Skocz do zawartości
IGNORED

WIP - DAC AK4499

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, protagoras napisał:

Na tym poziomie kostek, myślę, że to już własne preferencje mają ogromną rolę. 

Sabre gra jak "sterylnie", AKM ma swój charakter idący w kierunku muzyki. Przynajmniej ja tak to odbieram. 
Ciepły wzmacniacz lampowy może fajnie zgrać się z Sabre i wypośrodkować 🙂, zaś z AKM może być za dużo i odwrotnie. 

Też tak to odbieram. Moim zdaniem AKM nie zgrywa się z lampą, za to dobrze z drabinką zamiast pre (oczywiście z WO w stopniu wyjściowym).

• 2 tygodnie później...

AK4499 to świetna kość. Ale nie każdemu spodoba się jej charakter który, w głównej mierze zależy od implementacji. To nie jest DAC pokroju Sabre to zupełnie inna szkoła grania. Ponadto strojenie, czytaj dobór analogu, do łatwych nie należy. Koszt budowy przyzwoitego DAC-a na tych kosteczkach to mimo wszystko bardzo droga zabawa. Myślę że tańszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem jest zakup gotowego DAC-a bo zawsze jest nadzieja że odzyska się lwią część kasy gdyby coś się nie spodobało. Ewentualnie jeśli już ma to być frajda z DIY to lepiej budować na AD czy TDA. Tu wiedza i mnogość projektów jest ogromna i można znaleźć coś dla siebie. I nie zrujnuje to kieszeni a i odsprzedać hobbystom łatwiej.

Edytowane przez grzecho
  • 3 tygodnie później...
W dniu 24.05.2024 o 11:16, rysiu126 napisał:

W przypadku wyjścia symetrycznego z samej kostki wydaje mi się że powinno nastąpić sumowanie tego sygnału aby usunąć szumy i syf w trybie wspólnym  który powstaje przy  kwantyzacji delta sigma . Obecnie nie znalazłem takiego analogu lampowego który by sumował ten sygnał w sposób skuteczny bez szumów. Dopiero jak spróbowałem wejść tym symetrycznym sygnałem na siatkę i katode lampy poprzedzając kondensatorem udało się otrzymać dużo lepszy dźwięk niż pobranie sygnału z jednej strony.

Jest coś takiego jak Broskie Cathode Follower 🙂 Sam planowałem poskładać, ale ostatnio ciepło i więcej czasu spędzam na zewnątrz niż na zabawie audio 🙂 Też wolę AKMy, mój wreszcie po zastosowaniu drugiego stopnia na dyskretnym stabie zagrał jak powinien 🙂 Większość części do tego BCC już mam, ale też mieszane uczucia, i najpierw dokończę zasilanie cyfry, potem zobaczymy, możliwe że części pójdą na preamp lampowy 😉 Niestety w tym projekcie chyba ciężko by było wstawić takie dyskretne staby 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

balanced_dac_and_broskie_cathode_follower_filtered-1.png

IMG_20240616_214127516_1.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

PCB wersji Stereo dotarła. 🙂 
Czas na montaż elementów i uzupełnienie brakujących elementów. 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, protagoras napisał:

Ukryta Zawartość

obśliniłem się można prosić o PM w ramach zakupu płytki 

Ukryta Zawartość

W dniu 21.05.2024 o 08:46, protagoras napisał:

Przetwornik jest 32-bitowy, w zaokrągleniu zmiana najmniej znaczącego bitu jest równoznaczna 1 nV.

Nie żebym miał coś przeciwko AKM, ale s/n to 140dB więc jekieś 23bit, Thd+N 24dB więc jeszcze mniej. Te 32bit to bardziej papierowe, a pozostałe najmniej znaczące bity giną w szumie. Nie wiem skąd to parcie na bity, skoro 16 to za dużo na nasze ucho 😉

Jakby nie było nadal kibicuję i nie wykluczam że zapiszę się na jakieś PCB 🙂

Produkują te 32 bity bo taką sztancę mają teraz maszyny w fabrykach półprzewodników... Jak się zużyje to wezmą 64 bitową...

A tego 1nV to nikt nigdy nie widział. Rezystor 600 omów w temperaturze pokojowej szumi w paśmie akustycznym 440nV !

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.06.2024 o 14:22, protagoras napisał:

Ukryta Zawartość

Wezmę jedną PCB, zgodnie z rozmową telefoniczną:)

Lista chętnych na pcb

1. Heers

2. Bart.Dev

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bart.dev

DAC polutowany, teraz trzeba uruchomić i przetestować 🙂 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 6.07.2024 o 13:41, protagoras napisał:

DAC polutowany, teraz trzeba uruchomić i przetestować 🙂 

Ukryta Zawartość

Jak idzie? 😉

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, protagoras napisał:

Ruszył 🙂

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.485085fcac76602e607ff84bc49d3e8a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

16 minut temu, heers napisał:

Ukryta Zawartość

Ja poczekam na komplet - czyli sterownik

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

Sterownik powoli się tworzy.
Wejścia, jakie będzie posiadał, to:
- 1x COAX,
- 2x SPDIF,
- 1x HDMI z izolacją cyfrową,
- 1x USB z izolacją cyfrową na USB. Konwerter będzie wtykany w płytkę, trzeba będzie podciągnąć kabelki z USB do płytki do izolatora.

Wyjście na OLED SSD1322 lub SSD1320.

Płytka będzie miała 11 × 11 cm by gniazda pomiędzy DACem a wejściówką były obok siebie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@protagoras tak sobie wstępnie przeglądam arkusze ak4499, zwróciłem uwagę na wartości R i C w stopniu wyjściowym. W filtracji pojechali mocno w górę z C kosztem R. Jakieś uzasadnienie ?. Dla innych dac z wyjściami napięciowymi, arkusze podpowiadają raczej w "standardzie". Zakładając, że układ w smd, to "zaszumienie" od strony R chyba nie jest aż tak istotne. Jakaś oczywistość mi umyka ?

W dniu 22.07.2024 o 20:41, OLES napisał:

@protagoras tak sobie wstępnie przeglądam arkusze ak4499, zwróciłem uwagę na wartości R i C w stopniu wyjściowym. W filtracji pojechali mocno w górę z C kosztem R. Jakieś uzasadnienie ?. Dla innych dac z wyjściami napięciowymi, arkusze podpowiadają raczej w "standardzie". Zakładając, że układ w smd, to "zaszumienie" od strony R chyba nie jest aż tak istotne. Jakaś oczywistość mi umyka ?

AK4490, 4493, 4497 są DACami z wyjściem napięciowym, zaś seria 4499 już posiada wyjście prądowe. Jeżeli chodzi o filtracje chodzi Ci o te kondensatory 2200uF? 

52 minuty temu, protagoras napisał:

AK4490, 4493, 4497 są DACami z wyjściem napięciowym, zaś seria 4499 już posiada wyjście prądowe. Jeżeli chodzi o filtracje chodzi Ci o te kondensatory 2200uF? 

To wszystko jasne.

Chodzi o samą propozycję stopnia analogowego z lpf. Tam są dziesiątki nF i bardzo małe rezystancje. Wiem że sobie można ciągnąć w stronę R lub C, tylko akurat dla ak4499 te wartości zaproponowali takie. Może przypadek.

W dniu 22.07.2024 o 12:58, protagoras napisał:

Sterownik powoli się tworzy.
Wejścia, jakie będzie posiadał, to:
- 1x COAX,
- 2x SPDIF,
- 1x HDMI z izolacją cyfrową,
- 1x USB z izolacją cyfrową na USB. Konwerter będzie wtykany w płytkę, trzeba będzie podciągnąć kabelki z USB do płytki do izolatora.

Wyjście na OLED SSD1322 lub SSD1320.

Płytka będzie miała 11 × 11 cm by gniazda pomiędzy DACem a wejściówką były obok siebie.

Ukryta Zawartość

Hmmm a jak ktoś chce użyć swojej płytki usb? Nie planujesz samego sterownika opcji DAC z wyświetlaczem?

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, bart.dev napisał:

Hmmm a jak ktoś chce użyć swojej płytki usb?

Nie wspominałem nigdzie o braku możliwości użycia własnego konwertera USB? 🙂 

Swój konwerter (zgodny z standardem amanero) wtyka się do gniazda i podłącza kabelki USB do PCB. Całość idzie poprzez izolator cyfrowy USB na gniazdo USB C. 

4 godziny temu, bart.dev napisał:

Nie planujesz samego sterownika opcji DAC z wyświetlaczem?

Powstanie tylko jedna wersja z selektorem wejść cyfrowych. W przypadku innego zapotrzebowania można samemu wykonać takowy sterownik lub mogę po dogadaniu na PW wykonać takowy dla Ciebie.

15 godzin temu, protagoras napisał:

Nie wspominałem nigdzie o braku możliwości użycia własnego konwertera USB? 🙂 

Swój konwerter (zgodny z standardem amanero) wtyka się do gniazda i podłącza kabelki USB do PCB. Całość idzie poprzez izolator cyfrowy USB na gniazdo USB C. 

Powstanie tylko jedna wersja z selektorem wejść cyfrowych. W przypadku innego zapotrzebowania można samemu wykonać takowy sterownik lub mogę po dogadaniu na PW wykonać takowy dla Ciebie.

Ehhh, kolejny problem 😞 Mam płytkę Jlsounds, która ma inne wymiary niż typowa Amanero. W razie czego płytki tych sterowników też masz? Muszę to przemyśleć...

19 godzin temu, bart.dev napisał:

Ehhh, kolejny problem 😞 Mam płytkę Jlsounds, która ma inne wymiary niż typowa Amanero

Przez telefon wielokrotnie wspominałem o tym fakcie 😉 

19 godzin temu, bart.dev napisał:

W razie czego płytki tych sterowników też masz? Muszę to przemyśleć...

Jakich sterowników? Sprecyzuj proszę. 

3 godziny temu, protagoras napisał:

Przez telefon wielokrotnie wspominałem o tym fakcie 😉 

Jakich sterowników? Sprecyzuj proszę. 

No tak, mówiłeś, ale swój odbiornik bezpośrednio do płytki DAC chyba też się da podłączyć? Może będziesz tak miły i schemat tej płytki odbiornika udostępnisz? Można by przerobić pod Jlsounds, wydaje mi się że sporo osób używa tego odbiornika USB, poza tym ma fajnie rozwiązane zasilanie z izolowaną masą

Chodziło mi o płytkę z gniazdami i odbiornikiem USB, taki skrót myślowy, sorry 🙂

Sam projekt jako możliwość przetestowania AK4499EQ bardzo mi się podoba, natomiast z mojej perspektywy fajnie by było uczynić go bardziej "DiyFriendly". Rozmawiałem z Muzgiem, op-ampy pod SMD może zrobić. Zaproponował też że jego regulatory można by zamontować na gąbce. To jest świetny pomysł, rozwiązuje dwa problemy 😉

Jeszcze zostaje właśnie temat odbiornika cyfrowego / sterownika.

23 minuty temu, bart.dev napisał:

Sam projekt jako możliwość przetestowania AK4499EQ bardzo mi się podoba, natomiast z mojej perspektywy fajnie by było uczynić go bardziej "DiyFriendly".

Myślę, że warto postawić tutaj grubą kreskę. Na łamach forum prezentuję swoją koncepcję, wizję projektu i brzmienia. Jak najbardziej sugestie i wskazówki są mile widziane, jednakże ingerencja w całą koncepcję urządzenia oraz chęć przeobrażanie na własną wersję projektu wykracza poza te ramy. Dalsze komentarze w tej materii uważam za zbędne.

Wracając do meritum 🙂 

24 minuty temu, bart.dev napisał:

No tak, mówiłeś, ale swój odbiornik bezpośrednio do płytki DAC chyba też się da podłączyć? Może będziesz tak miły i schemat tej płytki odbiornika udostępnisz? Można by przerobić pod Jlsounds, wydaje mi się że sporo osób używa tego odbiornika USB, poza tym ma fajnie rozwiązane zasilanie z izolowaną masą

Chodziło mi o płytkę z gniazdami i odbiornikiem USB, taki skrót myślowy, sorry 🙂

Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś do końca jak całość ma wyglądać. Podsumowując na jednej płytce znajdują się wejścia cyfrowe wraz z ich selektorem, miejsce na odbiornik USB z pinologią w standardzie Amanero (w przypadku innych konwerterów można kabelkami poratować się). Na płytce będzie znajdował się mikroprocesor zarządzający logiką całego układu, sterujący DACem. Wyjście na wyświetlacz OLED wraz z enkoderem będzie zrealizowane przewodem (taśmą).

Godzinę temu, protagoras napisał:

Myślę, że warto postawić tutaj grubą kreskę. Na łamach forum prezentuję swoją koncepcję, wizję projektu i brzmienia. Jak najbardziej sugestie i wskazówki są mile widziane, jednakże ingerencja w całą koncepcję urządzenia oraz chęć przeobrażanie na własną wersję projektu wykracza poza te ramy. Dalsze komentarze w tej materii uważam za zbędne.

Wracając do meritum 🙂 

Wydaje mi się, że nie zrozumiałeś do końca jak całość ma wyglądać. Podsumowując na jednej płytce znajdują się wejścia cyfrowe wraz z ich selektorem, miejsce na odbiornik USB z pinologią w standardzie Amanero (w przypadku innych konwerterów można kabelkami poratować się). Na płytce będzie znajdował się mikroprocesor zarządzający logiką całego układu, sterujący DACem. Wyjście na wyświetlacz OLED wraz z enkoderem będzie zrealizowane przewodem (taśmą).

Nie mam zamiaru Cię skłaniać do zmian w projekcie... natomiast chciałem na bazie tej płytki głównej stworzyć coś co bardziej mi odpowiada... Szczególnie że chyba nie jestem jedynym który by był zainteresowany takim rozwiązaniem. I nie widzę tu powodu do żadnych grubych kresek.

Natomiast jeśli nie chcesz udostępnić schematu a inne pomysły traktujesz jak atak na swoją wizję brzmienia i projektu, to chyba wolę swój czas i kasę poświęcić na np. projekt Jlsounds, który działa i gra bardzo dobrze, a autor chętnie wspiera wszelkie pomysły i własne rozwiązania.

Zwalniam jedną płytkę PCB. Powodzenia w rozwijaniu własnej wizji.

Nie mam zamiaru Cię skłaniać do zmian w projekcie... natomiast chciałem na bazie tej płytki głównej stworzyć coś co bardziej mi odpowiada... Szczególnie że chyba nie jestem jedynym który by był zainteresowany takim rozwiązaniem. I nie widzę tu powodu do żadnych grubych kresek.
Natomiast jeśli nie chcesz udostępnić schematu a inne pomysły traktujesz jak atak na swoją wizję brzmienia i projektu, to chyba wolę swój czas i kasę poświęcić na np. projekt Jlsounds, który działa i gra bardzo dobrze, a autor chętnie wspiera wszelkie pomysły i własne rozwiązania.

Zachowajmy spokój, nie chodzi tutaj o atak ani o nic tylko o postawienie granicy, która w moich odczuciach jest przekraczana.
Pięknem DIY jest to, że każdy tworzy według własnych preferencji do czego Cię gorąco namawiam, gdyż nasze spojrzenia na projekty są odmienne. :)

Schematów swoich projektów nie udostępniam.

Równie życzę wszystkiego dobrego. :)
6 godzin temu, bart.dev napisał:

Nie robisz nic innego poza marudzeniem i wymuszaniem zmian. Dlaczego? Szczególnie, że istnieje projekt który bardziej Ci pasuje. 

Nie dziw się, że autor nie chce przerabiać dużych części projektu pod Twoje widzi mi się. Koń jest jak każdy widzi. I widziałeś kiedy zamawiałeś płytkę, wiec nie graj teraz pokrzywdzonego.

Godzinę temu, SomekPoland napisał:

Nie robisz nic innego poza marudzeniem i wymuszaniem zmian. Dlaczego? Szczególnie, że istnieje projekt który bardziej Ci pasuje. 

Nie dziw się, że autor nie chce przerabiać dużych części projektu pod Twoje widzi mi się. Koń jest jak każdy widzi. I widziałeś kiedy zamawiałeś płytkę, wiec nie graj teraz pokrzywdzonego.

No cóż, zadałem proste pytanie. Nie wymuszam zmian, po prostu chciałem zrobić coś sam, ale autor nie chce udostępnić schematu niczego. Także odpuszczam temat tego projektu i płytki, może będzie komuś innemu odpowiadać. Zresztą stwierdzenie że zaawiałrm płytkę jest nadużyciem, bo one i tak były już zamówione wcześniej.

Znikam z tego wątku bo robi się toksycznie.

Powodzenia.

52 minuty temu, bart.dev napisał:

No cóż, zadałem proste pytanie. Nie wymuszam zmian, po prostu chciałem zrobić coś sam, ale autor nie chce udostępnić schematu niczego. Także odpuszczam temat tego projektu i płytki, może będzie komuś innemu odpowiadać. Zresztą stwierdzenie że zaawiałrm płytkę jest nadużyciem, bo one i tak były już zamówione wcześniej.

Znikam z tego wątku bo robi się toksycznie.

Powodzenia.

Pomidor

W dniu 2.07.2024 o 18:17, bart.dev napisał:

Wezmę jedną PCB, zgodnie z rozmową telefoniczną:)

Lista chętnych na pcb

1. Heers

2. Bart.Dev

Lista chętnych na PCB zaktualizowana

1. Heers

Żeby wyjaśnić wątpliwości, bo chyba ktoś mnie źle zrozumiał... Nie chciałem zmian w projekcie, zresztą nie wiem jak by miały nastąpić skoro płytka jest polutowana. Po prostu chciałem zrealizować swoją wizję na tej PCB, a zauważyłem że przynajmniej kilka osób ma podobne podejście. Niestety nie da się nie mając schematu niczego.

• Pokaż nowe odpowiedzi