Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 2000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Tematów już było tysiące, czytam i czytam od tygodnia i nie mogę się zdecydować, już boli głowa. Niedawno kupiłem kolumny Kef q55 i do tego wzmacniacz Denon pm-710 muzyka z Spotify. Gatunki wszystko oprócz naszego disco z naciskiem na Rock, hip-hop, wszystko co wpada w ucho. Jest to moje pierwsze stereo, wszystko było ok i nagle..... czegoś mi brakuje. Góra gra dobrze środkiem może być za to dół jakiś dziwny taki sztuczny nie potrafię tego opisać. Nie mam możliwości odsłuchu, więc Was proszę o radę jakie kolumny wybrać, wzmacniacz na pewno wymienię, ale za jakiś czas. Pokój 19 m² 6x3 kolumny stoją na ścianie dłuższej i tak już musi zostać. Gatunki już pisałem, dosyć często też filmy. Zazwyczaj słucham normalnie, ale przy dobrym kawałku lubię pierd...... Fajnie jak by grały całym pasmem od dołu gałki wzmacniacza. Teraz Kefy grają dosyć ładnie, ale dopiero jak jest głośno. Nie boję się sprzętu używanego, najbardziej pasowało by allegro. Nie wiem co jeszcze dodać. Z góry dziękuję za pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a jak chcesz lepiej do rocka itp to do 20m nie bój się:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, molczito napisał:

Teraz Kefy grają dosyć ładnie, ale dopiero jak jest głośno

Ale to nie wina KEF-ów, a charakterystyki ludzkiego słuchu. 

...przy dobrym kawałku lubię pierd...

To do cichego odsłuchu musisz wcisnąć loudness, albo kupić kolumny, które niekoniecznie nisko schodzą, ale na basie mają górkę. Tylko żeby Ci ten bas przy głośnym odsłuchu nie zaczął przeszkadzać.

3 godziny temu, molczito napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pm-710 muzyka z Spotify

Co masz pomiędzy Spotify a wzmacniaczem?

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Pierwsze co to Tidal zamiast Spotify. Drugie, to polecę Ci moje poprzednie kolumny. Do rocka i metalu nawet chyba lepiej się sprawdzają niż aktualne. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ale to nie wina KEF-ów, a charakterystyki ludzkiego słuchu. 

To do cichego odsłuchu musisz wcisnąć loudness, albo kupić kolumny, które niekoniecznie nisko schodzą, ale na basie mają górkę. Tylko żeby Ci ten bas przy głośnym odsłuchu nie zaczął przeszkadzać.

Co masz pomiędzy Spotify a wzmacniaczem?

Mam wciśnięty loudness i bass mam ustawiony na max. Wiem już że ten wzmacniacz ma niedobór basu. Spotify włączam na tv z androidem, jest tam Chromecast podłączone za pomocą kabla optycznego przez konwerter do wzmacniacza.

11 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Pierwsze co to Tidal zamiast Spotify. Drugie, to polecę Ci moje poprzednie kolumny. Do rocka i metalu nawet chyba lepiej się sprawdzają niż aktualne. 

Ukryta Zawartość

Spróbuję z Tidal chyba ma bezpłatny okres próbny. Kolumny będę miał na uwadze. Poczekam na inne wypowiedzi.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, molczito napisał:

jest tam Chromecast podłączone za pomocą kabla optycznego przez konwerter

Chromecast Audio nawet po analogu będzie znacznie lepszy 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

13 godzin temu, radark napisał:

Ukryta Zawartość

a jak chcesz lepiej do rocka itp to do 20m nie bój się:

Ukryta Zawartość

Może źle napisałem budżet do 2000 zł za komplet. Jeżeli ktoś poleci coś zacnego (wiem,wiem że z tym budżetem mnie ponosi) mogę dołożyć parę stówek. 

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

Chromecast Audio nawet po analogu będzie znacznie lepszy 

Na razie musi być jak jest, chyba że pożyczę od znajomego CD i sprawdzę. Dalej mnie korci wymiana kolumn. Zapomniałem dodać że za rok pokój będzie zmieniany na 28m².

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

41 minut temu, molczito napisał:

Mam wciśnięty loudness i bass mam ustawiony na max.

Tego nie wziąłem pod uwagę. Jeśli tak, to hifi nigdy nie trafi w Twoje gusta - kup boombox-a. A hifi z założenia się słucha bez żadnej korekcji.

37 minut temu, molczito napisał:

...za rok pokój będzie zmieniany na 28m².

To estradowy wzmacniacz i estradowe kolumny.

Edytowane przez szymon1977

W tej cenie wypożycz do sprawdzenia 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Z używek

Ukryta Zawartość

+ do tego za jakiś czas mocniejszy wzmak Yamaha A-S701/NAD 356

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Prewwit
8 minut temu, Prewwit napisał:

W tej cenie wypożycz...

Najpierw niech się nauczy słuchać na zero, bez tego szkoda Twojego czasu i Jego pieniędzy.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Najpierw niech się nauczy słuchać na zero, bez tego szkoda Twojego czasu i Jego pieniędzy.

Chodzi o to że gdy muzyka leci cicho to muszę włączyć loudness i bas dać na maxa. Gdy już jest głośniej to zmniejszam poziom basu. A może naprawdę muszę się nauczyć słuchać.

Nie sluchaj rad trolla. 

Ja mam wzmaka bez regulacji i mam więcej basu niż na ampli który i tak go eksponuje. 

Kolumny muszą mieć możliwość wygenerowania basu jaki potrzebujesz czyli zejscie poniżej 55 hz bez znacznego spadku db. 

Po drugie wzmak musi miec na tyle dużą rezerwę prądową żeby okiełznać kolumny.  

Po trzecie przysuniecie kolumn do ściany może pomóc. 

Oczywiście moje tłumaczenie jest bardzo ogólne ale powinno dać Ci kierunek działania. 

Jeszcze może problemem być źródło. 

Głośniki chyba nie są problemem, oczywiście jeżeli nie były grzebane. 

Godzinę temu, Audiolubny napisał:

Nie sluchaj rad trolla. 

Więc po co trolu radzisz?

-----

A może naprawdę muszę się nauczyć słuchać.

Nie każdy musi lubić słuchanie na zero, ale wszyscy co słuchają polubili. Trzeba przy tym zaznaczyć, że ze względu na charakterystykę kolumn i akustykę pomieszczenia, jedno na zero drugiemu nierówne. Miałem kiedyś jakieś KEF i jakoś nie widzę ich przy Twoim guście i gatunkach muzycznych.

Chodzi o to że gdy muzyka leci cicho to muszę włączyć loudness i bas dać na maxa. Gdy już jest głośniej to zmniejszam poziom basu.

Musisz wiedzieć jedną rzecz: każde hifi utrzymuje charakterystykę niezależnie od głośności. KAŻDE! Spadek ilości basu przy cichym odsłuchu to skutek zmiennej czułości ludzkiego słuchu, więc choćbyś wydał milion dolców i tak spadek będzie. Ale jak kupisz kolumny z podbitym basem, to będzie mniej dokuczliwe... choć dokuczliwe może stać się podbicie basu przy głośnym odsłuchu, ale jak czytam Twoje wpisy raczej Ci to nie grozi.

Osobiście polecam kupić kolumny, które zagrają na zero tak jak lubisz przy głośności którą lubisz, a przy cichym odsłuchu podbić delikatnie bas gałką.

-----

1 godzinę temu, Audiolubny napisał:

Kolumny muszą mieć możliwość wygenerowania basu jaki potrzebujesz czyli zejscie poniżej 55 hz bez znacznego spadku db. 

Zejście do 55Hz to prawie każdy monitor 135mm potrafi - kolega potrzebuje górki na 50-100Hz, a rozciągnięcie w dół nie jest jakieś istotne.

Po drugie wzmak musi miec na tyle dużą rezerwę prądową żeby okiełznać kolumny. 

A skoro ten jest w stanie "okiełznać" przy głośnym odsłuchu, to przy cichym już brak mu rezerwy prądowej? Niby masz rację, ale źle szukasz.

Po trzecie przysuniecie kolumn do ściany może pomóc. 

Bo kręcenie gałkami jest be, a psucie akustyki cacy.

Głośniki chyba nie są problemem, oczywiście jeżeli nie były grzebane. 

Biorąc pid uwagę preferencje i gatunki muzyczne, to KEF nie wydaje się być dobrym wyborem.

Zanim następne proponuję mimo wszystko choćby tytułem eksperymentu : KRÓTKĄ ścianę.

Miałem problemy z basem w pokoju o podobnych proporcjach i dopiero taka zmiana

wszystkie problemy z basem zlikwidowała. Jak nie masz dłuższych kabli, to nawet taki

zwykły telefoniczny x 12 po 6 na plus i 6 na minus - kosztuje grosze.

Zjawisko było takie, że było ciśnienie, nawet zatykało uszy, jednak basem trudno to

było nazwać. Dźwięk się nie "rozwijał" i trudno było znaleźć melodię i atak.

Mocno polecam, nawet jeśli będziesz musiał pozostać przy obecnym ustawieniu.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

44 minuty temu, szymon1977 napisał:

Więc po co trolu radzisz?

-----

Nie każdy musi lubić słuchanie na zero, ale wszyscy co słuchają polubili. Trzeba przy tym zaznaczyć, że ze względu na charakterystykę kolumn i akustykę pomieszczenia, jedno na zero drugiemu nierówne. Miałem kiedyś jakieś KEF i jakoś nie widzę ich przy Twoim guście i gatunkach muzycznych.

Musisz wiedzieć jedną rzecz: każde hifi utrzymuje charakterystykę niezależnie od głośności. KAŻDE! Spadek ilości basu przy cichym odsłuchu to skutek zmiennej czułości ludzkiego słuchu, więc choćbyś wydał milion dolców i tak spadek będzie. Ale jak kupisz kolumny z podbitym basem, to będzie mniej dokuczliwe... choć dokuczliwe może stać się podbicie basu przy głośnym odsłuchu, ale jak czytam Twoje wpisy raczej Ci to nie grozi.

Osobiście polecam kupić kolumny, które zagrają na zero tak jak lubisz przy głośności którą lubisz, a przy cichym odsłuchu podbić delikatnie bas gałką.

-----

Zejście do 55Hz to prawie każdy monitor 135mm potrafi - kolega potrzebuje górki na 50-100Hz, a rozciągnięcie w dół nie jest jakieś istotne.

A skoro ten jest w stanie "okiełznać" przy głośnym odsłuchu, to przy cichym już brak mu rezerwy prądowej? Niby masz rację, ale źle szukasz.

Bo kręcenie gałkami jest be, a psucie akustyki cacy.

Biorąc pid uwagę preferencje i gatunki muzyczne, to KEF nie wydaje się być dobrym wyborem.

Mylisz sie w wielu kwestiach ale nie bede drążył bo nie mam czasu. 

Kolega ma pokój pratycznie wielkosciowo jak mój i bez problemu moze mieć mily dla ucha bas przy cichym słuchaniu, mój zestaw bez problemu to potrafi przekazać słuchaczowi. 

Psucie akustyki bo? Tutaj chodzi o konkretną odpowiedź akustyczną niekoniecznie zgodną z neutralnym przekazem... 

2 godziny temu, audioburak napisał:

Zanim następne proponuję mimo wszystko choćby tytułem eksperymentu : KRÓTKĄ ścianę.

Miałem problemy z basem w pokoju o podobnych proporcjach i dopiero taka zmiana

wszystkie problemy z basem zlikwidowała. Jak nie masz dłuższych kabli, to nawet taki

zwykły telefoniczny x 12 po 6 na plus i 6 na minus - kosztuje grosze.

Zjawisko było takie, że było ciśnienie, nawet zatykało uszy, jednak basem trudno to

było nazwać. Dźwięk się nie "rozwijał" i trudno było znaleźć melodię i atak.

Mocno polecam, nawet jeśli będziesz musiał pozostać przy obecnym ustawieniu.

Dzięki, jutro sprawdzę.

3 godziny temu, szymon1977 napisał:

-----

Więc jakie kolumny kolega może polecić?

W dniu 11.12.2020 o 20:49, molczito napisał:

Witam. Tematów już było tysiące, czytam i czytam od tygodnia i nie mogę się zdecydować, już boli głowa. Niedawno kupiłem kolumny Kef q55 i do tego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) pm-710 muzyka z Spotify. Gatunki wszystko oprócz naszego disco z naciskiem na Rock, hip-hop, wszystko co wpada w ucho. Jest to moje pierwsze stereo, wszystko było ok i nagle..... czegoś mi brakuje. Góra gra dobrze środkiem może być za to dół jakiś dziwny taki sztuczny nie potrafię tego opisać. Nie mam możliwości odsłuchu, więc Was proszę o radę jakie kolumny wybrać, wzmacniacz na pewno wymienię, ale za jakiś czas. Pokój 19 m² 6x3 kolumny stoją na ścianie dłuższej i tak już musi zostać. Gatunki już pisałem, dosyć często też filmy. Zazwyczaj słucham normalnie, ale przy dobrym kawałku lubię pierd...... Fajnie jak by grały całym pasmem od dołu gałki wzmacniacza. Teraz Kefy grają dosyć ładnie, ale dopiero jak jest głośno. Nie boję się sprzętu używanego, najbardziej pasowało by allegro. Nie wiem co jeszcze dodać. Z góry dziękuję za pomoc.

Zwróć uwagę na Dali 450 cena 1000 zł.

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

Witaj.

Od siebie polecę Ci to co kolega radark czyli Heco Aurora700. Świetne kolumny które można wyrwać za 2 tys.

Trochę taniej można wziąć Roth Oli 40 (Melodika bl40). Według mnie bardzo dobra kolumna za te pieniądze.

Jeszcze taniej mamy polskie Pylony które na brak basu nie cierpią ?

Zgodzę się również z kolegami że Twój obecny wzmacniacz nie jest za dobry i jego wymiana jest nieunikniona.

Pozdrawiam.

W dniu 12.12.2020 o 12:20, molczito napisał:

Mam wciśnięty loudness i bass mam ustawiony na max. Wiem już że ten wzmacniacz ma niedobór basu. Spotify włączam na tv z androidem, jest tam Chromecast podłączone za pomocą kabla optycznego przez konwerter do wzmacniacza.

Spróbuję z Tidal chyba ma bezpłatny okres próbny. Kolumny będę miał na uwadze. Poczekam na inne wypowiedzi.

Bierz Altusy , basu pod dostatkiem ?

Cześć,
Przede wszystkim jesteś basolubem i nie jest to prosty temat, ponieważ większość kolumn nie zapewni Ci takiego basu jaki oczekujesz. Pylon Audio Pearl 25 czy wyżej idąc Heco Aurora 700 to bardzo dobre kolumny z mocniejszym dołem ale myślę, że i w tym przypadku basu może Ci brakować. W takich przypadkach rozwiązaniem może być subwoofer taki jak SVS SB2000, który zapewni pełny i dobrze kontrolowany bas, który poczujesz na sobie. Jest to subwoofer dedykowany do systemów stereo. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny oraz umówienia odsłuchu. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

W dniu 12.12.2020 o 17:23, Audiolubny napisał:

Mylisz sie w wielu kwestiach ale nie bede drążył bo nie mam czasu. 

Ty po prostu kwestii, o których ja piszę nie ogarniasz.

Kolega ma pokój pratycznie wielkosciowo jak mój i bez problemu moze mieć mily dla ucha bas przy cichym słuchaniu...

Prawdopodobnie ma nawet teraz, tylko skoro wciska loudness i kręci gałką bass, to po prostu lubi grać v-ką.

Psucie akustyki bo? Tutaj chodzi o konkretną odpowiedź akustyczną niekoniecznie zgodną z neutralnym przekazem... 

...czyli psucie akustyki. No bo chyba nie sądzisz, że w tak małym pomieszczeniu kolega tak daleko wysunął kolumny od ściany, że dosunięciem poprawi akustykę?

-----

11 godzin temu, Bukaj napisał:

Bierz Altusy , basu pod dostatkiem ?

Brechty brechtami, ale takie granie może koledze pasować.

-----

W dniu 12.12.2020 o 19:55, molczito napisał:

Więc jakie kolumny kolega może polecić?

Przez tydzień nie słuchaj nic, a po tygodniu ustaw wszystko na zero i przez następny tydzień się przyzwyczajaj. Albo od razu daj sobie spokój z hifi i kup coś takiego:

Ukryta Zawartość

A z hifi to v-ką grały Monitor Audio MR4, MR6 i chyba też Bronze, ale nie wiem czy Ci to podejdzie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

Ty nie wiesz o czym piszesz, sam autor wątku moje podpowiedzi zaaprobował. 

Ty nadal piszesz nic konkretnego i nie odpowiedziałeś na jego pytanie, cóż można więcej chcieć niż takie potwierdzenie twojej nic nie wnoszącej pseudo wiedzy zeby się wyróżnić ?

Aaa i jedyne co potrafiss to mordki zdziwione wrzucać ? co właśnie zrobiłeś 

3 minuty temu, Audiolubny napisał:

...sam autor wątku moje podpowiedzi zaaprobował. 

Konkurs lajków?

3 minuty temu, Audiolubny napisał:

Ty nie wiesz o czym piszesz...

Na prawdę myślisz, że kef q55 denon pm710 w 19m² ma tak mało basu, że trzeba wciskać loudness i kręcić gałką do oporu?

7 minut temu, Audiolubny napisał:

...nie odpowiedziałeś na jego pytanie...

Ty po prostu nie jesteś w stanie odpowiedzi zrozumieć.

Sam się człowieku zreformuj, bo pomijając podstawy, o których ja piszę, w błąd kogoś możesz wprowadzić.

Szymon1977 i Audiolubny nie ma się o co drapać, oboje macie dużą wiedzę, tylko Szymon ma duże ego i tylko ego. Pisząc ten temat z góry wiedziałem że znajdzie się ktoś kto mi zepsuje humor i zniechęci do dalszych poszukiwań. Dziękuję wszystkim którzy chcieli pomóc. 

22 minuty temu, molczito napisał:

...Szymon ma duże ego i tylko ego.

Przeczytaj jeszcze raz moje posty, bo piszę w nich o podstawach, których warto być świadomym. A kręcenie gałką bass do oporu przy wciśniętym loudbess, to wybacz ale nie jest kwestia niskiej jakości Twojego system, a Twoje gustu. Każde hifi gra inaczej, ale żadne aż tak źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi