Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

No niekoniecznie bo w zestawieniu zabrakło kilku monitorów SF, to zestawienie to lista monitorów które znam i słyszałem.

Ale dobrze że zwróciłeś uwagę na SF Palladio - warto było o nich nadmienić !!!

Pocmokać zawsze można. Biorąc pod uwagę ilość wyprodukowaną, fakt że w europie sprzedał się jakiś procent, kilka sztuk pewnie uległo zniszczeniu to szansa kupienia/posiadania takiego cacka jest znikoma. Ale jak napisałem na wstępie powzdychać czasem dobra rzecz. Zwłaszcza, że moje nie limitowane też cudnie grają i cieszą oko jak żadne inne wcześniej.

A wygląd. Posiadałem wersje Black Piano – fenomenalne wykonanie, najładniejsza wersja ze wszystkich, ale i najrzadsza do kupienia. Kto widział ten potwierdzi moje zdanie.

W połowie potwierdzam z ręką na sercu. Lutnie to świetne kolumny, słuchałem wielokrotnie u kolegi napędzane wzmakiem lampowym ! a już za tą kasę co kolega Robert sprzedaje były by u mnie w kilka godzin, zadłużył bym się, swoje świetne Minas Anor sprzedał GDYBY :) gdyby nie to, że właśnie są w wersji piano. Dla mnie nie do przyjęcia. Ot ludzie mają gusta różne.

i mimo, że chińskie by u mnie już były

Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Cieszę ucho jak na razie Cremonami Auditor, chociaż nie ukrywam poszukiwania trwają. Niestety wszystkiego na raz zmienić się nie da. A szkoda.

A co masz ciekawego w kolejce na liście SF ?

Cremony Auditor to niesamowite monitory o dużym muzycznym sercu - grają tak jak więksi bracia SF.

A co masz ciekawego w kolejce na liście SF ?

Cremony Auditor to niesamowite monitory o dużym muzycznym sercu - grają tak jak więksi bracia SF.

Zdecydowanie monitory, oczywiście wyżej. Jak już chyba ustaliliśmy Palladio pozostaje w marzeniach więc raczej Guarneri.

Prawie na pewno monitory ale się nie zarzekam.

Kupując Auditora miałem przyjemność konfrontacji z nowym nabytkiem sprzedającego i były to właśnie Guarneri. Wgniatały zdecydowanie bardziej niż Auditor. Miały tylko jeden mały minus - były ciemne. A ja jednak wolę jasne.

W połowie potwierdzam z ręką na sercu. Lutnie to świetne kolumny, słuchałem wielokrotnie u kolegi napędzane wzmakiem lampowym ! a już za tą kasę co kolega Robert sprzedaje były by u mnie w kilka godzin, zadłużył bym się, swoje świetne Minas Anor sprzedał GDYBY :) gdyby nie to, że właśnie są w wersji piano. Dla mnie nie do przyjęcia. Ot ludzie mają gusta różne.

i mimo, że chińskie by u mnie już były

Zaraz, zaraz ale na Allegro są obecnie do sprzedania również i Liuto w okleinie drewnianej - orzech włoski. Do tego sprzedawca twierdzi, że posiadają jeszcze gwarancję. Zatem ?

http://allegro.pl/sonus-faber-liuto-gwarancja-ancient-audio-i5898822579.html

Cieszę ucho jak na razie Cremonami Auditor, chociaż nie ukrywam poszukiwania trwają. Niestety wszystkiego na raz zmienić się nie da. A szkoda.

Kolumny jakie masz to najlepsza część Twojego systemu...jeszcze wiele, bardzo wiele możesz z nich wycisnąć...zapewnij im optymalne warunki (akustyka, podkładki antywibracyjne) a zdziwisz się jak wiele potrafią. Te kolumny są wdzięczne za dopracowanie szczegółów...

Zdecydowanie monitory, oczywiście wyżej. Jak już chyba ustaliliśmy Palladio pozostaje w marzeniach więc raczej Guarneri.

Prawie na pewno monitory ale się nie zarzekam.

Kupując Auditora miałem przyjemność konfrontacji z nowym nabytkiem sprzedającego i były to właśnie Guarneri. Wgniatały zdecydowanie bardziej niż Auditor. Miały tylko jeden mały minus - były ciemne. A ja jednak wolę jasne.

Które Guarneri słuchałeś? Było ich kilka...

Ja słuchałem każdego z nich i Homage chciałbym kiedyś posiadać ze względu na wygląd a Evo ze względu na dźwięk...natomiast Memento nie zrobiły na mnie wielkiego wrażenia...były faktycznie dość ciemne w tonacji, syropowate...słuchałem bliźniaczej tylko większej konstrukcji Amati Anniversario i podobnie do Memento brak było w nich radości grania...tego czegoś co powoduje uśmiech na twarzy...to jak wyrafinowane danie, wiemy, że jemy super składniki, w super restauracji ale brak ochoty na powtórkę. Auditory M i Elipsy potrafiły zaś zaoferować radość muzyczną jak i naturalność brzmienia...

Nie mam i nie miałem i (oby nie) nigdy miał nie będę. Ale w zestawieniu być powinny się znaleźć gdyż występują w przyrodzie. A wyglądają zacnie. Miałem przyjemność licytować niestety bez powodzenia jakiś czas temu. Wyjątkowo rzadkie okazy.

Jeszcze nie wszystko stracone. Wcale nie musisz rezygnować z marzeń. Przesyłam poniżej trzy linki do Guarneri Palladio jakie obecnie sprzedawane są w Niemczech. Może warto zadzwonić i spróbować zakupić marzenie :) Sam od pewnego czasu rozglądam się po Europie za jednym, dość wysokim modelem i kto wie.

http://www.audio-markt.de/_markt/item.php?id=5546691811&audioauktion=760972f945b903ebe7d42d7ba2c0897d

http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-foto/boxen-lautsprecher-kopfhoerer/c7265a148407425/sonus-faber-guarneri-palladio-1.html

http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-foto/boxen-lautsprecher-kopfhoerer/c7265a147135465/sonus-faber-guarneri-palladio-1.html

Koledze p1otrek radzę o ile mogę aby sprzedał swoje Toy Tower i kupił używane Liuto. Jak zapewne wielu z nas wie, obecnie takie i to w wersji najpiękniejszej bo Piano Black sprzedaje Kolega Robo8080 za kwotę poniżej 10.000 tyś PLN. Uważam, że to okazja a dźwięk, radość z obcowania z jakością muzyki oraz magia wyglądu jaka daje Sonus Faber jest wybitna. Wiem, że znajdzie się ktoś kto pokręci nosem ale ten kto posłucha Liuto i je kupi będzie wdzięczny losowi przez wiele lat.

Okazje maja to do siebie, ze szybko sie z nich korzysta.

Tych Liuto z allegro jakoś nikt nie rozszarpuje od ponad tygodnia, a sa dwie wersje wykończenia.

TT kupiłem nowe za 4500, nie kwapie sie dokładać kolejnych 4500- przynajmniej na chwile obecna, bo moze to nie być przepaść dźwiękowo, jak dla mnie oczywiście.

W cenie <10k pln mozna przebierać w używanych skrzynkach.

Wejdź na pierwszy lepszy klub z kolumnami, a ktoś zaraz zasypie Cię "wybitnym dźwiękiem w tej cenie"

Oczywiście jest tez coś, jak magia Sonusa, ale ta firma to nie kres radości ze słuchania muzyki.

Od serwisu quoka.de trzymajcie sie z daleka.

Jakieś przykre doświadczenia?

Kolumny jakie masz to najlepsza część Twojego systemu...jeszcze wiele, bardzo wiele możesz z nich wycisnąć...zapewnij im optymalne warunki (akustyka, podkładki antywibracyjne) a zdziwisz się jak wiele potrafią. Te kolumny są wdzięczne za dopracowanie szczegółów...

Które Guarneri słuchałeś? Było ich kilka...

Nie pamiętam niestety a bardziej mnie interesowało żeby zabrać moje i wracać ustawić podłączyć POSŁUCHAĆ nareszcie. Cała akcja trwała pół godziny.

Co do całego systemu to istotnie wzmak jest przewidziany do wymiany. Jeszcze nie mam pojęcia na co. Za ile też nie wiadomo. Wykopaliska trwają.

Jakieś przykre doświadczenia?

...

Raczej zdrowy rozsądek. Trzymać się z daleka od tych ogłoszeń. w 99% cena co najmniej atrakcyjna, oferta bez numery telefonu i żadnych danych poza miastem.

Kiedyś już to opisywałem:

ja się nie naciąłem ale wałków pełno - quoka i kalaydo.de

od jakiegoś czasu szukałem EA MKI, znalazłem

http://www.kalaydo.d...lk9ODE1MA%3D%3D

okazało się, że wystawione obok kolegi w DE, stwierdziłem, że odbierze mi osobiście. Napisałem do sprzedającego z pytaniem o odbiór osobisty, odpisał, że już się wyprowadził do UK i może i wysłać kolumny z UK :) spytałem więc gdzie jest w UK bo tam tez nie ma problemu z odbiorem, kilku znajomych wyjechało - nastała cisza.

i tak co tydzień dwa pojawia się ogłoszenie z tymi samymi zdjęciami, każde w innym mieście w DE

Tu masz identyczną sytuację:

1. http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-foto/boxen-lautsprecher-kopfhoerer/c7265a147135465/sonus-faber-guarneri-palladio-1.html

ogłoszenie z Dortmundu

2. http://www.quoka.de/hifi-audio-tv-video-foto/boxen-lautsprecher-kopfhoerer/c7265a148407425/sonus-faber-guarneri-palladio-1.html

ogłoszenia z Kamp,

sprawdź sam, napisz maila o odbiór osobisty

Edytowane przez squad05

----------------------------------------------------

Raczej zdrowy rozsądek. Trzymać się z daleka od tych ogłoszeń. w 99% cena co najmniej atrakcyjna, oferta bez numery telefonu i żadnych danych poza miastem.

Kiedyś już to opisywałem:

Kolega może mieć rację. Jednak należy napisać, dowiedzieć się. Należy również przeszukiwać strony z innych krajów. Prędzej czy później się trafi na coś ciekawego.

Quoka to oszustwo w większości przypadków...

Drogie kolumny kupuje się od znajomych albo od dystrybutora gdy wszedł w ich posiadanie na zasadzie wymiany...eksperymenty kończą się tragicznie...tak jak kilka lat temu ze słynnymi oszustami z Budapesztu...

Quoka to oszustwo w większości przypadków...

Drogie kolumny kupuje się od znajomych albo od dystrybutora gdy wszedł w ich posiadanie na zasadzie wymiany...eksperymenty kończą się tragicznie...tak jak kilka lat temu ze słynnymi oszustami z Budapesztu...

Moze mam urojenia ale Proac D38 za 1150 euro ? Faktycznie super portal.ahoj

Witam

Oferta sprzedaży Liuto już nie aktualna , szczęśliwy posiadacz pokonał 400 km w jedną stronę i jest w szoku jak to gra i jak się prezentują ;)

Pozdro

Tak jak powiedzieli moi przedrozmówcy na Quoka.de grasują szajki handlujące wirualnym wartosciowym towarem, między innymi urządzeniami audio. Kilka miesiecy temu zainteresowałem się koncówką stereofoniczną Vitusa która była tańsza o jakieś 25 - 30% od cen ogólnie przyjętych. Kiedy zadałem kilka pytań, gość odpowiedział bardzo szybko informując mnie że jego żoną jest Polka ( zorientował się po mailu ) i że powinniśmy się szybko dogadać.Chwilowo mieszkają w Grecji i on nie może korzystać z Vitusa bo szybko się grzeje w tamtych temperaturach :-)) i że mają jakieś inne zasilanie ???? które przeszkadza w pełni wykorzystać walory tego wzmacniacza.

Odpisałem że w informacji o sprzedaży jest info że sprzęt jest w DE więc chciałbym go posłuchać przed zakupem. I tu zaczeły się schody z nieobecnością właściciela w Hamburgu i że z tym słuchaniem to będzie problem. Wyczułem od razu że coś jest nie tak. Gość zapewniał mnie że jest uczciwym sprzedawcą i że dał atrakcyjną cenę bo chce szybko sprzedać. Zadałem mu pytanie na czym polega to inne zasilanie w Grecji o którym wspomniał. Tu też zaczął kręcić więc podziękowałem.

Witam

Oferta sprzedaży Liuto już nie aktualna , szczęśliwy posiadacz pokonał 400 km w jedną stronę i jest w szoku jak to gra i jak się prezentują ;)

Pozdro

Dzisiaj przejechał 400 km w taki śnieg ? Widać konkretny facet - wiedział po co jedzie. I który Sonus czeka w kolejce ?

Edytowane przez Magnepan

Zgadzam się i podpisuje obydwoma rękoma to bardzo rzetelna recepta na zakup dobrego głośnika, służącego nam wiele lat. Każdy z nas niezależnie od kwoty, jaką dysponuje ma zawsze wybór, kupić w sklepie jeszcze „zimne”, pachnące nowością głośniki lub ex-demo bądź używane. Oczywiście, każda z powyższych opcji ma swoje plusy i minusy. Kiedy jednak posiada się bardzo ograniczony budżet na zakup głośników, czyli kwotę do 10.000 tyś PLN to szuka się zakupu głośnika używanego.

Jednym z przykładów Bardzo Dobrego, używanego głośnika w tej cenie jest Sonus Faber Liuto. Głośnik fenomenalnie oddający barwy muzyki w całym spektrum skali i przy każdym repertuarze, repertuarze wybitnym oddaniem realności wokalu. Potrafiący doskonale angażować słuchacza, a dźwięk sam klei się do uszu ( nie uszczęśliwi jedynie dwóch typów odbiorcy, tj. a) osoby szukającej dźwięku sterylnego, z oddaniem każdego najmniejszego, możliwego detalu. b) osoby oczekującej basu jak z subwoofera. Pozostała reszta będzie zachwycona).

Sam posiadałem kiedyś SF Liuto jaki napędzałem mocnym (jakościowo dobrym), tranzystorem i ręczę za ten głośnik – to jeden z najlepszych używanych głośników jaki można obecnie kupić w cenie około 10.000 tyś PLN w skali bezwzględnej. A wygląd. Posiadałem wersje Black Piano – fenomenalne wykonanie, najładniejsza wersja ze wszystkich, ale i najrzadsza do kupienia. Kto widział ten potwierdzi moje zdanie. Powierzchnie idealnie spasowane ze sobą, wszystkie łączenia. Czerń lakieru intensywna (nie wiem ile warstw), nie jakaś tam okleina jak u niektórych producentów. I ten kształt lutni, to naprawdę piękny głośnik. Do tego ciężki, co świadczy o mocnej wewnętrznej konstrukcji, a tak jak wiemy ma pozytywny wpływ na walkę z rezonansami ( jest taka może dla wielu dziwna płyta, mianowicie: A Curious Thing – Special Orchestral Edition, Amy Macdonald. Muzyka na tej płycie to istna dynamika, rytm i duży skład orkiestr symfonicznej). Dzięki tej płycie wyłapałem będąc kiedyś na odsłuchu rezonanse wewnętrzne w głośniku SF Venere 2,5. Dla porównania Liuto nie wykazał podbarwień wewnątrz obudowy.

Patrząc na powyższe, a raczej słuchając tych głośników niech każdy uczciwie sobie porówna ich dźwięk z dźwiękiem Toy Tower, Chameleonami czy nawet z Venere 2,5. Liuto bije na głowę te głośniki. Jest dla nich punktem odniesienia i wyrzyna jakości, jakiej tamte nigdy nie osiągną.

Panowie, jeśli ktoś śmie twierdzić inaczej to już dziś, tu oświadczam, że zapłacę 200 PLN pierwszej osobie, jaka sprawdzi te trzy głośniki i zrobi to jeszcze w tym roku. Stosując rzetelny tor audio z zakresu Hi-End (nie jakąś budżetową popierdułkę), ocenie i orzeknie że Liuto nie są głośnikiem wybitnym na tle pozostałej dwójki i ogłosi to na łamach tego forum w merytorycznej rozmowie z innymi kolegami.

Koledze p1otrek radzę o ile mogę aby sprzedał swoje Toy Tower i kupił używane Liuto. Jak zapewne wielu z nas wie, obecnie takie i to w wersji najpiękniejszej bo Piano Black sprzedaje Kolega Robo8080 za kwotę poniżej 10.000 tyś PLN. Uważam, że to okazja a dźwięk, radość z obcowania z jakością muzyki oraz magia wyglądu jaka daje Sonus Faber jest wybitna. Wiem, że znajdzie się ktoś kto pokręci nosem ale ten kto posłucha Liuto i je kupi będzie wdzięczny losowi przez wiele lat.

.

OMG, jak miło:)

OMG, jak miło:)

Miło miło i widzę Andrew, że napędzasz swoje świetne lutnie z Haiku Bright MK2 ? Edytowane przez robin102

marzę o wielu płytach których nie mam, a które mi się marzą i o czasie na ich słuchanie

Czyli jak zwykle ;)

ps

Bright MK2 trochę za miałko gra :)

Edytowane przez robin102

Panowie napiszcie prosze czy do pokoju 25 m2 lepiej wstawic Liuto czy Concertino Home?

Jaka bedzie roznica miedzy nimi? Domyslam sie, ze bas musi byc inny, bo te pierwsze to podlogowe.

Niestety wczesniejszy odsluch odpada. No i Liuto sa 1000 EUR drozsze.

Jezeli dalibyscie rade cos podpowiedziec bylbym wdzieczny.

Jezeli dalibyscie rade cos podpowiedziec bylbym wdzieczny.

Witam.

Na początku powinienem zapytać czy jesteś fanem monitorów i jakiej muzyki słuchasz, a nawet do czego to podpinasz. Jednak nie zapytam, bo odpowiedz nasuwa się sama. Wybierz Liuto, to bardzo dobry głośnik – powiedzmy, że kilka wątków wstecz były opisywane. Co do pomieszczenia 25m to idealne środowisko dla nich (słuchałem ich na około 22-23 metrach i ani się nie wzbudzał bas ani nie było go zbyt mało). Co do jakości dźwięku Liuto to zupełnie inna liga niż Concertno Home (nie będziemy pisać o basie bo to oczywiste jest, że mikro skrzynka nie dorówna podłogówce), można by ewentualnie pisać o plastyce średnicy czy oddechu, budowaniu lokalizacji poszczególnych muzyków, przestrzenności. W tym przypadku Liuto są naprawdę dobre (posiadają wiele walorów dobrego monitora). Cóż można tak wymieniać i wymieniać, a i tak finalnie wybór zawsze padnie na Liuto. Corcentino są tylko w jednym lepsze, jak sam napisałeś są tańsze. Nic więcej, żadnych innych zalet w porównaniu z Liuto w 25 metrowym pokoju.

Moglbys jeszcze napisac jaka przewage by mialy takie monitory?

Co do rzetelnej reprodukcji dźwięku, żadnej!

A co do walorów użytkowych, możesz je kiedyś dać dorastającej córce bądź synowi do pokoju (o ile masz dzieci), aby je podłączyły do stacji dokującej na IPoda. Będą nadawać się idealnie, a i wyglądem rozpieszczą ilekroć będziesz chodził do "Ich" pokoju.

Nigdy nie mialem monitorow, a juz tym bardziej monitorow Sonusa. Moglbys jeszcze napisac jaka przewage by mialy takie monitory? Graja glownie srednica?

Czyzby ta jakze blyskotliwa opinia pana w poniemieckim helmie spowodowala,ze przestales interesowac sie monitorami ? Dodam tylko ,co jest oczywiste,ze tego rodzaju konstrukcje oferowane sa przez x producentow.ahoj

Czyzby ta jakze blyskotliwa opinia pana w poniemieckim helmie spowodowala,ze przestales interesowac sie monitorami ? Dodam tylko ,co jest oczywiste,ze tego rodzaju konstrukcje oferowane sa przez x producentow.ahoj

I wlasnie zzera mnie ciekawosc dlaczego ludzie kupuja monitory. Jesli sa tanie i badziwne, to wiadomo decyduje cena.

Ale takie Sonusy za kilkanascie tysiecy to juz cos musi w tym byc.

Edytowane przez gimza

I wlasnie zzera mnie ciekawosc dlaczego ludzie kupuja monitory. Jesli sa tanie i badziwne, to wiadomo decyduje cena.

Ale takie Sonusy za kilkanascie tysiecy to juz cos musi w tym byc.

Na tym forum jest wielu entuzjastow monitorow tej wloskiej znamienitej firmy.Sadze,ze i w tej materii doczekasz sie rzetelnej opinii ( nie mylic z wpisem DV).Ja akurat posiadam tego rodzaju konstrukcle,lecz innego producenta.Sa osoby ktorym brakuje najnizszych czestotliwosci,tak w rzeczywistosci jest.Fizyki w tym przypadku nie da sie oszukac.Pozostale skladowe pasma to bajka.Wszystko podane w odpowiednich proporcjach-tak jak powinno byc.Oczywiscie jest i bas,ktory nie wgniecie Cie w sciane ale za to jest naturalny i bardzo czytelny.Radosc sluchania bez doprowadzania sasiadow do stanu wrszenia.P.S. Na szczescie sasiadow nie mam,wiec czasami moge dac takiego czadu,ze ho ho.pozdrawiam
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.