Skocz do zawartości
IGNORED

cd. TomBase Tomasz S. - jakość usług PODSTAWKI STANDY - beznadzieja wykonawcza

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Marek.S napisał:

...proszę spojrzeć na lewy róg.

Ławka szkolna lata 80-te?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 28.12.2022 o 20:19, Marek.S napisał:

Nawet na foto u gościa ten stolik nie wygląda OK...proszę spojrzeć na lewy róg.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To jest chyba wszystko kwestia wartości ceny do jakości.

Kiedyś robiłem wycenę i rogoz dał prawie dwa razy tyle. Ma lepiej. Ale plac panie plac. 

Jeśli w cenie tego tom base.macie jakiś inny typ to ja chętnie poproszę. Bo co jakiś czas mi się zdarza że szukam 

Ukryta Zawartość

W dniu 28.12.2022 o 23:29, szymon1977 napisał:

Ławka szkolna lata 80-te?

Musiałbyś jeszcze od spodu dokleić gumę Turbo i wydrapać " < 3 Asia" 😄

4 hours ago, Piotr Sonido said:

Kiedyś robiłem wycenę i rogoz dał prawie dwa razy tyle. Ma lepiej. Ale plac panie plac. 

Mi Rogoz policzył 5x tyle co Tombase ale może teraz bym nie szukał kolejnych standów :)

Możecie wstawić kilka fotek tych magicznych standow, które posiadacie ? To jakaś kosmiczna konstrukcja? 

12 godzin temu, kwasior21 napisał:

Możecie wstawić kilka fotek tych magicznych standow, które posiadacie ? To jakaś kosmiczna konstrukcja? 

Moje poleciały do znajomego ale jeżeli trzeba to załatwię fotkę i nie nie jest to nic specyficznego tylko określona wysokość oraz powierzchnia górnej i dolnej płaszczyzny.

Nic specjalnego

12 godzin temu, Audioanfanger napisał:

Mi Rogoz policzył 5x tyle co Tombase ale może teraz bym nie szukał kolejnych standów 🙂

Ale no właśnie inni liczą znacznie więcej 

Chcesz jakoś płać chcesz tanio to nie narzekaj na jakość wykonania co innego jeżeli sprzęt jest obity ale jeżeli jest zrobiony niedokładnie no trudno za to płacisz.

Dlatego mówię jeżeli ktokolwiek ma jakąś inną alternatywę w tej cenie z lepszym wykonaniem to ja też chętnie zmienię bo co jakiś czas zdarza mi się zamawiać stolik albo podstawki.

Piotrek 

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

...jeżeli ktokolwiek ma jakąś inną alternatywę w tej cenie z lepszym wykonaniem...

Markowe używki, chociażby Mission. Mogą być no name byle były solidne. Podstawka nie gra, dlatego nie wymaga audiofilskiej finezji a solidnego warsztatu.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• Redaktorzy
14 minut temu, szymon1977 napisał:

Podstawka nie gra, dlatego nie wymaga audiofilskiej finezji a solidnego warsztatu.

Jeśli nie jest odizolowana od ZG, to zagra. Im lepiej odizolujesz i im mniejsze ZG tym wpływ podstawki na granie mniejszy.

Kiedyś zrobiłem stalowe spawane z rur prostokątnych 80x40x4, zasypywane piaskiem kwarcowym rzecznym filtracyjnym. Bez piasku dzwoniły i pewnie wzmacniały jakieś rezonanse. Po zasypaniu było znacznie lepiej.

Potem poszedłem w wyższy model ZG (również z niskotonowym fi300mm) i kupilem je ze standami z litego dębu. Klejone. Stawiając ZG bezpośrednio na te standy pojawiało się jakieś potwornie mocne basisko. Jakiś rezonans był wzmacniany przez ścianki standów. Wystarczyło poprzekładać układ ZG - stand - podłoga przekładkami ze średniotwardej pianki/gumy/bitumenu i ten efekt ustał.

Zatem twierdzę, że standy mają znaczenie i bywa że grają.

P.S. Dobry warsztat zawsze w cenie!

Edytowane przez kangie
Dopisane słowo

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

W dniu 31.12.2022 o 10:20, szymon1977 napisał:

Markowe używki, chociażby Mission. Mogą być no name byle były solidne. Podstawka nie gra, dlatego nie wymaga audiofilskiej finezji a solidnego warsztatu.

No dobra ale nie mam jej zrobionej na wymiar.

A druga sprawa to jeżeli taki facet też źle zabezpieczy przesyłkę i ją obije w trakcie transportu to ni chu od niego nie wyciągnę później.

O coś innego mi chodzi

Piotrek 

A ja kupiłem standy STX. Co prawda wykonane z mdf'u, ale dla takich ZG jakie mam zupełnie wystarczające.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No dobra ale nie mam jej zrobionej na wymiar.

A druga sprawa to jeżeli taki facet też źle zabezpieczy przesyłkę i ją obije w trakcie transportu to ni chu od niego nie wyciągnę później.

O coś innego mi chodzi

Piotrek 

Od każdego odzyskasz, tylko zależy jakim sposobem i czy warto się użerać. Przez Allegro odzyskasz łatwo, nawet sami będą wciskać na siłe żebyś skorzystał z POK. 

1 godzinę temu, don111 napisał:

Od każdego odzyskasz, tylko zależy jakim sposobem i czy warto się użerać. Przez Allegro odzyskasz łatwo, nawet sami będą wciskać na siłe żebyś skorzystał z POK. 

Nie wiem może. Dawno nic tam nie kupowałem. 

Jest tam mniej ciekawy wybór niż przed przejęciem przez Amerykanów.

Próbują nieudolnie zrobić z tego drugi Amazon.

Na olx to wiem że byłby problem.

Ale jak mówisz wszytko kwestia czasu i użerania 

Piotrek 

• 5 miesięcy później...

Szybka aktualizacja - stan na lipiec 2023.

Wiele się już powiedziało o firmie Tombase, ale okoliczności zmusiły mnie do zapoznania się z ich ofertą.

Szukam stolika o konkretnych wymiarach i konstrukcji. Rozglądałem się po normalnych firmach, ale np: z AudioPhilarem nie ma kontaktu, a Rogóż odjechał w kosmos z cenami. Pomyślałem sobie - może nie jest aż tak źle z tym Tombase, jak to wszyscy (prawie) piszą. A jeżeli cena będzie odpowiednio niższa, to nawet lekkie niedoróbki jestem w stanie przełknąć. Tak więc skontaktowałem się z Panem z tejże firmy i zacząłem konfigurację stolika. Już prawie wszystko było dogadane, tylko chciałem jeszcze zapytać o EWENTUALNĄ możliwość zwiększenia rozstawu tylnych nóg. I tu, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, Pan zaczął mnie wyzywać od "dup marud", wspominał też o jakichś kupach, itp. Stwierdził, że mnie rozgryzł i kazał iść gdzie indziej. (?)

Jestem kompletnie zaskoczony takim obrotem sprawy, bo spodziewałem się raczej odpowiedzi, że można zastosować proponowane przez mnie rozwiązanie (oczywiście za odpowiednią dopłatą), lub że się nie da i zostajemy przy tym  proponowanym przez firmę. I tak bym kupił. I jak się okazuje, strzeliłbym przysłowiowego "samobója". Bo patrząc, jak firma Tombase traktuje potencjalnych klientów, to przy ewentualnych reklamacjach byłoby tylko gorzej.

Podsumowując: bezczelność, chamstwo i ogólnie niezrozumiałe postępowanie właściciela "firmy". O samych wyrobach nic nie powiem, bo do transakcji nie doszło (na moje szczęście). 

53 minuty temu, Szeryfo napisał:

Szybka aktualizacja - stan na lipiec 2023.

Wiele się już powiedziało o firmie Tombase, ale okoliczności zmusiły mnie do zapoznania się z ich ofertą.

Szukam stolika o konkretnych wymiarach i konstrukcji. Rozglądałem się po normalnych firmach, ale np: z AudioPhilarem nie ma kontaktu, a Rogóż odjechał w kosmos z cenami. Pomyślałem sobie - może nie jest aż tak źle z tym Tombase, jak to wszyscy (prawie) piszą. A jeżeli cena będzie odpowiednio niższa, to nawet lekkie niedoróbki jestem w stanie przełknąć. Tak więc skontaktowałem się z Panem z tejże firmy i zacząłem konfigurację stolika. Już prawie wszystko było dogadane, tylko chciałem jeszcze zapytać o EWENTUALNĄ możliwość zwiększenia rozstawu tylnych nóg. I tu, ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, Pan zaczął mnie wyzywać od "dup marud", wspominał też o jakichś kupach, itp. Stwierdził, że mnie rozgryzł i kazał iść gdzie indziej. (?)

Jestem kompletnie zaskoczony takim obrotem sprawy, bo spodziewałem się raczej odpowiedzi, że można zastosować proponowane przez mnie rozwiązanie (oczywiście za odpowiednią dopłatą), lub że się nie da i zostajemy przy tym  proponowanym przez firmę. I tak bym kupił. I jak się okazuje, strzeliłbym przysłowiowego "samobója". Bo patrząc, jak firma Tombase traktuje potencjalnych klientów, to przy ewentualnych reklamacjach byłoby tylko gorzej.

Podsumowując: bezczelność, chamstwo i ogólnie niezrozumiałe postępowanie właściciela "firmy". O samych wyrobach nic nie powiem, bo do transakcji nie doszło (na moje szczęście). 

Jak to dzisiaj ładnie się określa, sprzedawca nie ma kompetencji społecznych 🙂

Znam takiego behapowca co prowadzi firmę doradczą, a ludzie boją się go wynajmować bo mają wrażenie w czasie jego doradztwa, że za chwilę im mandat wystawi 🙂

1 hour ago, Szeryfo said:

Pomyślałem sobie - może nie jest aż tak źle z tym Tombase, jak to wszyscy (prawie) piszą. A jeżeli cena będzie odpowiednio niższa, to nawet lekkie niedoróbki jestem w stanie przełknąć

Też tak myślałem, niestety jak w większości przypadków trzeba wybrać albo tanio albo dobrze :)

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

@Szeryfo

Ja sie do nich przymierzalem, ale ostatecznie nie kupilem. Robia rowniez na indywidualne zamowienia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki. Nie omieszkam zapoznać się z ich ofertą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No właśnie szkoda że Rogóż tak odjeżdża z cenami. Bo było by po prostu oo problemie. A tak to mimo tego wątku i tak zakupy będą tam robione.

• 1 rok później...

Witam. Trochę mi głupio, bo pierwszy post i niestety mało przyjemny 😞

Zamówiłem 2 komplety u pana Skowronka (TOMBASE).

Po 2 miesiącach czekania - zwodzenie, że "sprawy rodzinne" i że już jadą itp. - dziś przyjechały.

Generalnie krzywe, blacha powyginana, cienka. Największe kuriozum, to fakt, że zostały wykonane niezgodne z zamówionymi wymiarami. Na moją reklamację, pan Tomasz telefonicznie mnie wyśmiał, dziwiąc się, że ważne dla mnie jest te kilka milimetrów (w jednym komplecie to 10mm, w drugim już 30mm).

Czytając, niestety po fakcie, tematy na forum o wyczynach tego pana, już wiem, że postanowiłem oszczędzić swoje zdrowie i zlecę poprawki jakiemuś kumatemu ślusarzowi.

No cóż - sam jestem sobie winien, że zbytnio ufam ludziom 😞

Post piszę, aby uchronić ewentualnych przyszłych klientów tego partacza.

Dobrze że się podzieliłeś tymi informacjami No i szkoda że padła na ciebie. 

Teraz też już bym nie korzystał z usług tego pana jednak to jest za wysokie ryzyko dawniej jeszcze odbiór osobisty i płatność gotówką do ręki w momencie odbioru zapewniała faktycznie jakość ale teraz. 

Z drugiej strony jak go znalazłeś? 

Bo jeżeli przez Allegro i on się tak dawniej reklamował to można to by było zgłosić jako po prostu oszusta nie wiem jak do tego podejdą przyznaję ale może zlikwidują jego profil

Dostałem kontakt od kolegi, który kilka lat temu zamówił tam standy i może nie były idealne, ale w miarę poprawnie wykonane (adekwatnie do ceny). Jak czytam historię użytkowników, to zdarzały się rzadkie przypadki, że komuś zrobił zgodnie ze sztuką.

Wiem, że powinienem go przycisnąć i reklamować, bo odpuszczanie nie jest wychowawcze. Uznałem jednak, że chyba lepiej przecierpieć (i naprawić na własną rękę), a większą wartością będzie ostrzeżenie potencjalnych klientów.

• Pokaż nowe odpowiedzi