Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

@K8v8MDaj mu trochę pograć zanim zdecydujesz się sprzedać. Lampa musi się wygrzać zanim zacznie dobrze grać. Jakie masz trafa? Masz jakieś zdjęcia "bebechów"?

3 godziny temu, gienexxx7 napisał:

Początkowo pisał, że będą do 2 tyg. a czekam już ponad miesiąc. 

Aha, czyli już zamówiłeś tylko dostawa się przedłuża.
Dzwoniłeś? Ja zadzwoniłem jak minął termin żeby zapytać kiedy będą. I za parę dni były.

Edytowane przez GarbataPoczwara
11 minut temu, GarbataPoczwara napisał:

@K8v8MDaj mu trochę pograć zanim zdecydujesz się sprzedać. Lampa musi się wygrzać zanim zacznie dobrze grać. Jakie masz trafa? Masz jakieś zdjęcia "bebechów"?

Aha, czyli już zamówiłeś tylko dostawa się przedłuża.
Dzwoniłeś? Ja zadzwoniłem jak minął termin żeby zapytać kiedy będą. I za parę dni były.

Dzwoniłem już kilka razy. Jutro znów zadzwonię.

Przy okazji się upewnię, te punkty pomiarowe na płytce końcowej @MariuszElektronik to są tylko rozwierane w momencie pomiaru biasu a w trakcie normalnej pracy wzmacniacza muszą pozostać zwarte?

Edytowane przez gienexxx7
4 godziny temu, gienexxx7 napisał:

Początkowo pisał, że będą do 2 tyg. a czekam już ponad miesiąc. 

Złożyłeś u mnie zamówienie i czekasz ponad miesiąc i dzwoniłeś ?? 

Edytowane przez lis1984
5 minut temu, lis1984 napisał:

Złożyłeś u mnie zamówienie i czekasz ponad miesiąc i dzwoniłeś ?? 

Tak, np. wczoraj dzwoniłem. Mówiłeś, że pakujesz i wysyłasz i dostanę info z InPost. Nic nie przyszło. Zamawiałem i płaciłem na początku roku. Mogę odkopać wiadomości jeśli jest taka potrzeba. W mailu mam - "Czas oczekiwania do 14 dni. Pozdrawiam".

Sprzedałem tych traf ponad 1700 szt i wszyscy je otrzymali ,  jeśli zamówiłeś i nie otrzymałeś musiało dojść do jakiegoś nie porozumienia . Nie dzwonił do mnie nikt dzisiaj .

Sprawa wyjaśniona , źle zaadresowana paczka , mój błąd . Jeden z klientów dostał dwa komplety ... Kolejne trafa wysyłam jutro .

W ramach sprostowania , kolejki na trafa jako tako nie ma , 14 dni to czas na bieżącą produkcję , wyschnięcie itp.

Z moje nie dopatrzenie przepraszam 

3 minuty temu, lis1984 napisał:

Sprawa wyjaśniona , źle zaadresowana paczka , mój błąd . Jeden z klientów dostał dwa komplety ... Kolejne trafa wysyłam jutro .

W ramach sprostowania , kolejki na trafa jako tako nie ma , 14 dni to czas na bieżącą produkcję , wyschnięcie itp.

Z moje nie dopatrzenie przepraszam 

Dzięki. Czekam.

2 godziny temu, GarbataPoczwara napisał:

mu trochę pograć zanim zdecydujesz się sprzedać. Lampa musi się wygrzać zanim zacznie dobrze grać. Jakie masz trafa? Masz jakieś zdjęcia "bebechów"?

Fakt że im dłużej słucham tym bardziej mi się podoba. Już sam fakt że potrafię słuchać dłużej niż kilkanaście minut ciągiem oznacza że to wyjątkowy sprzęt. 

Na tę chwilę mój pogląd jest taki że niektóre rodzaje muzyki dostają blasku i brzmią super. Inne dla mnie są trudne w odbiorze.  

Akurat dobrze gra z muzyką którą lubię najbardziej. No zobaczymy jeszcze, ale raczej jestem za tym by coś innego kupić za te pieniądze.  

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, lis1984 napisał:

Sprzedałem tych traf ponad 1700 szt

Zgodnie z tym, co pisałeś na forum (post #92), nawijasz jeden transformator 30 godzin. Czyli pracując przez wszystkie dni robocze, możesz nawinąć 5 szt. miesięcznie.

Dzieląc 1700 szt. przez 5 wychodzi 340 miesięcy, czyli ponad 28 lat

Coś tu się nie zgadza. 

59 minut temu, januszowe napisał:

1700 szt. Gratuluje, pewnie z innymi producentami liczba klonów przekroczyła 1000 szt. To bardzo dobry wynik.

Projekt się mocno rozrósł , myślę że można śmiało założyć iż 1000szt tych wzmacniaczy powstało w różnych wariantach .

28 minut temu, igsaudio napisał:

Zgodnie z tym, co pisałeś na forum (post #92), nawijasz jeden transformator 30 godzin. Czyli pracując przez wszystkie dni robocze, możesz nawinąć 5 szt. miesięcznie.

Coś tu się nie zgadza. 

Widzisz , to były ciężkie dwa lata , przez które nabyłem kilka nawijarek , nie wszystko wykonuje też sam , trochę się zmieniło. Tak nawiasem mówiąc nie dało Ci do myślenia to jak rozmawialiśmy kiedyś przez telefon i powiedziałem Ci że kupuje blachy jednorazowo na palecie po jednej tonie??  Do tych 1700 dolicz sieciowki , trafa do innych wzmacniaczy , 300b , 2a3 , el 34 itp.

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, lis1984 napisał:

Sprzedałem tych traf ponad 1700 szt i wszyscy je otrzymali

To jednoznacznie stanowi o trafach do Sansui AU70.
Aby Twoje obliczania się zgadzały, musiałbyś zatrudnić ponad 10 osób w ciągu ostatniego roku. Nie sądzę. 
Może lepiej przyznać, że to było 170 a nie 1700? 😉 No dobra, 200 szt. hehe. 

Edytowane przez igsaudio
Godzinę temu, igsaudio napisał:

Coś tu się nie zgadza. 

oraz

14 minut temu, igsaudio napisał:

To jednoznacznie stanowi o trafach do Sansui AU70.
Aby Twoje obliczania się zgadzały, musiałbyś zatrudnić ponad 10 osób w ciągu ostatniego roku. Nie sądzę. 

Ale wiesz, że transformatory mogą być impregnowane, wygrzewane, malowane, schnięte równolegle? Myślę, że rozsądne jest założenie, że produkcja poprawnie wykonanej kopii zajmuje 30 godzin i nie ma tu żadnej sprzeczności. Poza tym pewnie po 2 latach nawijania tego samego można nabrać biegłości.

BTW: Do tych co czekają na obudowy do mojego projektu AU-70 PRO. Mam już prototyp wersji COMPACT i wszystkie potrzebne częsci - w tym transformatory. W tygodniu robię rozruch.

Tak to wygląda obecnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

422474668_793487842618534_5281386976777335399_n.thumb.jpg.e01944db11c6d74657dc220f77c277f6.jpg

Dopiero jak testy elektryczne się powiodą, to zaakceptuję obudowy do produkcji. Muszę też jeszcze zaprojektować płytę czołową i napisy na niej. Także celuję, że obudowy będą dostępne na przełomie lutego i marca. Będzie też obudowa duża z VU-metrami oczywiście.

W dniu 5.02.2024 o 20:36, Wooke napisał:

To bardzo interesujące to o czym piszesz ponieważ podobno zmiana lamp sterujących nie ma wpływu na dźwięk

To nie jest prawdą, akurat w zależności od egzemplarza 6AN8 zmiany są duże. Pisałem o tym tutaj:

Ukryta Zawartość

A jak jesteśmy już przy lampach to wykonałem też porównanie lamp mocy 7189 i pochodnych EL84. Udało mi się dostać dzięki uprzejmości @tenkowal do testów kwadrę polskich lamp POLAM EL84 wyprodukowanych w fabryce im. Róży Luksemburg w Warsawie. Polecam oglądnąć w 4k:

Mam też drobiazgowe pomiary z miernika lamp i pomiary z ich pracy w realnym układu wzmacniacza. Ale ciagle nie mam czasu tego dobrze i uczciwie opisać na forum. Proza życia.. Ale obiecuję, że wstawię w tym miesiącu. 😄 

7 godzin temu, K8v8M napisał:

Może.  Ale chyba sobie lampy odpuszczę. Słuchałem ich dużo i ten klon jest najlepszy z tego wszystkiego. Myślałem że tamte (niektóre sporo droższe) mi się nie podobały bo było w nich więcej marketingu niż transformatorów i lamp.

Z czystej ciekawości masz wariant DreamAmpu z usterką w katodach w torze sygnalowym czy wersję poprawioną? Po naprawieniu zasilacza i błędu w sztuce w DreamAmpie dotyczącego odwrotnie podłączonego sprzężenia katodowego do stanu jak w oryginalnym Sansui AU-70, to to zabrzmi jeszcze lepiej.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, madras napisał:

Poza tym pewnie po 2 latach nawijania tego samego można nabrać biegłości.

Tu absolutna zgoda, szkoda, że w UTM tego nie dostrzegasz. Mamy bardzo dobry i zgrany zespół inżynierów, który szybko się uczy. 

w jego postach nie widać żeby coś piekło, w twoich wprost przeciwnie.

@madras bardzo ładna kompaktowa obudowa, szkoda tylko ze tak późno się pojawiła bo sam bym pewnie skorzystał.

Edytowane przez januszowe
Gość

(Konto usunięte)
14 minut temu, lis1984 napisał:

Igor , 200 to sam Mariusz kupił .

Super, gratuluję. Sprzedałem dużo więcej i to jest fajny wynik. Jestem zadowolony. A jeszcze nie powiedziałem ostatniego słowa 😎 Płytek rozdałem ok. 160 kpl, większość za darmo. Zobaczymy, co z tego będzie, bo projekt jest wciąż rozwojowy, codziennie ktoś pyta. Ostatnio byłem zmuszony podnieść ceny w sklepie, bo już nie wyrabiamy z nawijaniem, choć jest nas tylko skromne 6 osób. Pozdrowienia. 

7 godzin temu, madras napisał:

czystej ciekawości masz wariant DreamAmpu z usterką w katodach w torze sygnalowym czy wersję poprawioną? Po naprawieniu zasilacza i błędu w sztuce w DreamAmpie dotyczącego odwrotnie podłączonego sprzężenia katodowego do stanu jak w oryginalnym Sansui AU-70, to to zabrzmi jeszcze lepiej.

To pytania raczej do @MariuszElektronik

16 godzin temu, K8v8M napisał:

Jakby ktoś szukał gotowca, to ja chyba jednak będę szukał dalej swojego świętego Grala i odsprzedam swój egzemplarz. Cena 8900 z dodatkowymi lampami 6AN8 oraz 5AN8

No cóż... Nie było chętnych więc pozwolę sobie zmienić zdanie w tej sprawie. 

Na tę chwilę wyceniam swoje rozstanie z tym sprzętem na równe 10 tysięcy. 😜

Nie wiem jak to się dzieje ale zaczynam się chyba adaptować do tego dźwięku i jest on coraz bardziej angażujący.

Do tej pory szukałem czegoś innego i może stąd takie pierwsze wrażenia. 

8 godzin temu, madras napisał:

czystej ciekawości masz wariant DreamAmpu z usterką w katodach w torze sygnalowym czy wersję poprawioną? Po naprawieniu zasilacza i błędu w sztuce w DreamAmpie dotyczącego odwrotnie podłączonego sprzężenia katodowego do stanu jak w oryginalnym Sansui AU-70, to to zabrzmi jeszcze lepiej.

A jeszcze przy okazji. Gdybym nie miał wersji poprawionej to ewentualne zmiany są skomplikowane?

1 minutę temu, GarbataPoczwara napisał:

Słuchaj, wygrzewaj, cena będzie rosła aż w końcu stwierdzisz że nie chcesz się rozstać 😁

Już teraz to mam nadzieję że tak nie będzie bo ułożyłem sobie plan na co wydam tę kasę. XD. 

W dniu 24.09.2023 o 16:42, kermitb napisał:

Ja również dziękuję @madrasza propozycję zamiany przewodów w kostkach płytki lamp mocy DreamAmpa. Jednak:

1. Na tej płytce występują rezystory R3 i R4 wpięte równolegle do zacisków głośnikowych. Po zamianie przewodów, będą wpięte między przewód niebieski (plus głośnika) i żółty (a więc Feedback). Wydaje się że należałoby je wylutować, albo przepiąć zgodnie z nowym układem połączeń. @Filip.rwk - na pewno nic się nie dymiło ;-)?

2. Rozwiązanie można jeszcze bardziej uprościć, wykorzystując dostępne zaciski płytki zamiast kostek WAGO, tak jak na rysunku poniżej:

Ukryta Zawartość

Tu masz sposób przełączenia przewodów żeby zmienić katody

13 minut temu, K8v8M napisał:

Już teraz to mam nadzieję że tak nie będzie bo ułożyłem sobie plan na co wydam tę kasę. XD. 

Powyżej jest zdjęcie na którym widać co trzeba przepiąć . Należy też zmienić elementy przy 6an8 , ogólnie sprawa dość prosta .

Ukryta Zawartość

54 minuty temu, lis1984 napisał:

Tu masz sposób przełączenia przewodów żeby zmienić katody

Powyżej jest zdjęcie na którym widać co trzeba przepiąć . Należy też zmienić elementy przy 6an8 , ogólnie sprawa dość prosta .

Dzięki.

No to czekam na info od @MariuszElektronik jak sytuacja u mnie wygląda.

Edytowane przez K8v8M
25 minut temu, K8v8M napisał:

Dzięki.

No to czekam na info od @MariuszElektronik jak sytuacja u mnie wygląda.

Mariusz zapewne zamontował u Ciebie swoją (białą) płytkę końcową wzmacniacza do której schematu nie udało mi się znaleźć. Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie. Ma ktoś może schemat płytki Mariusza?

3 minuty temu, gienexxx7 napisał:

Mariusz zapewne zamontował u Ciebie swoją (białą) płytkę końcową wzmacniacza do której schematu nie udało mi się znaleźć. Nie wiem jakie tam jest rozwiązanie. Ma ktoś może schemat płytki Mariusza?

Jeżeli jest biała płytka to katody są ok .

8 minut temu, lis1984 napisał:

Jeżeli jest biała płytka to katody są ok .

Dzięki. Czyli pozostaje ewentualnie kwestia dzielnika w zasilaczu oraz zmiany 2 elementów na płytce preampa ale to Mariusz zdaje się zmienia standardowo.

56 minut temu, gienexxx7 napisał:

Tutaj wrzuciłem schemat poprawionej płytki lamp mocy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, gienexxx7 napisał:

Dzięki. Czyli pozostaje ewentualnie kwestia dzielnika w zasilaczu oraz zmiany 2 elementów na płytce preampa ale to Mariusz zdaje się zmienia standardowo.

Jeśli zdecydujesz się na dzielnik - do czego zachęcam , nie zapomnij ustawić bias lamp mocy , bo spadnie znacząco. Na płytce Mariusza są punkty pomiarowe oraz osobne regulacje na każdą lampę .

29 minut temu, lis1984 napisał:

Jeśli zdecydujesz się na dzielnik - do czego zachęcam , nie zapomnij ustawić bias lamp mocy , bo spadnie znacząco. Na płytce Mariusza są punkty pomiarowe oraz osobne regulacje na każdą lampę .

Dzielnik jest w planach, rezystory mocy zamówione ale... najpierw muszą dojść Twoje trafa. 😉 PS. Tak widziałem, że wysłałeś, droczę się odrobinę. 😉 

• Pokaż nowe odpowiedzi