Skocz do zawartości
IGNORED

Znaleziska na eBay i Allegro | AUDIO !

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Tal,

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Adasza napisał:

Bardzo to dziwnie wygląda, bo to handlarzyna i to taki z najniższego sortu. Zdjęcia retuszowane na maksa - w większości reanimowany złom, w ogłoszeniach kłamie, ceny nie powiem skąd, bo lobby złomiarskie znowu wyśle na wakacje 🙂

Ogólnie omijać szerokim łukiem. 

I co wziąłeś? 

Bo to ZŁOMIARZ jest. Ja nie wiem czy wy tego nie widzicie czy nie chcecie widzieć?  Wystarczy wejść w jego pozostałe ogłoszenia i jest jak na tacy, co to za ptica... 

Od razu wy od razu wy (btw: Wy)... Tal zarezerwował, ok. Ja nie interesowałem się dalej. Nie pierwszy raz w tym temacie był złom. Czasem to wygląda na naganianie. He

PS nie zawsze handlarz taki zły jak go malują. Aktualne kolumny mam od handlarza i nie żałuję. Najdroższy fornir (1k droższe były jako nowe od zwykłych) kupiłem taniej niż kiedykolwiek w Polsce widziałem w zwykłych. 

PS 2 ludzie często tu wrzucają linki z zagranicy. Czy kiedykolwiek ktoś stąd to kupił? 

Edytowane przez J4Z

.

6 godzin temu, J4Z napisał:

PS 2 ludzie często tu wrzucają linki z zagranicy. Czy kiedykolwiek ktoś stąd to kupił? 

Ładnych parę lat temu kupiłem kolumny z eBay Kleinanzeigen .... na Whatssap uzgodniłem wszystko co i jak i pojechałem odebrać osobiście (Berlin) - zakup od prywatnego użytkownika - kupiłem kolumny w świetnym stanie sporo taniej niż u nas 😉 ... 

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

11 godzin temu, Vigo12 napisał:

Wbrew temu co twierdzi sprzedawca trafo obniżające napięcie może mieć wpływ na dźwięk .

Wszyscy co ściągają te Sansuje i inne wynalazki z Japonii na 120V twierdzą że nie. Za to rozprawiaja o złotych bezpiecznikach i innych głupotkach. 

?👈

7 godzin temu, J4Z napisał:

Natürlich 😉

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

6 godzin temu, J4Z napisał:

Od razu wy od razu wy (btw: Wy)... Tal zarezerwował, ok. Ja nie interesowałem się dalej. Nie pierwszy raz w tym temacie był złom. Czasem to wygląda na naganianie. He

PS nie zawsze handlarz taki zły jak go malują. Aktualne kolumny mam od handlarza i nie żałuję. Najdroższy fornir (1k droższe były jako nowe od zwykłych) kupiłem taniej niż kiedykolwiek w Polsce widziałem w zwykłych. 

To jest tak samo jak z handlarzami autami. Jak trafi się coś dobrego to tak się składa że ma coś dobrego do sprzedania. A jak jakiś trupek to trupek. Kasa musi się zgadzać. Jak na czymś można zarobić to się bierze i się nie wybrzydza. Raz lepiej, raz gorzej. 

?👈

13 godzin temu, matwiejm napisał:

Czy to może być wiarygodny sprzedawca czy handlarz złomem?Oprócz tego luxmana ma ciekawszy egzemplarz 595.

Zadzwoń i podagaj - będzie czuć cebulę, jeżeli to handlarzyna 🙂
A cenę sprawdzałeś?

8 godzin temu, J4Z napisał:

PS nie zawsze handlarz taki zły jak go malują.

W przytłaczającej większości przypadków jest. 

1 godzinę temu, rafal735r napisał:

To jest tak samo jak z handlarzami autami. Jak trafi się coś dobrego to tak się składa że ma coś dobrego do sprzedania. A jak jakiś trupek to trupek. Kasa musi się zgadzać. Jak na czymś można zarobić to się bierze i się nie wybrzydza. Raz lepiej, raz gorzej. 

Należy zakładać że coś może być nie tak i być lekko podejrzliwym, ale nie należy zakładać że tak musi być. Niezbyt fair że wrzucasz wszystkich do jednego wora. Jak człowiek jest uczciwy, to nie będzie nikogo na miny wsadzał choćby miał mniej lub w ogóle nie zarobić. To nie kwestia kasy tylko honoru i sumienia. Nawet rozmawiając telefonicznie, zadając odpowiednie pytania - w większości przypadków wstępnie można  ocenić czy ma się do czynienia z cwaniaczkiem i krętaczem. Jak ktoś robi babole, pisze niechlujnie w wiadomościach, to też mnie zniechęca aby robić transakcje z takim głąbem. 

2 godziny temu, rafal735r napisał:

Wszyscy co ściągają te Sansuje i inne wynalazki z Japonii na 120V twierdzą że nie. Za to rozprawiaja o złotych bezpiecznikach i innych głupotkach. 

Nie ma czegoś takiego jak „wynalazki z Japonii na 120V

Napięcie w Japonii to 100V.

4 minuty temu, don111 napisał:

Należy zakładać że coś może być nie tak i być lekko podejrzliwym, ale nie należy zakładać że tak musi być. Niezbyt fair że wrzucasz wszystkich do jednego wora. Jak człowiek jest uczciwy, to nie będzie nikogo na miny wsadzał choćby miał mniej lub w ogóle nie zarobić. To nie kwestia kasy tylko honoru i sumienia. Nawet rozmawiając telefonicznie, zadając odpowiednie pytania - w większości przypadków wstępnie można  ocenić czy ma się do czynienia z cwaniaczkiem i krętaczem. Jak ktoś robi babole, pisze niechlujnie w wiadomościach, to też mnie zniechęca aby robić transakcje z takim głąbem. 

Trzeba być czujnym i stosować zasadę ograniczonego zaufania w każdej dziedzinie życia.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

Godzinę temu, Adasza napisał:

Zadzwoń i podagaj - będzie czuć cebulę, jeżeli to handlarzyna 🙂
A cenę sprawdzałeś?

W przytłaczającej większości przypadków jest. 

Niestety w moim doświadczeniu jest 50/50%. Jedni i drudzy kłamią na temat stanu a sprzęt od pierwszego właściciela jest często w gorszym stanie niż u handlarza, mimo wszystko duża część handlarzy sprawdza/serwisuje sprzęt przed sprzedażą. Tak samo jedni i drudzy psikają kontaktem 'bo trzeszczał' a u handlarza który jest zarejestrowany masz czasami jeszcze jako-taką gwarancję.

Edytowane przez Marek.S
9 godzin temu, J4Z napisał:

PS nie zawsze handlarz taki zły jak go malują.

Też sie z tym zgadzam, wszystkie stare klocki mam od handlarzy (firma), tylko i wyłącznie. Kiedy polowałem na DAT, to właśnie u prywatnych osób się naciąłem, dobrze że było to na allegro i dostałem zwrot pieniędzy.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

43 minuty temu, Marek.S napisał:

Niestety w moim doświadczeniu jest 50/50%. Jedni i drudzy kłamią na temat stanu a sprzęt od pierwszego właściciela jest często w gorszym stanie niż u handlarza, mimo wszystko duża część handlarzy sprawdza/serwisuje sprzęt przed sprzedażą. Tak samo jedni i drudzy psikają kontaktem 'bo trzeszczał' a u handlarza który jest zarejestrowany masz czasami jeszcze jako-taką gwarancję.

A z mojego "pierwsi właściciele" zdecydowanie mniej kłamią. 
Handlarze (oszuści) serwisują jak potrzebna reanimacja, np. popalone końcówki podmieniają na "co popadnie" i zakładają plombę na x miesięczną gwarancję, żebyś tego nie zobaczył. Tak w większości serwisują. Zazwyczaj serwisowanie oznacza psiknięcie kontaktem i "zamalowanie" rys, ubytków, żeby w necie nie było widać, jak u tego np.

image;s=1000x700

image;s=1000x700

image;s=1000x700

Edytowane przez Adasza
4 minuty temu, Adasza napisał:

Handlarze (oszuści) serwisują jak potrzebna reanimacja, np. popalone końcówki podmieniają na "co popadnie" i zakładają plombę na x miesięczną gwarancję, żebyś tego nie zobaczył. Tak w większości serwisują. Zazwyczaj serwisowanie oznacza psiknięcie kontaktem i "zamalowanie" rys, ubytków, żeby w necie nie było widać, jak u tego np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

image;s=1000x700

image;s=1000x700

Zgadzam się. To nagminne praktyki od X lat…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

10 minut temu, Tajitsu napisał:

Zgadzam się. To nagminne praktyki od X lat…

Ja aż się dziwię, ze ludzie z forum w ogóle zwracają na takie ogłoszenia uwagę... Nawet jak coś wygląda to strach pomyśleć coś się mogło dziać, np. jak został "naprawiony" tweeter w takich kolumnach lub coś innego. Tego typu handlarzyny kupują coś tylko dla konkretnego zysku a żeby tak zrobić muszą coś kupić baaardzo tanio. A nikt czegoś porządnego/całkowicie sprawnego za grosze nie sprzeda, gdzieś musi być haczyk. 

Luxman 509X:

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Adasza napisał:

Ja aż się dziwię, ze ludzie z forum w ogóle zwracają na takie ogłoszenia uwagę... Nawet jak coś wygląda to strach pomyśleć coś się mogło dziać, np. jak został "naprawiony" tweeter w takich kolumnach lub coś innego. Tego typu handlarzyny kupują coś tylko dla konkretnego zysku a żeby tak zrobić muszą coś kupić baaardzo tanio. A nikt czegoś porządnego/całkowicie sprawnego za grosze nie sprzeda, gdzieś musi być haczyk. 

Oczywista oczywistość 🙂

No ale, ludzie lubią się oszukiwać i poprawiać sobie samopoczucie „łowiąc okazje” które okazjami wcale nie są!

Ukryta Zawartość

W Polsce na Allegro jak i Ebay nie ma okazji jesli chodzi o audio. Czasami na mniejszych stronach cos sie trafi ale poza tym audio jest o dobre paredziesiat procent drozsze niz na zachodzie.

Z zachodu to jest zwozone busami i leci na Alle i mozna na tym ostro przyciac. Mialem znajomych ktorzy co pare tygodni zwozili pelnego Sprintera do Polski z audio i meblami.

p.s
Zaprawki na rysach i otarciach - nie widze w tym zadnego problemu jesli sa niewielkie i zrobione odpowiednia farba a nie flamastrem. Szczegolnie na czarnym lub srebrnym sprzecie.

Edytowane przez Marek.S
1 minutę temu, Marek.S napisał:

audio jest o dobre paredziesiat procent drozsze niz na zachodzie.

Bliżej 30 czy raczej 70% masz na myśli pisząc paredziesiat? 

Patrzac na Allegro to raczej 50-100% :)))

Ukryta Zawartość

Takie cos kupuje sie w niemczech za 150e a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumienki ok. 100e:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
Godzinę temu, Adasza napisał:

Genialne, pozostaje udowodnić, napisać pracę habilitacyjną  w temacie  socjologia i stopień naukowy gotowy.

🙂

2 godziny temu, don111 napisał:

Nie o to chodzi. Raz można kupić sprzęt na prawdę dziewiczy w idealnym stanie, a raz po prostu naprawiany czy tam serwisowany. 

?👈

49 minut temu, Jacchusia napisał:

Genialne, pozostaje udowodnić, napisać pracę habilitacyjną  w temacie  socjologia i stopień naukowy gotowy.

🙂

Być może ty musisz przeczytać czyjś doktorat, żeby zrozumieć zróżnicowanie zachowań uczestników rynku w branży, którą ponoć znasz. Ja nie muszę, wystarczą mi moje obserwacje 🙂 

Godzinę temu, Marek.S napisał:

Patrzac na Allegro to raczej 50-100% :)))

Ukryta Zawartość

Takie cos kupuje sie w niemczech za 150e a

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) kolumienki ok. 100e:

Ukryta Zawartość

Piszemy tu o dwóch grupach, normalnych ludzi, którzy chcą coś sprzedać, handlarzach (głównie oszustach) a zapomnieliśmy o wariatach 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość Kw202

(Konto usunięte)
3 godziny temu, don111 napisał:

Należy zakładać że coś może być nie tak i być lekko podejrzliwym, ale nie należy zakładać że tak musi być.

W maju naprawdę się napaliłem na te słuchawki,myślałem że jajo zniosę. 

https://www.olx.pl/d/oferta/ultrasone-edition-8-ex-swietne-sluchawki-dynamiczne-CID99-IDTDMoO.html

Pierwsza wiadomość zwrotna od właściciela :

Żadnych negocjacji ceny, i wysyłki olx. 

To jeszcze mnie nie odrzuciło bo jeśli chodzi o ich dźwięk można brać w ciemno.... 

Ale typ powiedział że nie zrobi żadnych dodatkowych zdjęć i nie zmierzy muszli, bo ma już je wypolerowane i nie będzie ich paluchami brudził. 

6 godzin temu, Adasza napisał:

Być może ty musisz przeczytać czyjś doktorat, żeby zrozumieć zróżnicowanie zachowań uczestników rynku w branży, którą ponoć znasz. Ja nie muszę, wystarczą mi moje obserwacje 🙂 

Piszemy tu o dwóch grupach, normalnych ludzi, którzy chcą coś sprzedać, handlarzach (głównie oszustach) a zapomnieliśmy o wariatach 🙂

Ukryta Zawartość

No tak, tylko ile taki Fisher jest wart? Kto go serwisował? Na euro wychodzi ok. €875 i jeśli faktycznie jest np. po recapie i regulacji lasera to dla kolekcjonera (dla melomana już raczej nie) może być ciekawy bo to faktycznie unikat i tu naprawdę ciężko cos takiego wycenić. Co innego jakiś byle Denon czy Marantz sprzed 20-30 lat których w internecie jest na pęczki.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S
6 godzin temu, Adasza napisał:

Ukryta Zawartość

Dzięki tej kości może grać dobrze "Tda1540 philipsa" tylko cena z kosmosu.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

52 minuty temu, Marek.S napisał:

No tak, tylko ile taki Fisher jest wart? Kto go serwisował? Na euro wychodzi ok. €875 i jeśli faktycznie jest np. po recapie i regulacji lasera to dla kolekcjonera (dla melomana już raczej nie) może być ciekawy bo to faktycznie unikat i tu naprawdę ciężko cos takiego wycenić. Co innego jakiś byle Denon czy Marantz sprzed 20-30 lat których w internecie jest na pęczki.

A może to taki unikat, bo sprawnych ostało się kilka sztuka 🙂

PS. Jakby to był taki rarytas to nikt (zwłaszcza w Polsce) nie sprzedawałby ich po kilkaset złotych. 

38 minut temu, Yankes napisał:

Dzięki tej kości może grać dobrze "Tda1540 philipsa" tylko cena z kosmosu.

To taka dobra kość?

Do pozycji rarytasa to raczej to urządzenie by mogło aspirować, na PMC58. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Adasza

Ukryta Zawartość

🥴😜🥴😜

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

21 godzin temu, Kw202 napisał:

To jeszcze mnie nie odrzuciło bo jeśli chodzi o ich dźwięk można brać w ciemno.... 

Ale typ powiedział że nie zrobi żadnych dodatkowych zdjęć i nie zmierzy muszli, bo ma już je wypolerowane i nie będzie ich paluchami brudził. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej wiarygodny sprzedawca, ale ostrożność zawsze wskazana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"A na całe Kargulowe plemię i pole spuść, dobry Panie, wszystkie plagi egipskie. Tylko się nie pomyl i nas, Pawlaków, sąsiadów Kargulowych, nie doświadczaj, bo my się swojej miedzy trzymamy."

Gość Kw202

(Konto usunięte)
28 minut temu, klecha napisał:

Zrobił by 2 fotki, zmierzył je i już by były u mnie. 

Jak słuchasz takich prostackich wymówek to zapala się u mnie czerwona lampka 😉

35 minut temu, Kw202 napisał:

Zrobił by 2 fotki, zmierzył je i już by były u mnie. 

Dokładnie w punkt.

+1

22 godziny temu, Kw202 napisał:

W maju naprawdę się napaliłem na te słuchawki,myślałem że jajo zniosę. 

Ukryta Zawartość

Za takie pieniądze warto się przejechać, ja osobiście nie ufałbym i kupował z wysyłką.

15 godzin temu, Ataszek napisał:

Ukryta Zawartość

🥴😜🥴😜

Słuchałem tych elaców (co prawda w sklepie, ale nie w pokoju odsłuchowym, wiec w domu zagrają pewnie lepiej) bas to w nich był rzadki gość.

Godzinę temu, Kw202 napisał:

Niby tak, ale z drugiej strony to powiem, że sam sprzedaję dużo i zdarza się wielu zawracaczy tyłka, z masą pytań...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi