Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  82 członków

Gustard Klub
IGNORED

Klub Gustarda

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

W sumie to nie wiem dlaczego dopiero teraz, bo R26 mam już dobre 1,5 roku, ale dołączam do klubu miłośników tego bardzo zacnego urządzenia 🙂

Początkowo grał z H390 i pozamiatał jego wew. DAC. Obecnie jest partnerem dla Audio Analogue Puccini w wersji Anniversary (podłączony przez XLR).

Wielu uzytkowników używa wewn. streamera R26, ja po kilku eksperymentach karmię go z DDC U18 przez I2S. MiniPC z Roon robi upsampling do DSD512 i przesyła stream na transport oparty o RPI 4 (w planie dalsza robudowa o moduły Ian Canada tak by docelowo być może zrezygnować z pośrednika, czyli U18) i stąd USB do DDC.

Ostatni mój tweak, to odseparowanie portu LAN RPI z zastosowaniem konwerterów światłowodowych.

Bardzo odpowiada mi takie zestawienie i chyba nie widzę konkurenta dld R26, bez dołożenia 15-20 tys.

1 godzinę temu, nurni napisał:

W sumie to nie wiem dlaczego dopiero teraz, bo R26 mam już dobre 1,5 roku, ale dołączam do klubu miłośników tego bardzo zacnego urządzenia 🙂

Początkowo grał z H390 i pozamiatał jego wew. DAC. Obecnie jest partnerem dla Audio Analogue Puccini w wersji Anniversary (podłączony przez XLR).

Wielu uzytkowników używa wewn. streamera R26, ja po kilku eksperymentach karmię go z DDC U18 przez I2S. MiniPC z Roon robi upsampling do DSD512 i przesyła stream na transport oparty o RPI 4 (w planie dalsza robudowa o moduły Ian Canada tak by docelowo być może zrezygnować z pośrednika, czyli U18) i stąd USB do DDC.

Ostatni mój tweak, to odseparowanie portu LAN RPI z zastosowaniem konwerterów światłowodowych.

Bardzo odpowiada mi takie zestawienie i chyba nie widzę konkurenta dld R26, bez dołożenia 15-20 tys.

Też się zastanawiam nad nakładką Ian Canada, słuchałeś może gdzieś jak to gra?

On 3/17/2024 at 2:48 PM, remiqa said:

Też się zastanawiam nad nakładką Ian Canada, słuchałeś może gdzieś jak to gra?

Niestety nie, ale liczba projektów DIY opartych o nie zachęca do spróbowania. Zacząłęm od ShieldPi Pro MKII, dalej zamierzam robić to stopniowo dodając m.in. FIFOPI Q7 II i HDMIPRO II. Nie powinno być gorzej niż z U18, a droga do dalszej zabawy pozostaje otwarta (zegary i zasilanie). Na szczęście nie buduję DACa 😉

• 2 tygodnie później...

Witam uczestników jako "świeżak"

Zachęcony ciekawością i nowymi doznanymi nabyłem X26 Pro ( używka ). Zauważyłem, że na starcie utworu w MQA słychać w kolumnach sekundowe syknięcie ( takie zaiskrzenie ). Czym to może być spowodowane? Dodam, że kabel po USB ze streamera.

Edytowane przez TomaszWarecki
11 godzin temu, gzrech napisał:

U mnie mqa po usb gra ok. Miałem podobny problem w moim poprzednim dacu, do tego podczas odtwarzania mqa dźwięk potrafił się zaciąć na ułamek sekundy. Z gustradem jest ok.

A jak była przyczyna problemu ( podobnego ) w tamtym poprzednim ? Czy powodem może być niekompatybilność ze streamerem jako źródłem ?

Nie wiem jaka była przyczyną.  Sprzedałem poprzedni dac toppinga kupiłem gustarda i problem się rozwiązał. Czyli przyczyna tkwiła w dacu.

Edytowane przez gzrech
W dniu 18.03.2024 o 19:08, nurni napisał:

Zacząłęm od ShieldPi Pro MKII, dalej zamierzam robić to stopniowo dodając m.in. FIFOPI Q7 II i HDMIPRO II.

Poszedłeś coś dalej z Ian Canada? ShieldPi dało zauważalne efekty? Rozumiem że z Pi4 wychodzisz jego USB? Ja gram aktualnie z Sotma prosto do Qutesta, ale korci mnie spróbować dobry coax z Ian. Pi4 nawet z dobrym zasilaczem jako transport USB gra mi bardzo słabo (mimo izolacji galwanicznej w Chordzie)

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Poszedłeś coś dalej z Ian Canada? ShieldPi dało zauważalne efekty? Rozumiem że z Pi4 wychodzisz jego USB? Ja gram aktualnie z Sotma prosto do Qutesta, ale korci mnie spróbować dobry coax z Ian. Pi4 nawet z dobrym zasilaczem jako transport USB gra mi bardzo słabo (mimo izolacji galwanicznej w Chordzie)
Jeszcze nie, trochę inne priorytety wydatków ;)
Na ten moment Pi4 przez USB do DDC i potem I2S. ShieldPi dodałem z rozsądku, żeby wyeliminować jak najwięcej zakłóceń. Zasilam z Allo Nirvana.
Walory dźwiękowe? Nie wsłuchiwałem się, więc nie stwierdzę jednoznacznie, bo w tym samym momencie pojawiła się adaptacja akustyczna, która zrobiła o g r o m n ą różnicę.
Chwilę tak pogram i dopiero zdecyduję czy usuwać z toru U18 i iść w stronę Ian Canada. To co ew może zdecydować o tym kroku to możliwość wymiany zegarów.

Sent from hell using Tapatalk

• 2 tygodnie później...

Ponieważ nie można liczyć na producenta, jeden z forumowiczów head-fi.org przygotwał FW z obsługą Tidal Connect oraz fixem eliminującym losowy adres MAC. Nie korzystam z TC, ale potwierdzone przez innych bezproblemowe działanie na Androidzie.

NEW! Gustard R26 FW 1.43 W/ TIDAL and MAC address Fix

https://www.head-fi.org/threads/gustard-dac-r26-balanced-decoder-r2r-1bit-dual-native-decoding-music-bridge.963630/

Sent from hell using Tapatalk

• 1 miesiąc później...

Słucham u siebie R26 i A26, oba są fajne, ze wskazaniem na R2R. A26 ladnie odtwarza slabo zrealizowana muzyke rozrywkowa, czyni ja przyjemniejszą. R26 z kolei pokazuje pazur na jazzie i klasyce. Dużo bardziej podobają mi się te DACi od X26, który miał problemy z osuszoną barwa.

BTW wkrótce będzie następca X26:

https://www.gustard.com/?post_type=products&page_id=18698

• 1 miesiąc później...

Witam. Mam Gustard A 26 z wersją 1.43 oprogramowania. Włączam tidal connect i widzi urządzenie ale nie chce grać przez Tidal . Mconnect nie ma z tym problemu. Co zrobić żeby grał przez Tidal connect. Pozdro

12 godzin temu, Trismus napisał:

Witam. Mam Gustard A 26 z wersją 1.43 oprogramowania. Włączam tidal connect i widzi urządzenie ale nie chce grać przez Tidal . Mconnect nie ma z tym problemu. Co zrobić żeby grał przez Tidal connect. Pozdro

Tidal connect nie jest dostępny w oficjalnym firmware, jeżeli jesteś nim zainteresowany poszukaj softu przygotowanego przez użytkowników.

Cześć wszystkim, 

Melduje się w klubie z moim x16. I od razu mam do Was prośbę o podpowiedź. Dac jest spięty z Yamaha AS701 oraz kolumnami Triangle Borea Br09. Zrodził mi się pomysł na zmianę w torze i taki sobie szatański plan uknulem. Mianowicie Yamaha out, a w to miejsce Gustard P26 i dwie końcówki mocy Nuprime sta 9. Czy taka kombinacja będzie banglac? Dziękuję za każdą odpowiedź. Pozdrawia 

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
W dniu 6.07.2024 o 20:55, tdrozd napisał:

Czy ktoś może mi powiedzieć jakie różnice są między x26 a x26 pro? Mam u siebie ta starszą wersję.

Witam. Przemaglowałem obydwa modele więc czuję się kompetentny, żeby odpowiedzieć na Twoje pytanie. Swoją przygodę z Gustardem zacząłem od modelu X26. Przesiadłem się z DACa dużo niższej klasy więc efekt wow był spory. Niestety dac zepsuł się w sposób nienaprawialny i obecnie posiadam X26 PRO. Według mnie to dwa różne urządzenia. X26 charakteryzuje się bardziej ciepłym analogowym brzmieniem. Bardziej gęsty, dociążony dźwięk, jest szalenie muzykalny. Miałem poczucie, że wręcz uczestniczę w słuchanych utworach, granie jest bardzo angażujące. Przy tym wszystkim fajnie prezentował szczegóły. Górne rejestry były czyste i dźwięczne. Średnica bogata, gęsta i z pięknym tłem, w którym cały czas coś się działo. Bas schodzący bardzo nisko, obszerny i masywny. W skrócie - ogrom dźwięku. X26 PRO to już trochę inna historia. Tutaj dźwięk jest bardziej precyzyjny, dużo lepsza dyscyplina w każdym paśmie i fantastyczna szczegółowość. Wysokie tony krystaliczne, dźwięczne, więcej powietrza wokół dźwięków, a przy tym bardzo komfortowa bez męczących wyostrzeń. Średnica trochę szczuplejsza, ale za to szalenie czytelna i szczegółowa. Bas precyzyjny mocny i punktowy z dużo lepszą kontrolą. Najlepsze jest to, że przy tym mniej nasyconym i bardziej szczegółowym graniu x26 Pro, ani trochę nie idzie w kierunku osuszenia dźwięku. Nadal jest miód i magia. Wokale w obydwóch modelach - sztos. Pięknie brzmiące, pełne i naturalne. To co łączy te dwa urządzenia pomimo tych istotnych różnic, to piękno dźwięku jaki prezentują, klimat i niesamowita scena, która rozpościera się od ściany do ściany i od podłogi do sufitu. U mnie bardziej sprawdził się X26 PRO, ponieważ w moim słabo akustycznie zaadaptowanym salonie ogrom i masa dźwięku jakim grał X26 sprawiły, że efekt basowego pogłosu był wręcz nieznośny, gdyż ten szalał bez kontroli wywołując sporo dudnienia. Nie odbieram tego jako wady samego DACa gdyż jestem świadomy rzeczywistej przyczyny. Prawda jest taka, że którego z tych dwóch modeli bym nie podłączył, zawsze będzie mi brakowało zalet tego drugiego. Ciężko więc jednoznacznie stwierdzić, który model jest lepszy. Decydujące będą tu osobiste preferencje i oczekiwania, charakter grania pozostałych urządzeń w torze audio, a obecnie, chyba przede wszystkim dostępność, gdyż nie produkowany już X26 jest trudniej osiągalny. Na marginesie dodam, że warto przetestować efekt po wymianie bezpiecznika, ponieważ niewielkim kosztem otrzymujemy słyszalne korzyści. Ja do X26 PRO wrzuciłem Aucharm Nano Red. Otrzymałem wypełnienie w każdym paśmie, jeszcze lepszą kontrolę basu, oraz więcej blasku szczegółowości i kultury w wysokich tonach. Ogółem poprawa dźwięku w każdym możliwym aspekcie.

Możesz dokładniej powiedzieć coś się stało z x26,jakiego typu uszkodzenie sie przytrafiło?Ja przesiadłem się z pcm1794 z wyjściem na lampach na Gustarda.Spora różnica,szybkość dokładność detaliczność wybrzmienia ,brak mgły dziekowej,muzykalność wszystko po stronie Gustarda z Sabre.Ciekawe jakie są techniczne różnice obu dacy?Ten bez pro grzeje się mocno,ponoć wyjście jest w klasie A.

Mocno grzeją się obydwa modele, ale tak ma być, to żadna wada. Nie znam się na elektronice więc nie wyjaśnię dlaczego, ale jajko sadzone można na tych DACach przyrządzić. Co do usterki x26 to wysypał się któryś z procesorów programowanych w procesie produkcji i niestety nie jest możliwa jego naprawa. Taki urok zaawansowanych technologicznie sprzętów.

Oby Ci X26 działał jak najdłużej, bo to świetny DAC. Wielu rzeczy wersja PRO już nie potrafi, chociaż ma swoje niewątpliwe zalety i są aspekty, w których zdecydowanie przważa. Bardzo mi szkoda tego X26, ale mimo, że gdzieś tam był dostępny z drugiej ręki to chęć wypróbowania X26 Pro i gwarancja na nowy sprzęt zwyciężyły. W ogólnym rozrachunku to był dobry wybór, ale x26 ma swój niepowtarzalny klimat.

W dniu 4.08.2024 o 18:47, EMiL napisał:

"Hello.

The newest product is the X30, which utilizes a four-chip ES9039PRO.
The R2R decoder, which is more advanced than the R26, will be named R30 and is expected to be released in early 2025.

Good luck!"

Gustard Customer Support

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 22.08.2024 o 14:41, rafa napisał:

"Hello.

The newest product is the X30, which utilizes a four-chip ES9039PRO.
The R2R decoder, which is more advanced than the R26, will be named R30 and is expected to be released in early 2025.

Good luck!"

Gustard Customer Support

Do kompletu brakuje jeszcze AKM i dyskretnego delta sigma. Dla każdego coś miłego.

• 3 tygodnie później...

X26u jest u mnie jakiś czas,muszę przyznać że gra to zacnie . Pojawił się  problem którego nie potrafię ogarnac.Dac po USB na problem z plikami PCM 192/24.Do daca podłączone jest Ifi Stream jak i Malina  z volumio.Plik zaczyna grać i po parunastu sek zaczyna zniekształcać jak by buforować.Zatrzynanie na chwilę i puszczenie dalej,sytuacja się powtarza.Wszelkie ustawienia,wielkość bufora itp nic nie daje .Dokładnie to samo jest na Ifi czy na volumio z maliny.Uklad jaki siedzi w odbiorniku USB to ess8620.

10 godzin temu, tdrozd napisał:

X26u jest u mnie jakiś czas,muszę przyznać że gra to zacnie . Pojawił się  problem którego nie potrafię ogarnac.Dac po USB na problem z plikami PCM 192/24.Do daca podłączone jest Ifi Stream jak i Malina  z volumio.Plik zaczyna grać i po parunastu sek zaczyna zniekształcać jak by buforować.Zatrzynanie na chwilę i puszczenie dalej,sytuacja się powtarza.Wszelkie ustawienia,wielkość bufora itp nic nie daje .Dokładnie to samo jest na Ifi czy na volumio z maliny.Uklad jaki siedzi w odbiorniku USB to ess8620.

Moze kwestia playera jaki uzywasz

Albo wersji sterownika xmos

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.