Skocz do zawartości
IGNORED

NASTĘPCY DENONA PMA860, ESA MERRITUM 2, CYRUS CD 7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie poszukuję następców powyższych klocków. Przerwę od stereo home audio mam dość długą, ponieważ powyższego zestawu nie posiadam od kilku lat. Można rzec, że pochłonęły mnie inne pasje. Na szczęście po deszczu wychodzi ...  

DENON PMA 860 - przyzwoity piecyk, fajnie komponował się z kolumnami. Wyciągał z nich soczysty punktowy basik. Średnica mogłaby być lepsza. Góra spójna, nie kuła w uszy. 

ESA MERRITUM 2- solidne wykonanie w czarnym kolorze pasowały mi do pomieszczenia, potrafiły fajnie łupnąć nawet na niezbyt dużej mocy.

CYRUS CD7 - w tym zestawieniu dość mocno schłodził odbiór. Niekiedy nagrania były za ostre, choć definitywnie bardziej szczegółowe. 

Chciałbym w nowym zestawie uzyskać podobne brzmienie. Zrównoważona średnica z górą plus mocniejszy bas. Dźwięk ciepły. Pokój 20m. Budżet? Myślę, że 5 000 (+/- 1000) mógłbym przeznaczyć. Kolumny podłogowe. Zmiana w stosunku do przeszłości to pozbycie się CD na poczet muzyki z sieci. Nie wiem czy ma to jakieś większe znaczenie. 

Wstępne strzały to:

-focal chorus 726 + nad 372 lub denon 1500ae

-proac 125 + nad 3020

-merritum 2 + xindac 06

- widzę też gotowy zestaw creek evolution 50a + kef q500

W grę wchodzi raczej sprzęt używany. Jeśli możecie to proszę o propozycje w kompozycjach, które dobrze się uzupełniają. Jeden z zestawów chciałem posłuchać w okolicy niestety koronaświrus pokrzyżował plany. 

Typ muzyki? Rock, pop, house czasem trochę poważniej. 

Na olx jest Marantz PM-14 mk.II KI Signature,kiedyś topowa maszyna Marantza.Jeśli za drogo,to jest też PM-16,na pewno warte zainteresowania.

7 godzin temu, bemol napisał:

Na olx jest Marantz PM-14 mk.II KI Signature,kiedyś topowa maszyna Marantza.Jeśli za drogo,to jest też PM-16,na pewno warte zainteresowania.

Im niższa cyferka tym lepsza maszyna w przypadku Marantza. Według mnie 14 bije na głowę 16.

De gustibus non est disputandum

Dziękuję Wam za zainteresowanie. Marantza przyznam uczciwie nigdy nie słuchałem. Żadnego. Myślę, że w przyszłości wzmak za 7 tys. na pewno nie będzie stanowił problemu, natomiast na dzień dzisiejszy określiłem się z budżetem 5000 zł (+/- 1000) za kpl. tj. wzmacniacz plus kolumny podłogowe. Szukam konkretnych zestawów. Wiadomo, że są lepsze i gorsze połączenia. Zrównoważony, troszkę ciepły dźwięk z soczystym basem w 100% mnie zadowoli. 

Ktoś ma przepis? ^^  

Ps. z  powyższych propozycji jedynie PM16 mieści się w kryteriach. 

Ale nie ma jego ? 

W związku z brakiem Meritum - powiedzmy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a napędzić dadzą radę choćby:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo coś cieplejszego

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Witajcie. Zaczynam od wzmacniacza i po głowie w opozycji do denona pma 1080 chodzi mi jeszcze nad 3020 pierwszej generacji. Faktycznie taki niesamowity dźwięk z niego płynie? W związku z jego sławą cenowo musiałbym na niego przeznaczyć 1500-2000zł . Pytanie czy warto? 

Nad 3020 za powyższą kwotę plus jakiś dac powiedzmy 1000 i wychodzi już ciekawa sumka jak za 40letni sprzęt. Stąd w mojej głowie urodził się jeszcze pomysł dołożenia i zakupu nad 368. W przypadku nowego wzmacniacza mogę wrzucić go w koszta a co za tym idzie -23%.

Kolumny dalej jedna wielka niewiadoma. Może KEF q500 lub Focal Chorus 826?

• 2 tygodnie później...

Wybór padł na NAD 3020. Któryś z forumowiczów ma jakieś sprawdzone połączenia kolumn/monitorów z ww wzmacniaczem ? Przy okazji szukam namiaru na sprawdzony serwis NAD najlepiej okolice Warszawy. 

5 godzin temu, sensati0n napisał:

NAD 3020

W dniu 13.12.2020 o 10:53, sensati0n napisał:

W związku z jego sławą cenowo musiałbym na niego przeznaczyć 1500-2000zł

??????????????????

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Misio38

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Czy ten Nad 3020 taki niesamowity no nie wiem... to chyba taka sama utworzona sztucznie "legenda" co pioneer a-400 a z trudniejszymi kolumnami temu plackowi 3020 może też bardzo szybko braknąć pary...

19 godzin temu, Dune napisał:

Czy ten Nad 3020 taki niesamowity no nie wiem... to chyba taka sama utworzona sztucznie "legenda" co pioneer a-400 a z trudniejszymi kolumnami temu plackowi 3020 może też bardzo szybko braknąć pary...

Miałem ten wzmacniacz około 8 lat temu zakupiłem go za 450 zł i moim zdaniem dziś nie jest wart więcej...Dune ma rację zgadzam się że to jest "sztuczna legenda"a swoje lata już ma.Dla porównania w tamtym okresie miałem NADa 350 i zagrał o klase lepiej...

Edytowane przez Dimension

Jedyną rzeczą, której uczy historia, jest to, że większości ludzi niczego nie uczy. [Winston Churchill]

Z 3020 się nie ożeniłem, więc nie widzę problemu, aby go zastąpić szczególnie, że dziś na pokład wpadły kolumny monitor audio gs20. Muszę przyznać, że jeśli mam je porównać do ESA Meritum 2 to całkowicie inna bajka. Zrównoważony, szczegółowy, przyjemny dźwięk. Troszkę walczyłem z ustawieniem, aby znaleźć bas. W końcu się udało. Na pewno nie jest taki jak w ESAch - grający pierwsze skrzypce.  Odkąd wróciłem a mija właśnie 6 godzina zdążyłem przesłuchać, większość porównawczych utworów. Nie męczy. Zobaczymy jak wrażenia będą się plasować w kolejnych dniach.

Jedno jest pewne. Chciałbym wycisnąć max z tych MA. Jeśli któryś z Kolegów miał do czynienia z tymi przetwornikami bardzo proszę o sugestie co do pieca (cieplejszego).