Skocz do zawartości
IGNORED

Jak usłyszeć drugi plan?

Rekomendowane odpowiedzi

nie wroci kiedy słysze jak to zamiast jakosci glosników opowiada sie bajki o cudownym wplywie akustyki pomieszczenia na odległe plany i scene .. dzieki takim mitom sprzedają sie smieci

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

3 minuty temu, erazm2 napisał:

nie wroci kiedy słysze jak to zamiast jakosci glosników opowiada sie bajki o cudownym wplywie akustyki pomieszczenia na odległe plany i scene .. dzieki takim mitom sprzedają sie smieci

Śmieci to można zrobić na topowych głośnikach i napędzać je śmieciową elektroniką, efekt końcowy będzie również śmieciowy nawet w dobrej akustyce.

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Nie wiesz, ale zaocznie wygłaszasz tezę, że adaptacji akustycznej nie mam żadnej.
To ja mogę nie rozumieć raczej... ?

Z tego co pamiętam, nie masz żadnych strojonych pułapek, szerokopasmowych też nie pamiętam. Jeżeli coś się zmieniło, to tym lepiej. 

2 godziny temu, soundchaser napisał:

Bawiłeś się kiedyś tym DSP, który jest w JRiver, czy masz do tego jakieś bardziej profesjonalne oprogramowanie?

Tym nie, nawet nie znam tego. Można to zrobić z REW i wgrać korekcje do jakiegos korektora, ale ja używam w sumie z konieczności i chęci sonarworks, bo doskonale integruje się z systemem zarówno jako normalne wyjście audio z komputera jak i w programie daw jako wtyczka. 

Pomiar trwa trochę, jakieś dwadzieścia minut, a rezultaty są bardzo dobre. Co jest istotne w kontekście tego wątku, sonarworks mierzy oddzielnie głośniki, więc "plany" też poprawia ?

nagrywamy.com

Wspominałem Geira Jenssena, ale tak na dobre przestrzeń spopularyzował Brian Eno.

"Nagranie harfy odtwarzane było na tyle cicho, że stapiało się z odgłosami deszczu, wiatru i innymi przypadkowymi dźwiękami, tworząc wraz z nimi muzyczną kompozycję. Eno odkrył wtedy, że może słyszeć muzykę w zupełnie inny sposób niż dotychczas – jako część aury otoczenia. " 

Więcej o gatunku tu :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Próbka przestrzeni lotniczej. Tylko nie skaczcie przez okno ?

Ambient 4 On Land (z 1982 roku)

Ukryta Zawartość

(Muzyka jak mebel do przestawiania z miejsca w miejsce)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 godzinę temu, Sznup napisał:

To nie była by wtedy profesjonalna akustyka tylko bubel.

Więc pokaż wykres akustyki pomieszczenia po profesjonalnej adaotacji, na którym nie da się już poprawić pasma i fazy za pomocą DSP.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

Więc pokaż wykres akustyki pomieszczenia po profesjonalnej adaotacji, na którym nie da się już poprawić pasma i fazy za pomocą DSP.

Niby skąd mam wziąć takie wykresy? To są prywatne rzeczy osób które taką akustykę robili.

Szymonku, nawet najlepsza proteza będzie gorsza niż prawdziwa kończyna. Wiesz dlaczego? Ponieważ będzie sztuczna. 

2 minuty temu, Sznup napisał:

Niby skąd mam wziąć takie wykresy?

Czyli stawiasz tezy bez pokrycia - ok.

3 minuty temu, Sznup napisał:

...nawet najlepsza proteza będzie gorsza niż prawdziwa kończyna.

I znów wpadłeś na pomysł, żeby użyć DSP zamiast adaotacji akustycznej. Ehhh...

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

I co byś wyczytał z tego wykresu ze swoją wiedzą. Pewnie tyle co osiołek z gwiazd, kiedy Shrek pokazywał mu konstelacje na niebie. Osiołek odpowiedział, że widzi tam tylko jakieś kropki ?

57 minut temu, Sznup napisał:

nawet najlepsza proteza będzie gorsza niż prawdziwa kończyna

Tu raczej egzoszkielet byłby właściwą metaforą ?

58 minut temu, Sznup napisał:

Niby skąd mam wziąć takie wykresy?

Na przykład u mnie w piwnicznej reżyserce z adaptacją (bez szału, ale jednak, strojona pułapka na najważniejszy mod i sporo wełny) sonarworks tak mierzy zestawy głośnikowe (i proponuje odwrotną korekcję):

Ukryta Zawartość

Najwyższa góra spada mocno, bo stoją wysoko nie są przechylone, zresztą mają 30 lat i zostały kupione na allegro za osiem stówek, inne monitory tej odchyłki w górze w ogóle nie wykazują. Jest dobrze, niski środek to pomieszczenie ale wysoki środek i góra to głośniki.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

7 minut temu, przemak napisał:

Na przykład u mnie...

No i super. Nie tylko widać czego nie udało się zrobić adaptacją, ale też co można poprawić DSP.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

No i super. Nie tylko widać czego nie udało się zrobić adaptacją, ale też co można poprawić DSP.

Czy masz pewność, że przemak zrobił profesjonalne pomiary i zastosował profesjonalne ustroje? Opisał jedynie, że jest to: "bez szału, ale jednak, strojona pułapka na najważniejszy mod i sporo wełny" czyli raczej zakładam (jeśli się mylę to przepraszam przemaka) akustyka robiona metodą bardziej chałupniczą niż profesjonalną i wykonana raczej w podstawowym zakresie.

No, @szymon1977 wykaż się. Co widzisz na wykresie przedstawionym przez @przemak. Alpy to są, a może Apeniny? Kiedyś pouczałeś nawet @przemak, który dźwiękiem zajmuje się zawodowo. Teraz rozumiesz dlaczego tak się Ciebie czepiam? Naucz się trochę pokory do bardziej doświadczenych userów, a nie tylko do tych, którzy poklepią cię po ramieniu i nie bredź w kółko o tym samym. 

...zakładam (jeśli się mylę to przepraszam przemaka) akustyka robiona metodą bardziej chałupniczą niż profesjonalną i wykonana raczej w podstawowym zakresie.

Być może. A teraz podaj lepszy przykład.

Edytowane przez szymon1977

7 godzin temu, tybald napisał:

Rozumiem, że możesz nie mieć wystarczających funduszy na lepszy sprzęt, więc pogódź się z tym, a nie szukaj antidotum na ograniczenia wynikające z kiepskiego zestawu przy pomocy EQ czy DSP.

Dobre, lepszy "droższy" sprzęt sam naprawi mody pomieszczenia ?

Powiedz mi co zrobić z podbiciem ponad 10dB na 50Hz? Gdzie reszta wygasza się poniżej 300ms, czyli idealnie jak na warunki mieszkalne... Jak miałaby wyglądać pułapką basową na -12dB? 

A DSP robi to bez najmniejszej straty jakości. Mało tego, to jeszxze niesymetryczna korekta L i R poprawia stereofonię, a korekta fazy poprawia impuls i punktowosc do poziomu który jest nieosiągalny dla wiele razy droższego sprzętu... 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, tybald napisał:

nie bredź w kółko o tym samym. 

Czeka aż ktoś go poklepie po ramieniu i powie: tak DSP jest najlepszym rozwiązaniem, nie ma lepszego. Stary zrób sobie korekcję DSP pożyczę ci niezbędny sprzęt żebyś nie musiał złotówki wydawać.

@szymon1977 nie zastanawiałeś się dlaczego przemak zrobił sobie akustykę a nie korekcję DSP? Nie zastanawia cię dlaczego w studiach nagraniowych i salach odsłuchowych robiona jest adaptacja akustyczna? Przecież wystarczyło by DSP.

1 minutę temu, Sznup napisał:

Nie zastanawia cię dlaczego w studiach nagraniowych i salach odsłuchowych robiona jest adaptacja akustyczna? Przecież wystarczyło by DSP

Bo to studio i tam nagrywasz nie słuchasz? 

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Być może. A teraz podaj lepszy przykład.

Po co? I tak byś go zanegował, bo DSP jest the best. Chłopie nie jęcz, tylko kupuj mikrofon i do roboty.

7 minut temu, Sznup napisał:

nie zastanawiałeś się dlaczego przemak zrobił sobie akustykę a nie korekcję DSP?

Nie, bo to Ty wpadłeś na pomysł, żeby użyć DSP zamiast zrobienia akustyki.

11 minut temu, tybald napisał:

Teraz rozumiesz dlaczego tak się Ciebie czepiam?

Rozumiem to od początku: nie masz w temacie NIC do powiedzenia, ale z okazji dowartościowania się przypier...laniem, że szymon1977 ma Onkyo korzystasz.

Edytowane przez szymon1977

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Nie, bo to Ty wpadłeś na pomysł, żeby użyć DSP zamiast zrobienia akustyki.

Nie Szymonku, to ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. 

ze tez wam sie chce tak całe dnie  ? macie jakis plan nabicia najdłuzszego watku na forum ? ?

Edytowane przez erazm2

moge wsciec sie i utytłac, paść na morde bylem wytrwał, byle małych świństw gonitwa nie wciagnęła mnie - dopuki wierzysz we mnie miła w tym jest moja wielka siła z zyciem mnie nie pogodziłaś ale z samym sobą tak, mam przy sobie gorzką pamieć, mam Twoj usmiech co nie kłamie wiem ze juz mnie nic nie złamie :)

6 minut temu, Sznup napisał:

Nie Szymonku, to ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem. 

To może bardziej precyzyjnie: to Tobie przyszło do głowy, że ktoś może próbować użyć DSP zamiast adaptacji akustycznej... tylko, że nikt nie próbuje. Tym samym negujesz coś, co tylko Tobie przyszło do głowy.

ale dsp wprowadza adaptacje akustyczną i to juz na desce projektowej

inna sprawa w domu kombinowac dodawaniem kolejnych adaptatorów

dobra nie wpied.. sie bo i tak nikt nie wie o co i po co sie spieracie ani dokad zmierzacie w swoim planie ?

Edytowane przez erazm2

7 minut temu, szymon1977 napisał:

To może bardziej precyzyjnie: to Tobie przyszło do głowy, że ktoś może próbować użyć DSP zamiast adaptacji akustycznej... tylko, że nikt nie próbuje. Tym samym negujesz coś, co tylko Tobie przyszło do głowy.

Skoro mowię, że adaptacja zrobiona profesjonalnie plus dobry sprzęt wystarczy a ty chcesz to ciągle DSP poprawiać to czyj jest to wymysł? 

20 minut temu, erazm2 napisał:

ze tez wam sie chce tak całe dnie  ? macie jakis plan nabicia najdłuzszego watku na forum ? ?

Zanim Szymon cokolwiek zrozumie, to pod wzgledem długości watku bez trudu pokonamy Audio minty ?

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Dobre, lepszy "droższy" sprzęt sam naprawi mody pomieszczenia ?

Nigdzie tak nie napisałem. Chodzi o to, że Szymon nie może zrozumieć, że montując spojler na klapie bagażnika swojego Opla Astry, czy czym on tam jeździ, będzie mógł się ścigać na ćwierć mili z Ferrari i zostawi go daleko w tyle ?

42 minuty temu, szymon1977 napisał:
50 minut temu, tybald napisał:

Rozumiem to od początku: nie masz w temacie NIC do powiedzenia

Na szczęście Ty masz wiele do powiedzenia, co czyni to forum tak interesującym ... Kiedyś będą o Tobie pieśni śpiewać.

23 minuty temu, tybald napisał:

Na szczęście Ty masz wiele do powiedzenia, co czyni to forum tak interesującym ... Kiedyś będą o Tobie pieśni śpiewać.

Już legendy krążą.

39 minut temu, tybald napisał:

Chodzi o to, że Szymon nie może zrozumieć, że montując spojler na klapie bagażnika swojego Opla Astry...

To Ty nie możesz zrozumieć, że to @Sznupwpadł na pomysł, że ktoś możne spróbować uźyć DSP zamiast adaptacji akustycznej.

45 minut temu, Sznup napisał:

Skoro mowię, że adaptacja zrobiona profesjonalnie plus dobry sprzęt wystarczy...

To, że komuś wystarczy nie znaczy, że nie fa się jej poprawić DSP.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

To, że komuś wystarczy nie znaczy, że nie fa się jej poprawić DSP.

Szymonku, jeżeli kogoś stać na profesjonalną adaptację akustyczną to stać go również na dobry sprzęt. W takim przypadku nie trzeba nic poprawiać. Zdecydowanie nie ma również potrzeby ingerencji w sygnał poprzez DSP, w takim przypadku ingerencja będzie szkodliwa dla efektu końcowego.

2 minuty temu, Sznup napisał:

Szymonku, jeżeli kogoś stać na profesjonalną adaptację akustyczną to stać go również na dobry sprzęt. W takim przypadku nie trzeba nic poprawiać. Zdecydowanie nie ma również potrzeby ingerencji w sygnał poprzez DSP, w takim przypadku ingerencja będzie szkodliwa dla efektu końcowego.

Pokaż wykres i zrozum: nie chodzi o to czy Twoim subiektywnym zdaniem potrzeba, tylko że obiektywnie się da.

...ingerencja będzie szkodliwa dla efektu końcowego.

Uzasadnij.

7 minut temu, Sznup napisał:

Oczywiscie, zamiast DSP korekty dokonają magiczne kable ?

28 minut temu, marcinmarcin napisał:

Oczywiscie, zamiast DSP korekty dokonają magiczne kable ?

Kable mają jedynie nie zepsuć dźwięku.

33 minuty temu, szymon1977 napisał:

Uzasadnij.

Muzycy, ludzie w studio to idioci? Tak? Pewnie tak uważasz skoro za wszelką cenę chcesz "poprawiać" efekt ich pracy, ponieważ twój śmieciowy sprzęt nie potrafi tego odtworzyć. 

Nie sądzisz, że lepszym rozwiązaniem byłoby zapewnienie porządnego sprzętu który zagra w należytych warunkach akustycznych i nie wypaczy nagranego dzieła? 

• Pokaż nowe odpowiedzi