Skocz do zawartości
IGNORED

Klon Sansui AU-70 - Reduktor Szumu

Rekomendowane odpowiedzi

To w końcu który sposób nawoju jest oryginałem? 3 strony temu jako zgodne ze wzorem UTM7070 było podawane trafo z przekładnią 8k. I czy trafo UTM7070 ma w końcu odczep 4 omy czy nie, bo informacja ta zniknęła ze strony?

13 godzin temu, Ricambi napisał:

To przekonałeś się na własnej skórze jakie to jest forum. To forum, na którym jest bardzo mała garstka ludzi wnoszących cokolwiek i udostępniających darmo swoją wiedzę i projekty. Większość to szara masa, która jest manipulowana przez sprzedawców ich naganiaczy i różnej maści cwaniaków. Większość wartościowych użytkowników już dawno stąd uciekła i raczej nie wróci.

Szczerze mówiąc jestem nieco zaskoczony. Jestem krótkofalowcem i na naszych forach takie sytuacje nie do pomyslenia. Ale cóż licencjonowanych krótkofalowców obowiazuje kodeks etyki w którym wpisana jest pomoc innym kolegom w każdej sytuacji. 

Pamiętam również sytuację z lat 70-tych w akademiku w Gdańsku.  W niektórych  radiach ( chyba Elizabeth min.) były scalaki hybrydowe w końcówkach mocy  ( chyba jakieś SK ...). Dość często się uwalały. Jeden z kolegów wpadł na pomysł jak je naprawiać i wczasie kilku dni wszyscy kumple w akademiku już wiedzieli co i jak. A przecież mógł całkiem nieźle zarabiać na tym. Wtedy nikomu nie przychodziło do głowy by wykorzystywac takie sytuacje,zwłaszcza że z wymiany informacji zawsze powstają nowe wartości .....     

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, tenkowal napisał:

To w końcu który sposób nawoju jest oryginałem?

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo wychodzi na to, że oba trafa pracowały w AU70. 
Jednak wszystko wskazuje, że 410-52XX był transformatorem zaprojektowanym do AU70 a HA-045 był jego serwisowym odpowiednikiem. 
UTM7070 to zamiennik HA-045 a UTM7077 to 410-52XX.

14 minut temu, 2w1 napisał:

W niektórych  radiach ( chyba Elizabeth min.) były scalaki hybrydowe w końcówkach mocy  ( chyba jakieś SK ...).

To był GML-026. Sorry za off top.

gml.thumb.jpeg.b787861a31c8d1f7e671e8597fe9d7dc.jpeg

Edytowane przez igsaudio

W sumie jakie znaczenie ma który jest oryginalny i który jak jest nawinięty? Ważne z którymi trafo wzmacniacz dobrze brzmi. Może nawet warto pokusić się o własne jego modyfikacje by stworzyć jeszcze lepsze brzmienie.

Właśnie zabieram się powoli do własnego projektu trafa do lamp 6P14P i we wszystkich układach PP dane katalogowe wskazują 8K dla tych lamp ( z resztą dla 7189A również )

2 godziny temu, igsaudio napisał:

Trudno mi odpowiedzieć na to pytanie, bo wychodzi na to, że oba trafa pracowały w AU70. 
Jednak wszystko wskazuje, że 410-52XX był transformatorem zaprojektowanym do AU70 a HA-045 był jego serwisowym odpowiednikiem. 
UTM7070 to zamiennik HA-045 a UTM7077 to 410-52XX.

Cieszę się, że nie skusiłem się niską ceną UTM7070 i kupiłem od razu kopie oryginałów, a nie kopie schematu nawoju z forum, o której wiele osób, w tym sam autor kartki pisały, że nie jest prawidłowy. 
Z ciekawości - jakie oznaczenie miało trafo, które w końcu miało przekładnię dającą impedancję pierwotną 6,2k?

3 godziny temu, 2w1 napisał:

O własnie GML . Wystarczyło tylko wymienić tranzystory . Ale trzeba było na to wpaść . A internetu nie było .

😉

... o ile mnie pamięć ni myli ,,wpaść,, można było na podstawie lektury Radioelektronika z II połowy lat 70-tych.

...  w Elizabet Hi-Fi były w końcówce mocy GML 025 - całe  12 W mocy. Na tamte czasu sporo.

15 minut temu, Lisor napisał:

... o ile mnie pamięć ni myli ,,wpaść,, można było na podstawie lektury Radioelektronika z II połowy lat 70-tych.

...  w Elizabet Hi-Fi były w końcówce mocy GML 025 - całe  12 W mocy. Na tamte czasu sporo.

W Elizabeth stereo były STK-015. Wieść niesie, ze ich zamiennikiem były GML024. W Elizabeth hifi były GML026. Natomiast GML025 miały ze 20W i byly stosowane w Merkurym. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

3 godziny temu, Lisor napisał:

,,wpaść,, można było na podstawie lektury Radioelektronika z II połowy lat 70-tych

Wymieniałem tranzystory w GMLach. Ale generalnie to słabe scalaki były. Zresztą w tamtych czasach (70-80) "produkowałem" wzmacniacze lampowe 😉

nagrywamy.com

Mam pytanie z innej beczki: czy zamawialiście transformatory zasilające w Badelu?
Ja swój zamówiłem w październiku, do dzisiaj nie dostałem towaru a firma milczy.

1 godzinę temu, gchudek napisał:

Mam pytanie z innej beczki: czy zamawialiście transformatory zasilające w Badelu?
Ja swój zamówiłem w październiku, do dzisiaj nie dostałem towaru a firma milczy.

Zamawiałem. Trwało to ok 2-3 tygodnie, bo poinformowano mnie , że obecnie robią to na zamówienie. Najlepiej do nich zadzwoń, bardzo miła Pani z Badela pewnie wszystko wyjaśni.

49 minut temu, jarys_t napisał:

Zamawiałem. Trwało to ok 2-3 tygodnie, bo poinformowano mnie , że obecnie robią to na zamówienie. Najlepiej do nich zadzwoń, bardzo miła Pani z Badela pewnie wszystko wyjaśni.

Próbowałem dzwonić wielokrotnie, na emaile mi nie odpisują. Zapadli się pod ziemię.

Proszę o oświecenie. Ostatni odcinek o wzmacniaczu marzeń. Kwestia uziemienia. 33:15. Pada stwierdzenie, że są dwie masy. Nie rozumiem tego, co to jest masa audio? Nie łączymy przewodu ekranowego audio z masą wzmacniacza? To sobie wisi? Nie uziemiamy gnd zasilacza?

23 minuty temu, Wire_Guy napisał:

Proszę o oświecenie. Ostatni odcinek o wzmacniaczu marzeń. Kwestia uziemienia. 33:15. Pada stwierdzenie, że są dwie masy. Nie rozumiem tego, co to jest masa audio? Nie łączymy przewodu ekranowego audio z masą wzmacniacza? To sobie wisi? Nie uziemiamy gnd zasilacza?

Mówiąc skrótowo masz 1. masę samego pre- i wzmacniacza (czyli masę Audio - tak to nazwijmy) oraz 2. masę układów sterujących, np. przełącznika wejść RCA i czym tam jeszcze sobie zastosujesz. 

Coś o masie znajdziesz tu: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Inmark
13 minut temu, Inmark napisał:

Mówiąc skrótowo masz 1. masę samego pre- i wzmacniacza (czyli masę Audio - tak to nazwijmy) oraz 2. masę układów sterujących, np. przełącznika wejść RCA i czym tam jeszcze sobie zastosujesz. 

Coś o masie znajdziesz tu: 

Ukryta Zawartość

Wyjście selektora źródeł łączy się z masą pre po ekranie audio, więc mają jedną masę, sorry ale nie czaję. Co konkretnie w tym wzmacniaczu nie jest masą audio?

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, Wire_Guy napisał:

Wyjście selektora źródeł łączy się z masą pre po ekranie audio, więc mają jedną masę, sorry ale nie czaję. Co konkretnie w tym wzmacniaczu nie jest masą audio?

Tor audio a układ sterowania to, powiedzmy, niezależne sprawy.

Kolego, żaden ze mnie wielki spec od elektroniki ale po pytaniach jakie zadajesz mocno sugeruje kontakt z fachowcem, który złoży dla Ciebie ten sprzęt. Jak na razie "dokumentacja" jaka jest dostępna do tego projektu nie pomaga a często i przeszkadza osobom z mniejszym rozeznaniem w temacie - w tym zaliczam i siebie.

15 minut temu, Inmark napisał:

Tor audio a układ sterowania to, powiedzmy, niezależne sprawy.

Kolego, żaden ze mnie wielki spec od elektroniki ale po pytaniach jakie zadajesz mocno sugeruje kontakt z fachowcem, który złoży dla Ciebie ten sprzęt. Jak na razie "dokumentacja" jaka jest dostępna do tego projektu nie pomaga a często i przeszkadza osobom z mniejszym rozeznaniem w temacie - w tym zaliczam i siebie.

Złożyłem wzmacniacz i pięknie gra.  Nie mam ani zamiaru czekać ani płacić żeby ktoś to zrobił. Chciałbym go dopieścić i zrozumieć,  coś się nauczyć przy okazji. Masa zasilacza jest połączona z masą audio, więc może ktoś z większą wiedzą wyjaśni o co chodzi z dwoma masami, jak wspomniał autor na filmie.

17 godzin temu, Wire_Guy napisał:

Masa zasilacza jest połączona z masą audio, więc może ktoś z większą wiedzą wyjaśni o co chodzi z dwoma masami, jak wspomniał autor na filmie.

Projekt RSa jest zbudowany na kilku płytkach. Na płytce zasilacza jest masa, na pre i końcówce też i te masy są połączone przewodami łączącymi te płytki. Jeżeli będziesz uziemiał obudowę (PE) i połączysz z masą zasilacza poprzez zrównoleglony rezystor i pojemność (HB rezystor) to możesz uniknąć problemów pętli masowej, które mogłyby powstać gdybyś uziemienie połączył z masą pre lub końcówki ponieważ obwód masy w tych dwóch przypadkach jest dłuższy o przewody łączące płytki i może tworzyć "większą" pętlę masy co jest niekorzystne. 

3 godziny temu, MariuszZ. napisał:

Projekt RSa jest zbudowany na kilku płytkach. Na płytce zasilacza jest masa, na pre i końcówce też i te masy są połączone przewodami łączącymi te płytki. Jeżeli będziesz uziemiał obudowę (PE) i połączysz z masą zasilacza poprzez zrównoleglony rezystor i pojemność (HB rezystor) to możesz uniknąć problemów pętli masowej, które mogłyby powstać gdybyś uziemienie połączył z masą pre lub końcówki ponieważ obwód masy w tych dwóch przypadkach jest dłuższy o przewody łączące płytki i może tworzyć "większą" pętlę masy co jest niekorzystne. 

To co piszesz jest logiczne ale na filmie padło odwrotne stwierdzenie, że należy uziemić masę audio, a nie zasilacz.

Temat transformatorów znowu powrócił, wszyscy do tej pory pochwalili się swoimi wyrobami to i ja przedstawiam swoją ostateczną wersję transformatorów do AU70:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@voltamper dzięki za ocenę porównawczą!

Cytując klasyka „Czucie i wiara silniej mówi do mnie niż mędrca szkiełko i oko” 😉

No i dobrze że tak po prostu kupiłem TraFan-y zamiast roztrząsać opcje...

@voltamper świetnie ze wszystko przetestowałeś w swoim wzmacniaczu zostawiasz transformatory  igsaudio czy przechodzisz Trafan jak możesz pochwal się obudową zdjęciem wzmacniacza

@Pawełkomandos

ten znak wodny zasłania ci ten transformator, przecież nikt ci tego nie ukradnie a strasznie szpeci zdjęcie.

4 godziny temu, voltamper napisał:

Kilka słów ode mnie na temat transformatorów jakie pojawiły się w projekcie P. K. Bielewicza. Mam u siebie trzy typy: 4pietro4, igsaudio i trafan. Zapewne parę osób się przekonało, że pomiary i odsłuchy przy lampie raczej nie idą w parze więc odniose się jedynie do moich subiektywnych wrażen odsłuchowych tychże transformatorów w konstrukcji DreamAmp. Nie oczekujcie "bielewiczowskiej"poezji opisów bo jej nie będzie. Audiofilem nie jestem ale wiem czego oczekuję od wzmacniacza, którego mam słuchać a w konstrukcji lampowej dobry transformator wyjściowy to 90% brzmieniowej jakości wzmacniacza.  Bardzo istotna jest również konstrukcja samego transformatora, jego wymiary, rodzaj rdzenia, dbałość wykonania itp. 
Transformator Piotra na rdzeniach RZC z fabrycznym karkasem, nawinięty jest (wg informacji producenta) tak jak pierwowzór transformatora AU-70. Na rdzeniach transformatora widoczny lakier do impregnacji samego rdzenia natomiast nie mam pewności, co do impregnacji samych uzwojeń.Brak dekielków zasłaniających wyprowadzenia raczej skłania do stosowania go wewnątrz obudowy, chyba, że dokupimy sobie te elementy we własnym zakresie. Brzmieniowo bardzo fajnie, miękki bas (chcociaż czasmi odnoszę wrażenie, że mogłoby być go więcej). Środek i góra jak najbardziej poprawne. Całość oceniłbym na 4+ (w 6-cio stopniowej skali).
Kontrowersyjna (takie odnisłem niestety wrażenie na tym forum)konstrukcja Igora wykanana jest na kształtkach EI. Wyprowadzenia na przewodach i tu się przyczepię: zbyt krótkich żeby móc to bezproblemowo zamontować. Oczywiście to tzw "duperel" ale te dodatkowe 80-100mm naprawdę zrobiłoby robotę. Transformator wykonany bardzo estetycznie. Przewody wychodzą z dekielków więc bez dodatkowych zabiegów można je montować na wierzchu obudowy. Nie wiem jak jest on nawinięty, jakoś sporo chaotycznych informacji wokół tej konstrukcji się pojawia więc trudno mi cokolwiek powiedzieć. Nie mam również wiedzy w tak istotnej kwestii jak impregnacja uzwojeń-autor chyba wogóle o tym nie mówi.Brzmieniowo jednak jest naprawdę dobrze i nie doszukiwałbym się jakichś znaczących różnic między 4pietro4 i trafo Potra. Moim zdaniem mocne 4.
Transformator nr3 . Firma Trafan P. Przemka. 
Kiedy mówię o tej konstrukcji to naprawdę morda mi się cieszy. Nie mam żadnyh problemów z opisem moich odczuć odsłuchowych po wpięciu tego transformatora do urządzenia. Tu wszystko jest w 100% tak jak być powinno. Transformator maglowany bez przerwy na dobrej muzyce z gatunku jazz. Tu się nie da nic oszukać zakamuflować. Instrumenty znakomicie wyeksponowane, nic tu nie brakuje. Detaliczność na bardzo wysokim poziomie. Po prostu włączasz muzykę wygodnie siadasz w swoim ulubionym fotelu a muzyka trafia w sposób taki jak byś był na koncercie i zajmował najlepsze miejsce. Nie wiem do czego mógłbym się przyczepić w sensie odsłuchu bo to trafo jest z gatunku wybitnych (tu pełna zgoda z P. Bielewiczem). Mało tego dysponuję sporą dawką wiedzy na temat wykonania tego transformatora. Zanim przejdę do szczegółów przestrzegam potencjalnych naśladowców: zapomnijcie o masowym kopiowaniu tego traforka. Masowe powielanie w tej konstrukcji jest zwyczajnie niewykonalne. Nawijany bez karkasu czyli tak jak oryginał. Każda warstwa uzwojeń nawijana bardzo starannie, izolowana lakierem dodatkowo stosowane są przekładki papierowe. Ten sposób nawijania (bezkarkasowy) wymusza bardzo dużą kulturę pracy przy nawijaniu. Po prostu jeśli nawiniesz warstwę nierówno lub niedbale, nie będziesz w stanie nawinąć kolejnej. Operacja bardzo pracochłonna ale efekt finalny rewelacyjny. Niewątpliwie może to wykonać jedynie osoba bardzo cierpliwa i to gruntownie znająca temat. Dodatkowo całość impregnowana próżniowo co sprawia, że trafo jest doskonale zabezpieczone pod względem wysokich napięć, które występują w układzie. Czy w świetle powyższych informacji cena jaką proponuje autor konstrukcji jest wysoka? Odpowiedzcie sobie sami. Moim zdaniem cena uczciwa. Poszukiwania optymalnych rozwiązań zajęło autorowi projektu kilka lat a wiadomo, że to się wiąze z wydatkami i wieloma godzinami pracy (testowanie wielu producentów blach transformatorowych). Co do czasu oczekiwania na transformatory: ja otrzymałem je z takim samym "poślizgiem" czasowym jak trafa od pozstałych producentów.Przecież czas potrzebny na otrzymanie transformatora można spożytkować na wykonanie obudowy, zebranie elementów itp. Poza tym w tych konstrukcjach pośpiech wyjątkowo nie jest wskazany. Tyle moich odczuć, zrobicie jak uważacie

Podpisuję się obiema rękami. Porównania nie mam ale Trafan gra wybitnie, nie da się wskazać wad. To co zadziwia w tej konstrukcji, że wzmacniacz jest bardzo szybki, a przez to realistyczny. Bas precyzyjny, wokale wypchnięte trochę do przodu, wysokie słodkie i perliste. Mam nad c390dd, ten wzmacniacz został sklasyfikowany jako hi end i gra świetnie ale wolę lampiaka. Szkoda, że trzeba tyle czekać ale jeżeli chodzi o koszt,  to zdecydowanie warto. To prawda, że można już sobie odpuścić poszukiwanie wzmacniacza. Słucham na iq 4180at i jest pięknie.  Podpisuję się również pod tym,  że wzmacniacz nadaje się do każdej muzyki i każdych przyzwoitych kolumn. 

Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem TraFanów od @lis1984.

Nie wiem czemu się nie pochwalił, ale tak wygląda oryginalna cewka trafa od AU-70:

Ukryta Zawartość

A tak jego replika (jeszcze przed impregncją uzwojeń i wygrzewaniem w piecu):
313357944_5654828344595030_1644509906958819200_n.thumb.jpg.1f1875ab2745bbe7a9aa03dc72c17a6d.jpg

Cenię sobie to, że jest to zrobione dobrze i bezkompromisowo (brak karkasu). Zgodność impedancji pierwotnej to tylko czubek góry lodowej. Dla mnie wszystkie te drobne rzeczy się liczą. Myśle, że właśnie to przywiązanie do szczegółów, bez chodzienia na skróty odwdzięcza się potem świetnym brzmieniem. Co do brzmienia zgadzam się w 100% z przedmówcami, dźwiek ma jaja. Nie chce się tego wyłączać.

317513813_1146299522667473_92710173798975114_n.thumb.jpg.2ea830607d2aca05ba735a0756bfce74.jpg

317643808_1294878004388662_8741395337096221749_n.thumb.jpg.85182ac25dd091d9015e2fdf45396b5f.jpg

Swoją drogą, przód mojego wzmacniacza jest zrobiony na szybko. Docelowo trochę poprzesuwam elementy dalej od prawej krawędzi i dodam presence. Wiecie może gdzie można w rozsądnych pieniądzach zamówić front z ciemnego szczotkowanego aluminium z napisami? Przyda mu sie face-lifting 😄

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras

Witam! 

jakiego kabla ekranowanego używacie do poprowadzenia Audio (gniazda RCA do PBC z wyborem zródla i potem dalej do Pre i miedzy dalszymi plytkami) chodzi mi zeby byl dobry, nie za sztywny, jaka srednica, najlepiej jakis link do sprawdzonego kabelka. Kupilem jeden na Ebayu ale jest jakis twardy i cieżki do obróbki....

W dniu 2.12.2022 o 00:18, madras napisał:

Ja też jestem szczęśliwym posiadaczem TraFanów od @lis1984.

Nie wiem czemu się nie pochwalił, ale tak wygląda oryginalna cewka trafa od AU-70:

Ukryta Zawartość

A tak jego replika (jeszcze przed impregncją uzwojeń i wygrzewaniem w piecu):
313357944_5654828344595030_1644509906958819200_n.thumb.jpg.1f1875ab2745bbe7a9aa03dc72c17a6d.jpg

Cenię sobie to, że jest to zrobione dobrze i bezkompromisowo (brak karkasu). Zgodność impedancji pierwotnej to tylko czubek góry lodowej. Dla mnie wszystkie te drobne rzeczy się liczą. Myśle, że właśnie to przywiązanie do szczegółów, bez chodzienia na skróty odwdzięcza się potem świetnym brzmieniem. Co do brzmienia zgadzam się w 100% z przedmówcami, dźwiek ma jaja. Nie chce się tego wyłączać.

317513813_1146299522667473_92710173798975114_n.thumb.jpg.2ea830607d2aca05ba735a0756bfce74.jpg

317643808_1294878004388662_8741395337096221749_n.thumb.jpg.85182ac25dd091d9015e2fdf45396b5f.jpg

Swoją drogą, przód mojego wzmacniacza jest zrobiony na szybko. Docelowo trochę poprzesuwam elementy dalej od prawej krawędzi i dodam presence. Wiecie może gdzie można w rozsądnych pieniądzach zamówić front z ciemnego szczotkowanego aluminium z napisami? Przyda mu sie face-lifting 😄

A czy czasem ten karton w środku to nie jest właśnie karkas?

Po tylu latach wróciłem na forum. Jest tak samo jak w momencie, gdy je opuszczałem. Niestety wojenki takie jakie były wtedy, są takie same. Ale co zrobić. Jestem właśnie po lekturze 38 stron wątku. Mógłby spokojnie mieć tylko 5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, tomant napisał:

A czy czasem ten karton w środku to nie jest właśnie karkas?

Bez plastikowego karkasu miałem na myśli oczywiście. Ten wyglada mi na preszpanowy.

W dniu 3.12.2022 o 11:54, kawulski napisał:

jakiego kabla ekranowanego używacie do poprowadzenia Audio (gniazda RCA do PBC z wyborem zródla i potem dalej do Pre i miedzy dalszymi plytkami) chodzi mi zeby byl dobry, nie za sztywny, jaka srednica, najlepiej jakis link do sprawdzonego kabelka.

Ja w mojej kopii AU70 zastosowałem ten:

Ukryta Zawartość

Używam go też we wzmacniaczach gitarowych, gdzie są sporo mniejsze poziomy sygnałów i dużo większe impedancje źródła podane na wejście - dlatego staranne ekranowanie jest tam wyjątkowo ważne. I sprawuje się bardzo dobrze. Także we wzmacniaczu audio ze stosunkowo niską impedancją wyjść liniowych podanych na niego tym bardziej będzie ok.

W dniu 3.12.2022 o 11:54, kawulski napisał:

Kupilem jeden na Ebayu ale jest jakis twardy i cieżki do obróbki....

Nie będziesz miał problemu z jego obróbką.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez madras
3 godziny temu, madras napisał:

Bez plastikowego karkasu miałem na myśli oczywiście. Ten wyglada mi na preszpanowy.

Ja pie...le zwątpiłem, temat wałkowany miliard miliardów razy.....

Jakie znaczenie ma tutaj materiał??????? 

Czyli co jeśli będzie z bakielitu to już ok czy nadal nie jest bezkompromisowo??? 

W dniu 1.12.2022 o 19:23, januszowe napisał:

ten znak wodny zasłania ci ten transformator

Chyba tobie, Mi nie zasłania 

przecież nikt ci tego nie ukradnie

Zdziwił byś się.... 

strasznie szpeci zdjęcie.

To co istotne na zdjęciu widać, a czy szpeci to sprawa dyskusyjna (każdy ma prawo do własnej opinii), wg mnie nawet jak bym tam obok nasrał to nadal było by to ciekawe i ładne zdjęcie.

• Pokaż nowe odpowiedzi