Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, Tajitsu napisał:

Moim zdaniem, dobre kolumny wręcz powinny przekazać pewne ostrości w brzmieniu np trąbki.

Na tym polega prawdziwość muzyki, o czym często zapominamy.

🏻

16 minut temu, marcinmarcin napisał:

Ale nie wszystko w muzyce brzmi ostro (…)

😉

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Ale nie wszystko w muzyce brzmi ostro, u mnie na Quadral  czy na Audium tym bardziej potrafi zakłuć, ale nie wszystko jak leci kłuję i męczy... 

Ale też nie na sztucznym wyostrzeniu

I masz absolutną pewność, że Focale, KAŻDE i ZAWSZE kłują w uszy? ;-O

7 minut temu, D4ncer napisał:

I masz absolutną pewność, że Focale, KAŻDE i ZAWSZE kłują w uszy? ;-O

Nie, ale "firmowe" strojenie idzie w tym kierunku. Nie mówię że są złe, one są dla osób o inne wrażliwości na wysokie niż ja 🙂

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Nie, ale "firmowe" strojenie idzie w tym kierunku. Nie mówię że są złe, one są dla osób o inne wrażliwości na wysokie niż ja 🙂

Być może faktycznie masz inną wrażliwość. Być może to kwestia akustyki/towarzystwa. Wcześniej wspominałeś o innych szczegółowych kolumnach które nie robią Ci krzywdy, jakie masz na myśli?

37 minut temu, D4ncer napisał:

Wcześniej wspominałeś o innych szczegółowych kolumnach które nie robią Ci krzywdy, jakie masz na myśli?

B&W np, też dużo góry ale inaczej podana - miałem monitory i podłogowe i dobrze wspominam. Poprzednie moje Quadrale Ascent z metalowa kopułką, Audium Comp ( bardzo dużo góry). Meczyly mnie kiedyś za to starsze  MA -  krótko były u mnie, nowe nie grają już raczej tak ostro

Usher AC-20:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

40 minut temu, marcinmarcin napisał:

B&W np, też dużo góry ale inaczej podana - miałem monitory i podłogowe i dobrze wspominam. Poprzednie moje Quadrale Ascent z metalowa kopułką, Audium Comp ( bardzo dużo góry). Meczyly mnie kiedyś za to starsze  MA -  krótko były u mnie, nowe nie grają już raczej tak ostro

W mojej ocenie Audium Compy mają bardzo wyważoną ilość góry, nie tak jak np: Spendory A5.

Każdy z nas ma inne warunki akustyczne i sprzętowe oraz inne oczekiwania co do tego jak chce usłyszeć muzykę.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

36 minut temu, karolkos napisał:

W mojej ocenie Audium Compy mają bardzo wyważoną ilość góry

Racja, jest jej dużo, ale wszystko na miejscu 👍

36 minut temu, karolkos napisał:

Każdy z nas ma inne warunki akustyczne i sprzętowe oraz inne oczekiwania co do tego jak chce usłyszeć muzykę.

Dokładnie tak. Dyskusja wzięła się nie z faktu że Focal to jest zła kolumna, (bo nie jest, to granie przestrzenne, dynamiczne i precyzyjne) tylko podkreśla górę (i trochę dół) pasma, więc jako wzorca neutralności bym go nie postawił - porównując z instrumentami czy ludzkim głosem. Ale rozumiem że może się podobać. 

Edytowane przez marcinmarcin

18 minut temu, tomek7776 napisał:

a ktora ze znanych ci kolumn.jest wzorcem neutralnosci.

Każda która będzie miała w miarę równe pasmo i nie bedzie miała ewidentnych wad.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

Racja, jest jej dużo, ale wszystko na miejscu 👍

Dokładnie tak. Dyskusja wzięła się nie z faktu że Focal to jest zła kolumna, (bo nie jest, to granie przestrzenne, dynamiczne i precyzyjne) tylko podkreśla górę (i trochę dół) pasma, więc jako wzorca

13 minut temu, tomek7776 napisał:

a ktora ze znanych ci kolumn.jest wzorcem neutralnosci.

neutralności bym go nie postawił - porównując z instrumentami czy ludzkim głosem. Ale rozumiem że może się podobać. 

Chłopaki.

Myślę że zaśmiecamy wątek "znalezisk" choć gdzieś w pewnej mierze ma związek z tym, że każdy szuka takiego idealnego znaleziska dla siebie. 

Nie słyszałem Focali i nie mogę mieć zdania, choć gdzieś wyczytane opinie w sieci rzeczywiście sugerują że mają tendencję do " podkreślania" wyższych rejestrów. Dla innych będzie to wadą, dla innych zaletą. Stąd też większość forumowiczów rotuje sprzętem w mniejszym lub większym stopniu szukając idealnego brzmienia. 

W mojej akustyce nawet Kappy 8,2 nie mają dostatecznej ilości basu ze względu na wypaczenia akustyczne pomieszczenia. Gdybym słyszał je tylko u siebie śmiało mógłbym stwierdzić że to nie są wybitne kolumny, ale słyszałem je i wiem co potrafią. Tak więc określanie w tym przypadku kolumn, że grają tak czy siak nie jest obiektywne.

Przez kilka miesięcy grały u mnie Spendory A5. Genialna góra. W Jazzowych kawałkach z instrumentami dętymi świetnie eksponowały niuanse, perkusyjne miotełki dźwięczały rewelacyjnie. I znów moja akustyka je pokonała, bo nie było niższych rejestrów. Nie mniej jednak nie mam prawa twierdzić że to są kiepskie kolumny. Chciałbym je kiedyś usłyszeć w dobrym pomieszczeniu.

I myślę że określenie przez marcinmarcin że Focale grają tak czy inaczej jest chyba jego własną sugestią, aczkolwiek tak jak pisałem wyżej warunki odsłuchu często zamazują obraz rzeczywisty.

OPPO 103EU=>Musical Fidelity M6Si500 => Auralic Altair G1 , Infinity Kappa 8,2

9 minut temu, marcinmarcin napisał:

Każda która będzie miała w miarę równe pasmo i nie bedzie miała ewidentnych wad.

czyli moze tak z nazwy bys mogl nam taka przedstawic...

Accuphase

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

8 minut temu, tomek7776 napisał:

czyli moze tak z nazwy bys mogl nam taka przedstawic...

Kontynuujemy śmiecenie 🙂

Np ostatnio słuchana w sklepie muzycznym Yamaha Hs7 czy HS8 🙂 niby studyjny jazgotnik, a wcale nie jazgotała... gralo to za to prawdziwie i wiernie. Brakło mi trochę przekonania na TAKI system ale zaskakująco dobre granie 

Edytowane przez marcinmarcin

no to swietny przyklad.nie ma co.

chyba masz rzeczywiscie specyficzny sluch.i pojecie o neutralnosci.i rownosci pasma.

samych sukcesow ci zycze.

do zakladki start proponuje .sie udzielac.

Accuphase

Ukryta Zawartość

Ciężki kaliber

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

35 minut temu, kiza napisał:

Accuphase

Ukryta Zawartość

A tu też nówka sztuka nie śmigana😁

Ukryta Zawartość

Wystarczyłoby żeby gość odpalił ceneo.pl.😉 W większości sklepów cena tylko o 100 PLN wyższa.

Pozdrawiam - Darek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Cichy71

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

39 minut temu, tomek7776 napisał:

do zakladki start proponuje .sie udzielac.

w zakładce nasze aukcje się więcej proponuję udzielać niż tu

42 minuty temu, tomek7776 napisał:

chyba masz rzeczywiscie specyficzny sluch.i pojecie o neutralnosci.i rownosci pasma.

samych sukcesow ci zycze.

LOL, coś do tworzenia muzyki się nie nadaje do słuchania 🤪

Quadral

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Focal Sopra 3 roczne, 5 lat gwarancji za 54 k

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

18 godzin temu, kiza napisał:

Accuphase

Ukryta Zawartość

Pooglądajcie i z czystym sumieniem napiszcie, że nie opłaca się włożyć 10-5 razy mniej w używkę, koniecznie "dołożyć" serwis i cieszyć się mało spotykanym dźwiękiem? 

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, LJ3 napisał:

Pooglądajcie i z czystym sumieniem napiszcie, że nie opłaca się włożyć 10-5 razy mniej w używkę, koniecznie "dołożyć" serwis i cieszyć się mało spotykanym dźwiękiem? 

Lepiej używkę i serwis. Moim zdaniem.

Kupiłbym np P500L plus jakieś fajne pre.

2 godziny temu, LJ3 napisał:

jeśli dobrze zrozumiał Twoją wypowiedź...

minus 100 pln względem ceny sklepowej to żadne oferta - cena na bank przy takim zakupie w sklepie jest do negocjacji. A te 100 to żadna atrakcja przy takiej kwocie - jeśli by chciał sprzedać to, właśnie by było przynajmniej -10% pomimo tego, że nowy i do tego te 10% to uważam za minimum. Jeśli miałbym kupić wzmacniacz za 70 tys. to wolałbym kupić w sklepie, i do tego "moim ulubionym" aby sprzedający zarobił, bo z tego żyje.

Kiedyś sobie kupię Avanti, albo może nawet Cardeasy... ale to dopiero po rozwodzie.😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

POZNACIE MNIE PO ŻÓŁTYM GARNITURZE - D.C.  

Godzinę temu, tomek7776 napisał:

ale koncert życzeń.

szczególnie w obecnych czasach.

hello....kolego....obudż sie.....

jaki koncert? - może zostałem źle zrozumiany - po " jeśli dobrze zrozumiał Twoją wypowiedź..." powinienem jak widzę jeszcze napisać - to moja odpowiedź/zdanie: " minus 100 pln względem ceny (...)

• Pokaż nowe odpowiedzi