c.o. miał niską temperaturę . 
Jeśli wzrośnie powyżej 3 bar , to zadziałają , o ile zgodnie ze sztuką porobione.

W dniu 28.03.2023 o 16:14, Lutek napisał:

czester15.30 pytales o to, jaka mam pompe.

Moja pompa, to firmy  Saunier Duval, a model: GeniaAir Mono, model HA 10-6 0 - powietrze - woda (pracuje pod napieciem 400V). I do tego jednostka wewnetrzna; GeniaSet Mono - centrala grzewcza FEW 200-6 

13 minut temu, czester15.30 napisał:

Jeśli wzrośnie powyżej 3 bar , to zadziałają , o ile zgodnie ze sztuką porobione.

To moze lepiej troche upuscic wody przed noca, kiedy nie bede mial kontroli ?

Edytowane przez Lutek
8 minut temu, Lutek napisał:

Moja pompa, to firmy  Saunier Duval, a model: GeniaAir Mono, model HA 10-6 0 - powietrze - woda (pracuje pod napieciem 400V). I do tego jednostka wewnetrzna; GeniaSet Mono - centrala grzewcza FEW 200-6 

Masz oddzielny bufor c.o. ?  W tej wieży hydraulicznej to tylko chyba zasobnik c.w.u. z naczyniem wzbiorczym przeponowym 15l. 
Przy buforze powinno być te naczynie. 

10 minut temu, Lutek napisał:

To moze lepiej troche upuscic wody przed noca, kiedy nie bede mial kontroli ?

To spuść na 1,5 bara , będzie zimniej ,to podrośnie do dwóch , nie więcej. 

Tak, w tej wiezy, to zasobnik c.w.u. Jest tez oddzielny bufor wiszacy na scianie, ale on ma tyko 86 L

Jak mozesz, to jeszcze odpowiedz, a dalsza czesc romowy zostawmy na jutro, gdyz chce sie juz polozyc, bom zmeczony. Niedawno wyjechal ode mnie kolega, ktory przywiozl kolumny Liwing Voices do posluchania i porownania z moimi Tannoyami.

Edytowane przez Lutek
4 godziny temu, AudioLand napisał:

Nie, nie mam. Miałem na myśli glikol jako czynnik chłodzący ze źrodła omija PC i w wymienniku schładza wodę podawaną na klimatyzatory w pomieszczeniach, pracują tylko pompy obiegowe. 

To chyba klimakonwektory nie klimatyzatory.  Już takie coś dyskutowałem w innym wątku, tylko tam glikol szedł bezpośrednio na klimakonwektor.  Tak czy inaczej, wychodziło że potrzebny by był dużo większy kolektor niż ten dobrany pod pompę ciepła.

20 godzin temu, TubeAudioMusic napisał:

To kompakt seria WZS, do nowych budynków z pasywnym chłodzeniem i bez inwertera.

Te ceny są kompletnie z kosmosu.  9 kW kosztuje brutto 67 tys zł, a przecież jeszcze montaż i kolektor.  Za taką cenę można całkiem niezły samochód kupić.

Edytowane przez Zbig
40 minut temu, Zbig napisał:

klimakonwektory nie klimatyzatory.

Nope, te drugie: to była modernizacja domu z istniejąca już instalacja grzejnikową. Nie pamietam, ale być może u mnie glikol jest tez podawany bezpośrednio….

9 godzin temu, AudioLand napisał:

Nope, te drugie: to była modernizacja domu z istniejąca już instalacja grzejnikową. Nie pamietam, ale być może u mnie glikol jest tez podawany bezpośrednio….

Ale gdzie w klimatyzatorze jest miejsce, w które można by podać glikol?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.