Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Adasza napisał:

Wiele z tych starych sprzętów jest o niebo lepsza od współczesnych. Moja 20letnia Jolida 1501rc, zostawiła w tyle kilka wzmaków z okolic 10 tysięcy i to nie moja opinia a ludzi prowadzących salony z nowym sprzętem.  🙂

Juz ja widze tych wlascicieli salonow i sprzedawcow jak rezygnuja ze sprzedazy sprzetu za 10 tys namawiajac do kupna staroci na OLX :).

Poszedlem ostatnio do salonu samochodowego zeby kupic nowe Audi. A dealer na to "Panie, glupi pan nie badz. Kup cos sprowadzonego z Niemiec czy Francji od handlarza na otomoto! Takie cos za 20 tys zakasuje kazdy nowy za 200 tys i jeszcze dluzej pojezdzi!!!" 😄

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, Adasza napisał:

Albo na tyle mądry, żeby być pierwszy. Trzeba tylko umieć to robić, bo rzeczywiście to nie jest metoda zakupu dla glupich. 

Tak, a pozniej taki madry laduje z jakims kilkudziesiecioletnim zlomem na polce i zaczyna bawic sie we wsteczna psychologie marketingu, wmawiajac sobie i calemu swiatu jaki to wspanialy interes zrobil. 

3 godziny temu, MarcinQoo napisał:

Jako uzupełnienie mojego wczorajszego wpisu:

Te same SF Guarneri Memento do kupienia na Marktplaats, zdjęcia są dokładnie takie same, jak na olx. Albo polskie ogłoszenie, to przewał albo tylko zdjęcia kradzione albo taki model biznesowy, że bierze się zaliczkę od kupującego i dopiero potem nabywa sprzęt w Holandii. Różnica w cenie to około 6tysi minus przesyłka z Holandii.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

o jakiej przesylce mowisz???

po pierwsze nikt ci nie wysle kolumn,ani niczego innego do Polski.

po drugie jak chcesz zaplacic za co czego nie widzisz

po trzecie koszt wysylki takiego gabarytu to majatek

po czwarte wchodza przepisy dotyczace przewozu towarow,ceny transportu wzrosna drastycznie

5 minut temu, Dymsza napisał:

Juz ja widze tych wlascicieli salonow i sprzedawcow jak rezygnuja ze sprzedazy sprzetu za 10 tys namawiajac do kupna staroci na OLX :).

Poszedlem ostatnio do salonu samochodowego zeby kupic nowe Audi. A dealer na to "Panie, glupi pan nie badz. Kup cos sprowadzonego z Niemiec czy Francji od handlarza na otomoto! Takie cos za 20 tys zakasuje kazdy nowy za 200 tys i jeszcze dluzej pojezdzi!!!" 😄

w tym ostatnim mial racje.

w tym pierwszym prawie mial racje.

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, tomek7776 napisał:

w tym ostatnim mial racje.

w tym pierwszym prawie mial racje.

I dziwic sie, ze wszystkim z dnia na dzien jest gorzej skoro ludzie sami wierza w takie bzdury.

Gość Kw202

(Konto usunięte)
21 minut temu, Dymsza napisał:

I dziwic sie, ze wszystkim z dnia na dzien jest gorzej skoro ludzie sami wierza w takie bzdury.

Z samochodami to nie do końca są bzdury. Zaczynając od wyżyłowanych do granic możliwości małe silniczki montowane w SUV, po materiały użyte do budowy karoserii. Całkiem niedawno miałem stłuczkę z starszym Fordem Focusem u niego porysowany zderzak u mnie szkody na kilka dobrych tyś 😉

Gość Kw202

(Konto usunięte)
19 minut temu, Adasza napisał:

Żeby zaklepać transakcje, jak jest dobra oferta. 

Chciałem kolumny kupić i najpierw słuchałem ich z ich wzmakiem. Potem podłączyłem Jolkę i gość się zdziwił jak ona gra. Miał mi wciskać nowy wzmak, jak obaj słyszeliśmy, że Jolka go pogoniła? 🙂

Mądry złomu nie kupi 🙂

Wyślę. Ściągałem kolumny z Niemiec, wmaki z Danii np. bez problemu. Trzeba umieć. 

Jak wyjechałeś mu w pupę to raczej nie dziwne 🙂

On przywalił we mnie przy prędkości spacerowej, wyjeżdżał ze stanowiska w myjni samoobsługowej. Zamiast patrzeć na drogę układał sobie coś w schowku 😉

5 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Połowa moich znajomych ma już gramofon 😂 i często jakiś stary olskulowy wzmak do kompletu plus nowoczesne kolumny typu Heco do kompletu. Ciul że nie gra, ważne że profesjonalnie wygląda, a i żona może powiedzieć przed gościami no tak munż audiooofil, musiałam się zgodzić na jego zabawki choć gracą troszeczkie 🤣

A streaming jest już passę dla gowniarzerii do komórki i blututa 

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu że dobry system gramofonowy kosztuje krotność podobnego w wydaniu cyfrowym. Ludzie kupują plastikowe wydmuszki Technics czy innej firmy za grosze, wpinają to w wejście pre jakiejś taniej Integry i efekt jest jaki jest. Ważne że talerz się kręci i stroboskop swieci, i to im do szczęścia wystarczy, a sama wkładka gramofonowa, żeby zagrała kosztuje majątek nie wspominając o dobrym pre i drapaku na wysokim poziomie.

Edytowane przez jurek1
8 minut temu, jurek1 napisał:

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu że dobry system gramofonowy kosztuje krotność podobnego w wydaniu cyfrowym. Ludzie kupują plastikowe wydmuszki Technics czy innej firmy za grosze, wpinają to w wejście pre jakiejś taniej Integry i efekt jest jaki jest. Ważne że talerz się kręci i stroboskop swieci, i to im do szczęścia wystarczy, a sama wkładka gramofonowa, żeby zagrała kosztuje majątek nie wspominając o dobrym pre i drapaku na wysokim poziomie.

Najlepsze są opowieści posiadaczy takich plastikowych drapakow jak to analog miażdży cyfrę 

Ilu ludzi tyle opinii

Gość Kw202

(Konto usunięte)
22 minuty temu, morawka napisał:

Najlepsze są opowieści posiadaczy takich plastikowych drapakow jak to analog miażdży cyfrę 

Dwa inne światy, ciężko je porównywać. Winyle lubię choćby dla samego rytuału 😉

1 minutę temu, Adasza napisał:

Z tą krotnością to może nie przesadzajmy, Załóżmy, że mam obecnie system, który mnie satysfakcjonuje, w którym źródłem jest DAC za 2.5 tys. Gdzie będą te krotności, gdybym chciał przejść na drapaka? Pozostaje rzecz jasna definicja "dobrego systemu" ale załóżmy że mój jest dobry, dla mnie.

Dobre "czarne placki" niejednokrotnie kosztują tyle co niezły system ....40LP x ok.400-500zł= 16-20kPln , i to bez szaleństwa...

Godzinę temu, jurek1 napisał:

Mało kto zdaje sobie sprawę z faktu że dobry system gramofonowy kosztuje krotność podobnego w wydaniu cyfrowym.

O tym właśnie piszę 😉

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

46 minut temu, Adasza napisał:

Z tą krotnością to może nie przesadzajmy, Załóżmy, że mam obecnie system, który mnie satysfakcjonuje, w którym źródłem jest DAC za 2.5 tys. Gdzie będą te krotności, gdybym chciał przejść na drapaka? Pozostaje rzecz jasna definicja "dobrego systemu" ale załóżmy że mój jest dobry, dla mnie.

Możesz podać przykład takiej, jaką masz na myśli? 

Grado Epoch 3 na przykład.

A rzucicie jakimś przykładem, np na moim przykładzie, jakbym teoretycznie chciał posmakować winyla? Podobna jakość /klasa grania z drapaka do Toppinga D70.

gramofon 2kPln, wkładka 0.7kPln, pre 1kPln, przewody 0.5kPln , płyty xx kPln... WARTO 🙂

A rzucicie jakimś przykładem, np na moim przykładzie, jakbym teoretycznie chciał posmakować winyla? Podobna jakość /klasa grania z drapaka do Toppinga D70.

Przykładu nie podam, bo słuchałem dość dawno, ale pamietam że cały system kosztował ok 40 tyś i nie mogłem wyjść ze sklepu. Tam brakowało wszystkiego tego co przeważnie denerwuje mnie w sprzęcie cyfrowym. wybitnie naturalny dźwięk nie było mowy o wsłuchiwaniu się czego brakuje, czego jest za dużo. Kwintesencja naturalnego przekazu. Oczywście nie moglem sobie na taki system pozwolić. Jestem osobą wychowaną na sprzęcie analogowym w latach siedemdziesiątych klarowało się moje pojecie na temat dobrego dźwięku. Pracowałem w firmie która miała jedno z lepszych laboratoriów w tamtym czasie, sam też posiadałem wówczas sprzęt niezłej klasy. Czasy zamierzchłe. Teraz zajmuje się między innymi miksem i masteringiem, ale wtyczki imitujące sprzed z epoki są u mnie w codziennym użyciu.

9 minut temu, Adasza napisał:

Aha, czyli mówimy o systemach za sumy 6 cyfrowe? Ok. 🙂

Oczywiście że nie 🙂 dalem skrajny przykład, ale nie watpię że jest cześć bogatych snobów którzy to kupią.

11 minut temu, Adasza napisał:

Coś takiego zagra porównywalnie z tym Toppingiem D70? 

Porównanie jabłek do kartofli 😉 są dużo lepsze dac i dużo leosze gramofony 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 minut temu, Adasza napisał:

Aha, czyli mówimy o systemach za sumy 6 cyfrowe? Ok. 🙂

Czyli nie takie krocie 🙂

Ten drapak za 2k to nowy/używka? Jakiś przykład? 

Coś takiego zagra porównywalnie z tym Toppingiem D70? 

Ukryta Zawartość

Patefon używkę bym brał za 2kpln.

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Adasza napisał:

Coś takiego zagra porównywalnie z tym Toppingiem D70

Musisz kupić i spróbować. cena nie gra, a dobór klocków to sprawa kluczowa. Jak połączysz ze sobą same ceny sprzętu  to wyjcie ci jedynie suma nie dźwięk 😉

Gość Kw202

(Konto usunięte)
10 minut temu, Kawas napisał:

Patefon używkę bym brał za 2kpln.

Kupić nie problem,(mam gramofon Fishera mt 6225 podłączonego pod Braun a2) gorzej później z serwisem 😉 

Przynajmniej u mnie w mieścinie. 

Teraz, Kw202 napisał:

Kupić nie problem,(mam gramofon Fishera mt 6225 podłączonego pod Braun a2) gorzej później z serwisem 😉 

Przynajmniej u mnie w mieścinie. 

Kupiłem używanego Thorensa 318 po serwisie za nieco ponad 2k. Uważam, że za tą kasę jest to zacny sprzęt. Z serwisem żadnych problemów 😎

5 minut temu, Adasza napisał:

Dlatego pytam o konkret - jaki gramofon/wkladka mógłby zagrać na poziomie i dźwiękiem tego Toppinga d70, bo on mi bardzo odpowiada. W moim systemie rzecz jasna. Gra detalicznie, lekko ocieplonym i wygładzonym dźwiękiem, coś w kierunku r2r. Dość równo. To bardzo fajny DAC wg mnie. 

Nikt Ci tu konkretów nie poda-wszystko zależy od konkretnego toru. Ktoś musiałby wbić do Ciebie na odsłuch i potem ewentualnie coś zaproponować. 

Podam swój przykład - wszystko na Thorensie 318:

- mój pierwszy zestaw-wkładka at 95, pre nad pp 2, atoll st200 i am200se - grało poprawnie ale mega cicho w porównaniu do innych źródeł, 

-drugi zestaw - ta sama wkładka, pre AMP gramofonowy lar lps-1 i to do taniego ampli marantza - grało nieporównywalnie lepiej, jak dla mnie muzyka na nowo 

-trzeci zestaw - wkładka ortofon 2m blue, znowu klocki atolla, pre AMP gramofonowy lar lps-1 - gra gorzej od drugiego zestawu 

Haha no i bądź tu mądry. 

Gość

(Konto usunięte)
4 godziny temu, tomek7776 napisał:

to nie kwestia wiary,a doswiadczenia.

A jaki nowy samochod tak Cie rozczarowal, ze wolisz kilkudziesiecioletnia kombinacje rdzy i wszystkich czesci do bezkresnej wymiany? 

dziecko.zle trafiles .zajmuje sie autami od prawie 40lat.

i nie bede cie uczyl podstaw.

mysle ze fajnym miejsce bylaby dla ciebie. z siedmiodniowym stazem na forum zakladka START

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, tomek7776 napisał:

mysle ze fajnym miejsce bylaby dla ciebie. z siedmiodniowym stazem na forum zakladka START

Coz za merytiryczna odpowiedz :D. 40 lat sklejania modeli oderwalo cie majsterkowiczu od rzeczywistosci. Zdecydowanie naduzyles tez slowa "mysle" :). 

2 godziny temu, Adasza napisał:

Możesz podać przykład takiej, jaką masz na myśli? 

Moj system analogowy za ok . 20-25K 

gramofon - Transrotor ZET1 - używany ok.10-12K

wkladaka - ZYX R100 Ultimate ( nowa po rabacie 5K , z używana bym nie ryzykował )

preamp - Audio Research PH5 - używany ok. 6-7K

zagral tylko „trochę” lepiej a może raczej inaczej od cyfry za ok. 15K ( Berkeley Alpha DAC+ Berkeley Alpha USB+ Synergistic Research USB Active + MacMini z liniowym zasilaniem Teradak )

w każdym razie „audiofilskiej audirvany” nie doświadczyłem , nie mówiąc już o deklasacji , zmiażdżeniu czy zwalcowaniu cyfry przez analog ( śmieszą mnie takie opisy )

wiec jak ktos chce z vinyla mieć mega jakość i przeskoczyć dobra cyfrę to trzeba mieć gruby portfel 

rozumiem ludzi , którzy lubią czar czarnego krążka i ten cały rytuał , ale nie oszukujmy się ze gramiak za 2K ( używany ) z wkładka MM Ortofon/AT itp. + pre za 1-2K wyraźnie przeskoczy dobrego DACa za 5K ( używany ) będzie po prostu trochę inaczej , 

Stan używanych vinyli, jakość tłoczenia nowych , kalibracja , spasowanie wkładki z ramieniem, myjki itd. To osobny temat

Ilu ludzi tyle opinii

14 minut temu, Dymsza napisał:

Coz za merytiryczna odpowiedz :D. 40 lat sklejania modeli oderwalo cie majsterkowiczu od rzeczywistosci. Zdecydowanie naduzyles tez slowa "mysle" :). 

tak.dokladnie.

to tak dla przypomnienia.

Edytowane przez tomek7776
19 minut temu, Dymsza napisał:

Coz za merytiryczna odpowiedz :D. 40 lat sklejania modeli oderwalo cie majsterkowiczu od rzeczywistosci.

Czasem, jeśli się nie dysponuje wiedzą, lepiej nie pisać takich rzeczy......

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, wit-told napisał:

Czasem, jeśli się nie dysponuje wiedzą, lepiej nie pisać takich rzeczy......

Tak, jestem pewien ze ktos kto by zajmowal sie samochodami inaczej niz sklejajac modele, takich rzeczy by nie wypisywal. Chyba, ze jakis kowal-cwaniaczek z wiejskiej szopy naciagajacy ludzi na klepanie i naprawy kolejnych szrotow. 

Albo handlarzyna takiego zlomu

Edytowane przez Dymsza
  • Pokaż nowe odpowiedzi