Skocz do zawartości
IGNORED

Joe Biden Prezydentem USA - Trzymamy kciuki | Wątek ogólny o USA

Rekomendowane odpowiedzi

Muszą udzielić pomocy - tu nie ma kwestii. Według takiej logiki, straż pożarna nie gasiłaby wszystkich pożarów, a policja nie zawsze przyjeżdżałaby na miejsce przestępstw. Ale wszystko ma swoją cenę - zawsze jest coś za coś. W Europie system opieki zdrowotnej jest zsocjalizowany, ale pieniądze na to idą wielkie. W Stanach zupełnie inaczej to wygląda.

Parker's Mood

Każda służba, która dostaje jakiekolwiek federalne, stanowe lub miejskie pieniądze jest do tego zoobowiązana. 'Wydawanie sie' nie ma z tym nic wspólnego.

Parker's Mood

Godzinę temu, romeksz napisał:

Nie wydaje mi się aby prywatna służba zdrowia miała takie obowiązki jak straż i policja.

Celem straży i policji nie jest generowanie zysków.

Chociaż US jest krajem emigrantów, to otwarcie przez bidonowców granic i zgoda na niekontrolowany przepływ nielegalsów staje się jednym z najpoważniejszych problemów kraju.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
W Europie system opieki zdrowotnej jest zsocjalizowany, ale pieniądze na to idą wielkie. W Stanach zupełnie inaczej to wygląda.

Robią was w wała.

76b649c61aefa2cb03ec35833dcb3d65.jpg
Każda służba, która dostaje jakiekolwiek federalne, stanowe lub miejskie pieniądze jest do tego zoobowiązana. 'Wydawanie sie' nie ma z tym nic wspólnego.
Jak masz czarną American Express, to pewnie że tak.

Celem straży i policji nie jest generowanie zysków.

07da4c30e9865a0c7b55d3ecc827137b.jpg

To nie jest winny system opieki zdrowotnej, tylko chory i chciwy system ubezpieczeń, który dodatkowo pogłębił Obama i wymyślił rządowe polisy, które de facto stały się impulsem do potężnych podwyżek i tak już drogich ubezpieczeń. System jest chory nie tylko w kwestii health care, ale też włącznie z ubezpieczeniami Workers Compesation, samochodowymi, ubezpieczeniami od nieruchomości... tak, to jest do naprawy i to jest chore. Ale jakby nie spojrzeć,  najważniejsze jest to, że nie ma już przymusu i nakazu ubezpieczeń zdrowotnych jaki wymyśliła ekipa Obamy. Każdy sam powinien decydować o swoim zdrowiu. Pierwsze co robi komunizm, albo socjalizm, to zapanowanie nad zdrowiem obywateli. I w Stanach jest prosta sprawa - chcesz, to się ubezpieczasz, nie chcesz, to nie. Wiele firm oferuje ubezpieczenie dla swoich pracowników, natomiast najwięcej kasy od obywateli idzie na ubezpieczenie pracowników federalnych, stanowych, miejskich, którzy mają najlepsze i najmniej kosztowne polisy, plus szereg różnych innych przywilejów. Zresztą, to nie wygląda tak, jak ty to widzisz. Ale udowaniać możesz - mnie to rybka. Swoje doświadczenia i wiedzę na ten temat posiadam, ale to są moje prywatne sprawy. Wyraziłem się wyrażnie - dla nieposiadających pieniędzy lub zarabiających bardzo mało, ubezpieczenie jest za darmo. I to był mój point. Leczenie pokrywa stan, miasto, powiat...

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)

natomiast najwięcej kasy od obywateli idzie na ubezpieczenie pracowników federalnych, stanowych, miejskich, którzy mają najlepsze i najmniej kosztowne polisy,
...
dla nieposiadających pieniędzy lub zarabiających bardzo mało, ubezpieczenie jest za darmo. I to był mój point. Leczenie pokrywa stan, miasto, powiat...

Czyli można to ogarnąć na poziomie państwa, tyle że US to wolny kraj

Ogólnie rzecz biorąc, wydatki na opiekę zdrowotną w USA można traktować jako funkcję pobieranych pieniędzy za usługi zdrowotne i ilość wykorzystanych usług. Istnieje kilka podstawowych czynników, które mogą zwiększyć cenę i wykorzystanie usług, a tym samym zwiększyć wydatki na opiekę zdrowotną. Najbardziej zauważalnymi z tych czynników, to starzenie się społeczeństwa i ceny ubezpieczeń.

Odsetek populacji USA w wieku 65 lat i więcej znacznie wzrósł w ciągu ostatnich kilku lat - z 13 procent w 2010 roku do 16 procent w 2021 roku. Ponadto przewiduje się, że liczba ta będzie nadal rosnąć – do 2030 roku osiągnie 20 procent. Seniorzy w wieku 65 lat i więcej, wydają na opiekę zdrowotną średnio więcej niż jakakolwiek inna grupa wiekowa - oczekuje się, że wzrost liczby starszych Amerykanów zwiększy z czasem całkowite koszty opieki zdrowotnej.

Co więcej, gdy osoby ukończą 65 lat, będą kwalifikować się do Medicare, a liczba zapisanych do programu, to 65 milionów w 2022 roku, która dodatkowo znacznie wzrośnie. Oczekuje się, że wzrost zapisów znacznie zwiększy koszty Medicare. W rzeczywistości Biuro Budżetowe Kongresu przewiduje, że wydatki na Medicare podwoją się w ciągu najbliższych 30 lat w stosunku do wielkości gospodarki – rosnąc z 2,9 procent PKB w 2022 roku do 5,9 procent w 2052.

Ceny są kolejnym istotnym czynnikiem wpływającym na wydatki na opiekę zdrowotną w USA; koszty usług zdrowotnych zwykle rosną szybciej niż koszty innych towarów i usług w gospodarce. W ciągu ostatnich 20 lat wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) — średnia zmiana cen płaconych przez miejskich konsumentów za różne towary i usługi — rósł średnio o 2,4 procent rocznie, podczas gdy wskaźnik CPI dla opieki medycznej rósł średnio o 3,4% rocznie.

Istnieje wiele przyczyn wzrostu cen opieki zdrowotnej, m.in. wprowadzenie nowej, innowacyjnej technologii medycznej doprowadzającej do droższych procedur i 'medycznych produktów'. Złożoność amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej może prowadzić do marnotrawstwa administracyjnego w systemach ubezpieczeń i płatności dostawców. Konsolidacja szpitali może prowadzić do braku konkurencji, a nawet monopolu, dając świadczeniodawcom możliwość podnoszenia cen.

Parker's Mood

12 minut temu, romeksz napisał:

Na szczęście, w Europie jest dwa razy taniej.

Dlatego na szczęście mieszkam w Stanach, bo wolę mieć gorzej niż lepiej.

Moja przyjaciółka, lekarz onkolog-hematolog, prowadzi prywatną praktykę i płaci ponad 40 ty$ięcy rocznie za 'malpractice insurance', czyli za tzw. ubezpieczenie od błędów w sztuce lekarskiej. Więc chociażby już to uświadamia, jak potworne pieniądze płaci się tutaj za wszelkiego rodzaju ubezpieczenia.

Parker's Mood

Gość

(Konto usunięte)
Swoje doświadczenia i wiedzę na ten temat posiadam, ale to są moje prywatne sprawy.

Dlatego na szczęście mieszkam w Stanach, bo wolę mieć gorzej niż lepiej.

Czyli jak się człowiek dobrze zakręci, to już pracować nie musi?

Ależ ja pracuję, chociaż mam teraz przerwę. Lubię pracować i uważam, że to jest sens życia. Nic tak w życiu człowieka nie jest ważne jak właśnie 'praca', i oczywiście zdrowie. Reszta, to pikuś.

Parker's Mood

3 hours ago, romeksz said:

Na szczęście, w Europie jest dwa razy taniej.

Gdyby było dwa razy, to USA byłoby rajem. A nie jest.
Wbrew pozorom droga służba zdrowia jest dużym problemem dla ludzi majętnych. Cały system w USA jest ustawiony pod majątkowe drenowanie, a im człowiek bogatszy, w tym większym jest niebezpieczeństwie. Zupełnie odwrotnie niz w Europie, gdzie system jest zaprojektowany tak, aby konserwować istniejące podziały klasowe.

….be still and know….

"Slogan w USA brzmi: Jeśli możesz zapłacić, dbamy o to, dopóki nie skończą Ci się pieniądze! Wiem to jako fakt, ponieważ moja młodsza córka mieszka w Kalifornii i chociaż jej życie tam jest dobre, nienawidzi amerykańskiego systemu opieki zdrowotnej. Jej pasierb miał drobny wypadek w szkole, który kosztował ich 600 dolarów ponad ubezpieczenie medyczne."

"W ciągu ostatnich 3 lat miałem kamienie nerkowe, przepuklinę. Poważna operacja kolana i fizjoterapia. Rozwinąłem A-fib i zapłaciłem tylko za parkowanie. Gdybym był w stanach, bez wątpienia zostałbym wyrzucony przez towarzystwo ubezpieczeniowe."

"Ameryka ma wyższy wskaźnik śmiertelności niemowląt, śmiertelności matek i ogólnie gorsze wyniki zdrowotne niż wiele innych krajów, w tym Kanada. Ponadto mamy niewiarygodnie wysoki wskaźnik zadłużenia medycznego, co jest prawie niespotykane w Kanadzie i Europie. Pytanie brzmi: dlaczego Amerykanie uważają, że NASZ system opieki zdrowotnej jest lepszy, podczas gdy prawda jest odwrotna."

Quora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kanadyjczycy przyjeżdzają na badania i zabiegi do USA, bo kolejki u nich są trochę tylko krótsze niż w Polsce. Zamożni, na emeryturę wyjeżdżają najczęściej na Florydę. 

Kanada niegdyś, to była trochę lepszą Europa. Już nie jest.

….be still and know….

W dniu 8.06.2023 o 10:23, Seth_A_Rider napisał:

Kanadyjczycy przyjeżdzają na badania i zabiegi do USA

Robi to 200% Kanadyjczyków. 😜

Na przestrzeni lat przeciętny czas oczekiwania na zabiegi wzrósł z 9 do 27 tygodni obecnie. Kto biedny, ten czeka. Pozostali wyjeżdżają. Powstały w USA szpitale przy granicy z Kanada specjalnie dla takich pacjentów.

Piramidy finansowe są bardzo wydajne, ale tylko w pierwszych fazach swojego istnienia. 

….be still and know….

W USA mogę umówić wizytę z każdym wybranym specjalistą z każdej dziedziny w tym miesiącu. Jesli mi nie zależy na konkretnym lekarzu to umowie wizytę za kilka dni. Od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, później wizyty u onkologa, serii specjalistycznych badań, do pierwszego wlewu chemioterapii minęło niepełne 9 dni w przypadku mojej znajomej.

….be still and know….

Węgierski portal Hirdo.hu powołując się na amierykański Fox News donosi, że "W 2015 roku Joe Biden – jako wiceprezydent Stanów Zjednoczonych – mógł przyjąć łapówkę w wysokości pięciu milionów dolarów od szefa gigantycznej ukraińskiej firmy gazowej."  W firmie tej syn Joe Bidena, Hunter Biden przez pięć lat (od kwietnia 2014 roku) był członkiem rady dyrektorów firmy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tą firmą jest Burisma Holdings - mało znana firma działająca na Ukrainie. Tu można dowiedzieć się więcej o tej niezwykle prężnej firmie: 

Ukryta Zawartość

Aleksander Kwaśniewski, również powiązany z tą firmą, uznaje za rzecz normalną, że jednym z jej dyrektorów był Hunter Biden. Jego zdaniem chodziło tylko o znane nazwisko, a nie o wykorzystywanie wpływów ojca. 

Ukryta Zawartość

Zresztą jakie nazwisko, takie wpływy. Zapewne dlatego córka Kwaśniewskiego może znaleźć się co najwyżej w TVN-owskim "Mieście kobiet" promującym filozofię gender.

Wszyscy demokraci i inni tacy są zawsze... "OK " - jak mawiał Jacquouille.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezsilne plucie zwolennika współpracy z putinowską Rosją.

Na kogo się powołuje? Na media orbanowskie, czyli innego zwolennika współpracy z Putinem.

Miłośnik PRL cytujący Fox News, czy to nie kabaret?

Jestem Europejczykiem.

Płaczliwy bełkot zwolennika Zachodu. Ani słowa odniesienia do dobrze udokumentowanych treści, a jedynie opluwanie wszystkiego i wszystkich. Bo nie po jego czerwono-czarnych myślach.

Senator Marsha Blackborn do zastępcy dyrektora FBI - czy twoim zadaniem jest ochrona i osłanianie Joe Bidena, czy ochrona tego kraju?

Podczas przesłuchania Senackiej Komisji Sądownictwa senator z Tennessee, Marsha Blackburn, przesłuchiwała zastępcę dyrektora Paula Abbate'a, dlaczego FBI chroni Bidenów i Clintonów.

Parker's Mood

22 godziny temu, Zyzol napisał:

Dodaj coś jeszcze o szufladzie.

Czyli o twojej zaszczytnej służbie w UB czy SB? Proszę bardzo.

W dniu 12.06.2023 o 15:49, Zyzol napisał:

Płaczliwy bełkot zwolennika Zachodu. Ani słowa odniesienia do dobrze udokumentowanych treści, a jedynie opluwanie wszystkiego i wszystkich. Bo nie po jego czerwono-czarnych myślach.

No cóż, twój płaczliwy bełkot zwolennika Kremla niesie się po tym forum od lat.

Jestem Europejczykiem.

- Według Berniego Sandersa obywatele Kanady mają zagwarantowaną bezpłatną opiekę zdrowotną, a jeśli wyjdą ze szpitala, nie dostaną rachunku. Czy to prawda?

-  Absolutne klamstwo. Moja żona upadła tamtej zimy na lód. Złamała łokieć i nos. Pojechaliśmy na pogotowie,  zrobiono jej prześwietlenie i żonkę wyleczono. Miała dwie wizyty kontrolne na urazówce. Za każdym razem, dosłownie za każdym razem, musieliśmy zapłacić 16 dolców za parking. Oburzające, mówię wam, oburzające!

(Quora)

Jeziuś ma ryja! Cio zia siensiaćje. Ha ha ha. Czołowy komunista - Bernie Sanders my ass. Dobre T20, naprawdę dobre!

Parker's Mood

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.