Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, lis1984 napisał:

Czym się dzieli?? Powtórz bo nie dowierzam 

Pisze np. jak gra SansuiX AU70 z pre Sansui C-2301.

Przemek po co te złośliwości?

7 godzin temu, LJ3 napisał:

Dlaczego? Sadzisz, ze lampowe wzmacniacze są "pancerna" na zwarcia? 

Dlatego, że przez lampę nie popłynie większy prąd niż prąd biasu.
Wzmacniacz lampowy można traktować jako źródło prądowe a tranzystorowy w klasie AB jako napięciowe. To duże uproszczenie, ale spalić wzmacniacz lampowy wcale nie jest tak łatwo.

A już na pewno nie po przez podłączenie 4ohm zamiast 8ohm.

Edytowane przez Kalasanty Ciaputko
Literówka

Jeśli ktoś będzie miał problemy z tym że ma kolumny o dużym dołku impedancyjnym i standardowa wersja trafa nie radzi sobie z tym mam opracowane i sprawdzone trafa do klona pod 4 ohm . Jeśli ktoś chce trafa do porównań , też jestem otwarty , nie muszą być to trafa tylko do klona , mogą być pod np 300b se  których też już trochę nawijam.

Wczoraj podłączyłem swoje stare kolumny Visatona Alto III C z modyfikacjami 4 Ohm. Co prawda na krótko, dmuchając na zimne, ale faktycznie grały i nic się nie wydarzyło. Było trochę ciszej. Po testuję sobie takie połączenie później. Choć te kolumny nie oddają dźwięku jaki wytwarza ten wzmacniacz.

3 godziny temu, CondraDD napisał:

(...)  te kolumny nie oddają dźwięku jaki wytwarza ten wzmacniacz.

Końcówka AU70 jest zupełnie przezroczysta i usłyszy się to wszystko co potrafi przekazać od siebie źródło, preamp i kolumny. Ich słabości od razu są zauważalne, a przy ich zamianie od razu to słychać w dźwięku.  

7 godzin temu, LJ3 napisał:

Końcówka AU70 jest zupełnie przezroczysta i usłyszy się to wszystko co potrafi przekazać od siebie źródło, preamp i kolumny. Ich słabości od razu są zauważalne, a przy ich zamianie od razu to słychać w dźwięku.  

Uspokój się... proszę! Już wszyscy wiemy że ci się podoba. Nam też raczej.

19 godzin temu, tomant napisał:

Uspokój się... proszę! Już wszyscy wiemy że ci się podoba. Nam też raczej.

Jestem spokojny. A .... Prosić zawsze można. 

Im dłużej gra tym jest lepiej. 

Edytowane przez LJ3

Koledzy ja zarzucam projekt wiec jakby ktoś chciał mam na sell idealną parkę 6AN8A dobrana przez kolegę Mariusza.

65a10abc4442235930edeef05c29d9ca.jpg
c5b87d44a311e927db45ac6e9c0a1401.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

nowe/uzywane? jak na oko mam oceniać to po przypalonych nóżkach na używki wyglądają,  parametry - np. transkonduktancja dla poszczególnych sekcji to która z tych liczb?

Edytowane przez januszowe

Nooo, przyszło... niech z godzinkę się posezonuje i zobaczymy (eee... usłyszymy) jak to gra. 
Lampy od SinusAudio 6P14P-ER i Philips 6AN8A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_6276.jpeg

IMG_6275.jpeg

IMG_6273.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, januszowe napisał:

ile za lampy dałeś?

Cóż, jak od SinusAudio to wiadomo, że sporo - przez eBay z Rumunii, Litwy, Estonii spokojnie można sporo taniej i również dobierane - kupowałem - bez problemu bo to EU, spoza EU to też bez większego problemu ale nasza poczta haracz pobiera i trwa to znacznie dłużej.
Mam też drugi komplet - mocy z Rumunii i 6AN8A produkcji RCA kupione w USA też przez e-bay - właśnie w piątek przyszły.

W tej chwili przedwzmacniacz i DAC to Audiolab 6000A w trybie Pre only. Co dalej to się zobaczy ale mam pewne pomysły na upgrade (może zasilacz od SinusAudio i Pre od zestawu RS tylko płytkę muszę zaprojektować i zamówić, zobaczymy, zobaczymy) jednak teraz mam jeszcze rozgrzebane kilka innych projektów DIY wiec tutaj skorzystałem z roboty IGS a ciąg dalszy z AU to pewnie na jesieni.

Niniejszym chciałbym podziękować Igorowi @igsaudio za pomoc i załatwienie tematu a było trochę nietypowo. Naprawdę niezłe wykonanie i fajny pomysł z tą dechą. 

PS. Ale ten SansuiX wymiata - dobrze nagrane i zrealizowane nagrania brzmią jeszcze lepiej a te słabiej niszczy i obnaża bezlitośnie ich niedoróbki. 

8 godzin temu, Inmark napisał:

PS. Ale ten SansuiX wymiata - dobrze nagrane i zrealizowane nagrania brzmią jeszcze lepiej a te słabiej niszczy i obnaża bezlitośnie ich niedoróbki. 

Zgadzam się z tym co napisane. 

Warto pobawić się z doborem pre do tej końcówki SansuiX AU70. Można uzyskać niesamowite efekty. Zabawa będzie trwała, gdyż mamy sporo pre-ampów w dyspozycji. 

SansuiX AU70 gra przeźroczyście i pokazuje każde wstawione elementy toru i pokazuje ich cechy. 

Po zamianie pre Sansui na pre Nakamichi dźwięk przesunął się bardzo w dół pasma. Basy i średnica uwypukliły się bardziej. Pre Nakamichi gra mocnym dołem. Ze zmianą pre z Sansui na Nakamichi musiała nastąpić zmiana głośników, z grających mocnym dołem na  grające jaśniej. Źródło i kable bez zmian. 

22 minuty temu, LJ3 napisał:

Po zamianie pre Sansui na pre Nakamichi 

Kolego,

Ja poproszę o bardziej konkretnie - Nakamichi ale jaki konkretnie model. 
Bardzo Was proszę, podawajcie dokładnie o jakim sprzęcie mowa 🙂 

Pozdro

2 godziny temu, Inmark napisał:

Kolego,

Ja poproszę o bardziej konkretnie - Nakamichi ale jaki konkretnie model. 
Bardzo Was proszę, podawajcie dokładnie o jakim sprzęcie mowa 🙂 

Pozdro

Nakamichi CA-5E

W dniu 15.04.2023 o 13:55, Inmark napisał:

Mam też drugi komplet - 6AN8A produkcji RCA kupione w USA

Wymieniłem sterujące Philips na RCA i... nie mam złotego ucha ale jakoś mi tak milej teraz to gra 🙂

Koleżanki, Koledzy,
Robić, składać, kupować klona AU-70 - zabawy i przyjemności po pachy.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, Inmark napisał:

Robić, składać, kupować klona AU-70 - zabawy i przyjemności po pachy.

Ukryta Zawartość

Uwaga

Po wygraniu lamp przez ok. 100 h. 

Ukryta Zawartość

Jeszcze dla zainteresowanych - lampy 6AN8 trafiają się na ebay, ja kupiłem produkcji RCA i jak wspominałem dogadują się doskonale z ruskimi mocy 😉 
Ja kupiłem te 

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.ce964e26b3c9ef297e61d4d42d4b4be6.png

W tej chwili widzę kolejną potencjalnie ciekawą parę 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  ale wiecie, gwarancji nie ma, trzeba bazować na opiniach o sprzedawcy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, januszowe napisał:

To czy lampy firmy Philips czy RCA nie ma wpływu na dźwięk. 

Ja tam nie wiem, ale słysząłem o takich co słyszą róznicę w kolorze obwoluty izolacyjnej na kondensatorach filtrujacych za prostownikiem w zasilaczu 😄 Więc jakby mogła nie miec wpływu tak diametralna róznica jak producent lampy 😄 

1 godzinę temu, januszowe napisał:

To czy lampy firmy Philips czy RCA nie ma wpływu na dźwięk. 

... jak najbardziej zgoda.

Z jednym małym zastrzeżeniem, że konstruktor tak dobrał lampy, żeby ich punkt pracy był w zasadzie identyczny.

Poza tym są różne  wersje danej lampy, np GT, WGT, etc, które mają trochę inne pojemności międzyelektrodowe i stąd mogą wystąpić różnice w odbiorze dźwięku- w założeniu, że system jako całość jest w stanie te zmiany przekazać.

Oczywiście każdy statystyczny konsument taki system posiada i wyraźnie słyszy, że te czerwone kondensatory grają lepiej, a uznane powszechnie bańki, chociaż z lekka brandowane też podobnie😊.

Czasem warto jest zajrzeć do literatury i ocenić czy lampa ma punkt pracy w... optymalnym punkcie pracy.

Poza tym to zabawa, konstruujmy.

Optymalny punkt pracy to też uproszczenie. Zależy do czego ma być optymalny: np. ze względu na wydajność prądową, oczekiwane wzmocnienie, najmniejsze zniekształcenia itp. Nieraz nie do końca prawidłowy punkt pracy, może dać efekt którego oczekujemy, albo taki który będzie dla ucha ciekawszy.

Dużo większe zmiany i od razu, bardzo zauważalne, są od zastosowanego pre.  Źródła dźwięku też sporo zmieniają. 

Sprawdzone! 

Zabawa trwa. 

2 godziny temu, tomant napisał:

Optymalny punkt pracy to też uproszczenie. Zależy do czego ma być optymalny: np. ze względu na wydajność prądową, oczekiwane wzmocnienie, najmniejsze zniekształcenia itp. Nieraz nie do końca prawidłowy punkt pracy, może dać efekt którego oczekujemy, albo taki który będzie dla ucha ciekawszy.

... zgadzam się w całej rozciągłości.

Z jednym 😊 małym zastrzeżeniem, że przeciętny konstruktor dobierze  GO mając na względzie możliwie małe zniekształcenia.  Dla mnie to priorytet. W sumie chyba najbardziej chodzi o to, żeby wzmacniacz grał możliwie czysto.  

Metoda dobierania punktu pracy z tabeli sprawdzi się w przypadku robienia czegoś względnie przeciętnego, bez większych oczekiwań na doznania akustyczne. Jak ma być lepiej to zaznajomienie się z charakterystykami  i wyciąganie wniosków nie zawadzi. 

Akurat dzisiaj udało mi się zmusić sterującą AC2 do zdjęcia kocyka z głośników. Przy tabelkowym ustawieniu było miło, ale czegoś brakowało- przejrzystości w porównaniu do innych własnych wyrobów. Dopiero zmiana prądu i napięcia w okolice wartości maksymalnych dała oczekiwane rezultaty. Jest i miło i sporo słychać, sybilanty się schowały.

23 godziny temu, Inmark napisał:

Ja tam nie wiem, ale słysząłem o takich co słyszą róznicę w kolorze obwoluty izolacyjnej na kondensatorach filtrujacych za prostownikiem w zasilaczu 😄 Więc jakby mogła nie miec wpływu tak diametralna róznica jak producent lampy 😄 

Największe znaczenie przy odsłuchu ma to czy się słucha na stojaco , siedząc czy też kucając ...

3 godziny temu, 2w1 napisał:

Największe znaczenie przy odsłuchu ma to czy się słucha na stojaco , siedząc czy też kucając ...

W dniu 19.04.2023 o 12:59, Inmark napisał:

Żarty żartami.

Pytam na poważnie, czy kolor obwoluty izolacyjnej, na kondensatorach filtrujących za prostownikiem w zasilaczu, nie zależy od firmy, która robi te kondensatory? 

Ze zmianą kondensatorów, lamp, czy nawet kabli sporo można zmienić w dźwięku. 

Czy odnosi się to do  filtrujących nie wiem. 

Edytowane przez LJ3
8 godzin temu, 2w1 napisał:

To oczywiste, poza tym inne będzie brzmienie siedząc na kanapie a inne na fotelu typu uszak. Powiesi się zasłony z  grubszego materiału czy panele tapicerowane na ścianie, przestawi układ mebli czy umiejscowienie głośników i już się zmienia odbiór brzmienia. To są rzeczy które wpływają o wiele bardziej na brzmienie niż kable czy kondensatory super wypasione. Oczywiście że jak mamy słaby system, to żadne cuda przestawianie mebli niewiele pomoże. Jeśli ktoś rzeczywiście jest audiofilem, to powinien zacząć od odpowiedniego zaprojektowaniu pomieszczenia. Ten sam system w dwóch rożnych pomieszczeniach potrafi brzmieć zupełnie inaczej. To czy ściany są tynkowane tradycyjnie, czy jest np. płyta GK, czy sufit jest podwieszany z pustą przestrzenią. To czy podłoga jest na wylewce betonowej, czy jest drewniana na legarach czy jest wełna miedzy legarami czy pusto, wszystko ma znaczenie. Na pewno warto od tego zacząć i zamiast sporą kasę przeznaczać na drogie kable czy inne gadżety, lepiej przeznaczyć na odpowiednią adaptację pomieszczenia.            

3 godziny temu, Roman_66094 napisał:

To oczywiste, poza tym inne będzie brzmienie siedząc na kanapie a inne na fotelu typu uszak. Powiesi się zasłony z  grubszego materiału czy panele tapicerowane na ścianie, przestawi układ mebli czy umiejscowienie głośników i już się zmienia odbiór brzmienia. To są rzeczy które wpływają o wiele bardziej na brzmienie niż kable czy kondensatory super wypasione. Oczywiście że jak mamy słaby system, to żadne cuda przestawianie mebli niewiele pomoże. Jeśli ktoś rzeczywiście jest audiofilem, to powinien zacząć od odpowiedniego zaprojektowaniu pomieszczenia. Ten sam system w dwóch rożnych pomieszczeniach potrafi brzmieć zupełnie inaczej. To czy ściany są tynkowane tradycyjnie, czy jest np. płyta GK, czy sufit jest podwieszany z pustą przestrzenią. To czy podłoga jest na wylewce betonowej, czy jest drewniana na legarach czy jest wełna miedzy legarami czy pusto, wszystko ma znaczenie. Na pewno warto od tego zacząć i zamiast sporą kasę przeznaczać na drogie kable czy inne gadżety, lepiej przeznaczyć na odpowiednią adaptację pomieszczenia.            

To oczywista oczywistość dla kogoś, kto słucha już przez lata. 

@ 2w1 adresował wpis do sportowców w czasie ćwiczeń. 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi