Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, Adasza napisał:

Polemizowałbym, bo zdjęcia są tak zrobione tak, żeby nie wychwycić szczegółów. Najczęściej robią tak handlarze.

Geniuszu na Allegro Lokalnie oferty wystawiają prywatne podmioty 😉 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Kończąc już ten offtop mam w zwyczaju gdy kupuję sprzęt do salonu tudzież pokoju zwracać uwagę na stan wizualny od którego oczekuję nienagannej jakości bo nie dość że potencjalny sprzęt będzie cieszył uszy to chyba zgodzisz się że mężczyźni to mimo wszystko wzrokowcy pocieszający się pięknymi widokami.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Skoro już jesteśmy przy Nad:

NAD 216 i NAD 1000

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Tal napisał:

Mądraliński przyjrzałeś się Ty chociaż tym zdjęciom? Wstyd postawić w salonie ten zamalowany czarnym flamastrem wzmacniacz. Osobiście nawet za darmo bym go nie wziął.

Ogólnie używanie czarnego markera to głupota bo nie dość że ma paskudny, fioletowy odcień to jeszcze łatwo się sciera.
Czarne sprzety lepiej czymś takim:

Ukryta Zawartość

Ew. jeszcze lepiej - psiknąć trochę czarnego sprayu do małego pojemnika, zamoczyć np. wykałaczke i wtedy delikatnie zamalować rysy/otarcia. Ot takie sztuczki 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Czy używany sporadycznie i jak tego się nie dowiemy kupując używki, tak jak z używanymi autami. Decydując się na używkę ponosimy ryzyko, że coś może wyjść po zakupie, temu należy zakładać, że może wymagać przeglądu w serwisie i napraw.

1 godzinę temu, Tal napisał:

Mądraliński przyjrzałeś się Ty chociaż tym zdjęciom? Wstyd postawić w salonie ten zamalowany czarnym flamastrem wzmacniacz. Osobiście nawet za darmo bym go nie wziął.

Przy tym NADzie co wstawiłeś, to ten "malowaniec" wygląda masakrycznie , nawet guziki pomalowane.

Edytowane przez Prewwit

Ukryta Zawartość

,,Odtwarzacz w stanie perfekcyjnym (mógłby trafić z powrotem na półkę w sklepie),,

😅😅😅

Ukryta Zawartość

...............................

W dniu 7.04.2023 o 14:25, Sovereign napisał:

Panowie @Adasza & Marek.S

Na ile gra ten Sansui AU-9900? Gdy rozmemłane brzmieniowo złomy typu Accuphase E306, E206, E406 - grały mi na 1500~2500 zł.

I za tyle te goowna accu się pozbywało oddając z połowę taniej. Goowno a nie interes, oddawanie za pół ceny. W integrach końcówki jako tako z biedy uchodziły wtedy ok. 20 lat temu; przedwzmacniacze lipa. Do tego zwyczajnie wykonane/zbudowane w stylu wielu japońskich. Nic tam nadzwyczajnego.

No i jak one wypadają np. przy starym Phase Linear 700/700B. Czy nowszym od niego Sansui 707XR.

A także przy B-2301, B-2302, Yamaha M-85 i np. pro PC2602? etc.

Ten zintegrowany wzmacniacz z 1975 r. wygryza nowy ''klocek za 20-30tysięcy'' i to jeszcze ''spokojnie'' bez wysiłku. Jakiś mocno kulawy musiałby być ten nowy ''klocek'' za 30 koła ze sklepowej półki.

Żeby elektronice z XX w., nadać szlifu XXI w. z lepszych urządzeń (m.in. otwartość, separacja, detal, rozpiętość całego pasma, kontrola, neutralność, rozdzielczość, dziarskość etc.), to jeszcze musielibyście wtopić w nią z kilka tysięcy i poświecić czasu na 5 tysięcy.

I do jakiegoś pułapu, bo jak już wyśrubujecie co do joty do ostatnich limitów możliwości, to dalej/wyżej już nie przeskoczycie, jak nie zmienicie na projekt z XXI w.

A

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  macie? W tych powinien i pewnie jest potencjał jak na swoje lata 80-te XX w. A może i lepiej.

harman-kardon-Citation-XX-designed-by-Drharman-kardon-Citation-XX-designed-by-Drharman-kardon-Citation-XX-designed-by-Drharman-kardon-Citation-XX-designed-by-Drharman-kardon-Citation-XX-designed-by-Drharman-kardon-Citation-XXP-Stereo-Controharman-kardon-Citation-XX-designed-by-Dr

Piękne...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

15 godzin temu, Marek.S napisał:

Ew. jeszcze lepiej - psiknąć trochę czarnego sprayu do małego pojemnika, zamoczyć np. wykałaczke i wtedy delikatnie zamalować rysy/otarcia. Ot takie sztuczki 😉

Fachura 🙂

Kiedyś na OLX widziałem ogłoszenie z "po serwisie" w tytule, a na zdjęciach uchwycony niechcący serwisant...WD40 🙂

Takie to te serwisy są, ja kiedy kupuje coś z używek "po serwisie" zawsze pytam o FV z serwisu, ci którzy serwowali uczciwie mają.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

No u gościa który wystawiał tego Sansuja w Holandii często jest Dasty w tle :))) Dasty świetne czyści ale absolutnie nie psikać nim po aluminium (ani po tapicerce w samochodzie 😉 ), może wyżreć plamy.

Co do faktur to trudny temat, moim zdaniem. Ja mam znajomego serwisanta ale faktura kosztuje +VAT ekstra 😉 Najlepiej poprosić o dokładne zdjęcia wnętrza, czassami po kondensatorach można odczytać rok i tydzien produkcji.

Edytowane przez Marek.S
8 minut temu, Marek.S napisał:

ale faktura kosztuje +VAT ekstra 😉

No tak, ale mnie bardziej chodzi o jakiś znany serwis najlepiej autoryzowany, oczywiscie zależy co kupuje.

Jak widzę frazę "po serwisie" to mi się lampka ostrzegawcza zapala, bo nie wiadomo czym i po czym ten gość psikał i ile tego napsikał...

Wtedy pytam o FV i jesli nie ma to musze być mocno zainteresowany, żeby kontynuować rozmowę o zakupie.

29 minut temu, Jacchusia napisał:

Kiedyś na OLX widziałem ogłoszenie z "po serwisie" w tytule, a na zdjęciach uchwycony niechcący serwisant...WD40 🙂

WD40 to se można śrubę popsikać, on ogólnie zamiast smarować😉, wręcz wypłukuje smary i jak wyschnie to jest jeszcze gorzej niż było. Są jeszcze spraye do poprawy styków i zdarza się że całego wzmaka wypsikają nim, a potem jak taki sprzęt trafi do porządnego serwisu, to dochodzą dodatkowe koszty, aby go z tej lepiącej kurz powłoki wyczyścić.

Takie naprawy sprayem to chwilowe, a potem problem powraca i mamy dodatkowo upaprany tym cały środek wzmaka.

27 minut temu, Marek.S napisał:

No u gościa który wystawiał tego Sansuja w Holandii często jest Dasty w tle :)))

Mam nadzieję że to nie ten Dasty😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Prewwit takie zabiegi wykonują handlarze pod sprzedaż. Psiknie strucla np z 67’ opowie bajeczkę i cyk. Przerzuci zgniłego kartofla do kupującego. 
Później płacz i lament na forum, bo to czy tamto nie działa, a „mała fortuna” poszła na zakup strucla.
Niestety Vintage bez udokumentowanego serwisu to loteria i proszenie się o kłopoty a nawet smierć. Jak będzie przebicie na obudowę lub strucel się „zapoli”.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Jak oglądałem na YT naprawy czy to Bumpalumpa czy Retro Audio, to takie psikanie było uskuteczniane w sprzętach Vintage, ale też i w miarę nowych, więc jak widać spray ma szeroką popularność wśród  ala serwisantów tzw. "druciarzy"😉

3 minuty temu, Prewwit napisał:

Jak oglądałem na YT naprawy czy to Bumpalumpa ...

A który to kanał?

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

A który to kanał?

Jacek, ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, Tajitsu napisał:

Niestety Vintage bez udokumentowanego serwisu to loteria i proszenie się o kłopoty a nawet smierć. Jak będzie przebicie na obudowę lub strucel się „zapoli”.

A jak się wysypie to jeszcze trzeba mieć nadzieję, że jakieś części do niego będą🤔

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

A który to kanał?

Hi-Fi Surgery, akurat do obejrzenia przy kawie🙂

6 minut temu, Prewwit napisał:

Jak oglądałem na YT naprawy czy to Bumpalumpa czy Retro Audio, to takie psikanie było uskuteczniane w sprzętach Vintage, ale też i w miarę nowych, więc jak widać spray ma szeroką popularność wśród  ala serwisantów tzw. "druciarzy"😉

Teraz, Prewwit napisał:

A jak się wysypie to jeszcze trzeba mieć nadzieję, że jakieś części do niego będą🤔

Dokładnie tak. Często okazuje się, że cudowny strucel z 67’ nadaje się tylko na dekorację lub drogi przycisk do papieru.

Vintage to zagrożenie dla zdrowia, a nawet życia i tego się trzymajmy. 

2 minuty temu, Tajitsu napisał:

Dokładnie tak. Często okazuje się, że cudowny strucel z 67’ nadaje się tylko na dekorację lub drogi przycisk do papieru.

No i temu ja na takie wzmaki nie patrzę, ale jak ktoś jest miłośnikiem takiego sprzętu i jest świadomy jakie problemy często ten stwarza to jego sprawa.

Na pewno są osoby, który mają "Vintage", które są zadbane i serwisowane, ale nie na sprzedaż, albo przechodzą między znajomymi którzy znają się na rzeczy.

23 minuty temu, Prewwit napisał:

To tutaj miałbys niezłego Zonka 😉 95% tak serwisuje - psiknąć kontaktem 390 i jak przestanie trzeszczeć to jest OK.
Ludzie tacy jak Retro audio czy Bumpalump to są ewenementy których można policzyć na palcach jednej ręki, reszta serwisuje do stanu 'ma działać' - nie ważne jak, ale ma działać. Ludzie prowadzący ogólny serwis elektroniki nie mają czasu na takie zabawy jak rozbieranie przełączników a jeśli już to tylko jako ostateczne rozwiązanie.

Edytowane przez Marek.S
5 minut temu, Prewwit napisał:

No i temu ja na takie wzmaki nie patrzę, ale jak ktoś jest miłośnikiem takiego sprzętu i jest świadomy jakie problemy często ten stwarza to jego sprawa.

Na pewno są osoby, który mają "Vintage", które są zadbane i serwisowane, ale nie na sprzedaż, albo przechodzą między znajomymi którzy znają się na rzeczy.

Otóż to! Zadbane!

Nie takie cyrki, jak opowiadanie bajek o walce z samym sobą przed sprzedażą. O opędzaniu się prętem przed klientami, a na koniec wzmiance o ewentualnej sprzedaży za znacznie wyższą kwotę, aniżeli pierwotnie umówiona. 
Takie cyrki na AS w Znaleziskach przed interwencją Moderacji.

edit

3 minuty temu, Marek.S napisał:

To tutaj miałbys niezłego Zonka 😉 95% tak serwisuje - psiknąć kontaktem 390 i jak przestanie trzeszczeć to jest OK.
Ludzie tacy jak Retro audio czy Bumpalump to są ewenementy których można policzyć na palcach jednej ręki, reszta serwisuje do stanu 'ma działać' - nie ważne jak, ale ma działać.

No właśnie, a ten jegomość od strucla z 67’ opowiadał, że nie jest elektronikiem, ale chętnie wylutował kondy… i kup człowieku takie coś… dramat!

Edytowane przez Tajitsu

Myślę że to zależy, fakt że wtedy zapala się czerwona lampka ale osobiście też nie uważam się za wybitnego elektronika ale mam sprzęt pomiarowy, stacje i rozlutownice Hakko i czasami robie podstawowy serwis typu wymiana przekaźników, rozbieranie i czyszczenie oraz smarowanie selektorów czy potencjometrów.
Nie znoszę psikania kontakem, chyba że coś jest tak perfidnie zabudowane że sama rozbiórka sprzętu wiąże się z ryzykiem uszkodzenia jakichś niedostępnych części a nawet jeśli trzeba coś psiknąć to wszystko dookoła potem umyć pędzelkiem w IPA.
...no i trzeba wiedzieć też jakim kontaktem, jak ktoś zleje potencjometr Kontaktem 60 bez spłukiwania to nie dziwota że potem wszystko dookoła jest zeżarte a potencjometr nie do uratowania.

Edytowane przez Marek.S
7 minut temu, Marek.S napisał:

Myślę że to zależy, fakt że wtedy zapala się czerwona lampka (…)

Dokładnie. Osobiście skreślam taki sprzęt w cenie jak za nowy. Łapy wsadzić każdy może, ale z głową to już niewielu…

Sprzęt po serwisie u @Bumpalump czy Jacka z Retro Audio to sprzęt pewny. Strucel z 67’ za cenę samochodu po dłubaniu domorosłego Andersena to… 

Wracając do tematu wątku, konkretne monobloki:

Ukryta Zawartość

Sphinx to marka firmy Siltech / Crystal Cable. Widziałem je kiedyś na żywo, kawał żelatstwa.
Creato to 'znajomi' Krella, jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy technik w kraju ale piekielnie drogi.

Fajny Luxman ale na 99% w środku smietnik:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
11 minut temu, Marek.S napisał:

Wracając do tematu wątku, konkretne monobloki:

Ukryta Zawartość

Sphinx to marka firmy Siltech / Crystal Cable. Widziałem je kiedyś na żywo, kawał żelatstwa.
Creato to 'znajomi' Krella, jeden z najlepszych jeśli nie najlepszy technik w kraju ale piekielnie drogi.

To robi wrażenie:

200 watt in 8ohm
400 watt in 4ohm
800 watt in 2ohm
1200 watt in 1 ohm
1400 watt in 0,5 ohm

Ukryta Zawartość

Środek też. Sphinxy czasami mogły być wybuchowe, dobrze że te są już po pewnym serwisie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Tajitsu napisał:

Sprzęt po serwisie u @Bumpalump czy Jacka z Retro Audio to sprzęt pewny.

Co do Bumpalump po ostatnie naprawie zmieniłem zdanie  ..  niestety sam zapracował sobie u mnie na taką opinie.

51 minut temu, hertz2 napisał:

Co do Bumpalump po ostatnie naprawie zmieniłem zdanie  ..  niestety sam zapracował sobie u mnie na taką opinie.

Każdy naprawiony sprzęt jest objety gwarancja, jeśli coś było nie tak wystarczy kontakt ze strony klienta. 

Czasem ciężko się skontaktować gdyż ciężko mi w ciągu dnia odpisać na kilkadziesiąt wiadomości i odebrać kilkadziesiąt telefonow

Godzinę temu, Tajitsu napisał:

To robi wrażenie:

200 watt in 8ohm
400 watt in 4ohm
800 watt in 2ohm
1200 watt in 1 ohm
1400 watt in 0,5 ohm

Zapomniałeś dodać temperaturę zapłonu gdyż albowiem ponieważ:

Godzinę temu, Marek.S napisał:

Sphinxy czasami mogły być wybuchowe

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

2 minuty temu, Tadeiro napisał:

Zapomniałeś dodać temperaturę zapłonu gdyż albowiem ponieważ:

Tadzio. Niczego nie zapomniałem, albowiem pamiętam o czym zapomnieć nie sposób.

7 minut temu, Bumpalump napisał:

Każdy naprawiony sprzęt jest objety gwarancja, jeśli coś było nie tak wystarczy kontakt ze strony klienta. 

Czasem ciężko się skontaktować gdyż ciężko mi w ciągu dnia odpisać na kilkadziesiąt wiadomości i odebrać kilkadziesiąt telefonow

Dokładnie. Czasami cierpliwość jest wymagana. 

• Pokaż nowe odpowiedzi