Skocz do zawartości
IGNORED

Preampy lampowe DIY na bazie PCB Conrad-Johnson Pv12 (kilka wersji)

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, 1Ender napisał:

@adalbert. Jak oceniasz dźwięk nie straciłeś szybkości. Nie zmuliło dźwięku?

Ja nie wiem co zyskałem, bo tak jak wcześniej napisałem takie  i tylko takich części użyłem po raz pierwszy, więc nie mam porównania.

Czy ktoś porównywał kondy tcap/ tubecap do zwykłych filmowców?

Edytowane przez 1Ender
32 minuty temu, slawek.xm napisał:

np do Spielberga czy Camerona? 🙂

Te automatyczne dodawanie słownika. Ręce opadają. Wyszła niezła bzdura. Przepraszam. 😶😏 

Bez filmowców. 

Porównanie do zwykłych. Np.  M-cap 

Edytowane przez 1Ender
Gość

(Konto usunięte)
17 minut temu, 1Ender napisał:

Porównanie do zwykłych

foliowców

kondensatorami foliowymi określa się zwykle te które sie są elektrolityczne

8 minut temu, 1Ender napisał:

A jeżeli już to foliowców nie filmowców 😅

sorry, nie zauważyłem , że poprawiłeś

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

@slawek.xm. Chodziło mnie o kondensatory z linku. Nie sugeruj się pojemnością. Tcap, tubecap, to foliowce. Porównanie do innych foliowych.

Nie rozumiem skąd przyszły ci na myśl elektrolity? Te konkretne mają zastosowanie do zasilania. Niby.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez 1Ender

Dlaczego w zasilaniu C2 nie może mieć większej pojemności od C3?

Edytowane przez 1Ender
Gość

(Konto usunięte)
16 minut temu, 1Ender napisał:

Dlaczego w zasilaniu C2 nie może mieć większej pojemności od C3?

może

------------

gdzieś w wątku aukcyjnym jeden z kolegów sprzedaje obbligato 20 uF

jeśli taka pojemność potrzebna kup

Gość

(Konto usunięte)
11 minut temu, 1Ender napisał:

@slawek.xm. Sławku, ale one są na 250VDC. Nie jest to trochę za mało?

być może , jeśli potrzebujesz na 400V to rzeczywiście nie będą pasować

1. Czy łączenie kondensatorów szeregowo celem zwiększenia napięcia ma sens? Dotyczy sekcji zasilania.

Kolega ma na sprzedaż kondensatory na 250 Vdc.

Na schemacie w części zasilania anodowego są podane wartości dla C2 i C3 4,7 uF/ 400V. Stąd też moje pytanie o łączenie w szereg. 

W dniu 25.03.2023 o 19:24, adalbert napisał:

Ogólnie to wolałbym dołożyć 25 zł do 30u. Inni koledzy dawali tam 100u to 30u to mały pikuś.

Ja nie wiem co bardzo wpływa na dźwięk który mój preamp prezentuje. Do każdego nowego urządzenia zakładam jakieś części najlepszej jakości które się zmieszczą, są w moim zasięgu i na jakie mnie stać. Nie wkładam części na szybko byle uruchomić bo nie mam na to czasu i szkoda mi kasy. W związku z tym nie wiem wymiana której część przynosi największy rezultat. Być może to granie zawdzięczam tylko Mulardom, które tam siedzą. Trudno jednoznacznie to określić. Jak kupię inną parę w zapasie to się przekonam. 

W dniu 25.03.2023 o 21:37, TomKordas napisał:

No właśnie nie. Wzmacniacz grał bez lamp zbyt ciemno jak dla mnie. Brakowało mi góry - myślałem że to mój słuch bo 50 stuknęła 😎ale to nie to. Po zmianie kondensatorów zmieniło się to co wspomniałem. Wszystko tam jest dźwięk idzie w stronę ciemnego, przestrzennego i szczegółowego. Czyli takiego jak lubię

Jak długo się kondy wygrzewały?

Powiedzcie czy zmiany na basie były słyszalne od razu po włożeniu?

6 godzin temu, 1Ender napisał:

Jak długo się kondy wygrzewały?

Powiedzcie czy zmiany na basie były słyszalne od razu po włożeniu?

U mnie natychmiast. To nie jest tak, że tego basu jakoś przybyło. Na pokrętle volume przy niższych ustawieniach gra pełniej z werwą - nie wiem jak to nazwać ? nie zrobiło się głośniej, ale więcej słychać.  Bas zrobił się bardziej sprężysty i wrażenie mam, że szybszy. Aż mnie korci, aby wsadzić większe tak tylko do testów, ale nie mam i szkoda mi wydawać 200zł na testy. 

10 minut temu, 1Ender napisał:

Kupiłem elektrolit 47uf 500V. Zobaczymy jaki efekt. 😅

A nie chciałeś kupić jakiegoś taniego polipropylena? CJ PV12 ma w tym miejscu czyli C2 i C3 polipropylen . Ale test warto zrobić 👍 powodzenia.

W dniu 24.09.2021 o 00:52, McGyver napisał:

C5 zasila grzanie lampy. Daj tam jakiegokolwiek trwałego elektrolita. To samo z C7 i C8. 
C1 - jakiś porządny elektrolit. 
C2 można dać foliowca. Nie musi być wyrafinowany, daj tam największego jaki się zmieści, wystarczy na 250V. 
C3 foliowiec o pojemności większej niż C2 lub porządny elektrolit. 

Czy dotyczy to wszystkich wersji? Chodzi o napięcia na anodę w zasilaniu. Czyli 250V na oba kondy?

Kolega @ksiezyc, pytał składając Klimo Merlin.

Edytowane przez 1Ender
W dniu 29.03.2023 o 17:29, 1Ender napisał:

Elektrolit powinien dać więcej masy. Tyle w teorii. 41,50 zł można przeżyć. 🙃

@1Ender Dołożyłeś kondensator ? Coś się zmieniło w dźwięku u Ciebie ? 

Póki co jest lepiej. Rewelacji nie ma, ale odczuwalna różnica w jakości. Jest więcej podstawy basowej. Teraz muszę uzbroić się w cierpliwość. I czekać na wygrzanie elementów. Nowe kondy na wyjściu + nowy kondensator w zasilaniu anody + nowy interkonekt neotecha z miedzi up occ.

Drogi ten elektrolit

Ukryta Zawartość

Ew. mant z rezystory.net ale one przychodzą brzydkie czasami 

Ukryta Zawartość

Całe 3.5$ trzeba dać za 47uF/400V za rewelacyjnego Nichicona z serii UBT - cholernie dobrze zrobiony elektrolit.

Ukryta Zawartość

Kupiłem ten. Dla mnie tani.

8 godzin temu, kramyeu napisał:

Drogi ten elektrolit

Ukryta Zawartość

Ew. mant z rezystory.net ale one przychodzą brzydkie czasami 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Sporo czasu upłynęło od kiedy pisałem w tym temacie ale w końcu się zabrałem za kontynuację projektu. Płytka zlutowana transformator podłączony. Moja wersja to płytka musztardowa z lampami ecc82. Chciałbym włączyć płytkę i sprawdzić napięcia. Mam transformator EDIS TS40-6/76 V3. Pod CON1 Podłączylem pin 7 i 9 a pod CON2 piny 10 i 11, kabel sieciowy pod piny 1 i 3. Co właściwie mam zmierzyć i w jakiej kolejności po podłączeniu ? Jakie napięcie pod jakimi pinami w podstawce lampy ? Jakieś wskazówki ?

4 minutes ago, ganjor86 said:

Jakieś wskazówki ?

Ustal (analizując płytkę) pod jakie piny idzie zasilanie anodowe oraz żażenie - będzie to dobrym ćwiczeniem, które otworzy przed tobą świat diy, następnie bez lamp przez żarówkę odpalasz pre i patrzysz czy nic nie wybucha. Zapoznajesz się z protokołem pracy z wysokim napięciem, miernik w dłoń i do dzieła!

12 minutes ago, ganjor86 said:

Odpalenie bez żarówki jest bardzo ryzykowne ? 

Nie jest, do czasu aż jest :]

• Pokaż nowe odpowiedzi