Skocz do zawartości
IGNORED

Budżetowy zestaw stereo lub soundbar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczów ?

Potrzebuję Waszej rady odnośnie budżetowego zestawu stereo lub soundbara. 

Niestety układ jest mocno ograniczony jak widać układem salonu. 

Nie będzie to mój pierwszy zestaw. Posiadałem wcześniej Yamahę serii AX, chyba 590 oraz spore satelity B&W chyba 602. Zestaw mi odpowiadał, choć brakowało mi trochę ciepła w graniu. 

Muzyka - klasyki, akustyczne, elektronikę wolna do szybkiej, lubię bardzo niskie basowe brzmienia. 

Użycie - po części muzyka, po części jako dźwięk z TV oraz konsoli (dynamizm, dialogi). 

Jestem świadom ograniczeń i że wszystkiego mieć nie będę, ale chciałbym dobrać coś wypośrodkowanego w dobrym stosunku cena jakość. 

Ze wstępnego rozeznania widzę że w tej klasie cenowej mogę liczyć na STX, Polk Audio i Pylony. 

Wzmacniacz w tej konfiguracji dobrze aby miał wejścia 2 optyczne (tv, konsola). 

Jesteś świadom Yamaha RN602, ale to już trochę wyższa cena a z bajerów Jak Bluetooth, LAN i streaming mogę koniec końców nie korzystać. Dodatkowo wolałbym cieplejsze brzmienie jak w ostatnim zestawie. 

Dodatkowo poszukuję miejsca na odsłuchy - Małopolska i Śląsk. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na zielono tv, fioletowo - różowo wypoczynek. 

Ukryta Zawartość

z cieplejszych kolumn z naszej oferty warto odsłuchać Elaca. Polecam serię Debut i Debut Reference. Zerknij na naszą stronę https://www.tophifi.pl/search/yamaha+602+debut, bo jest sporo zestawów i pewnie coś z nich wybierzesz na odsłuch, a cena zawsze korzystniejsza, niż zakup solo. Inne ocieplone kolumny to Mission, Idniana Line też jasno nie gra. Sporo tego ?

Zapraszam także do nas na prezentację ?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Jeśliś nie audiofil, to proponuję w pobliżu np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przynajmniej dwa optyki, coax, radio i moc wystarczająca do Pearl Monitor czy Elac Debut B6,

albo też w pobliżu coś cieplejszego od B&W np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziękuję bardzo za odpowiedzi. 

Czy jestem audiofil - pewnie nie, słuch mam dość dobry, ale chciałbym kupić coś w bardzo dobrym stosunku jakości do ceny i ograniczyć się budżetowo  do ok. 3000 - 5000 zl za całość, bo coś co wyjątkowo zagra to po pierwsze już zapewne wydatek ok 10000 złotych a po drugie że względu na warunki (blisko kolumny, po prawej stronie otwarty aneks kuchenny, po lewej otwarta przestrzeń na hol i otwarte schody). 

Myślałem nad podłogówkami, tylko wszystko będzie znacznie blisko ściany więc pewnie tylko bass reflex z przodu. 

Wybór jest bardzo szeroki, dlatego chciałbym zawęzić do kilku modeli i odsłuchać je. 

Czytając o Elac zdaje się że to mógłby być typ dla mnie, tylko bass reflex ogólnie z przodu. Jak Elac ma się do np. Pylon Pearl/Opal, Magnat czy STX ewentualnie Tonsil? A może używane Dali Zensor? 

Wzmacniacz w tych kategoriach prócz Yamaha głównie widzę konkurencję że strony Denon i Onkyo. 

Pozdrawiam 

W nowych dla RN602 ciężko o konkurencję, więc skupmy się na tym, co do niej ? 

zakładając BR na froncie; od dołu Jamo Studio 807, Wharfedale Diamond 330

Ukryta Zawartość

Indiana Line Nota 550, Tesi 561, Wilson Raptor 7

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dzień dobry,
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem będzie zestaw stereo, który zapewni brzmienie na nieporównywalnie wyższym poziomie niż soundbar. 
Yamaha RN602 to dynamiczne brzmienie z mocniejszą górą. W tym przypadku warto byłoby pójść w kierunku cieplej brzmiących kolumn takich jak Indina Line Nota 550, Wilson Raptor 7 czy Heco Aurora 700. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie umówienia odsłuchu oraz wyceny. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jestem po pierwszym przypadkowym odsłuchu. Sprawdzałem Pylony Pearl 27 i Dynavoice Challenger M65. 

M65 zdecydowanie na plus, ale to już inna półka. I niestety BR z tyłu więc odpada. 

Aktualnie rozważana lista / do sprawdzenia:

Indiana Line Tesi 561, 661

KEF Q750

Wilson Raptor 7, 9

Quadral RHODIUM 500

Polk Audio Signature S55E

Ewentualnie Dynavoice DF 8 (tutaj obawiam się że może być za mocne/dudnić) 

Ampli:

Yamaha RN602, RN803D

Lub konkurencja z Denona/Pioneer/Onkyo ale tak jak pisze @audioburak chyba nie ma?

Wszelkie uwagi więcej jak mile widziane ?

Edytowane przez Mikha-el
  • 2 tygodnie później...

Witajcie ?

Dziękuję za możliwość odsłuchów i pozdrawiam branżę. 

Podzielę się wrażeniami:

PSB X1T - dość czysto zagrały i fajna scena, jednak obawiałbym się o zbytnią analityczność (jaką miałem w B&W). Dodatkowo niskie tony gorzej jak Tesi 661 a model wyżej już mógłby za bardzo przekroczyć zakładany budżet. 

KEF Q750 - bardzo natulny I dobry dźwięk, scena, wysokie i średnie tony mi się podobały, mniej analityczne niż PSB X1T, jednak jeśli chodzi o niskie tony to się zawiodłem. W pełni się zgadzam z recenzją HiFi odnośnie tych kolumn do której po odsłuchach wróciłem. Bas jest, owszem, ale wybitnie jest tylko w pewnych zakresach. Wydaje mi się że to kwestia budowy - pasywnego głośnika i braku BR. Dziwiło mnie oficjalne pasmo przenoszenia dopiero od 48Hz, ale po odsłuchu wszystko stało się jasne. Dodatkowo momentami miałem wrażenie że dźwięk jest trochę pusty. Kolumny były niewygrzane, ale wygrzanie niskich tonów tutaj nie przywróci. Na pocieszenie dodam, że faworyt żony ?

Indiana Line Tesi 661 - niskie tony zdecydowanie najlepsze. Słychać że kolumny grają miękko i nie każdemu musi się to podobać. Dla mnie słuchało mi się ich najmilej i mam wrażenie że długie odsłuchy na nich nie powinny być męczące. Wysokie i średnie tony, scena, stereofonicznosc jak dla mnie trochę gorzej jak pozostałe (chociaż analityczności w innych bym się obawiał). Miałem wrażenie że w skrajnych momentach pogubiły raz czy dwa się na wysokich tonach. 

Indiana Line Tesi 561 - bardzo podobnie jak 661 z tym że ograniczone niskie tony. 

Mam nadzieję że komuś się to przyda. 

Tak więc decyzja:

Indiana Line Tesi 661 i Yamaha R-N602

lub

Indiana Line Tesi 661 I Yamaha R-N803D (w zależności od ceny) 

Branżę proszę o wyceny na priv, zresztą od jutra w wolnej chwili zacznę też sam dzwonić. 

Pozdrawiam 

Edytowane przez Mikha-el

Jeżeli rozmiary też mają znacznie, brałeś wcześniej pod uwagę soundbar to proponuję Ci coś co sam używam od kilku miesięcy, czyli Audiopro A26. Nie duże, małe, ładne i mega funkcjonalne głośniki aktywne. Zapłacisz za nie 2000 zł. Posłuchaj sobie tych głośników a będziesz zdziwiony.