Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz, który dobrze zagra z monitor audio bronze BR1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Obecnie słucham muzyki na yamaha ax-730 oraz cd Sony x559ES/ ca340 (porażka) na monitor audio bronze br1. chciałbym wymienić wzmacniacz na coś cieńszego, słabszego o ciepłym melodyjnym ale dość szczegółowym brzmieniu. Monitorki br1 to świeży nabytek, który mi się podoba i to do nich chciałbym zakupić wzmacniacz w cenie do 1500zł zastanawiam się między używanym Rotel a10 a ca640/a5. Pokój jest w prostokącie ok 17m2. 

3 godziny temu, Bastekk15 napisał:

monitor audio bronze br1

jakikolwiek zamulacz za 300zł się sprawdzi ,dobry wzmacniacz za 1500zł używany ,każdy będzie grał słabo z tymi kolumnami

47 minut temu, Kejup napisał:
12 minut temu, szpotek73 napisał:

jakikolwiek zamulacz za 300zł się sprawdzi ,dobry wzmacniacz za 1500zł używany ,każdy będzie grał słabo z tymi kolumnami

W takim razie wymienię kolumny na inne małe godne polecenia do 1000zł

Mam zg30c ale uwierz, że te bronze są o niebo lepsze ale nie mam takich jak ustawić dlatego zdecydowałem się na monitorki.  Na odsłuchy bym pojeździł ale to będzie trwało i trwało dlatego znalazłem się tutaj. Br1 najwyżej sprzedam brałem ryzyko, że jak zacznę to się „nawymieniam”. Dlatego wolał bym sprawdzony komplet wzmacnicz + monitorki skoro te są kiepskie. 

Mogę mieć daly7a od ręki. 

2 minuty temu, Bastekk15 napisał:

zg30c ale uwierz, że te bronze są o niebo lepsze

pewnie,ale innej drogi nie ma,musisz niestety poświęcić trochę czasu,bo poleganie na opiniach innych będzie kosztować summa summarum więcej

6 godzin temu, Bastekk15 napisał:

Jakieś sugestie co do kolumn małych podłogowych i monitorów? Co warto posłuchać ?

Niedrogo można kupić Pylon Audio. Trafiają się Heco do ok 1000 np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

P.S.

Co do wzmacniacza do 1500 można wyrwać Nada c356bee. Masz wtedy jeszcze okienko otwarte na modyfikację ?

Jak chcesz posłuchać to zapraszam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Kejup

Rotel a10 to dobry kierunek. 

W tym przedziale cenowym żaden wzmacniacz nie zagra tak jak opisano.

+ MA BX4 bodajże 

Panowie może inaczej zakładałem mniejszy budżet, ale kupuje sprzęt na lata więc jeżeli ktoś ma pomysł chętnie wysłucham droższych propozycji nic na siłę, ma to brzmieć ciepło i czysto czy ten Rotel a10 się sprawdzi ? Czy może jednak NAD c356bee? Cenowo oby dwa w moim zakresie.Kłoni bym się jednak w kierunku małych monitorów np: KEF, pylon.. 

13 godzin temu, Bastekk15 napisał:

Panowie może inaczej zakładałem mniejszy budżet, ale kupuje sprzęt na lata więc jeżeli ktoś ma pomysł chętnie wysłucham droższych propozycji nic na siłę, ma to brzmieć ciepło i czysto czy ten Rotel a10 się sprawdzi ? Czy może jednak NAD c356bee? Cenowo oby dwa w moim zakresie.Kłoni bym się jednak w kierunku małych monitorów np: KEF, pylon.. 

NAD to zawsze bezpieczny wybór jeżeli jednak szukasz piecyka z charakterem to Nadzik może być "Nudny"

De gustibus non est disputandum

Napewno będę słuchał rocka... głównie rocka tako słucham w domu wszystkiego ale jak nie ma żony to jest ac/dc , iron Maiden , guns, n roses. Ten układ co mam jest fajny ale w ciężkich brzmieniach średnie nie wyrabiają i brzmi jak tłuczone gary 

Napewno jest jakiś sprawdzony zestaw, którego nie będę żałował i spełni moje oczekiwani. 

Czy ten opis dotyczy brzmienia MA ?

Jeśli tak, to może Dynaudio będzie "Lekiem na całe zło" 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

5 minut temu, Bastekk15 napisał:

Napewno będę słuchał rocka... głównie rocka tako słucham w domu wszystkiego ale jak nie ma żony to jest ac/dc , iron Maiden , guns, n roses. Ten układ co mam jest fajny ale w ciężkich brzmieniach średnie nie wyrabiają i brzmi jak tłuczone gary 

Napewno jest jakiś sprawdzony zestaw, którego nie będę żałował i spełni moje oczekiwani. 

W dniu 22.03.2021 o 21:35, Bastekk15 napisał:

Dynaudio? A jaki konkretnie model?

„Wpływ kobiet na audio” hahaha jakie to życiowe. 

Nie Ty pierwszy i nie ostatni.

Przykład to:

Ukryta Zawartość

bo nowe kosztują więcej - np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Yamaha powinna dać radę, ale to jednak inne granie, niż BR1.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Już się zdecydowałem zamówiłem na odsłuch dynavoice dm6 na razie do tego wezmę Taga HarmonY HTA25b a za miesiąc ,dwa ,trzy będzie yaqin mc5881A albo ms30l. A potem pobawię się z lampami bo zawsze o lampowce marzyłem więc nadeszła pora spełnić swoje marzenia. 

Fajnie! Niby budżet nie duży, a zestaw sprawia wrażenie jakieś takie bezkompromisowe.

A co do monitorków w 17m²? Zmieniłem ostatnio 2x165 na 1x165 i nie żałuję. Dźwięk jest może "lżejszy", ale niczego nie brakuje.

Edytowane przez szymon1977

"Bez dywanu audio jitter będzie słychać"

Nie łapie z tymi „ zmieniłem ostatnio 2x165 na 1x165? 

Jeszcze mam jedno pytanie i napewno nie ostatnie. Czy warto brać pod uwagę tego taga harmony HTA25b posiada ktoś taki wynalazek? Czy odrazu dołożyć do yaqin mc5881A?

10 minut temu, Bastekk15 napisał:

Nie łapie z tymi „ zmieniłem ostatnio 2x165 na 1x165? 

Miałem 2,5 drożne podłogówki z dwoma głośnikami 165mm - mam monitorki z jednym głośnikiem 165mm.

15 minut temu, Bastekk15 napisał:

Czy warto brać pod uwagę tego taga harmony HTA25b

Ale wiesz że to nie jest pełna lampa tylko hybryda?

16 minut temu, Bastekk15 napisał:

Czy odrazu dołożyć do yaqin mc5881A?

Raczej potroić budżet. 

29 minut temu, McGyver napisał:

Ale wiesz że to nie jest pełna lampa tylko hybryda?

Raczej potroić budżet. 

Aż tak to nie, trzeba powiedzieć kiedyś stop u mnie stanęło na 3 k max za wzmacniacz ale może pokuszę się o tego mc5881A

37 minut temu, szymon1977 napisał:

Miałem 2,5 drożne podłogówki z dwoma głośnikami 165mm - mam monitorki z jednym głośnikiem 165mm.

Czyli jednak można mieć coś małego o fajnym brzmieniu. Ja tez wybrałem tą drogę, nie mam miejsca na większe wiec musza być małe 🙂 

4 minuty temu, Bastekk15 napisał:

u mnie stanęło na 3 k max za wzmacniacz ale może pokuszę się o tego mc5881A

No to MC5881 mieści się w budżecie. 
Miałem w domu kilka egzemplarzy. Bardzo sensownie to grało. 

5 minut temu, Bastekk15 napisał:

nie mam miejsca na większe wiec musza być małe 🙂 

No nie bardzo. Monitory na podstawkach zajmują w pomieszczeniu dokładnie tyle samo miejsca co nieduże podłogówki. 

Zgadza się z lewej strony mam 60cm miejsca z prawej okno balkonowe i tylko statyw mi wejdzie pomiędzy okno a półkę. Musiał bym wstawić rysunek 

38 minut temu, Bastekk15 napisał:

Czyli jednak można mieć coś małego o fajnym brzmieniu.

Biorąc pod uwagę ograniczenia spoza tematyki audio czasem "fajnym" zadowolić się trzeba.

38 minut temu, Bastekk15 napisał:

nie mam miejsca na większe wiec musza być małe

Słupki 2x165 zajmą tyle samo miejsca co monitor 1x165.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi