Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnik basowy 25-30 cm do kolumny wielodrożnej.

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam dobrej jakości woofera o średnicy 25-30 cm. Głośnik będzie pracował w osobnym module basowym BR, kiedyś być może TL. Poniżej moje wymagania:

- przyzwoita czułość na poziomie 90 dB.

- zejście do 30 Hz

- fajnie gdyby dobrze przetwarzał przyzwoicie do 600 Hz, mam w planie połączenie z kopułką średniotonową.

- Mile widziana równa charakterystyka powyżej pasma użytecznego, będę eksperymentował z filtrami pierwszego rzędu elektrycznego.

- bas musi być sprężysty, energetyczny i z kopem. Musi mieć pierdalnięcie, nawet kosztem zejścia.

- cena musi zamknąć się w tysiaku za jeden głośnik, przedział 700 zł byłby milszy. Istnieje niewielka możliwość naciągnięcia budżetu w przypadku bardzo dobrego przetwornika.

Planuję to połączyć z Audaxami HM130Z10 lub Daytonem RS52AN-8, ponieważ posiadam te głośniki. W przyszłości być może z czymś innym. Na górze będę próbował różnych głośników, od sprawdzonych i bardzo dobrych tytanowych Audaxów, małą aluminiową Bliesmę i muszę wreszcie posłuchać dłużej u siebie wstęgi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi

Dobra rada, olej tego Daytona póki czas , Audax będzie sporo lepszy ?

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

Łączenie z kopułką RS52AN - jak dla mnie zostaje tylko rozmiar 10" i tylko metalowe membrany - L26RFX/P albo W26FX001 ew. Dayton RS270-8 albo Scanspeak 26W8534. Żaden papierzak tego rozmiaru nie dociągnie do tych 600 - 700Hz bez zaznaczonych modów własnych. No chyba że brzmienie ma być w stronę klubowego bądź estradowego.

Ukryta Zawartość

może ten seas? ma 91db,mam jego brata A26RE4 w 85 litrach- jest ok,ale teraz trochę żałuję ,że nie kupiłem tego powyżej,miałem robić obudowę zamkniętą,ale w końcu zrobiłem basrefleks bo brakowało mi zejścia z oz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szpotek73
literówka
Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, misiomor napisał:

Łączenie z kopułką RS52AN - jak dla mnie zostaje tylko rozmiar 10" i tylko metalowe membrany - L26RFX/P albo W26FX001 ew. Dayton RS270-8 albo Scanspeak 26W8534. Żaden papierzak tego rozmiaru nie dociągnie do tych 600 - 700Hz bez zaznaczonych modów własnych. No chyba że brzmienie ma być w stronę klubowego bądź estradowego.

a ten? ?

https://www.blackdotaudio.eu/glosnik-eton-orchestra-11-612c850-rp-120w-8-28cm-11-niskotonowy-p-4302.html

53 minuty temu, Ricambi napisał:

Szukam dobrej jakości woofera o średnicy 25-30 cm

spełnia Twoje oczekiwania , ale z senstymentu też polecałbym łaczenie a Audaxem jednak z średniakiem Dytona też wg mnie da radę

Eton Orchestra 11-612C8/50 RP - 120W, 8Ω 28cm

Edytowane przez slawek.xm
46 minut temu, misiomor napisał:

Nie upieram się i widzę, że nie ma sensu łączenie dużego woofera z kopułka. Dayton poczeka na lepsze czasy i mniejsze midwoofery. Skupmy się na głośniku, który można ciąć niżej.

20 minut temu, szpotek73 napisał:

Ukryta Zawartość

może ten seas? ma 91db,mam jego brata A26RE4 w 85 litrach- jest ok,ale teraz trochę żałuję ,że nie kupiłem tego powyżej,miałem robić obudowę zamkniętą,ale w końcu zrobiłem basrefleks bo brakowało mi zejścia z oz

Możesz napisać jak gra i czego Ci brakuje?

21 minut temu, slawek.xm napisał:

a ten? ?

Ukryta Zawartość

spełnia Twoje oczekiwania , ale z senstymentu też polecałbym łaczenie a Audaxem jednak z średniakiem Dytona też wg mnie da radę

Eton Orchestra 11-612C8/50 RP - 120W, 8Ω 28cm

Głośnik bardzo ciekawy, opis bardzo zachęcający do zakupu. Jednak u nas ta firma mało znana i raczej trudno gdzieś posłuchać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
Gość

(Konto usunięte)
15 minut temu, Ricambi napisał:

Głośnik bardzo ciekawy, opis bardzo zachęcający do zakupu. Jednak u nas ta firma mało znana i raczej trudno gdzieś posłuchać.

akurat polecając ten głośnik opieram się na opinii Piotra Machnika "audiosynergia"

poszukaj w jego klubie kto ma kolumny na tym głośniku lub napisz do Piotra, jeśli chcesz oczywiście

6 minut temu, slawek.xm napisał:

akurat polecając ten głośnik opieram się na opinii Piotra Machnika "audiosynergia"

poszukaj w jego klubie kto ma kolumny na tym głośniku lub napisz do Piotra, jeśli chcesz oczywiście

W takim razie biorę poważnie pod uwagę, zapytam Piotra co poleca.

1 minutę temu, witek_z napisał:

Głośnik do BR nie nadaje się do TL i odwrotnie

Do końca się nie zgodzę, skupmy się na BR.

4 minuty temu, Ricambi napisał:

Do końca się nie zgodzę, skupmy się na BR.

kurka wodna ludzie sie produkują dobrze doradzając a taki jegomość... cofam to co napisałem, nadaje się i to w 100%

5 minut temu, witek_z napisał:

kurka wodna ludzie sie produkują dobrze doradzając a taki jegomość... cofam to co napisałem, nadaje się i to w 100%

Nie spinaj się tak, to skraca żywot. Przeczytaj co napisałem w warunkach brzegowych, pozwolę sobie zacytować "kiedyś być może TL". Będzie miło jak przedstawisz swój punkt widzenia i napiszesz dlaczego optymalny głośnik do BR nie zagra w TL.

Ludziom, którzy się produkują w tym wątku, jak to ująłeś, bardzo dziękuję i jestem zobowiązany. Natomiast Twoje wypowiedzi niczego merytorycznego do wątku nie wniosły.

12 minut temu, Ricambi napisał:

Możesz napisać jak gra i czego Ci brakuje?

ten A26RE4?w basrefleksie nie brakuje niczego,równy mięsisty bas....myślałeś może nad sb acoustics wo 24p? potwór na basie ,mam go w 42l nisko strojony ,ma niesamowity room gain ,nie można robić kolumn z 6 db kompensacją(takie zrobiłem ,lubię bas) bo jest o wiele za dużo basu-testowałem w kilku pomieszczeniach i dobrą równowagą tonalną kolumny zagrały w olbrzymim pomieszczeniu u kolegi,u mnie jest wszędzie za dużo basu,muszę kombinować z elektroniką ,żeby było dobrze,ale w kd nie potrzebuje suba,mam jeszcze staruszka peerlesa sls 12,bardzo dobry ,jest i łupnięcie i zejście -też w basreflex,ale wymaga 90litrów i drugi raz bym go nie kupił ,sb wo 24p lepszy ,poza tym peerless to subniskotonowiec -ciąłem bardzo nisko pasywnie-tanio nie było....aha satori mam cięty pierwszym rzędem z pułapką na pik imp.

4 minuty temu, szpotek73 napisał:

ten A26RE4?w basrefleksie nie brakuje niczego,równy mięsisty bas....myślałeś może nad sb acoustics wo 24p? potwór na basie ,mam go w 42l nisko strojony ,ma niesamowity room gain ,nie można robić kolumn z 6 db kompensacją(takie zrobiłem ,lubię bas) bo jest o wiele za dużo basu-testowałem w kilku pomieszczeniach i dobrą równowagą tonalną kolumny zagrały w olbrzymim pomieszczeniu u kolegi,u mnie jest wszędzie za dużo basu,muszę kombinować z elektroniką ,żeby było dobrze,ale w kd nie potrzebuje suba,mam jeszcze staruszka peerlesa sls 12,bardzo dobry ,jest i łupnięcie i zejście -też w basreflex,ale wymaga 90litrów i drugi raz bym go nie kupił ,sb wo 24p lepszy ,poza tym peerless to subniskotonowiec -ciąłem bardzo nisko pasywnie-tanio nie było....aha satori mam cięty pierwszym rzędem z pułapką na pik imp.

Zazdroszczę ?, po przeprowadzce do nowego domu nie mogę dojść do ładu z basem. Jest go za mało i brzmi płasko. Przestawiałem kolumny na różne sposoby i nie udało się znaleźć satysfakcjonującego ustawienia. Wspomagam się subem 12 w OZ, jednak to nie to czego szukam. Co ciekawe całkiem dobry poziom niskich tonów można posłuchać w korytarzu obok mojego pokoju ?.

Biorę pod uwagę SBWO24, jednak jest trochę opinii o miękkim basie z tego głośnika. Szukam czegoś co przy większej głośności nie tylko usłyszę ale także poczuję.

Teraz, Ricambi napisał:

Biorę pod uwagę SBWO24, jednak jest trochę opinii o miękkim basie z tego głośnika

bo pakują go w 46 i wiecej litrów,robiłem testy z większym litrażem i rzeczywiście słabo z łupnięciem ,zrobiłem budę testową 50 l i co 0,5l zmniejszałem litraż wkładając kostki drewniane ? testowałem np na tym:

perka ładuje jak trzeba? cięcie tego głośnika wyższymi rzędami też przerabiałem -mnie nie gra....

a i mocy mu trzeba -tylko dobry tranzystor

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

bo pakują go w 46 i wiecej litrów,robiłem testy z większym litrażem i rzeczywiście słabo z łupnięciem ,zrobiłem budę testową 50 l i co 0,5l zmniejszałem litraż wkładając kostki drewniane ? testowałem np na tym:

perka ładuje jak trzeba? cięcie tego głośnika wyższymi rzędami też przerabiałem -mnie nie gra....

a i mocy mu trzeba -tylko dobry tranzystor

Dziękuję, właśnie takie odpowiedzi są bardzo wartościowe.

To będzie kolejny temat, chcę zrobić żonie w przyszłym roku prezent w postaci kolumn do muzyki metalowej.

Edytowane przez Ricambi
10 minut temu, szpotek73 napisał:

spoko.jakbyś chciał posłuchać -zapraszam jestem z mazowsza niedaleko od Radomia

Dziękuję, niestety mam daleko z Poznania. Na jakiej objętości się skończyło?

3 godziny temu, Ricambi napisał:

Szukam dobrej jakości woofera o średnicy 25-30 cm. Głośnik będzie pracował w osobnym module basowym BR, kiedyś być może TL. Poniżej moje wymagania:

- przyzwoita czułość na poziomie 90 dB.

- zejście do 30 Hz

- fajnie gdyby dobrze przetwarzał przyzwoicie do 600 Hz, mam w planie połączenie z kopułką średniotonową.

- Mile widziana równa charakterystyka powyżej pasma użytecznego, będę eksperymentował z filtrami pierwszego rzędu elektrycznego.

- bas musi być sprężysty, energetyczny i z kopem. Musi mieć pierdalnięcie, nawet kosztem zejścia.

- cena musi zamknąć się w tysiaku za jeden głośnik, przedział 700 zł byłby milszy. Istnieje niewielka możliwość naciągnięcia budżetu w przypadku bardzo dobrego przetwornika.

Planuję to połączyć z Audaxami HM130Z10 lub Daytonem RS52AN-8, ponieważ posiadam te głośniki. W przyszłości być może z czymś innym. Na górze będę próbował różnych głośników, od sprawdzonych i bardzo dobrych tytanowych Audaxów, małą aluminiową Bliesmę i muszę wreszcie posłuchać dłużej u siebie wstęgi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rozważ zwiększenie rozmiaru do 12cali i przejście do 4way, aby wykorzystać kopulke sredniotonowa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w sb wo24p? 42 litry ogółem ,bez odliczania głośnika i portu bs

zaraz tu ktoś napisze ,że w takim litrażu mam podbicie na midbasie itp.. otóż nie -jest ok ,mierzone nearfield,a rurę mam strojoną na 25hz

Teraz, Ricambi napisał:

Na jakiej objętości się skończyło?

2 minuty temu, EMiL napisał:

Rozważ zwiększenie rozmiaru do 12cali i przejście do 4way, aby wykorzystać kopulke sredniotonowa:

Ukryta Zawartość

12 cali jest już w temacie wątku. Niestety mam ograniczenia finansowe i na razie  rozwiązanie  4 drożne odpada, choć jest bardzo kuszące i je rozważałem.

Ukryta Zawartość

Teraz, EMiL napisał:

Ukryta Zawartość

fajny głośnik,ciekawe jak z wysterowaniem takiego monstrum-spawarka potrzebna?

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, szpotek73 napisał:

fajny głośnik,ciekawe jak z wysterowaniem takiego monstrum-spawarka potrzebna?

Wo24p to głośnik do spawarki, ta wersja sb34, która wkleiłem będzie łatwiejsza do wysterowania niż wyzylowany w kierunku niskiego basu wo24p.

10 minut temu, Ricambi napisał:

12 cali jest już w temacie wątku. Niestety mam ograniczenia finansowe i na razie  rozwiązanie  4 drożne odpada, choć jest bardzo kuszące i je rozważałem.

To zostań przy 12calach i większym sredniaku.

13 minut temu, EMiL napisał:

To zostań przy 12calach i większym sredniaku.

Taki mam właśnie plan. Słyszałeś ten SB 12?

14 minut temu, Ricambi napisał:

Taki mam właśnie plan. Słyszałeś ten SB 12?

Nie, nie słyszałem. Porozmawiaj ze Slawkiem, słucha na nim.

Ten woofer można ładnie dostroic rurką w 70litrach i ciąć relatywnie wysoko (moze seas c18?). 12calowy woofer to jest bas, którego szukasz.

1 minutę temu, EMiL napisał:

Nie, nie słyszałem. Porozmawiaj ze Slawkiem, słucha na nim.

Z którym Sławkiem?

Ten głośnik powinien kosztować w okolicy 1kzł i spełniać oczekiwania

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi