Skocz do zawartości
IGNORED

Temperatura koloru białego piksela w telewizorach OLED.

Rekomendowane odpowiedzi

potrzebowałeś zaledwie 6 dni by odkryć tajniki o których mowa w każdym sensownym teście tego typu TV. W materiałach reklamowych LG nawet to narysowali.

8 godzin temu, philippo napisał:

A cała technologia i wszystkie patenty należą do LG (kupili od Kodaka).

dobrze wiedzieć.. fajnie być skazanym na jedną markę.

No wszystko fajnie, tylko po co ta cała warstwa 1 jeśli i tak chodzi, żeby wygenerować białe światło po czym je przefiltrować otrzymując R, G lub B... przecież w pierwszej chwili to nie nie ma sensu. Nie da się w OLED-ie od razu generować białego światła?

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

21 godzin temu, fetek napisał:

potrzebowałeś zaledwie 6 dni by odkryć tajniki o których mowa w każdym sensownym teście tego typu TV. W materiałach reklamowych LG nawet to narysowali.

dobrze wiedzieć.. fajnie być skazanym na jedną markę.

Na bol dupy poszukaj sofie forum medyczne. 

21 godzin temu, qbakos napisał:

No wszystko fajnie, tylko po co ta cała warstwa 1 jeśli i tak chodzi, żeby wygenerować białe światło po czym je przefiltrować otrzymując R, G lub B... przecież w pierwszej chwili to nie nie ma sensu. Nie da się w OLED-ie od razu generować białego światła?

Też mnie to dziwi. Wygląda to tak że warstw OLEDów jest cztery a dwie zewnętrzne to niebieski czyli jest go dwa razy więcej. Z tego co zrozumiałem to musi tak być z powodów technologicznych. 

1 godzinę temu, qasd napisał:

Ja upłynniacze mam nastawione na bardzo umiarkowany poziom i spełniają swoją pracę.

Ja ustawiam na maksa. Oglądam tak od lat. 

• 4 tygodnie później...
W dniu 1.04.2021 o 07:27, fetek napisał:

dla mnie obraz robi się zbyt "płynny" no ale to kwestia gustu

Również podzielam to zdanie. :)

• 5 miesięcy później...

Jakby kto był ciekaw. Skalibrowałem przy pomocy Spyder3. Biały wygląda dokładnie tak samo jak na dwóch laptopach a więc zakładam że jest poprawnie.  Przynajmniej ja nie wiedzę żadnej różnicy. 

• 2 tygodnie później...
W dniu 21.10.2021 o 14:17, KrzysiekA napisał:

Jakby kto był ciekaw. Skalibrowałem przy pomocy Spyder3. Biały wygląda dokładnie tak samo jak na dwóch laptopach a więc zakładam że jest poprawnie.  Przynajmniej ja nie wiedzę żadnej różnicy. 

po prawie pół roku doszedłeś do wniosku że jednak się da... gratuluje.

Ja i1 odkopałem po 2 dniach od uruchomienia TV, obraz był tragiczny.

Z ciekawości spytam, jak udało wam się skalibrować telewizor – czyli wyświetlić plansze testowe z płyty lub generatora w trybie YPbPr, wejść do menu serwisowego tv i wprowadzić zmiany?

10 godzin temu, burz napisał:

Z ciekawości spytam, jak udało wam się skalibrować telewizor – czyli wyświetlić plansze testowe z płyty lub generatora w trybie YPbPr, wejść do menu serwisowego tv i wprowadzić zmiany?

z komputera a ustawienia zmieniasz w TV.

Tym wpisem o YPbPr właśnie uświadomiłem sobie że swoją plazmę kiedyś kalibrowałem zapewnie w trybie RGB, chyba będzie trzeba to zweryfikować.

Z 2 strony szkoda już czasu na tego złoma a już od pierwszej generacji OLED przeciągam zakup nowego tv...

Edytowane przez bl4ck
20 godzin temu, fetek napisał:

po prawie pół roku doszedłeś do wniosku że jednak się da... gratuluje.

Ja i1 odkopałem po 2 dniach od uruchomienia TV, obraz był tragiczny.

Nie. Akurat kupiłem nowego laptopa i kolor był nie do zaakceptowania i musiałem znaleźć Spyder'a  a jak już go znalazłem to skalibrowałem telewizor przy okazji. 

Bardziej z ciekawości niż z potrzeby. 

7 godzin temu, bl4ck napisał:

Z 2 strony szkoda już czasu na tego złoma a już od pierwszej generacji OLED przeciągam zakup nowego tv...

teraz poczekaj aż dopracują nowe matryce, obecnie dupy nie urywa.

• 2 tygodnie później...

Dzisiaj wszedłem w menu serwisowe.  Telewizor ma już 3400 godzin i zero jakichkolwiek objawów wypalenia.  Ale trzeba przyznać że oglądam z mocno ograniczonym kontrastem bo po pierwsze pokój ma okna na północną stronę a po drugie nie lubię obrazu oczojebnego. 

• Pokaż nowe odpowiedzi