Skocz do zawartości
IGNORED

Interpretacja pomiarów w REW?

Rekomendowane odpowiedzi

Polecam samemu się pobawić. Już robiłem koledze na odległość to średnio to wychodzi. To co pasuje jednemu, drugiemu może się nie podobać 😄

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Mówiłem, że za mało pokręteł! xD

Najpierw sprawdz, czy to wlasciwy target i czy te 6 wystarczy 🙂

Edytowane przez xajas

A taki wykres z pomiaru w miarę czy raczej średnio ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A taki wykres z pomiaru w miarę czy raczej średnio ?

Ukryta Zawartość

Wszystko powyzej 250Hz obnizyc o 10-15dB i bedzie super

IMG_5236.thumb.jpg.bb8b0a9b4e77e3451166f7d8affd2a0b.jpg

Do tego wystarczy 1 EQ
Hishelf 300Hz -10dB Q=1  

A drugim podbic 2,5kHz

IMG_5236.thumb.jpg.83bb128891899afdb8d96167291292a9.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proponuje posluchac dobrze.Ja sie bawilem troche z filtrami w APO i powiem szczerze ze one poprawialy sporo w problematycznym zakresie 60hz i cos tam na nizszej srednicy leciutko obcialem o 2-3db. Ale ostatecznie zmiana kolumn na rowniejsze (z BMN na YB) oraz zajecie sie akustyka daly docelowo lepsze efekty niz zabawa filtrami. W przypadku powaznych problemow z dolem pewnie nie ma wyboru, ale jesli moge doradzic to te filtry cos mi odbieraly w muzyce. Ciezko to okreslic. Teraz bawie sie apka auralica gdzie mozna ustawic do 16 roznych bandów i powiem ze delikatnie wyrownalem obcinajac 2 piki o 3db i dodalem po 3 db w doch miejscach. Slychac ze to dziala, ale podobnie jak w Apo znowu cos rykoszetem poszlo po reszcie dzwieku i nie skorzystam jednak z tej mozliwosci jaka daje apka auralica.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Czy to wszystko bedzie dobrze brzmialo?

Nie wiem. Trzeba posluchac.

A zrób proszę symulację w REW. Zaaplikuj filtry do oryginalnych pomiarów i zrób z nich vector average.
To da obraz tego czego można się spodziewać.

Sent from hell using Tapatalk

29 minut temu, nurni napisał:

A zrób proszę symulację w REW. Zaaplikuj filtry do oryginalnych pomiarów i zrób z nich vector average.
To da obraz tego czego można się spodziewać.

Nie musze robic zadnych symulacji. Przeciez tu widac czego mozna sie spodziewac -> Predicted

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas

No własnie, mam pytanko, mam wygenerowane filtry w REW osobno dla left oraz right, jak zrobić pomiar jednoczesny z tymi filtrami L+R ?

7 minut temu, mariuszkubik napisał:

No własnie, mam pytanko, mam wygenerowane filtry w REW osobno dla left oraz right, jak zrobić pomiar jednoczesny z tymi filtrami L+R ?

Nie wiem czy w REW to możliwe, z dwoma filtrami. Zawsze możesz L i R osobno, a potem ich vector average.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Normalnie, tak jak jest do wyboru pomiar L, pomiar R, tak jest pomiar L+R. 

Z załadowanymi filtrami dla L i R?

Po co ci te filtry? Gdzie je zaaplikujesz?

Jesli je zaaplikujesz w jakims ustrojstwie (jak np RME) albo playerze (np. jRiver) albo software-DSP (np. APO), to uaktywnij je i powtorz pomiar w REW, ale tym razem wybierajac jako otput L+R.

Wtedy masz najpewniejszy wynik uwzgledniajacy caly tor audio, lacznie z twoim procesorem filtrow.
3 minuty temu, Ajothe napisał:

Prościej się nie da. 

Serio? 🙂

W jakimś celu w REW masz pod palcem "measure with these filters", bez eksportowania, przenoszenia, wgrywania tych filtrów gdziekolwiek indziej. Korekta filtra od ręki i kolejny pomiar od strzału. Fakt, L i R osobno, ale zobaczenie efektu końcowego to też jeden klik.

7 minut temu, Ajothe napisał:

Mi to zajmuje około 20 sekund. 

Po co się bawić w symulacje?

Bo do tego m.in. służy oprogramowanie?

Ale spoko, każdy ma swoją drogę do celu 🙂

Godzinę temu, xajas napisał:

Po co ci te filtry? Gdzie je zaaplikujesz?

Jesli je zaaplikujesz w jakims ustrojstwie (jak np RME) albo playerze (np. jRiver) albo software-DSP (np. APO), to uaktywnij je i powtorz pomiar w REW, ale tym razem wybierajac jako otput L+R.

Wtedy masz najpewniejszy wynik uwzgledniajacy caly tor audio, lacznie z twoim procesorem filtrow.

Pomiar robię: REW/usb wzmacniacza/głośnik L, następnie R, sprawdzam odpowiedź pomieszczenia z filtrami osobno dla każdego kanału, no bo w REW nie mogę ich chyba  że tak powiem zmiksować ( a szkoda) 

Następnie filtry kopiuję do Wiim pro plus, a Wiim nie ma USB więc nie mogę go połączyć do kompa żeby zrobić jakikolwiek pomiar.

Natomiast to że mogę  zrobić  z  np APO to rozumiem.

Pytanie dotyczyło czy da się w REW połączyć, osobno zrobione pomiary dla kanału lewego i prawego i wykonać taki stereofoniczny pomiar.

Wybaczcie za mój pokręcony opis 🙄

Rozumiem twoj problem.
Mozesz uzyc troche skomplikowanego „workaround“
Generujesz w REW plik z wzorcowym sygnalem pomiarowym (np. Pink Noise albo White Noise). A potem odtwarzasz ten plik przez Wim w stereo i rownoczesnie mierzysz przez REW ten odtwarzany PN albo WN

Godzinę temu, mariuszkubik napisał:

Następnie filtry kopiuję do Wiim pro plus, a Wiim nie ma USB więc nie mogę go połączyć do kompa żeby zrobić jakikolwiek pomiar.

Możesz w REW wyhenerowac sobie plik SWEEP jako wav i odtwarzać do pomiaru.

Zalecam 5 sekundowe odliczanie i naciśnięcie PLAY na około 2 sekundzie odliczania 😄

11 godzin temu, nurni napisał:

Nie wiem czy w REW to możliwe, z dwoma filtrami. Zawsze możesz L i R osobno, a potem ich vector average.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

… A potem odtwarzasz ten plik przez Wim w stereo i rownoczesnie mierzysz przez REW ten odtwarzany PN albo WN

Zanim padnie to pytanie: gdzie / jak mierzysz odpowiadam: patrz funkcja RTA

Ukryta Zawartość

If the generator is playing a pink noise signal (or even better, pink Periodic Noise) the RTA display will show the frequency response of the room, updated live so that the effects of changing EQ settings can be immediately seen.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, xajas napisał:

Zanim padnie to pytanie: gdzie / jak mierzysz odpowiadam: patrz funkcja RTA

Ukryta Zawartość

Dzięki, już kiedyś mierzyłem przy pomocy RTA metodą MMM

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi