Skocz do zawartości
IGNORED

Warsztat elektronika

Rekomendowane odpowiedzi

Z dwie dekady temu kupiłem podobne w TME. Najtańsze jakie wówczas było, było wielokrotnie droższe od tego z AliEx...

Te wymienne wymienne końcówki zwą "kamienie"...

Narzędzie rzadko stosowane ale niezwykle przydatne.

Trochę o pomiarach FFT.

Ponieważ wysypało ostatnio z wrzucaniem grafik przedstawiających wykresy FFT z rozmaitych pomiarów chciałby kilka słów o tym.

Poniżej zdjęcie jak u mnie mierzę np. wzmacniacze czy DAC`e. To taki stolik obrotowy z dwoma platformami. Na dolnej komputer i interfejs po lewej. Na górnej leży obiekt pomiaru. 

Zrobiłem takie zdjęcia bo chciałem abyście zwrócili uwagę na okablowanie. Interfejs (QA403) ma od lewej dwa wyjścia w układzie symetrycznym każde (razem 4 gniazda BNC). Po prawej są dwa wejścia w układzie symetrycznym (razem 4 gniazda BNC). Na pierwszym zdjęciu podpięty jest jeden kabel, na drugim dwa wykorzystujące zaletę połączenia symetrycznego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20250407_175409.thumb.jpg.0261f878391a19f8301b522a5a56419d.jpg

Od razu zwróćcie uwagę na poziom zakłóceń przy obu metodach pomiaru.

Tzw. tło jest w przypadku symetrycznego połączenia przynajmniej o 30dB niżej. Oznaczać to będzie o tyleż lepszą rozdzielczość pomiaru.

Na razie tyle. Za chwilę wracam. Starajcie się nie zakłócać wpisami mojego toku wypowiedzi...

Jak powinniśmy przygotować się do publikowania pomiarów? Najpierw należy system skalibrować. U mnie interfejs ma własne kalibrowane i przeliczane przez soft tłumiki. Zawsze jednak musimy ustalić jakiś adekwatny do mierzonych zjawisk poziom tła. Jeśli  mierzymy zjawiska na bardzo niskim poziomie musimy zejść z tłem jak najniżej. W przypadku wejść symetrycznych warto je wykorzystać. 

Sam test własny polegający na spięciu wyjścia z wejściem to tylko wskazanie możliwości karty (interfejsu). Wówczas uzyskiwalne są najniższe poziomy tła. Właściwy auto test wykonujemy z kablami i sondami. Tak jak będziemy dokonywać pomiaru. 

cdn

Poniżej test własny z sondami symetrycznymi:

1q.thumb.png.82a72930dacb9ae06c39361d14e26ac3.png

Tu wprowadziłem akwizycję 10 powtórzeń. Robi się nie po to aby ukryć coś lecz wręcz przeciwnie. Proszę zwrócić uwagę jak uwidacznia się prążek 50Hz i nawet 150Hz:

2q.thumb.png.723a5ccd062dccc77e965afa0be5bfd1.png

A tu dla ciekawości wyłączyłem laptop z sieci:

3q.thumb.png.62a721b8c7f8c297817d8ce3e1caa87f.png

Nastąpiła dalsza poprawa. To sztuczki jakie warto stosować jeśli pozwala na to system pomiarowy. W tym przypadku interfejs jest zasilany z komputera przez USB. Można całość odpiąć od sieci i wyjechać z pomieszczenia zaszumionego...

A jakie to są poziomy? Ten prążek 50Hz to napięcie na poziomie -140dB. Daje to poniżej, uwaga: 100nV. 

Sondy na końcu były zwarte. 

W rzeczywistym pomiarze podłączamy końce sond pod jakieś obwody i będzie zawsze gorzej. 

Tu jakiś wcześniejszy  pomiar czegoś tam:

qq1.thumb.png.9540af1b322d73c76d8677a4551cd9ee.png

Od razu zaskakuje wysoki poziom prążka 50Hz, 100Hz,... To zakłócenia sieciowe. Impedancja do jakiej były podłączone końcówki sond była duża i zwyczajnie zakłócenia sieci właziły do obwodu pomiarowego. 

Czy należy za wszelką cenę z tym walczyć? Nie! W powyższym przypadku mierzone są zniekształcenia przy wymuszeniu generatorem sygnałem 1kHz (ten najwyższy prążek). Również prążki po prawej od pilota  (sygnał z generatora) będą pochodną jakości generatora. 

Z reguły będzie to więcej dla popularnych kart komputerowych (interfejsów).

Takim systemem dysponujemy i nie ma się czego wstydzić. A na dowód, że w rzeczywistości będzie dużo gorzej mamy  tu:

A3.thumb.png.540e86e7312074195cd72764f978e8e4.png

To jakiś zupełnie przyzwoity wzmacniacz poddany testom zniekształceń intermodulacyjnych. 

Jak widać poziom tła wzrósł do -120dB...

Zapraszam do pytań i dyskusji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

14 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Poniżej test własny z sondami symetrycznymi:

Ukryta Zawartość

Tu wprowadziłem akwizycję 10 powtórzeń. Robi się nie po to aby ukryć coś lecz wręcz przeciwnie. Proszę zwrócić uwagę jak uwidacznia się prążek 50Hz i nawet 150Hz:

2q.thumb.png.723a5ccd062dccc77e965afa0be5bfd1.png

A tu dla ciekawości wyłączyłem laptop z sieci:

3q.thumb.png.62a721b8c7f8c297817d8ce3e1caa87f.png

Nastąpiła dalsza poprawa. To sztuczki jakie warto stosować jeśli pozwala na to system pomiarowy. W tym przypadku interfejs jest zasilany z komputera przez USB. Można całość odpiąć od sieci i wyjechać z pomieszczenia zaszumionego...

No popatrz a w Ameryce chcieli to nawet opatentować

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

A to różnie. Z reguły robiłem sam ale od jakiegoś czasu (pękł mi kamień do zaciskarki jaką chwilę wcześniej dyskutowaliśmy) kupuję na AliEx... Są dobrze zaprawione. Końcówki (sondy) zawsze sam. 

Aby zamknąć temat sond do analizatora FFT.

Z jednej strony wejścia na interfejs. Od razu dodam, że z reguły w aparaturze pomiarowej jeśli występują złącza BNC to są one połączone korpusami ze wspólną masą. Tak jest i tu. 

Do BNC jest zaprawiony kabel 50 omów ale z tych cieńszych (tu akurat popularny i znakomity RG316). Cieńszy bo wygodniej nim manipulować. Do tego jest sprężysty, nie zapętla się i nie łamie.

Kable dla wejść różnicowych prowadzi się obok aby nie tworzyły szkodliwej powierzchni. Opcją jest zastosowanie skręconych żył w jednym ekranie. 

Z drugiego końca, od strony sond wygląda to następująco (zastosowane złącza to SMA):

Ukryta Zawartość

Od lewej wtyczki SMA męskie są wkręcone w gniazda. Gniazda są umocowane w płytkę przewodzącą aby korpusy były na masie. Z drugiej strony gniazda ponownie mają zakończenia żeńskie w które wkręca się wtyki męskie. Tym razem te wtyki po prawej są już zakończone "sondami". W tym przypadku są to krótkie (to już element nie ekranowany całego toru pomiarowego) kabelki zakończone tu wtykami i gniazdami GoldPin. Można to zakończyć kabelkami do lutowania albo standardowymi wtyczkami audio,...

Z płytki masowej mocującej gniazda wychodzą jeszcze kabelki. Pozwalaną one na jeszcze skuteczniejsze eliminowanie zakłóceń (obniżenie tła) poprzez odpowiednie podłączenie do obwodu badanego. To mogę pokazać w następnym wpisie. 

Poniżej elementy  SMD jakich używam:

20250410_091535.thumb.jpg.d7c8f26aee058069792e58b114a9049d.jpg

Proszę zwrócić uwagę na wtyczki męskie (widać korpus, trzpień środkowy i tuleję), że mają różne średnice od strony wejścia kabla koncentrycznego (moletowane). W gnieździe płytki jest wkręcona wtyczka z mniejszą średnicą. Łatwiejsze do konfekcjonowania są te o większej średnicy ale to szczegół. W razie czego proszę pytać.

Bardziej po prawej leży złącze przejściówka męsko-żeńska (z gwintem). Jak jest trudność z mocowaniem kabelków do trzpienia i pewne osadzenie w korpusie to taka przejściówka załatwia sprawę; ode strony żeńskiej wtyka się po prostu dopasowany średnica żyły drucik-kabelek i załatwione... Jak się tym nie szarpie to stabilność jest wystarczająca.

Koszt takich złącz SMA na AliEx.. to grosze. Są nadzwyczaj znakomicie wykonane. Kupuje się to na garście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7

Witam kolegów  zamieszczam obrazek pomocniczy dla osób które się zaopatrzyły w płytkę wspomagającą pomiar tranzystorów SMD.  Jest to tylko przykład  bo układ nóg w tranzystorach 6 nóżkowych nie jest wyczerpany.   Pozdrawiam  Bodo_z

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czesc

Mam pytanie o stolik podgrzewany do lutowania smd .

Nie mam z takim ustrojstwem żadnego doświadczenia .

O ile jeszcze 1206 dam rade jakoś polutować to mniejsze już katastrofa.

A marzy mi się samodzielne polutowanie np LT3042 .....

Wiec może taki stolik +mikroskop ? Dobrze kombinuję ?

Jak to-to działa , jak się obsługuje , co jeszcze trzeba? 

Jakieś konkretne typy -ale tak żeby nie stracić fortuny?

Do użytku raczej okazjonalnego ...

Co polecicie ?

Linki mile widziane

Z góry dzięki .

20 minut temu, Scott L.F. napisał:

Mam pytanie o stolik podgrzewany do lutowania smd .

W zasadzie nie masz wyboru. Tanie to chińskie:

Ukryta Zawartość

O dziwo, oba równomiernie podgrzewają płytę. Stabilizacja temperatury również OK. 

Ten mniejszy olewa bezpieczeństwo bo sieć podłączona jest złączem modelarskim... ale da radę przeżyć...

Ten mniejszy jest nawet bardziej funkcjonalny do PCB od większych. I tak podgrzewa się punktowo pod scalakiem.  Tym większym można sobie łapska poparzyć. Większego używam  również do podgrzewania kuwety z trawiszczem do PCB.  Ale zapomniałem, że robicie takie inne PCB... w Chinach... 🙂

Ogólnie bardzo użyteczne sprzęta. Niemniej jak ze wszystkim trzeba nabrać praktyki. Osobiście, właśnie na tym lutowałem również LT3042... a to sprawa niełatwa... 

... niełatwa jak się robi DIY PCB. Bo na chińskich płytkach to nawet procesory 128 pin w rastrze 0,4 lutuję z palcem w d...

34 minuty temu, Scott L.F. napisał:

+mikroskop ? Dobrze kombinuję ?

Mi np. nie podpasował mikroskop. Po pierwsze; był nieustawny. Po drugie; jest ze mną coś takiego, że źle mi gapić się gdzie indziej niźli manipuluje... Z tego powodu mam całe pudło różnorodnych lup i okularów. Jakoś tą drogą poszedłem...

Wysyłka z Polski:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Mi np. nie podpasował mikroskop.

A to był cyfrowy czy analog dwa okulary z poprawną głębia? Bo mam cyfrowa zabawkę jakąś chińska za 2 stówki, pojedyncze elementy się tym ogarnie czy napis odczyta ale złożyć coś większego to średnio widzę i tak myślę czy by nie kupić sensownego póki chińczyki jeszcze do Europy sprzedają.

Przyzwoity o wystarczającym polu widzenia; również z kamerką. 

Problem polegał na tym, że na biurku musiał stać w poprzek (prowadnice). Totalnie nieustawny (u mnie). Są takie z mocowaniem zginającym się na zawiasach, bardziej ustawne ale podobno z czasem ruszające się na tym zawiasie.

Natomiast przez mikroskop fajnie się patrzy statycznie. Ale o tym już tu mówiliśmy, jedni wolą okular dający efekt przedłużenia osi widzenia oczu, inni wolą być robotami "zdalnie" manipulując swoimi mackami... 

28 minut temu, Daniel_68412 napisał:

póki chińczyki jeszcze do Europy sprzedają.

Sądzę, że to się zacieśni. A i nasi żółci bracia, widzę, obniżają promocyjnie ceny. 

Witam kolegów ja posiadam takie cudo jak na obrazku, też nie sięgam po elektroniczne gadżety. Powód jest prosty  kamerki które można kupić za niewielkie pieniądze  nie nadają się by przy ich pomocy lutować , a tylko by obejrzeć jaki jest symbol na elemencie ewentualnie da się obejrzeć luty już wykonane i to tylko wtedy gdy uda się dobrać tak oświetlenie i ogniskową by było coś widać. A nie same odblaski które nie dają pewności czy się udało. Widziałem takie które mają kamerę stereoskopową i okulary elektroniczne 3D ,ale to jest drogie!!!! i nikt do zabawy  w diy sobie takiego cuda nie kupi.

Za to lupa nagłowna daje radę bo mogę swoje kiepskie oczy uzbroić w okulary w których używam na co dzień a lupą wzmacniam wzrok w monecie gdy muszę ustawić element  mały lub z dużą ilością cieniutkich nóżek a po podniesieniu soczewki spokojnie rozejrzeć się po stole by znaleźć co i potrzeba w danej chwili. Na przykład lutownica czy cynę. Albo jakie 0805.

Lupę używam już z 8 lat i sobie chwalę, oczywiście baterie i lampka poszły won, po 3 dniach bo za ciężkie były i tendencyjnie daszek lądował na nosie . Teraz światełko by się przydało ale jakieś lekkie źródło światła a bateria na kablu w kaburze by nie krępowała ruchów głowy.
        pozdrawiam  Bodo_z              Ps.          takie cuda tylko na allegro 

Ukryta Zawartość

lupa na głowę.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wszystko fajnie do czasu kiedy nie trzeba używać silniejszych okularów

Te wtedy ratują sytuacje

Ukryta Zawartość

Trochę się w nich wygląda jak kosmita z czułkami 🙂 

Po bokach przy zawiasach mają regulację ostrości dla każdego oka z osobna

Ukryta Zawartość

Cześć Dziewczyny, cześć Chłopaki!

Dzisiaj coś o miernikach LCR zwanych błędnie "mostkami". W każdym razie o tych dokładniejszych.

Jakie są różnice fajnie wyjaśnił Piotr Górecki w najnowszym filmie:

Ja przedstawiam najtańszy z tych "porządnych" ZT-DQ..

Na foto obok starego profesjonalnego CHY41R.

Ukryta Zawartość

AS oczywiście zniekształcił fotografię. Ale reklamy zawsze bez zarzutu... Tak się traktuje użytkowników 😞

O takich "mostkach" możemy porozmawiać.

Dawno temu dyskutowaliśmy tu o multimetrach. Poddałem krytyce, że nie używa się wyświetlaczy "świecących"  jako wyraźnych. Oczywiście jak to bywa dostałem od jakiegoś znafcy po głowie; że to niepotrzebne, itd... Tu macie przykład jakości odczytu 🙂

Producenci już (nareszcie) poszli po rozum do głowy. 

Powiedzmy sobie jasno, jak coś nie świeci wyświetlaczem i nie ma akumulatora to jest starym rzęchem...

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, ASURA napisał:

Wszystko fajnie do czasu kiedy nie trzeba używać silniejszych okularów

Te wtedy ratują sytuacje

Ukryta Zawartość

Trochę się w nich wygląda jak kosmita z czułkami 🙂 

Po bokach przy zawiasach mają regulację ostrości dla każdego oka z osobna

Dasz linka gdzie kupić te okulary ?

Ukryta Zawartość

12 godzin temu, Darek67 napisał:

Dasz linka gdzie kupić te okulary ?

Poszło na priv, ja to wręcz przepłaciłem

Wszystkiego najlepszego w święta wielkanocne i pasującej bety.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bodo_z
W dniu 18.04.2025 o 18:33, Grzegorz7 napisał:

Ja przedstawiam najtańszy z tych "porządnych" ZT-DQ..

Na foto obok starego profesjonalnego CHY41R.

Ukryta Zawartość

AS oczywiście zniekształcił fotografię. Ale reklamy zawsze bez zarzutu... Tak się traktuje użytkowników 😞

O takich "mostkach" możemy porozmawiać.

Miałem czekać na recenzję Piotra Góreckiego, ale bardzo bym chciał poznać Twoją @Grzegorz7 opinię na temat tego LCR ZOYI, bo cena atrakcyjna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez namor

Na początku byłem sceptyczny. 

Ale po sprawdzeniu na kilku elementach pojawiła się nadzieja.

Po wyzerowaniu sondy (Kelwina) wskazania są nadzwyczaj precyzyjne! Sprawdziłem na rezystorach wzorcowych 0,01%. I z takim "błędem" były  wskazania. Nadzwyczajny wynik. Oczywiście na rozsądnych zakresach częstotliwości. 

Zalety:

- Zgrabny.

- Wyświetlacz świecący (4 stopnie). Wyśmienita widoczność pod kątem. 

- Szybkie włączanie i wyłączanie. Mam kilka przyrządów pomiarowych i czasami o pomstę do nieba woła szybkość ładowania systemu. Tu jest to przyjemnie szybkie.

- Akumulator ładowany przez USB C. Wytrzymuje długo. Przez USB również łatwa aktualizacja.

- Bardzo łatwa, intuicyjna obsługa. 

- Czterozaciskowy przez co na długiej sondzie da radę dobrze mierzyć. 

- Dobierane napięcie pomiarowe. Umożliwia to np. pomiary w układzie tak aby nie było wpływu złącz półprzewodnikowych. 

- Możliwość kalibracji na dziesiętnych wartościach. Mam nadzieję, że jest to uwzględniane w wyniku. Ja jedynie kalibracją wyzerowałem sondę (na wartość 0) i to zadziałało.

Wady:

- Przyciski gumowe o dużym skoku.

Jeszcze nie rozkręcałem więc nie wiem czy ma dobre wnętrze... 😉

Ja mam wersje do 100kHz i z pomiarem Rwej ogniw (nie używałem).  

Ogólnie godzień polecenia!

Oczywiście tego typu mostki wymagają od mierzącego pewnej znajomości zasad i zjawisk. Przy auto pomiarach mostek sam dobiera obwód zastępczy (szeregowy lub równoległy) co jest wg. mnie błędem. Trzeba wyłączyć tę automatykę. Ponadto ze zrozumieniem trzeba dobierać zakres częstotliwości. To nawet temat na dłuższe wyjaśnienie. 

Jeszcze dodam, że operowałem mostkami kilkukrotnie droższymi. Nie ma sensu przepłacać! Wynika to z natury takich pomiarów. A ta natura to duża zmienność odczytów w zależności od częstotliwości pomiarowej. Jak się nie rozumie tych zjawisk to brnięcie w dokładność (wyższa cena) nie ma sensu.

Warto kupić wersję z sondą Kelvina. Zakres 100kHz tylko dla obserwacji zjawisk wpływu parametrów rozproszonych. Jak mały budżet to w audio można się bez tego obejść.

Edytowane przez Grzegorz7

W temacie RLC, przypadek z ostatnich dni - sterownik czujnikow parkowania z leciwego auta, objaw taki ze czujnik na cofaniu od czasu do czasu wariowal i informowal ze jest przeszkoda, pomiary na plytce zwyklym multimetrem wszystkie kondensatory sa ok, po wyjeciu T4 tez wszystko ok i ESR miescily sie w tolerancji, przy uzyciu CEM 9935 kondensator 10uF/16V powierzchniowo montowany, na 1khz jeszcze wyglada w miare normalnie (mimo dosc wysokiego esr) to na 100hz juz widac uszkodzenie. Nowy odpowiednik mial 1.5R i 3R. Na poczatku bylem dosc sceptyczny i nawet nie chcialem ich demontowac. Po wymianie problemy ustapily.

Ukryta Zawartość

1000049113.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Daniel_68412

Mi najbardziej pasuje "luneta" jak w załączniku. Chińczyk reklamował jako odchylaną lupę do okularów. Nawet szczęki zaopatrzył w silikonowe nakładki by nie niszczyć okularów. Jakoś już drugiego dnia znalazłem w domu to brązowe "coś" i od tamtej pory najbardziej mi pasuje to właśnie rozwiązanie: zakładam nad okularami ale soczewka lupy sięga dolnej krawędzi szkła okularowego i nie przesłania więcej niż 1/3 szkła okularów. W ten sposób w dowolnej chwili mogę spojrzeć tak ogólnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.04.2025 o 10:18, Daniel_68412 napisał:

CEM 9935

Przepraszam że przeszkadzam, ale chciałem tylko powiedzieć, że CEM 9935 to dobry miernik.

Oprócz CEM 9935  (długo zastanawiałem się nad wyborem) mam też testery z Allegro RLC LCR-T4 i ich pochodne.

W zależności od naładowania baterii, pokazują co chcą. Ten CEM 9935 w mojej opinii jest miarodajny.

Do Twoich propozycji się nie odniosę, bo ich nie miałem, ale szanuję wybór.

Mam też Peak Design ESR70 - wskazania podobne do CEM

O miarodajności w pomiarach mostkowych to można podyskutować...  😉

W szczególności zależności tychże od częstotliwości...

Ale to taka specyfika realnych elementów i metod pomiarowych. 

Mając do czynienia z całym arsenałem metod i przyrządów do pomiarów LRC stwierdziłem tylko, że nie warto inwestować 1800zł w mostek elektroniczny, Wystarczy taki za 350zł. Efekt dla amatora będzie absolutnie taki sam!

Zaś z testerów nie ma co szydzić. To również przydatne przyrządy. 

A ten CEM to rzeczywiście przyzwoity przyrząd jak większość tego typu "mostków".  Wszak Daniel dzięki takim przyrządom mierzy kondensatory a nie ich słucha... 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi