Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, soundintruder napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nówka sztuka

Na tego Italopteptera jakiegoś to bym uważał, słabe komentarze i brak zwrotu. Nie weim dlaczego Allegro to toleruje, wszak sprzedają na polskim portalu i prawo konsumenckie EU ich powinno obowiazywac choć są z USA.

Teraz doczytałem, ze sprzęt jest z Niemczech, to w ogóle dziwne jest.

Aaaa, teraz się dopatrzyłem, ze to prywatny sprzedawca...

Ukryta Zawartość

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Polecam dac sobie spokoj ze sprzetem starszym niz 10-15 lat, tak jak kiedys lubialem vintage to od czasu kiedy zaczalem zagladac pod pokrywe i wydaniu juz parunastu tysiecy zlotych na roznorakie naprawy i serwisy juz mi przeszlo. Czy to kolumny czy elektronika, po prostu nie i koniec. Jesli juz to moze tylko jakis prosty amplituner jak marantz 2226 i po pelnym recapie i myciu przelacznikow ew. jakas lampa gdzie dopiero uszkodzenie transformatorow jest powaznym problemem ale zdarza sie bardzo rzadko.
Teraz mam Luxmana, topowy z lat 80 i to w srodku jest juz kompletny trup, wypieczone plytki, klej zzera wszystko dookola, wszystko trzeszczy, luty istnieja juz tylko z wygladu, elektrolitow na plytkach wzmacniacza nie mierze, nie chce wiedziec. Takiego sprzetu juz nie oplaca sie po prostu serwisowac bo okaze sie ze sam recap wyjdzie 150% wartosci, w dodatku w tych modelach sa strasznie parszywe przelaczniki ktore ciezko sie rozbiera i lubia sie rozsypac, zegarmistrzowska robota.
Kolumny typu Infinity na starych wstegach juz kompletnie omijac szerokim lukiem, tak jak wstegi moze da sie jeszcze gdzies dostac, tak innych przetwornikow nie ma.
Kiedys mialem stare kefy reference one albo two - basy spalone bo poszly zawieszenia w glosniku schowanym w glebi obudowy, miesiac temu stare Elipsony, to samo - wykruszone zawieszenia i przez to spalone/zatarte cewki.

Wiem że masz spore doświadczenie ale ja się z tym nie zgadzam co napisałeś. Kupując "z głową" i niejakim doświadczeniem można za rozsądne pieniądze mieć naprawdę porządny sprzęt . Oczywiście trzeba mu poświęcić trochę czasu , pracy i PLN. Bazuje na moich przykładowych zakupach Tannoy Berkeley, Arden oraz BAT VK-31SE, BAT VK-30SE, BAT vk-600SE, JBL L110, JBL Jubal, JBL L300, JBL L80T. W kolumnach przeważnie wymiana zawieszeń i przegląd zwrotnicy i po robocie, następna inspekcja za 10 lat? W PRE obowiązkowy re-capping ale BAT ma solidne PCB , grube ścieżki, luty z ołowiem no i działam przed wysłaniem kondow . Taka moja recepta i mam poziom grania na który nowy w życiu nie byłoby mnie stać.

Co do jednego zgoda - robiąc solidnie dla siebie to sprzedając jest to nie do odzyskania bo kupiec patrzy na cenę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Słyszałem je kiedyś w 30m2 i się dusiły 
mysle ze >50m2

Myślę że do mniejszego metrażu to RS 2.5 ale nie wiem czy wstęgi nie do remontu po tylu latach

16 godzin temu, kacpero_1 napisał:

Ale nie wspomniałem o o tym że nie miałeś możliwości czy też nie słuchałeś, tylko spytałem o dokładny kierunek ewentualnych poszukiwań . Oprócz Sansui jeszcze któreś warte uwagi ? 

Wspomniałem o Sansui, gdyż w/g mnie, to najlepiej grające sprzęty dostępne w jeszcze przyzwoitych cenach w stosunku do dźwięku. Dotyczy najwyższych modeli z danego okresu. Sansui produkowała też integry na MOSfetach, np. AU-X111 MOS VINTAGE, czy AU-X1111 MOS VINTAGE, a także różne wersje limitowane jak. SANSUI AU-α907i MOS Limited i największe ich osiągniecie, z końca produkcji AU-α907Limited. Grają nadzwyczaj dobrze, rozdzielczo, bardzo szczegółowo, lekko konturowo, z bardzo mocno rozbudowaną przestrzenią czterowymiarową, bardzo dobrze dobrze kontrolowanym dołem. Ogólnie bardzo dobrze się ich słucha, z przyjemnością, bez natarczywości i zmęczenia po 1-2 godz. grania. Wydaje mi się, że jednak lekko ustępują końcówkom. Ważne by wiedzieć, że każdy wzmacniacz Sansui, z danej serii, czy okresu produkcji, gra inaczej, Raczej nieporównywalnie jeden do drugiego. Przyjmuje się, że np. integra AU-α907MR gra lampowo. Ale tu bym polemizował, gdyż słucham wzmacniaczy na MOSfetach. 

Wszystkie wspomniane tu i krytykowane pre i końcówki Hitachi, które słuchałem (a słuchałem ich wszystkie końcówki MOS), grają raczej dość miękko, "wyokrąglają" lekko zarówno dół, jak i górę, co nie każdy lubi. To dźwięk podobny do brzmienia tzw. starej szkoły z lat 70-tych. Warto również posłuchać wzmacniaczy Musical Fidelity w kl A. To bardzo podobne granie ale zupełnie inne. 

Ogólnie im wyższy model tym będziesz Pan bardziej zadowolony ze wzmacniacza na MOSfetach w stosunku do dobrego wzmacniacza lampowego, w którym dźwięk bardzo, bardzo zależy od jakości zastosowanych w nim lamp.

Ogólnie nowa produkcja lamp to raczej "ostre" granie, niestety niewiele podobne do starej szkoły produkcji lampowych. Taki mamy obecnie trend. Poszukuje nie przyjemności w słuchaniu lecz przyjemności w wyszukiwaniu szczegółów i zniekształcaniu dźwięku określanego jako VINTAGE. 

2 godziny temu, LJ3 napisał:

Wspomniałem o Sansui, gdyż w/g mnie, to najlepiej grające sprzęty dostępne w jeszcze przyzwoitych cenach w stosunku do dźwięku. Dotyczy najwyższych modeli z danego okresu. Sansui produkowała też integry na MOSfetach, np. AU-X111 MOS VINTAGE, czy AU-X1111 MOS VINTAGE, a także różne wersje limitowane jak. SANSUI AU-α907i MOS Limited i największe ich osiągniecie, z końca produkcji AU-α907Limited. Grają nadzwyczaj dobrze, rozdzielczo, bardzo szczegółowo, lekko konturowo, z bardzo mocno rozbudowaną przestrzenią czterowymiarową, bardzo dobrze dobrze kontrolowanym dołem. Ogólnie bardzo dobrze się ich słucha, z przyjemnością, bez natarczywości i zmęczenia po 1-2 godz. grania. Wydaje mi się, że jednak lekko ustępują końcówkom. Ważne by wiedzieć, że każdy wzmacniacz Sansui, z danej serii, czy okresu produkcji, gra inaczej, Raczej nieporównywalnie jeden do drugiego. Przyjmuje się, że np. integra AU-α907MR gra lampowo. Ale tu bym polemizował, gdyż słucham wzmacniaczy na MOSfetach. 

Wszystkie wspomniane tu i krytykowane pre i końcówki Hitachi, które słuchałem (a słuchałem ich wszystkie końcówki MOS), grają raczej dość miękko, "wyokrąglają" lekko zarówno dół, jak i górę, co nie każdy lubi. To dźwięk podobny do brzmienia tzw. starej szkoły z lat 70-tych. Warto również posłuchać wzmacniaczy Musical Fidelity w kl A. To bardzo podobne granie ale zupełnie inne. 

Ogólnie im wyższy model tym będziesz Pan bardziej zadowolony ze wzmacniacza na MOSfetach w stosunku do dobrego wzmacniacza lampowego, w którym dźwięk bardzo, bardzo zależy od jakości zastosowanych w nim lamp.

Ogólnie nowa produkcja lamp to raczej "ostre" granie, niestety niewiele podobne do starej szkoły produkcji lampowych. Taki mamy obecnie trend. Poszukuje nie przyjemności w słuchaniu lecz przyjemności w wyszukiwaniu szczegółów i zniekształcaniu dźwięku określanego jako VINTAGE. 

Podoba mi się Twój wpis.

+1

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Wiem że masz spore doświadczenie ale ja się z tym nie zgadzam co napisałeś. Kupując "z głową" i niejakim doświadczeniem można za rozsądne pieniądze mieć naprawdę porządny sprzęt . Oczywiście trzeba mu poświęcić trochę czasu , pracy i PLN. Bazuje na moich przykładowych zakupach Tannoy Berkeley, Arden oraz BAT VK-31SE, BAT VK-30SE, BAT vk-600SE, JBL L110, JBL Jubal, JBL L300, JBL L80T. W kolumnach przeważnie wymiana zawieszeń i przegląd zwrotnicy i po robocie, następna inspekcja za 10 lat? W PRE obowiązkowy re-capping ale BAT ma solidne PCB , grube ścieżki, luty z ołowiem

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) no i działam przed wysłaniem kondow . Taka moja recepta i mam poziom grania na który nowy w życiu nie byłoby mnie stać.

Co do jednego zgoda - robiąc solidnie dla siebie to sprzedając jest to nie do odzyskania bo kupiec patrzy na cenę.

Myślę że do mniejszego metrażu to RS 2.5 ale nie wiem czy wstęgi nie do remontu po tylu latach

Niby tak, tylko ze to troche jak to mowia anglicy - with sufficient thrust, pigs fly just fine. Troche jak kupowanie auta z zatartym silnikiem w cenie sprawnego.

Moim zdaniem jesli trzeba oddawac sprzet komus do serwisu to gra jest nie warta swieczki, chyba ze lubimy ryzykowac.

Teraz wlasnie walcze z NADem 2100 z 1991 roku, klej zzera w cholere wszystko dookola. Poleci kilka godzin roboty zeby to chociaz bezpiecznie dzialalo. Nawet pary roznicowe tranzystorow zalali tym badziewiem. Praca czysto jako hobby bo sama koncowka jest warta moze z 500-600zl.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Vintage to zło audio świata?

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 10.08.2023 o 10:22, Tal napisał:

Takie obrabiane w photoshopie itp. to rzeczywiście nie budzą zaufania. 

Wystarczy jednak czysty obiektyw dobre światło i wypucowany sprzęt i już jest git.

Wypucowany nie oznacza w pełni sprawny.

23 godziny temu, Tal napisał:

O matko. Przecież to wintydż.

Dopiero co pisałeś że stare=strucel.

No tak, ale zdjęcia ładne więc musi być dobre. 

Marantz K.i pearl lite

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Marek.S napisał:

Teraz wlasnie walcze z NADem 2100 z 1991 roku, klej zzera w cholere wszystko dookola. Poleci kilka godzin roboty zeby to chociaz bezpiecznie dzialalo. Nawet pary roznicowe tranzystorow zalali tym badziewiem. Praca czysto jako hobby bo sama koncowka jest warta moze z 500-600zl.

Te NADy to w ogóle jakieś cherlawe, obecnie już po 5 latach do remontu

Rozumiem osoby co kupują Vintage świadomie, osobiście jakbym teraz kupował taki klocek, to bym dowiedział się w serwisie, jak wygląda sprawa przeglądu, czy nie w danym modelu nienaprawialnych usterek z powodu braku części. Osobiście miałem Sony 570ESz 1991r, przegląd wykonany bezproblemowo, parę kondów wymienionych, czyszczenie przełączników, potka, zimne luty usunięte, nic nie rozlane, płytki w bardzo dobrym stanie. Myślę że osoba, która ode mnie kupiła  (przesłałem też fotki z przeglądu z wykonanymi naprawami)trochę jeszcze nim się pocieszy.

Edytowane przez Prewwit
16 minut temu, Prewwit napisał:

(…)

Osobiście miałem Sony 570ESz 1991r, przegląd wykonany bezproblemowo, parę kondów wymienionych, czyszczenie przełączników, potka, zimne luty usunięte, nic nie rozlane, płytki w bardzo dobrym stanie. Myślę że osoba, która ode mnie kupiła trochę jeszcze nim się pocieszy.

C3B23C30-5343-4854-8599-0E36C2E04F76.png.c982c853e412bda915f104e6bf244975.png 

Edytowane przez Tajitsu

20 minut temu, Tajitsu napisał:

Ukryta Zawartość

Jeszcze długo będzie cieszyć ucho i oko.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby kondensatory były wylane w tych starych dziadach nie wiem może miałem szczęście?  wczoraj mierzyłem kondy w Kenwoodzie Ka 1000 z 1980r i już sam nie wiem wsadzili tam Elny RA niebieskie mierzę to i wszystko dosłownie pojemność fabryka z niskim ESR nawet te co są obok tych zielonych rezystorów co się nagrzewają do ponad 100 stopni, wymieniełem i tak kilka na Elna Silmic 2 bo z tych starych aż zeszła koszulka i zbladły  od temp, ale pojemności wzorowo jakimś cudem...

U mnie główne z sekcji zasilania Elny też trzymały pojemność i parametry, powysychały w sekcji preampa mniejsze pojemności, prawie połowa była do wymiany, ale stwierdziłem, że wymieniamy wszystkie, aby było raz a porządnie.

47 minut temu, Dune napisał:

Nie spotkałem się jeszcze z tym żeby kondensatory były wylane w tych starych dziadach nie wiem może miałem szczęście?  wczoraj mierzyłem kondy w Kenwoodzie Ka 1000 z 1980r i już sam nie wiem wsadzili tam Elny RA niebieskie mierzę to i wszystko dosłownie pojemność fabryka z niskim ESR nawet te co są obok tych zielonych rezystorów co się nagrzewają do ponad 100 stopni, wymieniełem i tak kilka na Elna Silmic 2 bo z tych starych aż zeszła koszulka i zbladły  od temp, ale pojemności wzorowo jakimś cudem...

Stworzyli to inżynierowie a nie księgowi.

De gustibus non est disputandum

3 godziny temu, Tajitsu napisał:

Vintage to zło audio świata?

Nie, jest stare i przywrócenie go do stanu pierwotnego lub coś w ten deseń to dodatkowa kasa, problem z dobrym serwisem, jednym słowem zawrót głowy. Chyba że na półkę do patrzenia, wtedy ma wygladać, a nie musi grać.

Wlasnie o to chodzi^ W wiekszosci przypadkow serwis jest po prostu nieoplacalny i w Polsce, 37 milionowym kraju, jest moze garstka ludzi ktorzy sie podejma a i tak sa zawaleni robota na miesiace do przodu.

Niektore marki kondensatorow wylewaja sie nagminnie (Matsushity stare typy) ale najgorszy jest klej ktorym mocowane byly elektrolity do PCB ktory zzera wszystko dookola.

A firmy NAD, Cambridge oraz Audiolab powinny zostac pociagniete do odpowiedzialnosci prawnej za produkowanie elektrosmieci przez celowe postarzanie produktow. Tak samo EU powinna byla juz lata temu zabronic scierania oznaczen z czesci oraz stosowania wlasnego firmware'u dla podstawowych funkcji sprzetu.

Tak wyglada koncowka NADa z 1991r:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
W dniu 12.08.2023 o 14:04, LJ3 napisał:

(…)

Hitachi Hma 9500 mk2

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To je dobre^

Czasami można za grosze kupić stare estradówki na MOSFetach Hitachi - polecam spróbować. Trzeba tylko popracować nad wentylatorem, chociaż ostatnio miałem końcówkę C-Audio RA1001 na ww. mosfetach i była cichutka i po prostu zimna. Z tanich klasyków warto spróbowac HH M900 / V800, C-Audio, Harrison itp. bo Perreaux to już inna kategoria cenowa i jak dobrze pamiętam Perreaux zabije kolumny, jak poleci mosfet pójdzie DC na wyjście.

Warto zrobić w nich przeróbki stopnia wejściowego, np. w C-Audio sygnał idzie kablami do potencjometrów na froncie i wraca spowrotem.

Fajne są też UREI 6260/90 na dużych Sankenach, 6260 są chłodzone pasywnie ale transformator źle znosi napięcie powyżej 220V (grzeje się i buczy).

Edytowane przez Marek.S

b67a62eb-4908-44e3-9a1e-d892cfde1bf7.jpg

Na razie 250€

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audio Research Reference 110

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny dla wymagających -))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

34 minuty temu, kiza napisał:

(…) dla wymagających -))

Plinius Hiato

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

b67a62eb-4908-44e3-9a1e-d892cfde1bf7.jpg
Na razie 250€

Ukryta Zawartość

Bardzo dobry Wzmak. Pełne dual mono, sensowną moc, spora wydajność prądową, klasyczne brzmienie MF które ja sobie bardzo cenię.
Zwróćcie uwagę na :
1. Prawy górny róg frontowej płyty obudowy ciut pukniety
2. Po zakupie - jeśli ma grać nie na chwilę - to trzeba wymienić elektrolity i wówczas spokój na lata i granie na bardzo wysokim poziomie

Ukryta Zawartość

Leżał na boku w jakimś lombardzie albo graciarni :)) Ogólnie patrząc z bliska to jest cały porysowany / poobijany, lewa strona też. Jeśli lubicie często zmieniać sprzet to nie polecam kupna w takim stanie, niezależnie od ceny taki sprzet później ciężko jest odsprzedać.

W MF'ach są Jamicony, loteria w jakim będą stanie.

To wogóle jakiś złomiarz geszefciarz sprzedaje, Bluesound i pewnie cedek MFa pieprznięty w pudełku obok. Jak ktoś tak obchodzi się ze sprzętem to lepiej dać sobie spokój.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dodatku ma napisane że jest osobą prywatną (niestety nikt tego nie sprawdza, wszyscy handlarze sobie to ustawiają) czyli na jakąkolwiek gwarancję można się bujać.

Wzmacniacz i 
 przedwzmacniacz Onkyo P3000R + M5000R

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

22 godziny temu, kiza napisał:

Kolumny dla wymagających -))

Ukryta Zawartość

Powiem tak: spore kobyły i duża stajnia wymagana😜

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi