Skocz do zawartości
IGNORED

Jaka końcówka do ONKYO RZ900

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję coś poprawić w systemie i postanowiłem dodać do mojego onkyo RZ900 grającego z głośnikami Dali 850 - końcówke mocy lub jakiś wzmacniacz.

W kinie jest ok, natomiast w stereo trochę słabo. muzyka malinka + digi one + tidal. 

zastanawiałem się nad:

NAD 272, ROTEL 981, może coś z arcama.

proszę o was poradę.

Polecam Hegel H70, po negocjuj może coś się uda zbić, ale moim zdanie warto dołożyć, wzmak konkretny, granie neutralne (ani nie ociepla, ani nie gra jasno)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@Prewwit ale h70 nie ma wejścia na końcówkę mocy więc chyba odpada, Kolega powinien szukać wzmaka z Direct in, bypass albo power Amp Direct jak zwał tak zwał ? .

No chyba że chce się bawić w kręcenie galą podczas seansów filmowych ,albo przełączać fronty gdy chce odsłuchu w stereo.

Najpierw Kolego @grzechoem zweryfikuj sprzęty pod kątem posiadania takowego wejścia i lista będzie krótsza. Pzdr

Ps

Szukaj integry , końcówka nic Ci nie da ,dalej będziesz bazował na przedwzmacniaczu w Onkyo i za dużo dźwiękowo nie zyskasz.

I w takim wypadku dobierasz już konkretnie wzmacniacz pod posiadane fronty to jest ważne według mnie ?

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Czyli  wykastrowany z regulacji bas i treble ? Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pre out to wyjście dla ścisłości , wejście to Main in. 

Czyli co, nie może działać jak przedwzmacniacz ? Pzdr

Nie wiem jak 900 ale miałem 800 i była na tyle dobra, że może być kłopot z lepszą końcówka w tak niskim budżecie. Grało to Onkyo inaczej niż Atoll 100 (miękko i mniej konturowo) , ale na pewno nie jakoś drastycznie gorzej. Może kolumny? 

Ale jeśli brzmienie w stereo tego Onkyo nie pasuje to końcówka nic nie da , trzeba kupić integre z fakturą brzmienia nam pasująca oraz ktora będzie tworzyć udane połączenie z frontami , czyli oddzielny zestaw stereo który będzie działał wspólnie tylko w kinie .Pzdr

Czyli barwa dźwięku Onkyo wzmocnienie NAD ,spektakularnych zmian nie przewiduje .

Zaraz,zaraz ale NAD ma wejście bezpośrednie na końcówkę i wtedy z zasady pokrętło nie działa. Pzdr

W pierwszy poście napisane jest że Onkyo w stereo trochę słabo ? więc ja bym się całkowicie odciął od Onkyo i w stereo uderzył w zupełnie inną firmę , spięte to wszystko jak poradziłem w swojej pierwszej wypowiedzi.

Edytowane przez dedal75

Niby tak ale np. do tego NADA 356BEE dochodzi mi zakup:

- DAC, - możliwość słuchania Tidal z malinki

- przedwzmacniacz gramofonowy - do onkyo tez mam podpiety gramofon

Co do dziwieku i połaczenia to wieczorem bede mógł ocenic

W takim razie trzeba szukać Wzmaka z DAC wejściem phono i Main in . 

Tyle ode mnie . Korzystając z pre w Onkyo co byś nie podpinal to zawsze będzie RZ. 

A podobno zależy Ci na poprawie stereo więc nie ten kierunek obrałeś.

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Ukryta Zawartość

Obstawiam że coś nie tak z tymi Dali, 900 to wyższy model niż moja 800, a naprawdę nie było się czego czepić. Najlepsze ampli jakie słyszałem. 

Ukryta Zawartość

Też słyszałem że nie ma się czego wstydzić w serii RZ no ale ,każdy ma inne wymagania.

Faktycznie coś  lepszego by można podpiąć zamiast Dali. Pzdr

Edytowane przez dedal75

2 godziny temu, marcinmarcin napisał:

Obstawiam że coś nie tak z tymi Dali, 900 to wyższy model niż moja 800, a naprawdę nie było się czego czepić. Najlepsze ampli jakie słyszałem. 

Sprzedaż Dali + 2,5k i mamy Pylon Diamond 28 ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja nie mówie, ze RZ 900 jest zła, ale chce coś polepszyć. (gonimy króliczka)  ?

Jeżeli juz zmiana głosników to chodzą mi pogłowie Dali Mentor 6, Pylonów nie słyszałem.

Wiec wybieraj na odluchach kolumny ze wzmacniaczem docelowym. 

Od kilkunastu lat ma amplituner Harmana i żadne kolumny na frontach w kinie nie zagrały źle  ,do filmów nadawały się wszystkie które miałem więc jakość odczujesz ze wzmacniaczem w stereo ,niestety nie w cenie 2tys za  nowy.

Albo nie mam wymagań w KD haha .

Nie no przyzwoicie jest jak dla mnie.Pzdr

Edytowane przez dedal75

2 godziny temu, grzechoem napisał:

Ja nie mówie, ze RZ 900 jest zła, ale chce coś polepszyć. (gonimy króliczka)  ?

W graniu Onkyo, czego Ci najbardziej brakuje, przeszkadza?

A może inaczej ,jakich zestawów  stereo słuchałeś ?

I przy okazji co tak cię dziwi i smieszy 

@fanatyk muzyki

Edytowane przez dedal75

Onkyo jak słuchacm Tidala przez malinke i w trybie dirckt jest ok.  Jest scena, instrumenty sa bardzo ładnie prezentowane, jest nawet głębia ale dzisiaj , teraz testuje nada jako końcówke i dziwiek stał sie jeszcze głebszy inna prezentacja instrumentów - pełniejsza wiecej srednicy - dzwiek bardziej - szerzej rozlał sie.

Tak na szybko.

• 3 lata później...
W dniu 4.01.2021 o 21:30, grzechoem napisał:

Onkyo jak słuchacm Tidala przez malinke i w trybie dirckt jest ok.  Jest scena, instrumenty sa bardzo ładnie prezentowane, jest nawet głębia ale dzisiaj , teraz testuje nada jako końcówke i dziwiek stał sie jeszcze głebszy inna prezentacja instrumentów - pełniejsza wiecej srednicy - dzwiek bardziej - szerzej rozlał sie.

Tak na szybko.

I jak to się wszystko zakończyło? Kupiłeś końcówkę Nad? 

Myślę że po trzech latach powinieneś jednak wybrać coś dla siebie a nie iść w te same kroki które podjął kolega. 

Macie dokładnie takie same kolumny i takie same preferencje?