Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam SA30 vs Hegel H120 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Ale wywołałem dyskusję!

okej to posłuchałem Arcama i fizycznie są te wzmacniacze dostepne i w cenach dobrych

Oddałem. nie włączałem diraca/rozpakowywałem mikrofonu bo tak się dogadałem ze sprzedawcą.

To bardzo dobry dźwięk ale mi nie wszystko pasowało. Bas trochę zwalisty, za dużo. Lekko brakowało mu za to tempa, ogólnie w całym paśmie. Cofnięte mniejsze wokale. Czasem granie trochę za firanką. Za to scena powietrze spoko.

Mam na odsłuchu rotel 1592 mk1 😉

21 minut temu, fkzetor napisał:

Oddałem. nie włączałem diraca/rozpakowywałem mikrofonu bo tak się dogadałem ze sprzedawcą.

Czyli nie przetestowałeś tego co najlepsze ... Arcam bez DIRAC jest tylko przeciętny. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, dedal75 napisał:

Nowa płyta ,nowe zacięcie 🤨

Nowe doświadczenia, nowa misja 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 22.05.2024 o 15:37, Piopio napisał:

W mojej akustyce nie gra lepiej 😉 Oba grają tragicznie w porównaniu z włączonym DIRAC. Bez DIRAC nie mogę już słuchać. 

Heh śmiech na sali.  

Niedawno pisałeś, że Sabaj gra wyśmienicie a teraz tragicznie?

Odwróciło ci się o 180*

2 godziny temu, fkzetor napisał:

Mam na odsłuchu rotel 1592 mk1 😉

i jak w porównaniu do SA30?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

i jak w porównaniu do SA30?

Nie wsłuchałem się jeszcze ale pierwsze wrażenie jednak na plus Rotela. Skąpiej na basie ale tempo kontrola lepsze. Oba basy dobre ale ten w tym pokoju jednak wygrywa. Mikrodynamika w całym zakresie lepsza. Ten wyciąga z tych tweeterów wszystko. I nie mówię o ilości tylko kontroli. 

wokaliści są tam gdzie mają być - na arcamie Adelle śpiewała mi z trzeciego rzędu za orkiestrą i to była jakaś nieudana sztuczna prezentacja arcama, jak kolwiek tego nie zmajstrował.

Niekiedy bywa ostro ale freddie merkury potrafił na starych nagraniach wrzasnąć.

Rotel sprawia wrażenie drutu ze wzmocnieniem.

Na plus arcama raczej wyjdzie scena, efekty przestrzenne. Mimo tego że nie brzmiało to czasem "autentycznie" to może się podobać.

Raczej rotel zostanie na dłużej ale i nie wykluczam że kiedyś pójdzie a wpadnie ponownie arcam. Obie prezentacje mają coś w sobie.

No i arcam jest brzydki jak noc. A rotel sprawia wrażenie jakby miał własną grawitację.

Jakbym miał polecić wzmacniacz komuś, w ciemno, to prędzej arcama mimo wszystko. 

5 godzin temu, Bukaj napisał:

Niedawno pisałeś, że Sabaj gra wyśmienicie a teraz tragicznie?

Tragicznie w porównaniu z DIRAC !!! Nie manipuluj moimi wypowiedziami ! 

Moje wstępne obserwacje chciałbym rozszerzyć po już dłuższych odsłuchach. Coś już wiem. Skupię się na wadach.

Gora potrafi czasem podjechać lekkim "S". To sybilanty?

Arcam grał większym dźwiękiem, przede wszystkim przy niższych głośnościach. Rotel ma słabszą podstawę z tego niższego niższego basu. Na rotelu wszystko jest bardzo równo ale z tymi kolumnami charakterystyka jest lekko przechylona na więcej góry a mniej dołu.

Tyllko zgaduję ale ten rotel powinien z takimi lintonami zrobić koncert taki że opad szczeny bo uzupełniłyby sie fajnie ale i nie narzuciłby im własnego stylu.

Nie mam za dobrych watunków lokalowych. Popisy w przestrzeni Arcama były jednak lepsze niż Rotela. Rotel nie często u mnie wychodzi poza linię kolumn. Problemy mam z pogłosem i tłumieniem. Kolumny sa prawidłow ustawione a odległość głośnika od ściany to eksperymentalnie najlepsze 72,5cm. 

Niby na arcamie było mniej góry a jednak na rotelu mniej wyłapuję oddechy, mlaskanie itd. Smaczki z nagrań

Z rzeczy dobrych. Moc. 97db zmierzyłem w peak w pomieszczeniu. Bez cienia pocenia.

Rytm, punktualność. wgląd mimo wszystko. Fajnie siedzi wokal po srodku, właściwy rozmiar i miejsce na scenie. 

Ogólnie to jest topowa integra to jak ma grać 😉 kapitalnie. Rozważam drugie podejście do arcama juz z dirac.

Wszystko to wciąż trochę dzielenie włosa na czworo,

Jak ktoś chce rotela zawinąć to rozważę sprzedaż - kupiłem w świetnej cenie i w takiej samej oddam. Sprzęt jak nowy.

3 minuty temu, fkzetor napisał:

Rozważam drugie podejście do arcama juz z dirac.

Wtedy dopiero zobaczysz jak Twój system może grać. Trochę jednak trzeba włożyć roboty w pomiary i modyfikację krzywej. 

Godzinę temu, Bukaj napisał:

Za niedługo pewnie wyjdzie SMSL z DIRAC i wtedy ten wzmacniacz będzie nie do pobicia!

Paradoksem jest to, że wzmacniacz ma mniejsze znaczenie niż sam system DIRAC. Można zastosować przeciętny wzmacniacz + miniDSP Flex Digital i osiągnąć fantastyczny efekt. Oczywiście pod warunkiem, że wzmacniacz prawidłowo napędza kolumny. 

Jeśli coś będę polecał to DIRAC a nie jakiś konkretny sprzęt. 

Edytowane przez Piopio

15 minut temu, Piopio napisał:

Paradoksem jest to, że wzmacniacz ma mniejsze znaczenie niż sam system DIRAC. Można zastosować przeciętny wzmacniacz + miniDSP Flex Digital i osiągnąć fantastyczny efekt.

Nie rozpędzałbym się tak. Jeden kolega ostatnio zmienił Arcama SA30 na inny wzmacniacz i twierdzi, że jest lepiej od Arcama zarówno z DIRAC, jak i bez.

P.S. Ja nie lubię DIRACa. Od lat siedzę w serwerach Della i tam jest iDRAC do zarządzania. Ciągle muszę poprawiać pisownię 😉 

Edytowane przez Chmarski
Teraz, Chmarski napisał:

Nie rozpędzałbym się tak. Jeden kolega ostatnio zmienił Arcama SA30 na inny wzmacniacz i twierdzi, że jest lepiej od Arcama zarówno z DIRAC, jak i bez.

Pewnie ten od którego kupiłem tego Arcama 😉 Kolega nie za bardzo ogarniał temat. 

Teraz, Piopio napisał:

Kolega nie za bardzo ogarniał temat. 

Z tego co wiem, to kalibrację robił mu inny kolega, który dobrze ogarniał temat, więc kulą w płot.

Jak akustyka pomieszczenia jest problematyczna to DIRAC może pomóc. Nie znaczy to jednak, że to wina wzmacniacza tylko problem z akustyką. Jeśli wzmacniacz gra mało szczegółowo to DIRAC tych szczegółów od siebie nie dołoży. 

4 minuty temu, Chmarski napisał:

Z tego co wiem, to kalibrację robił mu inny kolega, który dobrze ogarniał temat, więc kulą w płot.

To może myślimy o kim innym. 

Przeciętny system zyska bardzo dużo gdy zastosujemy DIRAC. U większości z Nas akustyka jest dość kiepska. Kto ma profesjonalnie zaadaptowany akustycznie pokój ? To kosztuje przecież majątek. 

6 minut temu, Piopio napisał:

To może myślimy o kim innym. 

Chyba nie, bo Tomek mi o Tobie właśnie wspominał 😉 

7 minut temu, Piopio napisał:

U większości z Nas akustyka jest dość kiepska.

Ja się swojej bałem, ale nie mam z nią większych problemów. Myślę, że to zasługa kolumn, które najwyraźniej są akustyce przyjazne.

Miałem pożyczone RZ50 i nie słyszałem diametralnej różnicy po DIRACu. Ba, nawet mniej mi się to podobało niż wychodziło bez DIRAC'a. Niewiele, ale delikatnie "wykastrował" mi brzmienie.

17 minut temu, Chmarski napisał:

Niewiele, ale delikatnie "wykastrował" mi brzmienie.

Bez dostosowania do upodobania target curve to chyba dość częsty efekt. 

5 minut temu, Ajothe napisał:

Potwierdzam

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Nie wykluczam, jednak praktycznie żadnego innego efektu nie zauważyłem. Najmniejszego śladu jakiegoś "game changera" w brzmieniu na plus. 

Wydaje mi się, że jeszcze trochę słyszę, a skoro żadnego pozytywnego wpływu nie usłyszałem, to znaczy, że najwyraźniej DIRAC niespecjalnie by coś u mnie wniósł.

Dlaczego miałbym się decydować na słabszy wzmacniacz tylko po to by mieć DIRACa? "Kastrować" w ten sposób brzmienie, by potem próbować je gonić DIRACiem? Nie widzę najmniejszego sensu. 

Oczywiście masz rację, każdy musi sprawdzić na własne uszy co mu pasuje 🙂

Natomiast jeśli zrobiłeś jedynie korekcję do płaskiej krzywej to nie dziwię się, że się odchudziło brzmienie. 

15 minut temu, Chmarski napisał:

Dlaczego miałbym się decydować na słabszy wzmacniacz tylko po to by mieć DIRACa?

Możesz zastosować NAD C658 lub miniDSP Flex Digital albo nawet DIRAC na PC.

15 minut temu, Chmarski napisał:

Wydaje mi się, że jeszcze trochę słyszę, a skoro żadnego pozytywnego wpływu nie usłyszałem

Więc coś zrobiłeś nie tak. 

Edytowane przez Piopio

2 godziny temu, Piopio napisał:

Pewnie ten od którego kupiłem tego Arcama 😉 Kolega nie za bardzo ogarniał temat. 

Może sam Diraca nie ogarniałem, ale miałem go robionego dwa razy przez osoby, które się na tym dobrze znają. Po pierwszym Diracu było lepiej, ale to z powodu bardzo kiepskiej akustyki w tamtym rozmieszczeniu sprzętu i kolumn(mod na basie). Ale gdy za rada osoby, która robiła mi pierwszego Diraca, przeniosłem wszystko na długą ścianę i ustawiłem w trójkącie równobocznym, problemy z akustyka się skończyły,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pomimo braku adaptacji akustycznej. W tym wypadku Dirac wiele nie pomógł, jedyne co to mogłem zmienić na plus to trochę podbić środkowe pasmo w dźwięku kolumn. Wniosek jest taki, że Dirac nie zawsze bardzo pomoże. Gdy ktoś ma, w pokoju dużo mebli, na ścianach różnych bibelotow, nie ma zbędnego po głosu i za dużo odbić, to Dirac jeśli da jakiś efekt to bardzo niewielki. Gdy mamy problemy z akustyka może poprawić bardzo dużo. Ja nie mając tych problemów zmieniłem Arcama SA30 na wzmaka bez korekcji Dirac, ale grającego dużo, dużo lepiej od Arcama. W sumie po wymianie nie musiałem za wiele dopłacać, bo nowy wzmak kosztował nie wiele więcej niż dostałem za Arcama. Jeśli ktoś nie ma problemów z akustyka i nie słucha kiepsko zrealizowanych płyt to Qudral Aurum A9 to fantastyczny wzmak, a do tego do dostania w obecnej chwili w cenie poniżej 1300euro wraz z wysyłką do Polski. Za 5600zl nic nowego tak dobrze grającego się nie kupi. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez treinerek

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

„(…) nic nowego tak dobrze grającego się nie kupi.”

Tego typu bezwzględne stwierdzenia są niepoważne i mało dojrzałe. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

6 minut temu, Tal napisał:

To wzmak, w Polsce praktycznie nie dostępny. Czasem można było posłuchać w salonach jego starszego brata A8. W Polsce posiada go bardzo nie wiele osób, a rzadko kto miał możliwość go przesłuchać. Na sąsiednim forum jest wątek kolegi, który szukał wzmaka do swoich kolumn Qudral Platinum + Seven, i tam można o nim poczytać. Stawał tam w szranki że spora ilością wzmaków z polapu cenowe go 5-15 tys zł i wypadł w tym towarzystwie dobrze. Oczywiście moja opinia jest subiektywna, ale w cenie za którą można go dostać, a to już końcowe egzemplarze(na początku jak wchodził do sprzedaży kosztował 2500euro),podkreślam nic tak dobrze grającego się nie kupi. 

Qudral Aurum A9, Eversolo DMP A 8 ,Canton Reference 8K, Taga PC 7000, Neotech NES 3004mk2

Godzinę temu, Piopio napisał:

Więc coś zrobiłeś nie tak. 

A może po prostu nie mam takich problemów z akustyką jak Ty i DIRAC nie musi rozwiązywać u mnie problemów. Tym bardziej, że amplituber KD jakoś rewelacyjnie w stereo nie gra (choć ten i tak daje radę), to tym bardziej bym się spodziewał jakiejś zauważalnej poprawy.

17 minut temu, Tal napisał:

Normalnie bym się zgodził, ale w tym przypadku nic nowego w tej kwocie nie przychodzi mi do głowy. 

4 minuty temu, treinerek napisał:

Na sąsiednim forum jest wątek kolegi, który szukał wzmaka do swoich kolumn Qudral Platinum + Seven, i tam można o nim poczytać.

Jakby co, to o mnie mowa.

1 godzinę temu, Ajothe napisał:

Natomiast jeśli zrobiłeś jedynie korekcję do płaskiej krzywej to nie dziwię się, że się odchudziło brzmienie. 

To była bardzo subtelna różnica.

Nadal, najważniejsze dla mnie jest to, że usłyszałem żadnego pozytywnego efektu, bo to znaczy, że moje kolumny nie mają specjalnych problemów z akustyką mojego pomieszczenia. 

19 minut temu, Chmarski napisał:

A może po prostu nie mam takich problemów z akustyką jak Ty i DIRAC nie musi rozwiązywać u mnie problemów. Tym bardziej, że amplituber KD jakoś rewelacyjnie w stereo nie gra (choć ten i tak daje radę), to tym bardziej bym się spodziewał jakiejś zauważalnej poprawy.

Normalnie bym się zgodził, ale w tym przypadku nic nowego w tej kwocie nie przychodzi mi do głowy. 

Jakby co, to o mnie mowa.

To była bardzo subtelna różnica.

Nadal, najważniejsze dla mnie jest to, że usłyszałem żadnego pozytywnego efektu, bo to znaczy, że moje kolumny nie mają specjalnych problemów z akustyką mojego pomieszczenia. 

To fajnie, a masz gdzieś zapisany pomiar pomieszczenia?

1 minutę temu, Ajothe napisał:

To fajnie, a masz gdzieś zapisany pomiar pomieszczenia?

Nope, interesowało mnie tylko na ile DIRAC poprawi dźwięk "automatycznie". Nawet nie szukałem zmiany w brzmieniu a budowie stereofonii bo mam salon na jedną stronę otwarty i tu się zastanawiałem czy muszę kombinować z jakąś ścianką czy czymś innym by zamknąć tą przestrzeń.

Z brzmienia zestawu jestem na tyle zadowolony, że nie czuję konieczności weryfikacji czy krzywa jest idealna czy gdzieś ma jakieś niuansiki.  

• Pokaż nowe odpowiedzi