Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  351 członków

Sonus Faber Klub
IGNORED

Sonus Faber CLUB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych "maniaków" sonus faber :-) Pora na zmiany i obecnie szukam wzmacniacza- integry do moich minima vintage. Koniecznie xlr. Oczywiście używany, cena ok. 5-7 tys.zł. Mam parę typów: ECI5, Hegel H100 lub 200, Struss r150. Proszę o opinie. Lampa odpada.........

Witam szanownych "maniaków" sonus faber :-) Pora na zmiany i obecnie szukam wzmacniacza- integry do moich minima vintage. Koniecznie xlr. Oczywiście używany, cena ok. 5-7 tys.zł. Mam parę typów: ECI5, Hegel H100 lub 200, Struss r150. Proszę o opinie. Lampa odpada.........

Słyszałem te kolumny z Baltlabem. Cudowne nastrojowe brzmienie za mała kasę...wzmak tani a zajefajnie to grało z tym Baltlabem Epoca 1v3. CD to była jakaś Jolida, kable to były tanie MITy...

Pod względem muzykalności pobiło system słuchany tego samego dnia za 4 razy wiekszą kasę...

Z tego zestawienia słuchałem Sonus Faber Minima Vintage z Electrocompanietem ECI 4, ECI 5 z okablowaniem Vovoxa

Textura ( głosnikowe ) i grało to naprawdę znakomicie. SF bardzo lubią okablowanie Transparenta i ze zwykłym plusem

grają b.dobrze. Hegel może być za ostry w górze i mieć mniej wypełniony srodek pasma w porównaniu z ECI 5, ale

najlepiej sprawdzić samemu. Polecam też końcówkę stereofoniczną Electrocompanieta AW 100 DMB / EC 4.5 lub 4.6

którą również testowałem z MInima Vintage.

dzięki Magnepan, a jak myślisz czy ECI3 lub końcówki AW 60, 70 mogą być za słabe? próbowałeś tych słabszych modeli z vintage?

W te koncówki bym się nie pchał - to podobny poziom do ECI 3 i ta sama moc.Zdecydowanie uzyskasz lepszy dzwięk

i lepszą kontrolę basu z mocniejszego wzmacniacza. Podawałem w wątku Electrocompanieta info o ECI 5, ktoś z Konina ma do sprzedania ten wzmacniacz za 6800 zł w cenie wyjściowej.Zadzwoń, może jeszcze nie sprzedany.

Edytowane przez Magnepan

Witaj

Mam w swoim torze Hegel H200 i Cremony pierwsze wersje za żadne skarby nie ma tam ostrości, a środek to to czysta pełna słodycz,

Hegel potrafi zagrać jasno, ale tylko ze słabym jazgotliwym źródłem.

Na Twoim miejscu przesłuchałbym Hegla...

Pozdrawiam

Pozdrawiam wszystkich.

Mam Sonus Faber Cremona pierwsza wersja, w idealnym stanie z nowymi maskownicami,

chciałbym je zamienić na rozsądnych warunkach na jakieś monitory Sonusa.

Chętnych proszę o pisanie na adres:

[email protected]

Jeszcze raz serdecznie pozdrawiam.

Mam Sonus Faber Cremona pierwsza wersja, w idealnym stanie z nowymi maskownicami,

chciałbym je zamienić na rozsądnych warunkach na jakieś monitory Sonusa.

Ale na jakie??? Musisz mieć jakieś preferencje;-)

Ale na jakie??? Musisz mieć jakieś preferencje;-)

Najchętniej Elekta Amator, ewentualnie od Auditora pierwszej wersji w górę.

Pozdrawiam

Mam pokój 16 metrów i Cremony mam wrażenie, że się duszą w takim metrażu. Monitory byłyby najlepszym chyba wyborem, co o tym sądzisz?

Najchętniej Elekta Amator, ewentualnie od Auditora pierwszej wersji w górę.

Pozdrawiam

Mam pokój 16 metrów i Cremony mam wrażenie, że się duszą w takim metrażu. Monitory byłyby najlepszym chyba wyborem, co o tym sądzisz?

16 metrów to raczej za mało jeśli to ma być też pokój do ,,mieszkania". Chyba że możesz zrobić bardzo mocną adaptację akustyczną to wtedy wiele jest możliwe. Ale to wtedy będzie pokój mega audiofilski a nie pokój do życia;-).

Ja mam poniżej 20 metrów i uważam, że Auditory M mi zupełnie wystarczą.

SF szanuję za konstrukcje monitorowe. Podłogowe jakoś mnie nigdy nie ujęły za serce swoim dźwiękiem...co innego wyglądem. Podłogowa Cremona czy Amati to piękne dzieła sztuki użytkowej.

Może jeszcze by było warto podłaczyć do Twoich Cremon wzmacniacz, który wybitnie chwyci za buzię te kolumny? Jakiegoś mocnego Krella. Tak dla przekonania się co i jak.

Krella, ale który w grę wchodzą tylko Integry i najlepiej z Sh. Mniej więcej 8000.

Dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam

Model 400xi za ok. 5000 PLN w takim metrażu jak Ty masz zupełnie wystarczy.

Model 500 sprzedaje teraz jeden kolega z tego forum za chyba 8500 PLN. To już jednak elektrownia i nie wiem czy taka stylistyka Tobie odpowiada. Ale to rusza nawet płytę chodnikową;-)

Nim coś zrobisz z tymi kolumnami spróbuj na spokojnie posłuchać z którymś z tych Krelli. Może wysteruje woofery jak trzeba?

Witam

Właśnie co znaczy rozsądna,na swoje Cremony w pierwszej wersji mam kupca za 14k, czy to jest rozsądna cena.

Sprzęt jest wart tyle, ile pasjonat chce za niego zaplacic.

Ot i cały rozsądek...

Pozdrawiam

Witam

Właśnie co znaczy rozsądna,na swoje Cremony w pierwszej wersji mam kupca za 14k, czy to jest rozsądna cena.

Ot i cały rozsądek...

Ale i tak wolałbym się na nie zamienić za jakieś monitory z podobnym pasjonatem Sonusa...

Nie lubię sprzedawać umiłowanego sprzętu byle komu.

Pozdrawiam

Witam

Ot i cały rozsądek...

Pozdrawiam

Są pasjonaci i są jelenie oraz napaleńcy. Pasjonat doskonale sobie zdaje sprawę z faktycznej ceny produktu na rynku sh. Czasami o tym czy coś się sprzeda czy nie decyduje 1 tyś PLN w tą czy w tamtą...

14 tyś to IMO bardzo dobra cena dla sprzedawcy. To taki max cenowy dla pierwszej Cremony. Jeśli kolumny są w idealnym stanie, z kompletem kartonów i wszystkimi innymi elementami jakie być powinny. Cremona M ma realną cenę sprzedaży na poziomie 20 tyś PLN. Próbują je często sprzedawać po 22 tyś ale nikt nie jest nimi zainteresowany. Jak zejdą do 20 to znajdą kupca.

Masz rację, ale....

Chcą za nowe Cremony M 22000,

Tu mówimy o sprzęcie który już swoje lata ma.

Dałbyś za używane 6-7 letnie 20000?

Pewnie nie bo z jakiej racji płacić za używany cenę nowego.

A propos, gdzie jest granica między pasjonatem i napalencem, zakładam, że na tej klasy sprzęcie to trzeba naprawdę poszukać jelenia, moim zdaniem jelenie tu nie zaglądają.

Pozdrawiam

Nie dałbym nawet 20 tyś PLN bo ja akurat podłogówek SF nie cenię zbyt wysoko (poza Stradivarii) i uważam, że za te pieniądze można kupić dużo lepsze kolumny podłogowe jeśli chodzi o jakość dźwięku. Za 25 tyś PLN można upolować Thiel 3.7 który jest wybitną kolumną podłogową, jeśli ktoś ma odpowiednie pomieszczenie i odpowiednie wzmacniacze. Natomiast w kwestii wyglądu Cremony M są oczywiście przeurocze.

A co do ceny to można było kupić NOWE, zapakowane, Cremona M jakiś czas temu w Warszawie za 22 tyś PLN. Sądzę, że po targowaniu się można było urwać jeszcze z 1 lub 2 tysiące PLN. W każdym razie zostały sprzedane...

Jednak nie zostały sprzedane, dalej wiszą na Allegro.

Moreno mam pytanie, Twoim zdaniem skoro, jak zakładam znasz się na monitorach.

Mogę kupić Cremony Auditory M za 12000 lub

auditory za 10000. Warto jest dołożyć te 2000 do M?

Obie mają oryginalne standy.

Pytam bo nie jestem w stanie ich odsłuchać.

Proszę o opinie i poradę.

Pozdrawiam serdecznie

Cremona Audiotor i Auditor M to interesujące monitory . Mam Cremona Auditor na oryginalnych podstawkach i gram

z Electrocompanietem . Na moje ucho gra to ciekawie i gdybym miał wybrać pomiędzy nimi a Minima Vintage to chyba

zostawiłbym obydwie pary.Każda z nich reprezentuje wysoki poziom brzmienia.

Auditor M

Edytowane przez babatular

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Jednak nie zostały sprzedane, dalej wiszą na Allegro.

Moreno mam pytanie, Twoim zdaniem skoro, jak zakładam znasz się na monitorach.

Mogę kupić Cremony Auditory M za 12000 lub

auditory za 10000. Warto jest dołożyć te 2000 do M?

Obie mają oryginalne standy.

Pytam bo nie jestem w stanie ich odsłuchać.

Proszę o opinie i poradę.

Pozdrawiam serdecznie

Zostały sprzedane...ja miałem na myśli Cremony M od warszawskiego Esoterica a Ty patrzysz na ogłoszenie od Benefita;)

Nie wiem jak gra Hegel 200 wiec sie nie wypowiem.

12 tys to drogo jak za używane Auditor M. Ja kupiłem niewygrzane, na gwarancji, kilka tysięcy taniej i więcej niz 10 bym nie dał. Za Auditor to max. 8 tyś. Nie dajmy sie Zwariować...

Pan Jasik z Nieporętu dwa lata temu chciał 12.500 za nowiutkie Auditory M. Może mu jeszcze zostały? Miał wtedy kilka par w magazynie. Kolor tylko jasny. Zadzwoń i się zapytaj. Jesli by sprzedał za 12 tys nowiutkie na gwarancji to bierz:)

Cremona Audiotor i Auditor M to interesujące monitory . Mam Cremona Auditor na oryginalnych podstawkach i gram

z Electrocompanietem . Na moje ucho gra to ciekawie i gdybym miał wybrać pomiędzy nimi a Minima Vintage to chyba

zostawiłbym obydwie pary.Każda z nich reprezentuje wysoki poziom brzmienia.

Z Krellem IMO jeszcze fajniej...robiłem porównanie i zdecydowanie z Krellem brzmiało to przejrzyściej i dynamiczniej ale bez ostrości.

Minima Vintage czaruje i robi to pięknie. Z taniutkim Baltlabem gra to urzekająco.

Auditory są bardziej wymagające co do wzmaka. Tu trzeba już sypnąć groszem:)

Pozdrawiam posiadacza tego co dobre;)

Edytowane przez moreno1973
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.